2017. november 4., szombat

Könyvbár - Harry Potter és az azkabani fogoly menü

Februárban jártam utoljára a Könyvbár&Restaurantban, és sajnos nem maradtam hű az ígéretemhez, hogy ha kedvelt-kedvenc könyvemet "főzik meg", akkor mindenképp ellátogatok: kihagytam ugyanis Joanne Harris Szederborát... Reménykedem benne, hogy egyszer újra hozzák azt is, ismétlésként. Na de a fő-fő kedvenc, az újabb Harry Potter rész valóban nem maradhatott ki, és már hagyományból Zakkanttal együtt mentünk el végigenni a következő kötethez összeállított ínycsiklandó és szépséges ételeket. 

A Harry Potter és az azkabani fogoly menüsora a következő volt: 
  • Dementor (Szarvasgombás marhahús-krém, fekete bogyó tapenád, fekete kenyér)
  • Zordó (Kókuszos, gyömbéres sütőtökkrém leves)
  • Kristálygömb (Kacsacomb, fenyőmagos zöldségek, birsalma)
  • Patrónus (Borsos kéregben sült szarvas, fehér babmártás, diós polenta, ecetes
  • vargánya)
  • Bogoly Berti féle mindenízű trüffel (csokoládé és egyéb váratlan ízekben)
  • Vajsör

Kissé hibás étlap
Természetesen megint egy kifogástalanul összerakott ételsorról van szó, igazán különleges és harmonikus ízekkel és sok ötletes aprósággal. 
Amire viszont illett volna több figyelmet fordítani, hogy az étlapon is helyesen szerepeljenek az ételek nevei (krisztálygömb, Bagoly Berti...). Érdekesek a netes menü és a papírmenü egyéb kis eltérései is: most akkor mák-kéreg van a szarvason, vagy bors? o.O
A szokásos, idézetes alátét.
A dekor is megint kicsit kevés volt szerintem, abból a szempontból, hogy ilyenkor mindig főleg a tökök vannak... Volt még egy szarvas szobor is, annak örültem, de pl. a Titkok kamrájához illő pók helyett lehetett volna szellem vagy dementor is a polcokon. 
Na, de ennyi elég is a kritikából, beszéljenek inkább a képek, és az ételek. :) 

Menüsor, a kötetek, Hedvig, Aragog.

A szokásos, fogások előtti kis kedvesség: házi kenyér és levendulás vaj.

Zordó a tányéromon!
A Zordó minta tintahal tintájával megfestett kókuszreszelékből és fűszerekből állt. 

A Zordó "ártalmatlanítva" a finom sütőtöklevessel.
Anett előétele, a Dementor, szárazjeges trükkel füstölgött-kavargott.
Anett képe.
Anett előétele jó nagy adag volt így, bár elsőre nem látszik, de végül nekem is be kellett segítenem. Nem bántam persze, mert nagyon jóízű volt a marhahusi, és a szarvasgomba krém is. A fekete kenyér, amit mellé tálaltak ismét csak tintahal tintájával volt megfestve.

A kristálygömb valódi üveggömbbel a tetején érkezett meg!

És a gömb alatt ott lapult a kacsasült, alatta édeskés birsalmakrém.

A Patrónus, amit valóban szarvasnak formáztak meg, még agancsa is van.
Anett képe.

A desszert rejtélyes dobozkában érkezett.

A trüffelgolyók.

Ez a golyóbis málnazselé tölteléket rejtett.

Ez pedig kávés krémet, valódi kávészemmel.
 A trüffelgolyók közt szerencsére javarészt normál ízek voltak: kávés, málnás, pisztáciás, sós-karamellás , de volt két kakukktojás. A szárnyas kis cikeszben csokikrém volt, és kandírozott gyümölcs, csakhogy nem édes, hanem savanykás: citrom! Az egyik fehércsokiba rejtett meglepetés pedig jó fokhagymásan elkészített spenót volt! :D Anett nem szereti a spenótot így az a bogyó teljesen az enyém volt. ;))) 
A számla ismét könyvben érkezett és még egy kis kedves útravaló, a trüffelgolyók után még két másik trüffel, ezúttal robbanócukorkával a tetején.
Anett képe.
A desszertek kapcsán lehetne egyébként változtatás, mert mind a három HP-menünél eddig "mindenízű" ez vagy az volt: palacsinták, muffinok, trüffelek. Lehetett volna válogatás a Mézesfalásból, Hippogriff desszert, Agancsos fagylalt vagy tudomisén, a lehetőséges tárháza határtalan; bármi ami nem a "mindenízű" variációja. 

Összességében persze le a kalappal a menü előtt, nagyon finom volt, laktató, és egy felejthetetlen élmény megint. Már most várom a Tűz serlegét jövő ilyenkorra! :) Anett, megyünk? :D

Nézzétek meg Anett beszámolóját is a Harry Potter és az azkabani fogoly menüről! :) 

(A képek saját fényképeim, kivéve ahol jeleztem, hogy Anetté.)


7 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz és guszta. :)))

    VálaszTörlés
  2. Wow, ha most Pesten lettem volna, én is elmentem volna megkóstolni ezeket :). Bár nekem kicsit bizarr, hogy megettétek a patrónust :D, de szerintem tök jó volt a menü, és irigyellek titeket naa :P

    VálaszTörlés
  3. Wow, tök jó :) sajnálom, hogy végül nem tudunk elmenni, remélem, a Tűz Serlegét majd el tudjuk kapni ;)
    Pont az volt az első reakcióm a desszertre hogy jó ötlet a cikesz-csomagolás meg minden, de a mindenízű trüffel picit megúszós megoldás a többi fogáshoz képest. Persze ettől még lehet finom :D de akkora fantáziájuk van, találjanak ki valami más desszertvariációt most már. Végülis még van négy kötet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet hogy ez egy hónapig fog menni, mert nagyon népszerű. :) Ha esetleg úgy belefér még... :)
      Hát, nem is az, hogy megúszós, de miért kell mindig a mindenízű? Az igazán az első kötethez passzolt, mikor megismertük a drazsékat, de utána csinálhatnának az adott kötetre jellemzőbb desszertet is.
      Persze egyébként tényleg nagyon finom volt, isteni csokijaik vannak, és a töltelékek is azért sokfélék, és nem azonosak a tavalyi-tavalyelőtti mindenízű ízekkel. :)

      Törlés
  4. A Zordó annyira jó volt, vajon hogy csinálták meg? Sablonnal? Vagy minden tányérra odadekorlták a fekete kutyát? Ezt meg kellett volna kérdezni :D Én imádom ezeket a szárazjeges trükköket, úgyhogy lehet hogy az azzal körbefuttatott spenót főzeléket is megenném, ha így lenne tálalva. Nah jó, azt talán mégsem, de elgndolkoznék. Amúgy mindent kibeszéltünk ott, meg a vacsora után, úgyhogy nem tuodk semmit sem hozzátenni :) Azóta is csak a szarvasra tudok gondolni, és azt hiszem, hogy most 3 napig koplalok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem sablonnal csinálták. Megkérdezhettük volna, elég közvetlen volt a pincérünk. :)
      Én is nagyon bírom a száraz jeges trükköket, nagyon látványosak, és illik a HP világhoz: Tiltott Rengeteg vagy most a Dementorok megidézésére is tök jó volt.
      Ne koplalj azért! :) Jó vacsi volt, megérte felfüggeszteni a diétát! :)

      Törlés
  5. Már az előző Könybárazásotoknál (#defuraszó... jól írtam? :D ) is felkerült ez a hely a bakancslistámra. Mesehely <3

    VálaszTörlés