2016. október 26., szerda

Georges Simenon: Maigret csapdát állít

A Maigret és az egyes számú zsilipen kívül augusztusban jött még ki, szintén az Agave Simenon sorozatában a Maigret csapdát állít című kötet is. Ez kakukktojás, mert nem most jelenik meg először magyarul, mint a sorozat többi része. Ugyanezen a címen már megjelent korábban is, az új kiadvány apropója az, hogy elkészült belőle a film, amiben Rowan Atkinson játssza a híres felügyelőt, és aminek nagy részét Magyarországon forgatták. Nemrégiben leadták a tv-ben is, de akkor bevallom inkább csak fél szemmel néztem, tudtam ugyanis, hogy el is szeretném olvasni hamarosan.

A könyv borítóján maga Atkinson van, Maigret-ként természetesen. Szerintem egyáltalán nem üt el filmes borítóként ez a sorozat többi darabjától, abszolút beillik a sorba, és a színei is nagyon harmonikusak. 

A történetbe jólesően merültem bele, a már megszokott maigret-i nyomozás következett, de ezúttal egy rendkívül merész trükk is szerepet kap, csapdát állítanak a keresett sorozatgyilkos elfogásához... (tiszta Gyilkos elmék :)) A sajtó nagyszabású megtévesztése egy, az arcát eltakaró ember felvonultatásával és órákon át tartó zárt ajtók mögötti kihallgatásával talán meghozza a várt eredményt, és a gyilkos sértett hiúságában talán újra lecsap... De ezúttal nem lesz könnyű dolga, mert óriási csapatot mozgósít a rendőrség városszerte. 
A csapda pedig működik! Bár először úgy tűnik minden, ami Maigret kezébe kerül, csak egyetlen gomb és egy cérnaszál, ám mégis, a mi derék felügyelőnk néhány kupica kökénypálinka és pár korsó sör elfogyasztása után összerakni látszik a képet. Ekkor azonban ismét váratlan fordulat történik... 


 Régebbi borítók. 

Szerintem remekül felépített regény lett, klasszikus vonalakat követ, fordulatai bár lehet, hogy valamelyest kiszámíthatóak, mégsem válnak unalmassá. Imádtam azt, hogy a zsilipes könyv után most Maigret ismét "nyugalomban lehet", nincs mellette végig egy nagyon erőteljesen negatív szereplő, aki lehúzná, gondolkodhat, autózhat, sörözhet egyedül, vagy a már jól ismert kollégáival, Janvier-vel, Lucas-val, Lapointe-nel. Tetszett a sajtó embereinek szerepeltetése is, kíváncsiságuk, a csalira harapás... és hát persze Madame Maigret is előkerült. :) Ez a szegény asszony, mindig együttérzőn gondolok rá, hogy mennyit várja haza a férjét, aki unos-untalan csak hazatelefonál, hogy most nem megy mégse, vagy ha haza is tér, hát nem felhívják megint, hogy azonnal menjen vissza?! Szeretem kettejük kapcsolatát. Mindig megsajnálom őket, hogy milyen keveset vannak együtt, az ügyek miatt nem jutnak el nyaralni sem, aztán mindig fejbe kell kólintani magam: ehhem, ők csak regényhősök... :) 

Jelenet a filmből.
Értékelés: 10/9

Kiadja az Agave. Rendeljétek meg >ITT<! Csak 1710 Ft. :) 


6 megjegyzés:

  1. Szerintem se tér el a borító a megszokottól, nagyon kellemes :) És ismét meghoztad a kedvem egy újabb Simenon könyvhöz :D Ha a vonaton utazgatok, úgyis ilyen kis könyvecske kell majd :)

    A filmeket megnézted azóta? Engem kicsit elrettentett az a kritika, hogy túl angolos lett az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan jó, hogy te azért reagálsz a Simenonos posztokra! :D Örülök, hogy meghoztam a kedved! ;) Kézbe való apró kis kötetek - a régiek még inkább, de az Agavésok is picik, meg vékonyak -, szóval tényleg praktikus utazáshoz is, olvasni vinni.

      Nem néztem azóta, csak amikor a tv-ben adták, akkor pillantottam bele, egy fél órát, de nem akartam végignézni, megtudni a megoldást. :) Hát, nekem eleve zavaró volt Atkison. Nem rossz, csak egyszerűen nem Maigret, hanem egy másik felügyelőnek éreztem nagyon. Hiába pipázik.

      Törlés
    2. én megnéztem. fullszkeptikusan, mert hát mrbean hogy lehet maigret???? de szerintem megugrotta a lécet. meglehet az én fejemben nem ilyen a könyvbéli maigret, de nem jutott eszembe közben mrbean, és ez sztem nagy színészi teljesítmény.

      Törlés
    3. Ebben teljesen igazad van! :) Nekem se jutott eszembe Mr. Bean, és ez már nagy teljesítmény, annyira azonosítjuk őt a szereppel. Nekem csak inkább az volt az érzésem, oké, ez egy nyomozó, de nem Maigret maga. :D

      Törlés
  2. De aranyos vagy :D Hát mi, Simenon-rajongók tartsunk össze :D Hátha meghozzuk más kedvét is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van! :) Nem vagyunk amúgy kevesen, ez biztos. :) Csak a blogokon nincs akkora Simenon-aktivitás. Mindig örülök a felügyelő rajongóinak. ;)

      Törlés