2015. szeptember 21., hétfő

Ajtók és kilincsek

A szeptemberi Témázás választottja a MELYIK AJTÓN MENJEK BE? - fantáziavilágok kapujában című téma lett, ami egy rendkívül izgalmas ötlet szerintem, ugyanakkor elég nehéz válaszolni rá, mert sok-sok olyan, olvasmányainkban létező fantáziavilág van, amibe szeretünk visszatérni az olvasásakor, de hogy valójában ott is legyünk? Nos, elég csak a Trónok harcára gondolni, és hogy ott bizony közeleg a tél!... Bár még nagyobb probléma a kabátok kérdésénél, hogy a fejünk a helyén lesz-e még, amikor kelleni fog a kabát? 

Akárhogy is nézem, nem tudom ezt a posztot sem megírni Roxfort nélkül, de ezen azt hiszem nincs semmi csodálkoznivaló. A legotthonosabb fantáziavilág nekem egyértelműen a varázslóvilág, aminek szinte bármelyik képzeletbeli állomására nagyon szívesen toppannék be talárban és pálcával, egy macskával az oldalamon... A 9 és háromnegyedik vágánytól kezdve az Abszol úton át Hagrid kunyhójáig. A Tiltott rengetegbe nem biztos, hogy bemerészkednék, de rá lehetne venni egy nagy bolyongásra a  kastélyban, a Tekergők térképe segítségével, és Roxmortsot sem hagynám ki semmi pénzért...


Ezek a helyek annyira elevenen és annyira kellemes emlékként élnek bennem az olvasások és újraolvasások és újraolvasások és újraolvasások (ok, elég lesz :D) kapcsán, hogy tényleg varázslatot sejtek mögötte... ;) 

Gyerekkoromban többször is olvastam A babót, avagy A hobbitot, később pedig megismerkedtem A Gyűrűk Urával is. J.R.R. Tolkien világa is hívogató volt számomra és maradandó emlékképeket hagyott a Megye a hobbitlakokkal, de Mória bányái és Lothlorien is. Mordor, Rohan, Gondor... Úgy érzem bejártam, keresztülvándoroltam minden négyzetméterüket, pedig sosem voltam ott...

Pullman és a párhuzamos világai is elbűvöltek, amikor Az Úr sötét anyagai trilógiát olvastam... A vágások a titokzatos késsel a világok közt, ennek veszélyei, az utazások, a fantasztikum, letaglózó volt az egész trilógia maga egy olyan ajtó, ami mögött sokkal tágabb univerzumo(ka)t találtam, mint valaha sejteni mertem volna... 

Moning és Dublin sem maradhat ki innen, meg persze minden, amit a Temple Bar District és a sötét sikátorok rejtenek... Be tudnék költözni a Barrons Books&Baubles-ba, és ki se lehetne robbantani onnan, egyik emeletéről sem! Egy igazi álom könyvesbolt, álompasival! ;) 

A varázslaton és a rejtett ajtókon, odvas fákban, vagy épp hatalmas ruhásszekrények mögött rejlő eldugott világokon túl azonban vannak olyan regényvilágok, amik más miatt komfortosak, és amikbe szintén jó belesüppedni, visszatérni. Ezek olyan környezetben játszódnak többnyire, amiben mi is élünk. Misztikum és csodák, vagy varázslatok nélkül, hétköznapiságukban is lehetnek hívogatóak. A nemrég olvasott Alan Bradley könyv kapcsán én például remekül éreztem magam a könyvlapokon, amikor Flavia de Luce-szel biciklizhettem, és kotyvaszthattam a kémiai laborjában, vagy épp a szoba sarkában állva kuncogtam, ahogy veszekedtek a testvéreivel... :) 

De imádtam Delftben lenni a Leány gyöngy fülbevalóval olvasásakor sok-sok évvel ezelőtt. Be sem kell csuknom a szemem, máris az emeleti szobában vagyok, ahol Vermeer festett, ahol Griet nem tudta eldönteni, vajon lemoshatja-e az ablakokat, vagy akkor nagyon megváltoznak a fényviszonyok a festéshez. Ahol színes kavalkád volt a piactér és a csatornák világa...

Vermeer festménye
Aztán ott van Korfu és a Durrell család, a vakító fullasztó nyári melegben, az olajfák közt, és a különféle színű villákban, Spiro-val és megannyi csudabogár állattal. 

Forrás
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én legtöbbször abszolút színes szélesvásznú mozifilmként látom az olvasottakat. Nem biztos persze, hogy minden részlet megvan, és hogy meg tudnám mondani mi áll a sarokban (néha én magam), vagy hogy hogy is van a "széle" a képnek, mert néha nincs meg a "széle", de azért látom, és érdekes módon mindig az elsőre elképzelt kép ugrik be. Újraolvasáskor is. Akkor is, ha láttam azóta egy filmadaptációt. Mintha a későbbi kép nem számítana, a fejemben ülő kis mozigépész akkor is a régi filmet fűzi be, és én újra otthon érzem magam. 

A téma kapcsán eszembe jutottak még az utópiák, disztópiák is, amik néha, a kor előrehaladtával, és a technika fejlődésével egyszercsak valósággá válnak. Mint az 1984. A Szép új világ sem olyan utopisztikus már. A fogyasztói társadalom és a manipulatív reklámok mellé máris tehetünk egy-egy pipát. Vajon mennyire vagyunk a Bokanovszky eljárástól, vagy az örök fiatalságtól? Vajon megvalósulhat-e egy, a Harmóniában leírt rendszer? A 3D nyomtatás, a chipek, retina-scanek, és a lehallgatás korszaka már eljött, nemsokára bármilyen szervet tudunk majd növeszteni és cserél(tet)ni magunkon. És ki tudja hol lesz az információs technológia és a robotika akár csak 15 éven belül? ... Gondoljunk csak a drónokra! Rendkívül érdekes generációnak lehetek tagja, ahol még internetmentes gyerekkorunk volt, és ahol ugrásszerű fejlődés történt akár csak a walkmantől a pendrive-okig. A sci-fi és az utópiák világa megvalósulóban van, vagy részben már megvalósult. Talán figyelmeztetni kéne a szerzőket, vigyázzanak mit álmodnak meg mostantól, mert megvalósulnak a kitalált világok... 



A témához bátran lehet csatlakozni poszttal, vagy csak osszátok meg a véleményeteket kommentben! Ha írtok, kérlek szóljatok nekem, vagy bármelyik más témázónak, és belinkelünk titeket is!

A többiek pedig így ragadták meg a fantáziavilágok kilincsét: 


Utóvéd (később csatlakozók):

Bubu, Loki, Theodora, Judy, Nikkincs, Tataijucc,

A posztötletet egyébként ez a kép ihlette: 


/A képek illusztrációk, forrásuk: Pinterest, Google./

34 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a poszt, de még mindig le vagyok maradva. Pár könyv még mindig várólistás. A Leány gyöngy fülbevalóval tetszett? Mert csak a filmet láttam, és az elég fura volt...
    A szélesvásznú kép nálam is megvan teljesen, hol közelebb zoomolok, hogy helikopternézetből, de mindig megvan. Most hallottam pont egy afantázia nevű rendellenességről, amikor az illető hiába tudja, mi az a vödör, ha olvassa nem tudja elképzelni. Számomra ez az egyik legrosszabb betegség...
    Utóvédként csatlakoznék: http://bubumaczko.blogspot.co.at/2015/09/melyik-ajton-menjek-be-fantaziavilagok.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök! :) A Leány gyöngy fülbevalóvalt már jó régen olvastam, de csak jó emlékeim vannak róla, nem egy sodró lendületű könyv, de nagyon szerettem olvasni. A film a nyomába sem ér, és mellesleg olyan sötét vágások és jelenetek voltak benne, hogy néhol élvezhetetlenné tette a képkockákat.
      Az afantáziához hasonló dolog valószínűleg terjedőben is lesz, mert sajnos ha például a gyerekek nem olvasnak mesét, vagy nem mesélnek nekik, akkor nem alakulnak ki belső képek... Egyszerűen nem tudja elképzelni :( Csak külső képeket lát és értelmez. Szomorú jövő lesz ez... márpedig egyre kevesebbet olvasnak a gyerekek, és kevés az esténként mesélő szülő.

      Köszi a csatakozást, máris linkelünk és olvasunk! :)

      Törlés
  2. Jujdejó poszt, remélem lesz időm írni egy csatlakozóst, mert ez nekem való! :)
    Hogwarts valóban nagyon komfortos, még nem-akkora-HP-rajongóként is szerettem :) Érdekes, A gyűrűk ura világa annyira nem állt hozzám közel, a filmeket mondjuk szeretem, de nem szerettem bele az egészbe. A Trónok harcába meg aztán végképp nem, de nem is jutottam tovább az első résznél, se könyvben, se sorozatban.

    A Flavia-könyvek (bár csak 1-et olvastam) hangulata is imádnivaló, amúgy a vidéki Anglia, meg nekem London is nagyon kellemes, igazi kabátkönyv-jelleget öltenek nekem ezek a regények. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Gyere, gyere csak! Gondoltam is rád, hogy pont nem jókor témázunk, mert teli vagy a Velencéről írandókkal is, de azért remélem majd belefér ez is valamikor. :)
      Érdekes, mert A gyűrűk urát speciel rengeteget szidtam amikor olvastam - hosszú és unalmas, és csak vándorolnak és vándorolnak... De mégis egészében a teremtett világ egy olyan tapadós emlék maradt, és annyira képszerű és szép minden arrafelé, hogy nem tudom nem szeretni és szeretettel gondolni rá. :)
      A Trónok elég veszélyes terep. :D

      A vidéki házak, ódon kastélyok mindig vonzóak nekem is. :)

      Törlés
    2. Sok mindent kéne írni, ráadásul úgy érzem, az időm is kevesebb, mint máskor, de megoldok mindent :D
      A gyűrűk ura akkor nálad egy hosszútávú hatású könyv, vannak ilyenek. De tény, hogy kicsit unalmasnak tűnhet, főleg, emlékszem, amikor én hallottam róla először, mindenki a HP-hez hasonlítgatta, meg szerintem a filmek is nagyjából egy időben jöttek ki, és akkor amúgy én tök nem értettem, hogy a GYU-nak ki a célpiaca, de akkor még nem voltam kíművelt fantasyből. :)

      Törlés
    3. Igen, meg biztos az idő is megszépítette ;) Egyszer újra kéne olvasnom, vagy ha nem is a GYU-t, akkor A hobbitot. :)
      Nem kicsit volt unalmas, úgy emlékszem a sok vándorlás, de az összkép mégis pozitív maradt, és valamennyire csak-csak magával sodort a többi fantasyhoz is. Igen, a HP és a GYU film, az első nagyjából egy időben jött.

      Törlés
  3. jók ezek a könyves ragaszkodások, lassan fejből tudom, melyik témánál ki mit fog felhozni. :D
    nálam 3D-s mozi megy, és tök jó poén, hogy egyszerre vagyok minden szereplő. mármint akik jók. meg néha azok is, akik nemjók. ez a tudományos fejlődés még kezelhető, de nem tudom, mi lenne, ha egyszer valamelyik fantasyvilág megjelenne a valóságban is...:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nee, akkor kiszámítható lettem?! :D most egyébként én is úgy éreztem, megmondhatnátok előre is, hogy miről fogok írni és stimmelne. :P
      A 3D-s mozi is stimmel néha. :)
      Hát... kezelhető, egyelőre. de nézd meg a híreket a tudományos fejlődésről nap mint nap... most például fejcserét terveznek valakin... o.O Ehhez képest még az örök fiatalsággal kapcsolatos utópiák is"barátságosabbak" :)...
      Mondjuk lényes fantasy ne nagyon valósuljon meg, mert akkor megijedek :D

      Törlés
    2. juj, ez a fejátültetés nagyon bizarr. kinek a fejét kapom meg? mi lesz benne? az én eszem lesz? én leszek?

      Törlés
    3. több mint bizarr, de állítólag tényleg tervben van egy ilyen fejcserélő műtét. Igazából, teljesen őszintén: nagyon remélem, hogy kudarcba fullad. Jöhetnek a "régi" és örök kérdések, hol a lélek? ... A fejét lecserélik, és más lesz, akkor abban van? Vagy akkor hogy tud gondolkodni majd? Milyen lesz neki egy másik testet irányítani? o.O

      Törlés
  4. Az Abszol útra én is elmennék, mit szólsz hozzá, mondjuk szombat délután? :D

    VálaszTörlés
  5. Ebben a sorrendben nekem is megfelel. Kezdhetünk Faviánál? Csak mert semmi sem esik olyan jól, mint egy méregkeverés a kora tavaszi napsütésben. Vagy a késő nyáriban. Aztán visszatérhetünk a te sorrendedre. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és igen, kevés könyvet látok széles vásznon. A legtöbb csak tv, de sok nagyon jó tv film, azaz könyv íródott, szóval nincs ezzel sem gond. ;)

      Törlés
    2. Igen, kezdjük Bishop's Lacey-ben és pattanjunk Gladysre ;) Hú, most kedvet kaptam a folytatáshoz. Végülis, olyan jó volt az első rész, és olyan hangulatos!

      Törlés
    3. Én már a harmadiknál tartok, és nekem még mindig kedvenc ;) Biciklizni nem tudok, de mögéd felülnék ;)

      Törlés
    4. Az nem jó, azon nekem is kell egyensúlyozni, és mindketten egy árokban kötünk ki... :D tricikli? kétüléses? Van egyáltalán olyan? :D

      Törlés
    5. Az bizony lehet, ha te is próbálsz kormányozni hátulról :D
      Legyen az az oldalkocsis motor, és húzunk menő barna sisakot hozzá meg olyan repülős szemüveget :D

      Törlés
    6. Ú! Ez a nyerő! Az a szemüveg pont olyan, mint amit Harry használt a kviddicshez. Majd azt tetetem, hogy repülök, és seprű van a lábam között :D

      Törlés
    7. Igen, olyan! :D És nagyon elszántan nézünk majd ahogy tovapöfögünk, pardon, robogunk! :D

      Törlés
    8. :o Már imádom! Járjuk be egész Angliát, aztán jöhet minden más ;)

      Törlés
  6. De érdekes! Én földhöz ragadtabb vagyok, mert a gyöngyös lány, vagy éppen a korfui Durrell nekem nem is jutott volna eszembe, ha normális posztot írtam volna. Vagy , ha gondolkodtam volna. Nem vagyok egy nagy misztikus utazó, de örülök, hogy Harrynkkel én is megismerkedtem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tulajdonképpen mindegyik egy regényvilág, még ha ténylegesen nem is mindegyik fantázia, de az utazással is lehet "ajtókat nyitni" :)

      Törlés
  7. "A téma kapcsán eszembe jutottak még az utópiák, disztópiák is, amik néha, a kor előrehaladtával, és a technika fejlődésével egyszercsak valósággá válnak." - Ugye?! :)

    A legtöbb könyv világát színesben, három dében tényleg el tudja képzelni az ember, ezért is szeretem (ahol van könyv, és adaptációként film, vagy színpadi előadás) először a könyvet elolvasni. Aztán vannak rendezők, akik még jobb színeket használnak mint a képzeletem, na azok jönnek be igazán!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye!... csak néha elég rémítőek ezek a felismerések. :/ Tavalyelőtt elég sok klasszikus utópiát ledaráltam és nagyon szerettem őket, de azért a belegondolás néhol elég borzalmas volt. Még be volt tervezve a Kazohinia, Szathmári Sándortól, de az elmaradozott, ismered?

      Én is ezért vagyok az előbb a könyv, aztán a film híve. :) Még ha jó is a rendező... :) (én jobban rendezek a fejemben :D )

      Törlés
    2. Sokat olvastam róla, de "el" még nem sikerült.
      Sztrugackij(oka)t olvastál már?

      Törlés
  8. Énisénis jövök :)) Roxfort közös pontunk (megint :D) - http://ittvalahol.blogspot.hu/2015/09/francba-az-egesszel-en-leleptem.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök! :))) Hát a Roxfort nem maradhat ki egy ilyen kalandozásból! :)

      Törlés
  9. Néha majd vendégül látlak ha a Megyében jársz ;)

    Érdekes amit a sci-firől írsz, megérne egy külön eszmefuttatást, csak ahhoz pihentebbnek kéne lennem fejben mint most :P néha amúgy azt gondolom, a megvalósuló fantázia inkább lehetne a fantasy mint a sci-fi, orkokkal könnyebben elbánnánk mint a folyamatosan felénk kerekedő technikával :D

    VálaszTörlés
  10. Jó, sok tejjel kérem a kávémat! :D

    Igen, érdekes ez a kérdés, megérne egy hosszabb kifejtést. A nyáron valamelyik könyves magazinban olvastam egy cikket erről, elég gondolatébresztő volt. Kíváncsi leszek, milyen új irányokba megy el a sci-fi még, és ezekből mi válik, mi válhat valóra.
    Orkok azért ne jöjjenek, tőlük félek! :D
    Ha lesz affinitásod, írjál a témáról, érdekelne a véleményed.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igenis, értettem!
      Ahhh, affinitás lenne de idő...

      Törlés
    2. Na igen... csak dolgozni ne kéne... :D

      Törlés
  11. Nagyon klassz a mostani témátok, gratula az ötlethez! Most olvasom szép sorban őket és hát olyan jó látni, hogy ki milyen ajtókat nyitogat :) Úgy látom azért vannak közös pontok, de mindenkinek benne van a saját kis kedvence is :)

    VálaszTörlés