2015. április 28., kedd

Kortárs sci-fi és fantasy körkép - Videó(k) a könyvfesztiválról

Bár már írtam egy élménybeszámolót a Könyvfesztiválról, szeretnék még ajánlani pár nagyon jó Ekulturás videót, ami azóta felkerült a világhálóra, és ezek közül is legfőképp ezt az elsőt:
A kortárs science fiction és fantasy beszélgetésen Velkei Zoltán, Kleinheincz Csilla és Németh Vladimir vettek részt, az Agave, a Gabo és a Fumax képviseletében, és az egész beszélgetést meg lehet tekinteni. Nem voltam ott, de most ezzel szinte pótoltam a részvételt. :) 


Nagyon tetszett, jók a kérdések, és elgondolkodtató, hogy tényleg mennyit és hogyan változott ezen műfajok megítélése. Elég ha csak a saját kis véleményemre gondolok, még gimista koromból, amikor megláttam valami elfes könyv n-edik részét egy egyébként is fura osztálytársamnál, és grimaszoltam némileg, magamban meg elkönyveltem, hogy jézusom, miket olvas ez... Illetve akkor még tényleg igaz volt, hogy nehéz volt beszerezni az ilyen jellegű könyveket, keresni kellett, vadászni az új részeket. Ehhez képest valóban sokat változott mindkét műfaj, a sci-fi és a fantasy is elérhetőbb lett, de ami fontosabb: közkedvelt és keresett műfajok, olyanok körében is, akik korábban esetleg lenézték, vagy csak nem tudták hova tenni. 
Lehet, hogy hülyeség, de én ebben fontos állomásnak tarom a Harry Pottert is, hiába meseregény és vagy ifjúsági fantasy, vagy aposztrofáljuk, ahogy akarjuk, de akkor is egy mérföldkő, ami szerintem sokakat invitált meg a fantasy felfedezésére.

A science fiction pedig valóban azért válik népszerűbbé talán, mert egyre inkább az ilyen víziókban élünk, ahogy Velkei Zoli mondta a beszélgetésben. Az 1984-ben élünk, a Szép új világban, és ki tudja mondjuk milyen távol áll tőlünk a Harmónia valósága? A klímaváltozás is remek és aktuális téma és táptalaj ( :D) a sci-finek, erről hirtelen a Gyökértelen ugrott be, ahol már nincsenek fák például, és alkatrészekből, fémhulladékból építenek a gazdagok számára fákat az arra kiképzett mesterek... A szépirodalmi igényesség is megjelenik a sci-fiben is, fantasyben is, elég csak az imént említett Harmóniára, vagy Neil Gaimantől az Óceán az út végénre gondolni. 

A fesztre megjelent könyvek bemutatása is tetszett, kár, hogy Zoli nem vitt magával asztalra csapható könyveket. ;) Az elvarázsoltak érdekes regénynek tűnik, most így utólag kicsit bánom, hogy nem vettem meg, ígéretes, és Csilla fordítása bizonyára remek. :) A lovas borítóktól egyébként mindig-mindig idegenkedek, ez van, nem tudom ezt az előítéletemet leküzdeni, lovas borítós könyv, meglátom és kiráz a hideg... A Gyilkosság világvége előtt is szuperül hangzott a bemutatásban, szintén meggondolandó a beszerzése mégis, esetleg a könyvhéten ;)

A Horrorstört pedig ugye megvettem, és nagyon várom, hogy olvassam is, bár bevallom félek is tőle, hogy olyan félelmetes lesz, hogy kislámpával kell majd aludnom... :) 
A közelgő megjelenésekből is kaptunk némi ízelítőt, ezek közül kicsit hadilábon állok a Gaiman novelláskötettel, a Trigger Warninggal, ami a Felkavaró tartalom címet kapta, és a könyvhétre jelenik meg az Agavétől. A Tükör és füst nekem nem igazán jött be, és Gaimant túlértékeltnek tartom néha. Mégis-mégis birizgálja a fantáziámat a jó öreg Neil... 

Íme a borító. Nektek hogy tetszik? 


Ami még igazán megragadta a figyelmemet, az a Horgonyhely volt, Moskát Anita szintén könyvhétre érkező írása. Bár még nem olvastam a szerzőtől, remekül hangzik ez a terhes nők uralta világ és ennek társadalmi és gender-kérdései.

A nevek-álnevek kérdésköre is előjött, és nagyon igaz, hogy azért is szorult vissza a különféle külföldi álnevek használata, mert rájönnek az emberek.. ott az internet, ott a belső oldalra lapozás, az információk, ki fordította stb, és azonnal tudjuk. Jó, hogy említették George B. Marwellt, aki ugye elég khm... sikertelenül próbálta titkolni magyarságát, rákerestem és kiderült, hogy a feszten ott volt a maga valójában. :)) Brandon Hackettről egyébként jó sokáig nem tudtam, hogy magyar, persze nem is érdeklődtem iránta ezelőtt, csak hallottam ismerőstől róla és a könyveiről. Ugyanakkor persze van egy újhullám is, A.M.Aranth és Holden Rose, és társaik, akik szintén magyarok (de ez már YA vizekre evezés).

Ó és még a Trónok harcáról is beszéltek, amit én éppen olvasok, az első részt, de tartozom egy igazi rajongói poszttal a sorozatról, amibe teljesen belepistultam, és kivételesen azt hiszem sokkal jobban élvezem az adaptációt, mint a könyvet - és igen, igen, tudom, hogy később már nem ugyanaz, de kicsit úgy érzem nem akarok majd ezen bosszankodni.

Egyébként máskor is fogjátok így halomba a kiadói emberkéket, mert remek lett ez a beszélgetés, és jó volt az egymás közti viccelődéseket is látni, de ugyanakkor azt is, hogy nem csak a saját könyveiről akart mindenki beszélni és azokat reklámozni, hanem igazán tudtak beszélgetni is, erről az egész nagy témáról, ami a kortárs sci-fi és fantasy. :)



Ti mit gondoltok? 


És még pár videó, szintén az Ekulturától, kommentár nélkül.

Ez a hazai YA fantasy irodalomról folytatott beszélgetés, résztvevői: Holló-Vaskó Péter, Lakatos István, Buglyó Gergely:


Holló-Vaskó Péter (A.M. Aranth) interjú:


Varga Bálint (Váltságdíj nélkül című könyvét én is megvettem a feszten) interjú: 


Ez pedig egy Kleinheincz Csilla interjú: 


8 megjegyzés:

  1. :)))
    Mi nem nagyon járunk ilyen eseményekre, mert több a kellemetlen tapasztalat, mint a jó. A legtöbb ilyen beszélgetésen/könyvbemutatón eddig nettó önfényezéssel találkoztam, plusz béna kérdések és kommunikálni nem tudó kérdezettek :( pont ezért kerülöm már őket.
    Ezt viszont nem akartam kihagyni mert a három résztvevőből kettő jó ismerős, és reménykedtem hogy érdemi beszélgetés is lesz nem csak reklám :P az elején viccelődtünk is azzal, hátha egymásnak ugranak :)
    Örülök, hogy nem kellett csalódnom, sőt, kellemes meglepetés volt hogy milyen jó kis beszélgetés kerekedett :)
    Érdekes, amit írsz amúgy, ott is beszélgettünk utána róla, hogy a mi generációnknak maradéktalanul ül, amit elmondtak, de azért a '70-es, '80-as években volt egy nagyon komoly sci-fi boom itthon is, amikor több 10.000-es példányszámban ment pl a Galaktika magazin, és összességében többen olvastak sci-fit mint amennyi példányszámról bármelyik kiadó álmodhat... majd felvetem blogtársnak, hogy írjon erről posztot, elvégre ő emlékszik a régmúltra :)))
    De tény, amikor én tini voltam, ez nem volt ekkora divat, csak a furabogarak mániája. Aztán jöttek a GYU filmek, és én ahhoz kötöm a nagy 2000-es fellendülést a felnőttek körében is (nem Martinhoz), a HP inkább a gyerekeket vonzotta be.
    De tök érdekes ez az egész téma, érdemes megnézni a videót és beszélgetni róla ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont az általad említett dolgok miatt ódzkodok én is az ilyen beszélgetésektől, de ez teljesen jó volt, a résztvevők, a kérdések, a reakciók, és valóban nem volt az önfényezés a középpontban - az meg természetes, hogy a saját megjelenéseikről szóló kérdésekre a saját megjelenéseikről beszéltek. De mindemellett elég széles palettát végigjártak szerzőkben, művekben.
      Hú, hát igen, a '70-es, '80-as évekről nem tudok nyilatkozni... Én már csak az azutáni tendenciákat tudtam megfigyelni, és részt venni benne. Jó ötlet egy poszt erről!
      Igazad van, a Gyűrűk ura is nagyot lendített, bár ezek majdnem egyszerre voltak, erősítette is egymást a mozis HP és GyU őrület. A HP lehet, hogy akkor a gyerekeket vonzotta be, de akik 2000-ben még gyerekek voltak, mondjuk 8-18 közt, azok most egy masszív célközönsége és olvasói a sci-finek és fantasynek, és biztos vagyok benne, hogy nekik ebben a HP nagyon fontos állomás volt - nekem is! :)

      Szerintem is érdemes megnézni a videót, elröppen az a másfél óra, és tetszik a téma vesézése.

      Törlés
  2. Kb. ugyanazt gondolom, amit te. :) A fantasyt általános iskolában már elkönyveltem valami ördögtől való hülyeségnek :D Egyébként a nagyon klasszik fantasyt meg sci-fit ma sem kedvelem, inkább az ilyen vadhajtásokat, mint pl. az urban fantasy, a sci-fiből is főleg azokat, amiben nincsenek nagyon zseléállagú lények :)

    Szerintem jól látod, hogy a Harry Potter nagy ugrás volt olyan tekintetben, hogy befolyásolta, megváltoztatta picit a közvéleményt a képzelt lényeket illetően. Meg a Gyűrűk ura is ilyen. Bár eleinte őket is fintorogva figyeltem, de ebből a hülyeségből sikerült kinőni :)

    A Horgonyhelyre kíváncsi leszek, még sehol nem láttam róla infót, csak a címét hallottam, meg majd el kéne olvasni a Bábel fiait is, csak mindig bent van a könyvtárban, ezért sosem tudom előjegyeztetni (könyvmoly-probléma nr. 1546.).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ördögtől való hülyeség :D Igen, én is, meg a nerd-ök mániája, csúnyák is voltak ezek a kiadványok valahogy - elnézést azoktól, akik szeretik :D
      Vadhajtás! :D az pont annak az új magyar Gabo könyvnek a címe. :)
      Hm, én nem is tudom, kísérletezgető fázisban vagyok, de talán én is az urban fantasy felé húzok jobban, bár ismerkedtem és ismerkedem most high és epic fantasykkal is. Sci-fiből se olvastam sokat, Banks nagyon nem, Itó Projekt meg nagyon igen... majd még lépkedek a kettő közt, van itthon pár olvasatlanom :)

      Még nem is volt sehol infó a Horgonyhelyről, szerintem csak itt beszéltek róla. Csilla a külön interjúban is említi. A Bábel fiait nem olvastam.

      Törlés
  3. Nagyon jól összefoglaltad azt, amit én is gondolok. :) Nagyon örülök, hogy élőben ott lehettem ezen a beszélgetésen, az utóbbi idők legjobb beszélgetése volt a témában, ráadásul az előadókat is mind kedvelem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Jó lehetett élőben is ott lenni! :) Majd jövőre jobban megnézem, milyen beszélgetések lesznek, meg remélem nem csak szombaton érek majd rá felmenni. :)

      Törlés
  4. Bennem van a hiba, hogy én felét sem értem a beszélgetésnek? Borzalmas a hang minősége. Amit értettem, az érdekes volt.

    A három írós viszont nagyon tetszett, jókat nevettem, főleg a Dobozváros keletkezésének történetén. Épp azt olvasom most. :) Ezek után másképp nézek rá. :D És tök lényegtelen szempont, de Lakatos Istvánt sokkal öregebbnek képzeltem, nem tudom, miért. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bea, én fülessel hallgattam, hogy a Zembert ne zavarja, úgy jól hallani, de kicsit tényleg visszhangos a felvétel.
      Hát, én a három írósra nem mondok semmit, szerintem összehasonlíthatatlan az első beszélgetés színvonalával... :)

      Törlés