2014. június 22., vasárnap

Éjjel-nappal Budapest

Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás 

Az ember valami értékeset sejtene egy ilyen igényes borító mögé. Ehhez képest amit kaptam, egy hosszan elnyújtott, dedós és érdektelen Éjjel-nappal Budapest színvonalú történet volt, beteges és idióta szereplőkkel. 

Felpaprikázott poszt, és spoilerek. Én szóltam! 

Ajándékba kaptam ezt a könyvet tavaly, és úgy éreztem illene elolvasnom. Vonzó külseje miatt hamar elhessegettem a rossz érzéseimet, amik miatt korábban nem vettem meg magamnak. De figyelmeztető lehetett volna, hogy már a fülszöveg olyan buta és semmitmondó. 
Semmi problémám a szerelmes történetekkel, tényleg. Bár nem olvasom halomszámra, szeretem a romantikus regényt, az igazi szerelmet, ami nekem olyan, mint Az időutazó felesége, a Büszkeség és balítélet, a The Sugar Queen vagy akár Kinsella szerencsétlenkedő szerelmesei. Ami ebben a kötetben van, attól viszont menekülök. Dedós huzavona álkonfliktusokkal, gyermeteg megoldásokkal, állandó se veled - se nélküled, ami egy őrülten hányingerkeltő happy endbe torkollik.  Gimme a bucket!

De nem is ez a legbosszantóbb az egészben, mert hát láttunk már ilyet, tehetségtelen a szerző, lapos és brazil szappanoperás a könyv... Az igazán vérlázító része a dolognak azonban a karakterekben van. Ebben a könyvben mindenki idióta. Travisszel az élen. Travis Maddox a pasi főszereplő, akiért mindenki bomlik (???), aki erős és izmos és tetkós és wauuuu, vonyít minden csaj utána, mint farkas a teliholdra, holott Travis másról se híres, mint arról, hogy megdönti a létező összes csajt, csak egyszer, aztán adieu. Mindenből szín kitűnő, bár soha nem tanul semmit, kisportolt teste van, pedig soha nem jár kondizni, vagy bármit sportolni... Az egyetemi tandíját és egyéb költségeit pedig illegális verekedésekből fedezi, ahol - kitaláltuk? - MINDIG ő győz. Mert legyőzhetetlen. Sose gyakorol persze, de kib*szottul magabiztos, egy-egy-egy undorító, bunkó, idegbeteg állat! :@ Bottal nem piszkálnám meg.
És őt kéne szeretnünk. Vagy drukkolnunk hogy összejöjjön üresfejű sablon-semmilyen Abbyvel, akibe persze olyan halálosan beleszeret, hogy innentől soha többé egyetlen egyéjszakás kaland sem, hanem csak AbbyAbbyAbby, ja bocsánat, Galamb, ahogy ő elnevezi. 

Travis birtoklási vágya egész egyszerűen szólva beteges lesz. Nem normális, ahogy viselkedik, orvosi eset. És csak hápogtam, csak néztem, ahogy minden el van nézve neki, ahogy mintha senkinek fel se tűnne milyen egy idegbeteg őrült... ??? Amikor Abby elhagyja - hahh ilyen többször is van ám a kötetben, amikor hirtelen örökre szakít a gerlicepár -, akkor Travis betöri a tükröt a szobájában, megüti az unokatestvérét és barátját (!!!), elhajít a szoba másik végébe egy hifit, majd zsanérostól letépi az ajtót is a szobájáról :D Hát szóljatok hozzá :D Hogy lehet HOGY LEHET egy ilyen karakter köré történetet írni, úgy hogy ő lenne A PASI. ??? HOGY?! *kiborulás a maximumon

Amit hőseink végigvisznek a könyvben, az egy oltári nagy kavarás. Kavarás, kavarás hátán. Barátok vagyunk, de nem, de én féltékeny vagyok, jelenetet rendezek, jaj ne haragudj, jaj feküdjünk le, de inkább szakítsunk, nem lehetek veled, megölök mindenkit, csak az enyém vagy, jaj imádlak, örökre a tiéd vagyok, soha többé nem akarlak látni, legyünk barátok, nem bírunk barátok lenni, örökre imádlak.... Ááááááááá. Én ettől a falnak megyek. 

Folyamatos a káromkodás, a verekedés - valakinek mindig épp folyik az orrából, a szeméből, a szájából a vér -, a piálás és a soft pornó. Minden egyes alkalommal whiskyt vedelnek, húzóra, hogy ezt figyeljétek: hogy lenyugodjanak :D... Travis bagózik, piál, mégis fitt és egészséges, és feszülnek rajta az izomkötegek :D Kiakasztó pillanat volt még, amikor az egyik lényeges (?) cselekményelem részeként egy buliban Abby fogadásból megiszik 15 felest. 15 felest a rohadt életbe! :D Egy 19 éves kiscsaj, néhány óra leforgása alatt. 20 dollárosokért! :D Akut alkoholmérgezés. :'D Sírok. 
Egyéb nyalánkságok között még reklámozza a védekezés nélküli szexet is, amikor Abbyke totál nyugodtan legyint hogy á, ő most a ciklusa ennyiedik napján van, nem érdekes, hogy Travis egy dühkitörése nyomán kidobta a fióknyi kotonját!? Most komolyan. KI akar erről olvasni? 


Én nem vagyok álszent, vagy prűd, és nem azt mondom, hogy az ember nem piál, nem bulizik, vagy nem szexel. Vagy hogy nem lépi néha túl a határokat, a szabályokat, főleg egyetemistaként. De nem vesz részt illegális alagsori verekedéseken. Nem nyakal be nő létére üveg whiskyket. Nem megy el a józan esze egy ilyen palitól, mint Travis. 

Travis dühkitörései ijesztőek, és ahogy korábban írtam, a viselkedése egyszerűen nem normális. Aki ránéz Abbyre azt megveri. Mit megveri, félholtra veri! Volt egy srác, akinek a fejével beveri egy autó fényszóróját! Kiabál, dühöng, csapkod, aztán siránkozik, könyörög, papuccsá válik, Galambozik. Atya. Úr. Isten. 
Teljesen irracionális, ahogy viselkedik, irányíthatatlan impulzív dührohamaival egyenesen közveszélyes. Kezelésre szorul. Diliházban vagy börtönben lenne a helye. 


A konfliktusok, és sajnos az egész naaaaaaaaaaaaaagy titok Abby múltjában, ami éltette bennem a reményt, hogy ki lehet még ebből hozni valamit, nevetségesek, gyerekesek, hiteltelenek. Bekeveredik a sztoriba - ezt figyeld - a Maffia (!!)  - a nagybötűs! - de persze Abby&Travis save the day, lazán simán összepókereznek több tízezer dolcsit, Travis gyakorlatilag félkézzel leveri a Maffia (M!!!) két legerősebb személyi verőlegényét, mire a Maffia (M!!!) felfogadja verekedni, amit aztán végül - mivel Abby ezért oh fájdalom, megint elhagyja! - lazán-simán visszautasít: figyelj Bennysrác, mégse megyek. Oké, semmi gond, csőváz! WTF?  



Travis beteges rajongása, szerelme Abbyért rögeszmévé válik. A csuklójára tetováltatja a becenevet... Feleségül akarja venni... Összetöri a telefonját, mert különben nem tudná megállni, hogy ne hívja Abbyt. ?! Féltékenysége, és a durva jelenetek amiket produkál... nincsenek szavaim se...

Abby leginkább egy káposztához hasonlóan IQ-light státuszban szerepeli végi a könyvet, bár meg kell mondani néha igazán sikerül neki egész a hülye picsáig feltornászni a szintet, és kicsit megszívatni a körülötte lévő összes pasit, még a rendesebbjét is. Teljes következetlenségben váltogatja az emancipunci hozzáállást, azzal a beteges jellegű elkötelezdődéssel, amit Travistől már láttunk. Vagyis, lerövidítem: Mi az hogy a tiéd vagyok? Nem vagyok senkié, nem vagyok senki tulajdona! vs. néhány oldallal később: Örökké a tied vagyok. A Tied. Hozzád tartozom. Mrs. Maddox vagyok. Magamra is tetováltatom én is. 
MiértMiértMiért olvassunk ilyet? 
Hogy kellőképp trashy legyen az egész, megkoronázzák kapcsolatukat 19 évesen egy vegasi esküvővel, plusz Abby is gazdagodik egy tetkóval. Hát hű. 
És kapaszkodjunk meg: ebből még két kötetnyit írtak, ugyanis trilógia. Hogy én nem fogom kézbe venni az biztos. Ez is bőven sok volt, hogy kiakasszon. 
450 oldalon! 450

Értékelés: értékelhetetlennek nem fogom mondani, mert meg kell, hogy mondjam, az első része még egészen fogyasztható volt - bár ez kétségtelenül azért van, mert egyrészt olyan végtelenül primitív az egész párbeszédes szövege, másrészt meg lázas betegen kezdtem neki, és olyankor jobb ugye olyat olvasni, amit még egy amőba is felfog... Van néhány - néééhány - apró kis rész, amin még nevettem is, bár lássuk be, amikor a High School Musicalre hajazó menzai éneklés-performansz játszódott, már inkább sírtam :D 
Ezért, és a gyönyörű külsejéért kap egy pár pontot: 10/2, de ez ne tévesszen meg senkit, a karakterek és a szenvelgés tönkre vágják, bármilyen gyönyörű is, egy sorscsapás ez a könyv, nomen est omen. 
D-I-S-A-S-T-E-R 
           

31 megjegyzés:

  1. Még nem olvastam végig, mindjárt megteszem, de muszáj kommentelnem. :D Még jó, hogy olvasatlanul eladtam a regényt! :D Köszi a megerősítést!

    VálaszTörlés
  2. Feldobtad az estém. :D Miért van az, hogy a legrosszabb könyvekről lehet a legjobb értékeléseket írni?! Amúgy egyetértek, én is ezt gondolom erről a könyvről.

    VálaszTörlés
  3. következő hét hétfő reggelre is szeretnék egy ilyen posztot. :D
    sztem azt kéne megverni, aki azt mondta erre a könyvre, hogy a magyar tiniknek erre van szükségük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És miről lesz a poszt? :D Amúgy, én sem értem, pedig közvetlenül a fülszövegben is azt írják, hogy "a fiatal olvasók körében nagy népszerűségre számíthat"... pont ilyen nem kéne szerintem a fiataloknak, de a felnőttek meg már kinőtték (jó esetben...)

      Törlés
  4. Bocsánat, de imádom, amikor kiakadsz. :))
    És tényleg ezért, ezért vannak annyira oda a molyon? Ilyen férfiakat imádnak, akik ennyire betegek? Nem véletlenül olvasok egyre kevesebb YA-t...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök :D Úgy látszik csak kiakadós posztokat kéne írnom... - csak akkor nem lennének jó olvasmányélményeim :)
      Nem tudom, Gr-en is rengeteg az 5 csillagja és az áradozás, de ott azért több az enyémhez hasonló vélemény.

      Törlés
  5. Reggeli ébredezés és kávéivás közben ezen a poszton nagyon jól szórakoztam, köszönöm az élményt! :)

    VálaszTörlés
  6. Igeeen! Engem is teljesen kiakaszt, amikor romantikusnak beállított könyvben elmegyógyintézeti eseteket akar a szerző elfogadtatni álompasiként. Meg hogy ezeknek mennyi rajongója van, istenem...

    VálaszTörlés
  7. ÚRISTEN!! hallod le a kalappal előtted hogy TE ezt végig olvastad. :D Egy ISTEN vagy! :D És annyira jó hogy én ezt a könyvet nem olvastam és ezek után nem is fogom. :D

    VálaszTörlés
  8. Haha, minden szó igaz:)
    Rendszeresen kellene rossz könyveket olvasnod, sokkal izgibb posztok lesznek belőle :D Bocsiii:D

    VálaszTörlés
  9. Annak idején nem értettem, hogy minden általam olvasott külföldi blog kiemelte mennyire egészségtelen kapcsolatképet ad a könyv, s ehhez képest itthon milyen nagy siker volt. Örülök, hogy benned nem csalódtam :)

    VálaszTörlés
  10. Jó a poszt!:D
    Én kb a felénél feladtam anno, tényleg iszonyú beteges a könyv, főleg a főszereplői. Viszont: te jó ég, még Maffia is lett benne később? Pedig akkor hagytam abba, mikor úgy éreztem, hogy ennél lejjebb már nincs. Ezek szerint volt.:D

    VálaszTörlés
  11. Connie voltam, csak rossz emaillel.:)

    VálaszTörlés
  12. Basszus, de jó lett ez a poszt, feldobtad a napom, csatlakozom Nimához: jövő hétfőre is egy ilyet :D
    Csak megerősítettél hogy öreg vagyok én már ezekhez az agyhalott YA-khoz ;)

    VálaszTörlés
  13. Hát ez nagyon jó bejegyzés lett. :D Még nem olvastam, de hallottam, hogy rossz könyv, de hogy ennyire... Ez a maffia-dolog újdonság volt. :D
    Amúgy a bejegyzés címe találó, az is hasonló baromság... (Hihetetlen, de van olyan osztálytársam, aki szereti (!) azt a műsort...)

    VálaszTörlés
  14. Az ilyen könyvek egyetlen értelme, hogy bloggerek kiakadjanak rajtuk, aztán röhöghessünk a jó kis dühposztokon ; ) Egyébként én valahogy semmi igényeset nem sejtenék e mögé a borító mögé :D

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm mindenkinek a kommenteket! :) Örülök, hogy jól szórakoztatok a poszton!

    Lobo, igen, pontosan, ez egy teljesen egészségtelen, abúzív kapcsolat, nem értem mit eszik bárki is rajta. :(

    Horsegirl, az Éjjel-nappal Bp borzalmas, de ugyanilyen jellegű "kapcsolatokat" és "konfliktusokat" taglal... sajnos néha látom, kicsit kikerülhetetlen a sok reklám és előzetes, de hülyét kapok tőle. És mégis, annyian nézik, hogy megéri csinálni (?!)... Teljesen gyerekes ott is minden, ami megy.

    Zerge, nekem tetszett a borító, szerintem kifejezetten szelíd és szép. Sajnos totál nem olyan, mint a sztori :) :(

    Connie, igen, Abby nagy titka, hogy az apja révén benne volt ilyen körökben is, és tudott pókerezni (meg piálni ugyebár, mint a kefekötő). Bárhol hagytad abba, jókor hagytad abba :D

    VálaszTörlés
  16. Jaj de tudtam hogy nem fog tetszeni:D Azért ha mégis mazóznál szóljál, kölcsön adom a másodikat:D Hasonló színvonal, de most MEGTUDJUK TRAVIS INDOKAIT!! Sőt, még az is kiderül, hogy miért hívja Galambnak:D Így még borzasztóbb, mert azt hinné az ember, hogy megérti majd Veszettkutyit, de tök dinka meg agresszív:D Valaki molyon azt írta az értékelésbe, hogy Travis az a fajta, aki pár év múlva pofonnal vár otthon, mert nem mondtad hogy lemész a boltba. Na, pont ez a véleményem nekem is:D Hős vagy Pupilla!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj Isten őrizz, köszi, továbbra sem élek az ajánlattal :D Travis szemszög? Hát az aztán még igényesebb könyv lehet...
      Nagyon helytálló gondolat, szerintem is abszolút a családon belüli erőszak melegágya egy ilyen pasival összejönni. Képtelen vagyok megérteni az áradozó értékeléseket, és azt, hogy bárki is hogy tarthat egy Travis-félét álompasinak... :S

      Törlés
  17. Azért sikerült elolvasnod az a lényeg :D Nem a legjobb könyv az biztos, de a mai fiatalokat elnézve, már meg ne haragudj, de nagyon sok ilyen van. Szerintem ki tud kapcsolni, nem muszáj mindig a nyomasztó és teljes mondanivalóval rendelkező könyveket olvasni. Nem a világvég, olvastam már rosszabbat is, illetve, ami ettől rosszabb volt, vagy nekem nem tetszett azt nem fejeztem be :) Csak gondoltam leírok egy ellenvéleményt is, bár sok dologban egyet értek veled.
    Egyébként szeretem a posztjaidat :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nagyon szeretek félbehagyni könyveket, szóval végigolvastam.
      Érthető, ha az ember kikapcsolót akar olvasni, én se vagyok egy állandóan szépirodalmat faló valaki, nagyon is szeretem a szórakoztatót, csak nekem ez már túlmegy egy határon azokkal a pontjaival, amik idegesítenek. Persze mindenki azt olvas, amit csak szeretne. :)
      Nem haragszom, dehogy, sajnos tudom, hogy egyre inkább ilyenek a maiak, ami viszont szerintem elkeserítő, mert egy elbutuló társadalomban élünk, és a kapcsolatok is megsínylik ezt. Ettől - és az ilyesféle megnyilvánulásoktól könyvben vagy való életben - én viszketek. Amúgy én se vagyok öreg, bár nem z, de ha jól sejtem y-generációs vagyok. :)

      Örülök, hogy szereted a posztokat, remélem maradsz azért az olvasótáborban :)

      Törlés
  18. Szia PuPilla! Köszi, jó írás lett :) Sose fogom megérteni, miért gondolják sokan, hogy ez a "tiéd vagyok-enyém vagy" dolog romantikus... mintha nem sokkal jobbakat lehetne írni független, erős szereplőkről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! De rég láttalak! :) :) Mizujs?
      Hát igen, én sem értem. Lehet írni vívódást is, meg se veled se nélküled sztorikat is, de ez az erőltetettség, és tulajdonképpen történetnélküliség, plusz az elcseszett karakterek, így együtt elég egyértelműen csőd - nálam.

      Törlés
  19. Nekem az az elméletem (és még sokaknak), hogy a szar könyveknek direkt terveznek szép borítót, mint ahogy a gagyi filmek dvd-kiadása is igényes.
    A könyvet nem olvastam, de többen említették, hogy nagyon abuzív kapcsolatot ábrázol, én se értem, mit esznek ezen. Amiket leírtál, nagyon durva, sztem az írónőcske párkapcsolatokhoz való hozzáállása sincs rendben.

    VálaszTörlés
  20. Jól kivesézted ezt itt Pupikám :D Ami a ciki, én is ajándékba kaptam a legjobb barátnőmtől és az eleje még tetszett is, aztán valahogy elkezdtem csóválni a fejem de így olvastatta magát és atyaúristen még izgultam is, na ezt add össze :D És eeeez sokkal cikibb mint hogy szar a könyv, és így el kellett telnie x időnek mire megemésztettem és helyretettem hogy na akkor most mit is olvastam tképpen??? Nem is írtam róla egy sort se :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg vagyunk mi áldva a jótét-lélek ajándékozóinkkal, úgy látom :D
      Igen, valahogy olvastatja magát, ez előnyére írható, nem teljesen olvashatatlan a stílus, könnyen csúszik, de ami benne van... Na, nem csodálkozom, hogy nem találtam nálad posztot róla. :D

      Törlés
    2. Egy valami zseniális benne: képes éreztetni veled, milyen egy ilyen diszfunkcionális kapcsolat, mert először nem vesszük észre hogy szar XD pont mint a regénnyel hogy elsőre bejön az embernek és később jön a döbbenet hogy mit olvastam én el??? :D

      Törlés
    3. hát, nekem már közben jött a double facepalm :D

      Törlés
  21. Miért nem jelent meg itt a korábbi kommentem??? Szóval sírtam ezen a poszton, nagyon jó :D Miért nem olvaslak én rendszeresen? *uppsz :P*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sokat vacakol a kommentdoboz, mindig ments, és nézd meg megjelent-e, mert még a spamszűrő se kapja el ilyenkor. Örülök hogy azért visszajöttél :D hehe, hát mik ki nem derülnek így szombat reggel :D ;) :P

      Törlés