2013. november 26., kedd

Young Adult, avagy mit és mit nem

Forrás
Katacita és Amadea megint nekiálltak listázni, és persze hogy én is kedvet kaptam. A téma ezúttal a YA, ami a Young Adult könyvek közismert rövidítése, mégsem ugyanaz, mint amit mi magyarul ifjúságinak sorolunk be (ahogy Amadea érzékletesen szemléltette, nem mindegy, hogy Abigél vagy Csontváros...:)) 
Az, hogy kinek mi tartozik YA kategóriába, néha kicsit egyéni mérce alapján dől el. A blogban nem tartok fenn külön Young Adult címkét, általában ifjúságinak aposztrofálom ezeket a könyveket, vagy egyszerűen szórakoztató irodalomként, fantasyként, regényként, disztópiaként, épp ami rájuk illik (nem nagyon szeretem a YA megnevezést). 

Lássuk, hogy nekem mik a kedvenc/kedvelt,olvasott YA-im: 

  • Rachel Ward: Számok trilógia (Numbers) - Úgy veszem észre, hogy ezt a sorozatot viszonylag kevesen ismeritek és olvassátok, pedig nagyon jó, és egy izgalmas képességen alapszik: meg lehet látni az emberek szemében a haláluk dátumát, és ezen a számon nem is lehet változtatni... Az első kötetben egy nem mindennapi fiatal párocskával ismerkedünk meg, akik barátkoznak de szerelemre is lobbannak egymás iránt, a sorsot azonban nem tudják kikerülni, a másodikban pedig egy katasztrófa közelít, és ez emberek szemében ugyanaz a dátum ül, mit lehet vajon tenni? Van kis szerelem is, de nem kell belefulladni, a misztikum az, ami igazán megfogott.
  • Mats Strandberg, Sara B. Elfgren: Engelsfors trilógia (Kör, Tűz, Kulcs) - abszolút kedvenc a kategóriában! Imádom a svédségét, a komorságot, a depresszív hangulatot amit megteremt, és a karakterek sokszínűségét, valamint azt, ahogy mesélni tud róluk a szerzőpáros. Nem utolsósorban pedig roppant izgalmas is a sztori, alig várom, hogy jöjjön a befejező rész, a Kulcs :) 

  • Chris Howard: Gyökértelen - poszt-apokaliptikus YA egy világról, amiben már fák sincsenek, csak úgy építik őket a gazdagok számára huzalokból. Kegyetlenebb, keményebb könyv, mint általában a YA-k, és kicsit furcsa néhol, de érdemes elolvasni.
  • Victora Scwab: Archívum - sokáig ódzkodtam tőle, nem tudom miért, amikor végre kölcsönkértem és elolvastam, alig tudtam  letenni, minden sorát imádtam, és kedvenccé avanzsált. A szerző fantasztikus jól ir, és jól pengeti az érzelmi húrokat is. Csak ajánlani tudom. Még egy része lesz: The Unbound
  • Maggie Stiefvater: Mercy Falls farkasai trilógia (Wolves of Mercy Falls: Shiver, Linger, Forever) - egy újabb gyöngyszem, illetve rögvest három, hisz trilógia. Egy olyan sorozat, amiről nem hittem volna, hogy tetszeni fog, vagy hogy maradandó lesz, a hangulatteremtése és az egyszerű szépsége miatt mégis szinte belehabarodtam, és miatta kicsit máshogy tekintek a hideg időre, hóra, fagyra, szélre is... :)

  • Suzanne Collins: Az éhezők viadala (The Hunger Games) - ki ne ismerné, nagy hype alakult ki körülötte, és jönnek a filmek is sorban. A legjobban az első kötetét szerettem, meg is lehetett volna állni akár, a második már esett színvonalban, a harmadikat földhöz tudnám vágni :D 

  • Philip Pullman: His Dark Materials (Az Úr sötét anyagai) - szerintem ez is YA, de szintén a kategória létezése előtti időkből, mellesleg nagyon jó, és egyre mélyebb a trilógia vége felé. 


Olyan YA-k, amiket nem szerettem vagy csak nem folytatok: 

  • MaryroseWood: Méregnaplók (Poison Diaries) - brr, kiráz a hideg. 
  • Marie Lu: Legenda- nem rossz, de a folytatása nem érdekel már. 
  • Lucy Maud Montgomery Anne Shirleyje, nekem nem hozta a várt katarzist



YA-k, amik érdekelnek, de még nem olvastam: 
  • Leiner Laura: Szent Johanna Gimi, ha egyáltalán YA-nak számít (?) - várólistás, Alex Flynn: Beastly - talán, egyszer, ha azt mondjátok tetszene, Kerstin Gier: Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld - mindenképpen, Pat Walsh: Crowfield apátság sorozat, Cassandra Clare: A végzet ereklyéi (Mortal Instruments), John Green: The Fault in Our Stars (Csillagainkban a hiba), Nathalie Babbitt: Tuck Everlasting (Örök kaland), Sarah Dessen könyvek, Gayle Forman, Scott Westerfeld: Uglies és Leviathan sorozatai, Gail Carriger Finishing School című sorozata.
Hirtelen ennyi jut eszembe. 


Tőlem  idegen YA-k, amiket nem akarok olvasni:
  • Vámpírakadémia, Egy különc srác feljegyzései, Battle Royale, A beavatott, Matched, Delírium, Twilight (:D), Graceling, Csitt, csitt, Fallen.
Én közismerten nem olvastam annyi YA-t, mint a többi blogger, próbálom kipécézni közülük (is) a jobbakat, és pl Stiefvaterrel vagy az Engelsforsszal nem is lőttem mellé. :)



Nektek mik a kedvenceitek a műfajban, mindent YA-nak tartotok-e, amit felsoroltam?

U.i.: közben Lobo felvilágosított kicsit, íme egy hasznos cikke a témában. :) Eszerint még sok mindent kihagytam, pl. a Harry Pottereket is, bár, amint tudjuk, a HP nálam külön kategória (non plus ultra) :) 

Update: Zakkant is posztolt! :)

17 megjegyzés:

  1. Pupi a HP az nem számít YA-nak? Ha minden jól megy ma én is megcsinálom a listámat. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pöfi, nekem nem az, nekem a HP szinte külön kategória minden mástól is, de nem kell velem foglakozni és bele vagyuk pistulva :D

      Törlés
  2. Mit esztek ezen az Engelsfors trilógián? Szerintem tök unalmas volt az első kötet. A boszik a suliban ötlet meg lerágott csont.
    Mondjuk én meg imádom Anne-t, e-vel írva. :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miamonának sem tetszett :) Nem tudom, de olyan tapinthatóan svéd, hogy nem tudom nem szeretni :)
      Hát látod, nekem meg Anne nem volt szimpi :)) (de nem kizárt, hogy egyszer előveszem majd újra :))

      Törlés
  3. De cuki ez az étkező lény itt a bejegyzés végén :D
    Az Engelsforsban én a svéd egzotikumot szeretem, jó volt végre nem krimit olvasni ezektől, hanem valami teljesen mást.
    Ezt a Ransom Riggs könyvet nagyon sokan lehúzták, de mégis érdekel, lehet, hogy meg is hoztad hozzá a kedvem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ransom Riggse nálam 10 pontos lett, de egészében nem ér annyit, csak nagyon jókor talált meg, és teljesen belefeledkeztem :)
      Svéd egzotikum igen igen! Hol van mára Kulcs?!

      Törlés
  4. Szerintem akkor is YA az ifjúsági csak menőbb kifejezés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Menőbb vagy divatosabb, igen, valahogy mégsem tudom egy szintre helyezni a fejemben mondjuk a pöttyös-csíkos könyvekkel, de ezért is jó, hogy van valami külön szó az újabbakra :)

      Törlés
    2. De a young adult könyvek se újkeletűek, hanem már pl. Adrian Mole is az volt.

      Törlés
    3. Hmm, ezt nem tudtam. Meg azt sem hogy pontosan mikortól emlgetjük a YA-t YA-ként :)

      Törlés
    4. http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2012/06/14/ya_a_hipszter_kifejezes/ :)

      Törlés
    5. de jó, köszi, elolvastam :) :) még lehet kiegészítem a bejegyzést!

      Törlés
  5. Nem tudom, mi ez a kis izé a post végén, de nagyon emlékeztet arra, hogy én mit csinálok olvasás közben.
    A Számoknak olvastam az első részét, olyan kis semmilyen volt (kölcsönösen lefikázzuk egymás kedvenc YA-it:D), Az archívum és A kör egyre jobban érdekel.
    Fúúúúj, SzJG?:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is szoktam ilyet, fixírozni a kaját, elmajszolni, menni újabbért :D
      A Számok nem is kiemelkedő annyira, de jó :) a második rész szerintem jobb volt, mint az első, a harmadikat is mindenképp elolvasom :) Nem gáz, szerintem vagyunk olyan stabil alapokon, hogy fikázhassuk egymás kedvenceit is akár ;) (de a számok nem kedvencem, nem sorrendben írtam, csak ahogy jött :))

      Törlés
  6. Szent Johannát olvasd bátran :)

    VálaszTörlés
  7. Megírtam én is az extra hosszú postomat a témáról végre :)

    VálaszTörlés