2012. február 7., kedd

10, 9, 8... vagyis 8, 9, 10...


Meg Cabot: The Princess Diaries, Volume VIII - Princess on the Brink

Vagy inkább én, on the brink, of kiborulás. Nem is tudom ki olvassa ezeket a bejegyzéseket, talán sztimikém egyedül :D Talán még ő se.

A lényeg a lényeg, Mia hercegnő, a neveletlen ugyebár, ebben a nyolcadik kötetben is alakít. Persze Michael indítja a lavinát, amikor bejelenti, hogy Japánba készül egy egész évre, hogy valami sebészi robotkart fejlesszen ki, aminek révén majd méltó lesz a mi hercegnőnkhöz. Hjajj. A többi része a sztorinak hiszti :D Mia mindenre, tényleg mindenre elszánja magát, hogy Michaelt itt tartsa, aztán olyan balul sül el az egész, ahogy szokott. De ez a végkifejlet talán a varrógépest is überelte a Queen of Babble második részében, amin én tényleg kiakadtam. Igazából nem is vesztegetem rá a szót. Most már végképp elhiszem, hogy a hercegnős könyvek színvonala csökken. Az első párat imádom, de ezeket valahogy túllihegte Mián keresztül a szerző.
Túl sok hihetetlen dolog van benne - pl szexmentes kapcsolat két éven át..., távkapcsolat kérdése tizenévesek között... - és mindez túl sok naivan hihetetlen hisztibe ágyazva, jó adag kommunikációs buktával. Ami már-már érthetetlen számomra... Mia ezekben a részekben olyan szinten nem tud kommunikálni ami már nem a kedvesen kamaszos félreértős és le-nem-esős bénázás, hanem egyszerűen fájdalmas. Senkinek nem tud megmondani semmit, akinek kéne, ugyanakkor mindenki másnak ki bírja kotyogni, és egyszerűen képtelen olyan egyszerű dolgokat átlátni és felfogni, amiken könnyűszerrel és néhány szóval túl lehetne lépni, ő meg egyszerűen elgáncsolja saját magát és a kapcsolatait.

Értékelés: 10/5 Nem baj, ha szerencsétlen hősnővel dolgozunk, sőt, általában kifejezetten szórakoztató, de vannak határok. A pontszámot kicsit feljebb vittem, mert volt néhány olyan rész, ami a szereplők "ismerőssége" miatt jó volt.
A nyolcadik kötet amerikai címe: After Eight, itt lent látható a borítója.





Meg Cabot: The Princess Diaries, Volume IX - Princess Mia

Szerencsétlen hősnőnk, Mia ebben a részben tényleg teljesen depressziós lesz, fizikailag is tropa, ami az elmúlt kötet bajait tekintve nem csoda - csak az a csoda, hogy nem látta, hogy mindezt megelőzhette volna :) De minden gonoszkodást félretéve, ez a kötet megint egy kicsit a régebbiek eszköztárából villant. Lehet hogy az is jó, hogy alig van Michael, mert ugye valóban el van utazvaszépen Japánba és eszi a szusit két robotkar fejlesztés között, és az is jó, hogy van egy cowboy pszichológus doki, egy régi festmény és egy 400 éves napló egy korábbi genoviai hercegnőtől, na meg a jól ismert lámpalázas beszédre készülés, és sokezrek előtt fellépés. :) Ez így együtt a régi Miát hozta elő, és a szerencsétlenségében is inkább vicces oldalát a köteteknek. Anno már a sorozat elkezdésekor egyébként ezzel az egyszerű címmel és szép borítóval szimpatizáltam leginkább a kötetek közül. Na nem lett kedvenc, vagy ilyesmi, de ez el tudott szórakoztatni, és vannak benne részek, amiket szívesen láttam volna filmen.

Értékelés10/7,5 vagy akár háromnegyed is... :) Amúgy meg, végre történik valami Genovia-szintű dolog is, nem csak algebra. :))

A kilencedik kötet amerikai címe: To the Nines.


Meg Cabot: The Princess Diaries, Volume 10 - Forever Princess


Tádámm! Befejeztem! :) De semmi rossz szájíz, vagy hasonlók. A tizedik kötet feltette az i-re a pontot, és lezárta Mia tinikorát és naplóit, és őszintén, jólesett elolvasni.

A kötetnek alapvetően nagyon jót tett, hogy a cselekményt 2 évvel a 9-ik kötet vége után folytatja, így Mia már 18 éves, és tagadhatatlanul érettebb kicsit, hála a jó égnek :D Hogy eddig miért nem vezetett naplót? Mert saját történelmi romantikus regényét írta. Bizony! :) Hercegnőnk valódi írói babérokra tör, és álnéven próbálja is kiadatni könyvét. Lillyvel változatlanul fasírtban vannak, bár már legalább beszélnek egymással néha. Szóval csordogál minden a szalagavató, a záróvizsgák és a főiskola kiválasztása felé, és folynak a választások Genoviában, ahol Mia apukája bizony nem áll valami fényesen a statisztikák szerint...
Ha ez még nem lenne elég, Michael egyszercsak visszaköltözik, mi több, feltalálta a Surgical Cardiac Armot (operálós robotkar), amit most millió dollárokért veszteget... Miánk szíve hevesen dobog a nyakszaglászás, újra meglátás kínjában-örömében, és heves bólogatókutya módon igyekszik bizonygatni magának mennyire is jó neki J.P.-vel, és nem hagyhatja őt cserben... Nagyi közben kunyiztatni akar egy Cardiac Armot ingyér, Genoviának, és te jó ég, J.P. ír egy gagyi színdarabot Miáról, amit Sean Penn meg akar rendezni, óóóó, és amit még kihagytam, oltári nagy 18. szülinapi buli lesz egy batárnagy hajón Miának, ahol előkerül egy gyűrű is! :D Többet nem árulok el, a helyzet totál kaotikus, szegény hősnőnk csak kapkodja a fejét, még jó, hogy naplóírásba fogott újra, hogy mi is követhessük az eseményeket. :)

KIS SPOILEREK!

A végkifejlettel elégedett vagyok, ilyennek kellett lennie. :) J.P.-t sikerült megutálnom, és meglátnom papírmasé voltát :D és Michaelbe visszaszerettem fülig amint megjelent. :)

KIS SPOILEREK VÉGE!


All in all, érdemes volt. Van pár kötet az 5-6-7-8 tájékán ami kicsit gyengébb, és nagyon nyavalygós, vagy épp túl rózsaszín, de egyébként nem lehet mást tenni, csak szeretni ezeket a szereplőket, és Genoviát :)

Abszolút legaranyosabb jelenetek: Rocky és a kis beszélőkéje :) Tündérbogár.

Abszolút szerelem: Michael!!!

Abszolút tökfilkó: J. P.

Abszolút értékelem: a kiforrottabb stílust, élvezhető mértékű nyavalygással, és szerencsétlenségekkel, kellő mennyiségű konfliktusadagolást, és ezek elegáns megoldását, és az 1-3. kötetekre jellemző poénokat :)

"Oh my God. There's Lilly. She's in black from head to toe. (Well, so am I, actually. Only somehow I don't think I look like a trained assassin, the way she does.)"
:))

Értékelés10/10 a régi töltet, új sztori, jó befejezés. Nekem tetszett az az ötlet is, hogy belevitte csalinak a valóban megjelentetett Ransom My Heart regényt (Mia saját történelmi regénye), szerintem jó mézesmadzag volt hozzá :)
A tizedik kötet amerikai címe: Ten Out of Ten.



A régi blogról áthozott bejegyzés, eredeti hely: KATT.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése