2021. szeptember 27., hétfő

Iskolás regények, regényes iskolák

Forrás.
Itt van az ősz, itt van újra, és ezzel visszatért a kis nyári szünet után a Témázás is, egy nagyon időszerű témával: Vissza az iskolapadba! - kedvenc iskolában, egyetemen játszódó történeteinkről írunk. ;)

A könyvmolysággal, az olvasás szeretetével szerintem valamelyest kéz a kézben szokott járni egy kis grafománia, írószermánia is, és az, hogy bár szerettük a nyári szünetet, és a nagy nyári olvasásokat, azért vártuk is a sulit, a tankönyvosztás miatt - átböngésztünk rögtön mindent -, az írószervásárlás miatt -, sok szép színes füzet, ceruza és vignetta -, és a könyvek, füzetek csomagolása miatt - csomagolópapír válogatások, fóliázás... :) Szóval volt a sulikezdésnek egy ilyen mellékes kis varázsa is, az izgalmak közt, amit a tanévkezdés rejtett.
 
Persze valahogy sokkal másabb (és jobb is), amikor nem az iskolapadba való visszaülést jelenti a szeptember. De ettől függetlenül néha szeretek visszatérni az iskolába, méghozzá történetek által. Az iskolában játszódó, tanéven keresztül átívelő, és főleg a bentlakásos iskolás történetek mindig is vonzottak, mivel érdekes, zárt környezetet teremtenek, saját szabályrendszerrel, mikrokultúrával, a társas kapcsolatok izgalmas hálójával. Mind a fantasynek, mind a realisztikus irodalomnak szerintem remek közeg ez. Persze sokszor mazsolázni kell, hiszen sok lett a young adult, new adult könyv, amiben van ugyan iskolai/egyetemi helyszín, de mind egy kaptafa, vagy nagyon a romantikus irányvonalat képviseli.

Forrás.


Kedvenc, kedves iskolában játszódó könyveim:

- Nyilván, mivel mással is kezdhetnék itt is - mint minden pozitív felhangú könyves felsorolást -, mint a Harry Potter sorozattal... :) A roxforti kastély bentlakásos varázslóiskolája vitán felül az egyik legcsábítóbb regényes sulihelyszín, ahova szerintem bármelyik Potter fan gondolkodás nélkül beköltözne, és még a méteres hosszú esszéket is lelkesen körmölnénk a pergamenre, ha közben tagjai lehetünk a házunknak, ejtőzhetünk a klubhelyiségünkben, lakomázhatunk a Nagyteremben, és szurkolhatunk a házunk kviddics csapatának. ;) Emlékszem, a legelső olvasáskor milyen élénken, elevenen jelent meg előttem a Griffendél klubhelyisége, a hálótermek felé tartó lépcsővel, a kandallóval, fotelekkel... a hosszú asztalok a Nagyteremben, telis-tele finomabbnál finomabb ételekkel, a szeszélyes lépcsők, amik mozognak, és néha eltérítenek, a rengeteg portré és más festmény a kőfalakon, a könyvtár titkai a sima és a zárolt részlegen is... Többen is megállapítottuk már, hogy a HP sztorit akkor is szívesen olvasnánk, ha csak a diákok hétköznapi életét mesélné ebben a környezetben, annyira otthonos. ♥

- Ami rögtön ezután eszembe jut, ha iskola + könyv a téma, az Ottlik Géza Iskola a határon című regénye, ami egy határszéli katonaiskola zárt közösségébe enged betekintést. Kötelező olvasmány volt nekem, és az első igazi olyan kötelező, amit tényleg imádtam (és kedvenc könyveim közé került). Nagyon szeretném újraolvasni, mert már megkoptak az emlékeim róla, csak az érzések maradtak meg, és köztük az az igazi jóleső, amikor nyakig belemerül az ember egy könyv világába, még ha az katonás, nehéz, könyörtelen is néha. BB, Medve, Elefes, Ereklye, piff! :) 

- Kellemes és meghatározó emlék az iskolában játszódó könyvek közül Szabó Magda Abigélje is, amit én viszonylag későn ismertem meg. A háborús körülmények az árkodi kollégiumba kényszerítik Ginát, vagyis Vitay Georginát, a történetben, ahol boldogulnia kell a furcsa új szabályok közt, be kell illeszkednie a a többi lány közé. 

- Remek, intelligens, csavaros, iskolai helyszínen operáló regény Joanne Harris Gentlemen and Players (Urak és játékosok) című kötete, amit tavaly újra is olvastam. Huhh, ránéztem a linkeléskor... 2019 volt az a "tavaly", ennyit az időérzékünkről! :O ...

Krétaporos hangulat, órarendi változások, teremcserék, papírmunka, tantestületi ülések, és persze kisstílű ármánykodás, intrika és botrány minden mennyiségben.
Lett egy lazán kapcsolódó folytatása is a könyvnek, a Different Class, ami szintén a St. Oswald Fiúiskolában játszódik (a magyar címe ez is), és méltó folytatás, de az Urak és játékosok marad nekem a kedvesebb közülük. 

Iskolában játszódó könyvek közül még említés szintjén néhány, amiket olvastam: 

... gyerekként (is): 
- Peter Freud Laura könyvei
- Louis Sachar könyvek: Laura titkos társasága, Bradley, az osztály réme
- Jacqueline Wilson könyvek
- A Pál utcai fiúk
+ kiegészítés Sister posztja után: 
  • Fehér Klára: Mi, szemüvegesek, Bezzeg az én időmben
  • Marcello D'Orta könyvek :)

... krimik, amik sulis helyszínen játszódnak: 
- Georges Simenon: Maigret az iskolában
- Agatha Christie: Macska a galambok között

... iskolai lövöldözés témájú könyvek: 
- Jodi Picoult: Nineteen Minutes (Tizenkilenc perc)
- Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről 

... és egyéb iskolás sztorik: 
- Mats Strandberg, Sara B. Elfgren Engelsfors trilógiája
- Tanár úr kérem
- Meg Cabot Neveletlen hercegnő sorozata
- Soman Chainani Jók és Rosszak iskolája sorozata

Plusz a várólistás iskolapados könyveim: 
- A Szent Johanna gimi sorozat
- Janne Teller: Semmi
- Agatha Christie: Gyilkosság a diákszállóban

Ti szeretitek az iskolai környezetben játszódó könyveket? Mik a kedvencek, mit ajánlanátok még? :) A témához most is lehet csatlakozni saját poszttal, vagy írjátok meg a véleményeteket kommentben! ;) 

A többiek sulis posztja:


Utóvéd (később csatlakozók): 



8 megjegyzés:

  1. Tudtam, hogy nálad itt lesz az Iskola a határon, meg azt is tudom, hogy nagyon kéne olvasni, mert szerintem szeretném, de valamiért meg félek tőle. Mondd, hogy ne féljek :)

    Régóta gondolkozom rajta, hogy újra nekiveselkedek az Urak és játékosoknak, hátha most tetszene, nem is tudom, annak idején mi volt vele a bajom. Most az órarendi változások és teremcserék kulcsszavakra kaptam fel a fejem, hiszen ez az életem jelenleg az egyetemen :D

    Az Engelsforst végül végigolvastad már? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naná, hogy itt van! ;) Szerintem amúgy nem kell félned tőle. Mi az ami miatt félsz? Komor hangulat, vagy túl idegen világ? Szerintem a szerkezete és a mesélése is jó volt, és érdekesek a karakterek. Igaz, hogy már nagyon rég olvastam, de tényleg tök jó érzéseket hoz elő belőlem most is. :)

      Az Urak és játékosok meg egy jó kis elit-krimi, szerintem az is tetszene. ;)

      Engelsforst nem olvastam végig, a Kulcs mindig elmaradt, pedig betettem ezer vcs-be meg minden listába. :D

      Törlés
  2. A Roxfort az otthonunk :D
    Jó volt átböngészni a listádat, bár az iskolai lövöldözéses történeteket nem olvasnám el, de sajnos ez is egy vetülete a témának.
    A Macska a galambok közöttet biztosan el fogom olvasni, ha már iskola és AC!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony! ♥
      Én sem szeretem/keresem kifejezetten az iskolai lövöldözés témát, de a sulis helyszínekhez sajnos ez is hozzátartozik. Nem bánom, hogy olvastam ilyet is.
      A Macskás AC szerintem nagyon jó!

      Törlés
  3. Mostanában délutánonként Poirot-t szoktam nézni, és akkor csodálkoztam rá, hogy basszus, a Macska a galambok között is sulis, be kellene tenni az ajánlóba! Bár magát a könyvet nem olvastam, de az adaptáció remek, ahogy a Hickory Dickory Dock is nagy kedvencem. :)

    Aww, olyan szépen írtál a Roxfortról! Csak egyetérteni tudok, én a hétköznapokról szerettem - talán - a legjobban olvasni, olyan vonzó volt az a környezet, a nagyterem, a kuckós klubhelyiség... ♥
    Sajnos az Urak és játékosok első pár oldala nem fogott meg annyira, de lehet, csak egy rosszabb pillanatomban kezdtem neki, mert szeretném, ha tetszene. :)

    A Szent Johanna Gimire pedig csak buzdítanálak, szokás szerint, mert nagyon eteti magát, szóval őszre (meg kb. mindenkor) szuper választás! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó kis délutáni progid van! :) ♥

      Köszi! ♥ Örülök, ha érezni, milyen közel áll a szívemhez a Roxfort. :)
      Sajnálom, hogy az Urak és játékosok nem húzott be. Jó kis könyv, nagyon intelligens, de sötét is.

      Köszi, köszi, előbb-utóbb csak eljön az SzJG ideje is.

      Törlés
  4. Ó az Urak és játékosok! Tényleg! Hogy az mennyire tetszett nekem!
    Egyetértek Esztivel, csodásan megidézted a Roxfortot <3 az ottani hétköznapok nekem is a kedvenc részeim közé tartoznak. Jó lett volna megkapni azt a bizonyos levelet bagolypostával :D

    Macska a galambok közt - még nem olvastam, de felvettem a listára! Agatha Christie, suli és gyilkosság - egyértelműen KELL kategória :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyehogyugye? :D
      Köszönöm! ♥ Hajjaj, jó lenne az Abszol úton beszerző körútra indulni, és aztán irány az új tanév a Roxfortban. ;)

      Remélem tetszeni fog a macskás AC, nekem sokáig a kedvenceim közt volt, most már kevéssé emlékszem rá, de én is szívesen újraolvasnám valamikor. :)

      Törlés