2021. április 26., hétfő

Irodalmi barangolások és bakancslistás helyek

Forrás.
A Témázunk ehavi választottja az Irodalmi helyszínek elnevezésű téma lett, és bár elsőre azt hittem, hogy nem fogok tudni igazán jókat felsorolni, és hogy talán a közelemben nincs is sok ilyen, felkereshető hely, azért hamar beugrott pár korábbi élmény, és persze azok is, amiket egyszer majd még sorra szeretnék keríteni. :)

Régebben volt bennem némi averzió az utazással, városnézésekkel kapcsolatban, és kiváltképp utáltam az osztálykirándulásokat, fárasztó macera volt a nézzük meg a nemtudomki szülőházát, meg az xy kilátót, csak a rihegés-röhögést vártuk úgyis a vonaton, meg a pizsipartit a szálláshelyen... Amúgy az utazással rendeződött később a viszonyom, meg hát rájöttem szépen, hogy nem mindegy a társaság, az úticél, és az érdeklődési kör sem, és persze, hogy a magam ura legyek ebben (is). 

Ami jó emlékként maradt meg még iskolás koromból, és irodalmi vonatkozású is, az Stradford-upon-Avon volt, Shakespeare szülőfaluja és szülőháza, mert rendkívül hangulatosnak találtam, és hát szuper merchandise bolt volt ott. ;D 

Emlékezetes külföldi kiruccanás volt Dublin, pár éve, ahol kicsit Macnek érezhettem magam a Temple Barban, és a macskaköves kis utcákon... Persze itt nem konkrét irodalmi turistalátványosságról van szó, ami könyvhöz vagy szerzőhöz kapcsolódik, hanem maga az egész város atmoszférája, zsizsegése, helyszínei kapcsolódtak szervesen a Tündérkrónikákhoz. Az meg már csak hab volt a tortán, hogy Moninggal is találkoztam és dedikáltattam. :) 

Saját kép.


Dubrovnikban jártam a Trónok harca forgatási helyszínein, tetszett nagyon, főleg, amikor tényleg ráismertem valamire a filmekből. Csodás volt a kilátás is, csak ne lett volna olyan döglesztő meleg. :D 



Amszterdamban a Csillagainkban a hiba filmes padját néztem meg, ami bevallom csalódás volt kissé... Csak egy csúf, kopott, összefirkált pad, mindenféle jelzés nélkül... 

TFIOS pad, saját kép.

A pad a filmben.

Máig sajnálom, hogy az Anne Frank ház kimaradt akkor, de a társaság, akikkel voltam, nem igazán érdeklődött iránta, és egyedül nem akartam erősködni, hogy de menjünk oda...

Magyarországon bevallom nem nagyon látogattam kifejezetten irodalmi helyszíneket, nem megyek el valahova csak mert valakinek a szülővárosa. A nagy  magyar írók, csak mert ők a nagy magyar íróink, őszintén szólva nem hoznak lázba, és a házak oldalán a különféle plecsnik se, hogy ki élt és alkotott ott ettől addig, de költők-írók szobrait szívesen megnézem, és fotózkodom velük. 

Lillafüred - József Attila szobor

Amit jó lenne látni egyszer, az a Szabó Magda Emlékház Debrecenben, a padon ülő Magda-szobor, illetve az írónő sírja a Farkasréti temetőben. 

Szabó Magda mellé lehet telepedni

A helyek egyébként kevésbé villanyoznak fel úgy általánosságban, mint egyrészt a történetek maguk, másrészt meg persze a szerző - személyes találkozások, dedikálások nagyon jó élmények maradtak a kedvenceimmel -, de mindemellett azért van néhány olyan "regényes" hely, ami a képzeletbeli bakancslistámon szerepel. 

Jó lenne egyszer eljutni egy tematikus Harry Potter parkba, studio tourra, kiállításra, a King's Crossra, színdarabra, már ha lesznek még valaha szép új világunkban ilyesmik, a virtuális téren kívül. 


Szuper lenne megnézni Jersey-n a Durrell Wildlife Parkot, és a szintén Gerald Durrellhez kapcsolódó színpompás villákat, Korfu szigetén. 

Gerald Durrell szobor

Csodás lehet Új-Zéland, ahol A Gyűrűk urát forgatták, és ahol ma is találhatunk hobbit lakokat. ;) És elvágyódom a vadregényes és szeles Skye szigetére is, mióta Jessica Brockmole regényéből megismertem. 

Skye szigete


De a messzi vágyakon túl sokkal jobban örülnék, ha szorongás nélkül el lehetne menni a szokásos helyeinkre... Hadik, Kelet, Magvető Café, Centrál Kávéház... Beülni egy menüre a Könyvbár&Restaurantba, a Magicbe, vagy kipróbálni a Repülő Seprűt... Bolyongani a Millenárison, vagy a Vörösmartyn a könyves események és pavilonok forgatagában... Ezek igazából a kedvenc könyves helyszíneim, és hiányoznak. 💔 

Ha van kedvetek, csatlakozzatok ti is a témázáshoz, vagy kommenteljetek, és írjátok meg, milyen regényes úticélokat vettetek már célba, és mi van még tervben? 
Kíváncsiak várom, hogy a többiek milyen nevezetességeket, érdekes úticélokat írtak. :) 

UPDATE: - Boglinc nyomán a svájci Meiringen és a Sherlock múzeum is úticélom lett! :) 
- Nita és Lilla posztjában is szerepeltek a Kolodko szobrok, őket is szeretném majd felfedezni, és a Glüchlick Vilma-lépcső, amit szintén szeretnék meglátogatni. ;) 

A többiek irodalmi barangolásai: 


Utóvéd (később csatlakozók): 


16 megjegyzés:

  1. Szuper helyeken jártál már, Dublinba én is vágyom - bár még mindig nem olvastam el egy Tündérkrónikák részt sem :D.
    Ohh a budapesti listámból kimaradt a Hadik, a Könyvbár, Magic és/vagy Repülő Seprű - jó lenne együtt meglátogatni őket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Hát Dublin szuper hely is, életem utazása volt, pedig voltam már pár helyen, de oda tényleg nagyon visszahúz a szívem. ♥
      Sebaj, nekem meg az Agave meg a Libertine maradt ki xD... Jó lenne már ha lehetne normálisan talizni ilyen helyeken újra.

      Törlés
  2. Most jut eszembe, hogy Új-Zéland nekem is cél, pont a GyU miatt. Utólag jöttem rá, hogy a bejegyzésemből egy csomó mindent kihagytam, mert én pl jártam már a Londoni HP stúdióban és a King's Crosson is, de elfelejtettem beleírni. :D Mondjuk szeretnék visszamenni, mert a stúdiót azóta szépen kibővítették és átépítették, de a KC elég volt egyszer. Hatalmas tömeg volt a bolt előtt is a fotózkodás miatt, a boltban meg nagyjából levegőt venni sem lehetett. :D
    A könyves rendezvények nekem is hiányoznak, bár én még csak egyetlen könyvfesztiválon voltam 2019-ben, aztán következő évben már hiába akartam menni... Még azért nem adtam fel, hogy idén hátha lesz valami a nyáron. Él még a kis reményhalam... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csodás úticél! :)
      Ó, hát sebaj, pont erre voltak jók szerintem ezek a posztok - és emiatt is külön öröm, hogy milyen sokan írtunk! -, hogy mindenki találjon még olyan dolgokat, helyeket, amik nem jutottak eszébe, és bővülhessen a bakancslista. :)
      Majd talán egy kövektkező könyvfeszten össze is futunk, jó lenne, csak a covid kissé megborított minden ilyesmit, és a hozzáállást is a tömegekhez - legalábbis az enyémet. :/ De amúgy annyira jó élmény minden egyes könyvfeszt és könyvhét, amin részt vettem. ♥

      Törlés
  3. Fú, tényleg, Skye szigetére sem mondanék nemet! :) Na meg ha már Skócia, akkor a híres viadukt sem maradhatna ki! Új-Zéland is gyönyörű lehet, Anyukámnak különben ott is él egy volt osztálytársa, kedves barátnője. :) Engem kifejezetten Hobbitlak vonz, azt nagyon szívesen bejárnám én is!

    Na és a budapesti helyszínek, mint a Libertine könyvesbolt, vagy a HP tematikájú helyek - nekem ezek is mind kimaradtak, úgyhogy nagyon jó lenne sorra keríteni egyet-kettőt még az idén! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naná, hogy nem! :D Nahát, a szüleidnek nagyon sok jófej és érdekes barátja van szerte a világon! :) Hobbitlak szuper lehet szerintem is. :)

      Törlés
  4. Csatlakozom Boglinchoz, nekem is a posztot olvasva jutott eszembe, hogy felháborító módon kimaradt a bejegyzésemből Új-Zéland.
    És Dublinba is szeretnék benne, bár oda nem kifejezetten könyves célzattal, egyszerűen csak Írország <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor fel kell jegyezni, tényleg egy csodás hely lehet, nagyon szívesen eljutnék oda! :)
      Dublin, na igen, meg úgy egyáltalán Írország, mindenféle könyves vonatkozás nélkül is rendkívül vonzó, és amikor ott voltam, úgy éreztem, teljesen otthon vagyok... ♥

      Törlés
  5. Ha jól tudod, akkor Szaszkó Gabriella Stradford-upon-Avonban él. Insta oldalán néha vannak jó képek :)

    VálaszTörlés
  6. Tényleg, Lillafüreden én is láttam a József Attila szobrot. :)
    Dublinért picit irigykedem, oda én is mennék szívesen!
    És igen, nagyon jól írtad, már a kedvenc könyves helyeinkre is örülnénk, ha eljuthatnánk. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ott Lillafüreden bolyongani a szintek közt. :))
      Dublin valóban csodás, remélem eljutsz oda majd te is!
      Ami késik, nem múlik! ;)

      Törlés
  7. Emlékszem, amikor Dublinról meséltél a közös levelezésben, hogy mennyire lelkes voltál, a hóviharra meg minden :) Moning amúgy iszonyú vonzóvá tette azt a várost.

    Az emlékházak, szülőházak nekem is totál irrelevánsak, sokkal izgalmasabbak a regények helyszínei, ha már irodalmi helyszínek :) Nekem is inkább a béna osztálykirándulások jutnak eszembe ezekről, amikor pont nem érdekelt nyolcévesen, hogy hol született Gárdonyi Géza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. *-* Életem utazása volt, máig melengeti a szívemet, ha csak rá gondolok, sose hittem volna, hogy ennyire szuper lesz, hóvihar ide vagy oda. :) ♥

      Jaj pont ez... az osztálykirándulások tényleg full bénák voltak. Jó lenne ha ott is csak a játék, bandázás lenne a lényeg.

      Törlés
  8. Csodálatos helyeken jártál, Stradford-upon-Avont és Dublint én is szívesen megnézném, akárcsak Új-Zélandot. És a posztodból jöttem rá, mennyi bakancslistás helyem volt még ezelőtt az egész őrület előtt: Repülő Seprű, Magic, KönyvBár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Remélem az őrület után el is jutsz oda te is! A Könyvbár abszolút kedvencem! A Magic nekem mondjuk túl junk foodos, de azért érdemes kipróbálni azt is egyszer, hangulatos, jó a dekor stb. A Reülő seprű még nálam is csak listás. ;) Reméljük mind túlélték ezt az időszakot.

      Törlés