2020. július 21., kedd

Philip Pullman: His Dark Materials - 1. évad

Már valamikor 2015-ben felröppent a hír, hogy Philip Pullman méltán népszerű trilógiájából filmsorozatot fognak készíteni. Az Úr sötét anyagai - His Dark Materials első részéből 2007-ben készült már egy film, Az arany íránytű címmel, aminek azonban nem volt olyan jó a fogadtatása, hogy folytassák is a dolgot. A Nicole Kidman és Daniel Craig nevével fémjelzett film nem hozta a várt sikert. Most azonban, a sorozatok virágkorukat élik, népszerűek az HBO, a BBC, a Netflix produkciói, mindenki szereti, ha valamit nem egy 2,5 órás adaptációba préselnek össze, hanem szépen kibontanak mondjuk 8x1 órában, és mindezt ráadásul otthonról élvezhetjük. :)

A könyvsorozatot nagyon szerettem gyerekként, teljesen elvarázsolt ez a fantasy világ, Oxford, a tudósok és a Jordan kollégium, a Magisztérium, a titokzatos Lord Asriel; és az átjárók másik világokba számomra is új világot nyitottak. Kedvencemmé vált a történet, és később többször újra is olvastam, és megszereztem angolul is. Bár a legutóbbi újraolvasáskor jobban éreztem az első kötet hiányosságait, a filmsorozatnak nagyon szépen sikerült ezeket elsimítani, gördülékeny és izgalmas volt minden. Egy ügyes lépéssel behoztak néhány elemet és szálat a következő kötetből is, így már ebben az évadban megismerjük Willt és az anyját, és a másik Oxfordot is. 

Lyra (Dafne Keen) és Pantalaimon

Szerencsére már megfakult a 2007-es filmélmény, főleg csak a szereplők maradtak meg, rajtuk kívül nem hasonítgattam lépten-nyomon a kettőt, csak élveztem az események sodrását, a remek CGI munkát, és a képi megjelenítésen túl a sztori kibontakozását, felívelését.

Will (Amir Wilson)

Lyra - Dafne Keen - nekem eleinte fura volt, de hamar megszoktam, egyetlen dolog idegesített benne, ahogy állandóan megnyomta a második szótagot Roger nevében - és természetesen hatszázszor mondta ki legalább a szerencsétlen fiú nevét... de ez apróság... Pont eléggé vadóc, öntörvényű és fiús lett Lyra megjelenítése ebben a változatban.
Ruth Wilson sokkal jobban megragadta és visszaadta Mrs. Coulter lényegét, mint azt Nicole Kidman valaha is tudta volna. Parádés a mimika, és a szájtartások (milyen szája van már ennek a nőnek?!), a színészi játék egy az egyben az a Mrs. Coulter, akit én elképzeltem magamnak már kislánykoromban is, és akinek a majmától undorodva rettegtem.

Mrs. Coulter (Ruth Wilson)

James McAvoy is egyértelműen jobb Asriel, mint Daniel Craig, de mondjuk én kifejezetten nem szeretem Craiget és a jéghideg szemeit, szóval engem ő még semmi filmben nem tett boldoggá (sajnálom!). Kellően érdekes figura lesz Asrielből McAvoy által, és a felszín alatt megmutatja a kis őrült szikrákat is, épp a kellő mértékben. 
Mrs. Coulter majma.
A mellékszereplők közt is akad rengeteg említésre méltóan jól castingolt színész: Ma Costa, John Faa, Lee Scoresby, Serafina Pekkala, Roger - az őket alakító színészek mind-mind ott vannak a szeren. A Trónok harca kedvelői pedig csemegeként fogadhatják James Cosmót, aki Geor Mormont volt az Éjjeli őrségből, itt pedig Farder Coramot alakítja.
Igaz, elvileg Lee Scoresby-nak is idősebbnek kéne lennie, szerintem Lin-Manuel Miranda ezt a fiatalabb Scoresby-t is nagyon jól hozza, felfrissíti, de nem lett nagyon más így sem. 

A CGI csapat szuper volt, minden állat nagyon élethű, teljesen olyanok, mintha tényleg ott lennének, nem furák a szőrszálaik, a mozgásuk, vagy a szemük. A páncélos medvék, Stelmaria (Asriel daimónja), Hester (Scoresby daimónja), az arany selyemmajom (Mrs. Coulter daimónja), és persze Pantalaimon (Lyra daimónja) egytől egyig jók voltak, de ha mégis választani kéne, egyértelműek Pan a favorit, nagyon cuki lett. :) Elfogott tőlük a vágyakozás egy saját állati daimónra, ahogy régen is; kár, hogy mi nem élhetünk egy olyan világban, ahol a lelkünk egy része egy állat kísérőben testesül meg. Ez a koncepció már gyerekként is elfogott.

Iorek Byrnison, az egyik páncélos medve

Ennek az egyedi fantáziavilágnak, és a varázsos hangulatnak szerintem minden kis szeletét sikerült a könyvhöz méltón visszaadni.
Ami pedig még fantasztikusan jól sikerült, és muszáj kiemelnem, az a főcímzene. Nagyon illik a filmhez, és fülbemászó is a dallam.

Lyra, Pan és az alethiometer

Remélem nem kell majd nagyon sokat várni a második évadra, de akármikor is érkezik, én biztosan nézni fogom. :)

UPDATE! Meg is érkezett a várva várt előzetes a második évadhoz:



9 megjegyzés:

  1. Bár Ruth Wilson játéka jobb, de én Mrs. Coultert szebbnek képzeltem, annyiból jobb volt Kidman.

    Egyébként nekem is nagyon tetszett a sorozat, jó lenne már látni a folytatást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem mindketten szépek, de valahogy Ruth Wilson izgalmasabb. Legalábbis nekem. :)
      Örülök, hogy neked is tetszett a sori! :)

      Törlés
    2. Az biztos, hogyy izgalmasabb! Meg olyan ijesztő a majmával együtt, hogy néha ugrottam egyet ijedtemben nézés közben. :D De valamiért egy klasszikusabb szépséget képzeltem a fejemben róla. :) Viszont ez legyen a legnagyobb hibája! :D

      Törlés
  2. De jó, hogy írtál róla :) hatalmas kedvenc lett nekem is :) Bár én ugye később olvastam a könyvet, de Ruth Wilson szerintem is nagyon jó (tök ijesztő), James McAvoy pedig olyan hatással volt rám (jó, ez most hülye példa lesz), mint a The Good Wife-ból Will karaktere - belépett egy terembe és meg se kellett szólalni, már tudtam, hogy miért ő a vezérigazgató. Na, James McAvoy is ilyen hatást keltett. Tiszteletreméltó, de azért érdemes félni is tőle :D Alig várom a második kötetet, szerintem még a nyáron elolvasom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy együtt kedveljük! :)
      Valóban jól hozza azt a kis ijesztő élt Ruth Wilson, nekem is bejön.
      A Good Wife-ot nem láttam, nem ismerem ugyan, de egyetértek, McAvoynak van fellépése, sármja. :)
      Várom az értékelésedet majd!

      Törlés
    2. Nem láááttad? :D Még ilyet! Nagyon ajánlom, szerintem az egyik legintelligensebb sorozat, amit valaha láttam. Van egy spin-offja is, a The Good Fight, bár az elég politikai inkább :D

      Amúgy azt láttátok, hogy kijött az első előzetes a második évadhoz?? :)

      Törlés
    3. Nem. :D Alig nézek valamit amúgy, sok mindennel el vagyok maradva ilyen szempontból. ;) Köszi az ajánlást, Snitten listára teszem! :)

      Láttam az előzetest, pont most jött ki, bele is teszem utólag a posztba. ;) Nekem tetszik, kellően sötét, izgalmas, mozgalmas, szerintem szuper lesz a folytatás! És még Bella Ramsey (Lyanna Mormont) is szerepel benne! :)

      Törlés
  3. Ruth Wilson - kacsaszája van :DDafnee-t nekem is szoknom kellett a filmverzió angyalarcú kislány helyett, de jó választás volt. Merész, karcos, de bátor és illik a történethez ez az új karakter.Jó volt felfrissíteni az emlékeimet a bejegyzéseddel, én már ledaráltam a sorozatot év elején, a könyveket pedig  csak 2 éve olvastam el. Jöhet a 2. évad!! 

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, érdekes a szája, de legalább kifejező tud lenni. :D
      Igen, nagy a kontraszt az előző, angyalka kislányhoz képest. Jöhet bizony, én már nagyon várom! :D

      Törlés