2020. május 30., szombat

Laura Barnett: The Versions of Us - Variációk egy párra

Laura Barnett könyvére már korábban felfigyeltem, de hagytam kicsit "pihenni". Az értékelései elég megosztóak voltak, néha elment tőle a kedvem, néha újra terítéken volt, hogy talán tetszene... Többen írták, hogy nem szokásos chick-lit, komolyabb, elgondolkodtató, ugyanakkor sokan követhetetlennek érezték, félbehagyták, unták. 
A legutóbbi Audible-böngészésem során lecsaptam rá, legyen ez, ha már annyit kerülgettem. Nos, az élmény összességében közepes lett... Gyenge közepes. Élveztem ugyan a kötetet, de szinte csak azért, mert a, egy kis agytorna volt összerakni, és fejben tartani a szálakat és b, mert így a hangoskönyv verzióval nem unatkoztam takarítás közben. 

Eva, Jim, David, Anton, Penelope, Vivienne, Miriam, Judith, Jennifer, Daniel, Sarah, Rebecca, Sam, Helena, Ted, Sophie, Dylan 

Egy rakás név. A fél könyv abból áll, hogy kit hogy hívnak. Néha úgy éreztem nevekből álló abc, és úgy próbáltam mantrázni az egyes verziók családjainak neveit, mintha tesztre készülnék. És még így is előfordult, hogy megjelent egy szereplő, és azonnal gondolkodni kellett, ez most ki?, hogy került ide?, ez melyik szál?... Vagy egyenesen visszakattintani a fejezet elejére, hogy halljam újra, hogy a Version 1,2 vagy 3 fut-e éppen. 

A történet Eva Edelstein és Jim Taylor életét követi végig három párhuzamos univerzumban egy olyan pillanattól kezdve 1958-ban, amikor először összefutnak. 
Az első verzióban Eva defektet kap a biciklivel, Jim segít neki, elmennek kávézni, és összejönnek. A másodikban elkerüli Eva a szöget, majdnem elüt egy kiskutyát, épp csak összepillantanak, de később valamikor mégis összefutnak. A harmadikban pedig összejönnek ugyan, de Eva egy kis bonyodalom miatt mégis visszamegy előző partneréhez David Katzhoz. 
David Katz, a piperkőc színész az állandó szereplője még a storyline-oknak, ahogy Jim anyja és Eva szülei és testvére, Anton is, de a többiek változók, ahogy kicsit máshogy alakul minden (?) az egyes változatokban. Nehéz az elején kiigazodni, figyelni kell, de azért letisztul viszonylag hamar, és csak néha teszi próbára az ember agyát. Mondjuk fogalmam sincs mi lett volna, ha nem 4 nap alatt végzek vele... Szerintem ha valaki ezt a könyve félreteszi egy hétre, és nem voltak jegyzetei legalább a sarokpontokról, akkor akár kezdheti is elölről. -.-' :D 
Megdolgoztat, és olvasás közben pont ezért nagyon kíváncsi lettem: mi végre is teszi ezt? Hova fog kilyukadni? Milyen megható, vagy meglepő véget tud adni Laura Barnett ennek a könyvnek?  Az alapötlet nagyon érdekes, de sajnos számomra középszerű maradt. Életek leélve, tele különféle gyerekekkel, különféle afférokkal, különféle vagy épp azonos halálokkal... Hol volt a sava-borsa az élet(ek)nek, a katarzis, és legfőképp, hol volt az a kedves báj és finom humor, ami az elején megcsillant? Miért nem lehetett élvezhetőbbre, különlegesebbre írni egy picit ezeket a nagyon is hétköznapi, kavarós, nyomasztó felnőttéleteket? Miért nem voltak egyértelműbb verziók? Mintha a szerző nem hinne egyébként olyan dolgokban, hogy hűség, vagy az "igazi" megtalálása, ezeknek, és a boldog kapcsolatnak inkább cáfolata az egész regény. De lehetett volna gyerekmentes, karrierista verzió is pl. 

Az tetszett, hogy voltak olyan részek, amik mindhárom szálban megtörténnek, és hasonlóan zajlanak le, gyakran azonos szerkezetben, ugyanazokkal a szavakkal ismétlődnek ezek a mérföldkövek a különféle verziókban. 

A sorsszerűség akart vajon a mondanivaló lenni? Az, hogy milyen apró döntések befolyásolják az életünk alakulását? Az elkerülhetetlen kifutása a dolgoknak, vagy az, hogy akárhogy is alakult, jól alakult, mert érdemes volt megélni sok mindent?
A "mi lett volna ha?" kérdéskör szuper regényötlet, de ez a megvalósítás nekem felszínes maradt, és sótlan. Valószínűleg nem sokra fogok emlékezni belőle, és ennek nem csak a szerteágazó családfa az oka. Anne Tylertől az Egy spulni kék cérna (A Spool of Blue Thread) jutott eszembe róla, ami egy családregény, és, nos... egyetlen szóra sem emlékszem belőle... (posztot se írtam róla) A stílusuk mégis valahogy hasonló - de sajnos a sorsuk is. A The Versions of Us sem maradandó, nem piszkált fel egyáltalán, nem tudott megragadni. 

Eszembe jutott még a Life After Life is, Kate Atkinsontól, amiben nagyon unalmasnak találtam az életverziókat, és félbe is hagytam. 
Mondták többen, hogy Lionel Shriver is ezt a témát dolgozza fel a Születésnap utánban, azt még nem olvastam, de tervben van (Shriverben bízom, hogy nem lesz ilyen bland ending). 
Illetve eszembe jutott még a The Bookseller (Nővérek könyvesboltja is), ahol ugyan kicsit másként történik az életek közti "váltás", álmokon keresztül járhatunk egy másik, alternatív életben, és bőven vannak izgalmak, érzelmek, titkok benne. 

Összességében néhány órányi - megfeszített agymunka árán kiérdemelt - kis lagymatag szórakozás, amiből kifelejtették a humort, a jókedélyt, az életörömöt, és ami igazából nem mesélt nekem sok mindent. 

6 megjegyzés:

  1. Shriver könyve fényévekkel jobb meg fajsúlyosabb, a mai napig egy csomószor eszembe jut, a lezárás is olyan, hogy most is kiráz tőle a hideg. Ezt végig sem olvastam anno, pont azért, mert olyan semmitmondónak éreztem, meg koncepció nélkülinek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, rögtön gondoltam, hogy az fajsúlyosabb, maradandóbb lesz. Jobb is talán, hogy ez lett a sorrend. :) Szembejött az értékelésed róla, láttam, hogy szerinted is felszínes volt, meg nyomasztó, és félbe is hagytad. :/ Tényleg valahogy koncepció nélküli, csak illúzió, hogy ez elég koncepciónak, hogy háromfelé ágazik az elején egy bizonyos pillanattól - kell tudni azt is, mit akarsz ezzel a végére...

      Törlés
  2. Nyomtatott formában egy fokkal követhetőbb, de engem is zavart a sok szál, nehezebben állt össze. Viszont nekem nagyjából tetszett, érdekes volt - több jelenetét fel tudom idézni :)) Shivertől még sosem olvastam, kellene már :D
    A Nővérek könyvesboltja is közeli tervem (ha már megvettem tavasszal).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, olyankor mindig lehet visszalapozni. :)) Nem volt annyira zavaró amúgy, egy kis agytonának éreztem, hogy figyelgessem az egyes szálakat, meg, hogy beazonosítsam hogy az 1-es az, amelyikben ez és ez van... :D
      Shrivertől még semmit? Úgy emlékeztem olvastad te is a Kevint!
      A Nővérek könyvesboltja nekem bejött, sokkal jobban, mint ez a Variációk egy párra, szerintem a mondanivalója is jobb, és kellemesebb hangvételű, nem nyomasztó annyira...

      Törlés
    2. Még nem :) Viszont tavasszal a Gabos akcióban felfigyeltem a Mandible családra, úgy gondoltam ez épp aktuális - kivettem a könyvtárból, szóval talál ez lesz az első tőle :)
      Remélem jó lesz (szintén Gabo akcióban figyeltem fel rá és vettem meg) - nyáron szeretném olvasni.

      Törlés
    3. Az nekem is megvan, de még nem olvastam. Kevin után a biztonság kedvéért vártam egy évtizedet (juj! :D ), és idén olvastam még a Nagytestvért, eddig itt tartok az életművével. És épp a minap jöttem rá, hogy nincs is meg a Születésnap után tőle, pedig azt hittem. xD

      Törlés