2016. november 13., vasárnap

Vissza a Roxfortba


A Pottermore oldal már él és virul egy ideje, és sok Harry Potter rajongó gyülekezik ott, hogy mindenféle interaktív roxfortos élményben vegyen részt, pl. megtudja, melyik házba osztaná be a Teszlek süveg, vagy hogy mi lenne a patrónusa. Engem bevallom valamiért nem csábított még el soha az oldal, nem vagyok regisztrálva, így legtöbbször lemaradtam a mindenféle plusztartalmakról, nyalánkságokról, amiket Rowling közzétett ott. Most azonban kiadtak egy csokornyi e-könyvet, amik egy sor rövid sztorit, háttértörténetet, apró pluszinformációkat tartalmaznak a kedvenc varázsvilágunkról. Természetesen Rowling anyánk tollából. :) 
Ezek a kis könyvek a Pottermore-on található írások egy részből állnak. 

Nagyon tetszetősek a borítók, el tudnám képzelni őket valódi kiadott könyvként is, persze szép apró, bársonykötéses, exkluzív verzióban. Jól mutatnának, mint titokzatos és elegáns bájitalkönyvek, amiből kinézhetjük a Százfűléfőzet receptjét... És ki is nézhetjük valóban! :) A három kötet közül kettő rövid történeteket tartalmaz, főként szereplők köré összpontosulnak a benne levő írások, a harmadik pedig egy guide - na persze nem az a nagy, igazi, mindent összefoglaló rowlingi kalauz, amire évekkel ezelőtt ácsingóztak a Potter-rajongók, hanem csak egy kis nyúlfarknyi tárlatvezetés. 

A guide-dal kezdtem a sort, aminek teljes és becses címe: Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide. ;) Ez volt talán az a három közül, ami a legkevesebb új infót tartalmazta, de azért jólesett kalandozni a varázsvilág és a Roxfort már jól ismert helyein. Szó esik a beosztási ceremóniáról, nevezetes varázstárgyakról, úgy mint a Merengő, az időnyerő, a Bölcsek köve, Edevis tükre, a Tekergők Térképe, aztán a roxforti portrék lakóiról (Sir Cadogan), és a kastély szellem-lakóiról is.
Kedvens kis tid-bitek ebből a részből:

- Moaning Myrtle neve (Hisztis Mirtill) eredetileg Wailing Wanda volt. :D
- Hatstall: amikor a Teszlek Süveg 5 percnél többet gondolkodik egy tanuló beosztásán. Harryék évfolyamáról Hermione és Neville került legközelebb ahhoz, hogy Hatstall legyen belőle. Híres Hatstall volt McGalagony és Peter Pettigrew. Előbbinél A Hollóhát és a Griffendél közt, utóbbinál pedig a Griffendél és a Mardekár közt ment a huzavona. A végkimenetelt tudjuk.
- A Hugrabugos klubhelyiség bemutatása, amire a könyvekben sosem került sor.
- Ó és összeért a két kedvenc fandomom: megemlítésre került a Tuatha Dé Dannan és kincseik, amik a Feverben is nagy szerepet játszanak. :))

A Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies két főszereplőre - McGalagonyra és Lupinra - és két mellékszereplőre - Trelawneyre és Kettleburnre - összpontosít, az ő korábbi életükről mesél benne Rowling. McGalagonyt története volt számomra a kedvenc ezek közül. 

"Remus’s Patronus is never revealed in the Potter books, even though it is he who teaches Harry the difficult and unusual art of producing one. It is, in fact, a wolf – an ordinary wolf, not a werewolf. Wolves are family-orientated and non-aggressive, but Remus dislikes the form of his Patronus, which is a constant reminder of his affliction. Everything wolfish disgusts him, and he often produces a non-corporeal Patronus deliberately, especially when others are watching."

A Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists szintúgy karakterközpontú, Dolores Umbridge, Horace Slughorn (Lumpsluck), Mógus prof (Quirrell) és Hóborc (Peeves) kerülnek benne terítékre, és rajtuk kívül megtudjuk a legfontosabb infókat a valaha volt összes Mágiaügyi Miniszterről a 18. század elejétől napjainkig. 
Az egyik legérdekesebb apróság ebben a részben: 

"Quirrell is, in effect, turned into a temporary Horcrux by Voldemort." :O 

Értékelés: a HP-rajongóknak sosem elég ebből az univerzumból szerintem, így aztán ezek a kis apró információmorzsák, érdekességek, összefoglalók is nagyon jólesnek amikor épp nem a valódi köteteket olvassuk újra, ki tudja hányadjára. ;) Szerintem jobban sikerült "kiegészítők", mint a Kviddics évszázadai és a Legendás lények voltak. Most már ezek is hozzátartoznak a HP-hez számomra. 

A képek illusztrációk. Forrás: tumblr

A kötetekék szókincsfejlesztésnek sem utolsók, rengeteg nem köznapi szó és kifejezés van bennük - persze most már kezdem ezt megszokni Rowlingtól. :) Íme, egy kis szószedet a végére: 

Érdekes szavak, kifejezések:

Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide
- thorny question: fogas kérdés
- thorny: bonyolult
- eponymous: névadói
- altruistically: önzetlenül, önérdek nélkül
- interloper: csempész
- impel: hajt, rávisz, ösztökél
- devilment: ördöngösség, gonoszkodás
- bane: baj, vész, veszedelem
- simulacrum: bálványkép, árny
- incumbent: hivatalnok, tisztviselő
- brash: pimasz, rámenős, hetyke
- visor: sisakrostély (vagy maszk, álarc)
- to be wary of sg.: nem bízik valamiben
- imbibe: magába szív
- newfangled: újkeletű, újmódi, hipermodern

Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies
- burgeoning: bimbózó
- accolade: elismerés, jutalom
- buffoon: bohóc
- itinerant: vándor, kóborló
- tumbledown: rozoga, roskatag
- smitten: megigézve, elbűvölve
- eschkew: kerül, kikerül, elkerül
- gullible: naiv, hiszékeny
- chicanery: álokoskodás, ravaszkodás, fondorlatoskodás
- august: tiszteletre méltó, magasztos

Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists
- frolicsome: pajkos
- furbelow: fodor, cicoma
- complacency: önteltség, önelégültség
- ineffably: kimondhatatlanul
- reprehensible: kifogásolható, elítélendő
- espousal: kéfogó, menyegző, támogatás
- depose: lemondat, elűz
- infraction: megszegés, áthágás
- doting: túlzottan rajongó 
- assuage: enyhít, csillapít, lecsendesít
- fraught: kockázatos, veszélyes
- estwhile: hajdani 
- blunderbuss: mordály
- all and sundry: kivétel nélkül, boldog boldogtalan, mindenki

16 megjegyzés:

  1. Annyira szuper ez az év HP- szempontból, úúgy örülök :) És persze, nem akarok telhetetlen lenni (de hát az vagyok :P ), milyen királyság lenne, ha egyszer rávenné magát, hogy megírja a Roxfort történetét! Azt már hány éve el szeretném olvasni *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is! Dőzsölés van! ;) Alig várom a Legendás lények filmet is.
      Szerintem nem kell még teljesen eltemetnünk a Roxfort történetét sem. :)

      Törlés
  2. Rég kíváncsi voltam már, hogy milyenek ezek a könyvek, mert még vaciláltam, beszerezzem-e őket :) Mondjuk én követem a Pottermore-t, ráadásul Hugrabugos vagyok, így az infők egy része már eljutott hozzám :)
    De örülök, hogy Neked tetszett :) A könyvek miatt sem regisztráltál?
    A Roxfort történetére én is vevő lennék, remélem, nem hiába várjuk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem érdemes. :) Rövid kis kikapcs, de a megszokott minőség, jó stílus (hiába, Rowling ;)), és ezek a kis pluszinfók szerintem szórakoztatóak, és nincsenek túltolva.
      Nem tudom, valahogy nem vonz még most se, de lehet, hogy egyszer bekattanok, és én is megyek a Pottermore-ra :D Szerintem Hollóhátas lennék. :) De lehet, hogy Griffendél. Hmm, mondjuk gonosz, csipkelődő is tudok lenni, szóval Mardekár? :D :D :D Még a végén kíváncsi leszek, hova osztanának. ;)
      Talán lesz egyszer tényleg egy nagy nagy nagy Roxfort története (illusztrált legyen!).... :))

      Törlés
  3. A kis bársonykötéses változat már nekem is eszembe jutott. :)
    Tegnap vettem meg, és alig várom, hogy olvashassam. :) Majd lesek a szószedetedből. ;) :D Ilyenkor te ezeket menet közben szótározod? Szoktad használni a Kindle szótáralkalmazását? Én eddig nem, de ugye, ritkán is olvasok angolul.
    Én ugyan fent vagyok Pottermore-on, de ezer éve nem jártam arra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól mutatnának! :) Remélem neked is kellemes kikapcsolódást nyújtanak majd! :)))
      Menet közben a Kindle beépített szótárral nézem, ha nem értem, vagy nem vagyok benne biztos, de az nekem egynyelvű, így a szózsedethez a posztnál keresem vissza őket (notes and marksként a Kindle eltárolja, amiket bejelöltem), és írom ki a magyar jelentést.
      És melyik házban vagy Pottermore-on? Akkor a patrónustesztet nem csináltad még meg, az elég friss. :)

      Törlés
    2. Ja, sajnos, nekem sincs magyar szótáram Kindle-re. :(
      Fú, olyan régen nem jártam fent, hogy még arra sem emlékszem, hogy milyen házban vagyok. :/ Valahogy nem szippantott be az egész. :( Nem, nem csináltam meg a patrónustesztet sem.

      Törlés
  4. Na, már elolvastam a H betűseket, és most vagyok a P-sek 3/4-énél. Nem tudtam rájönni, vajon a könyvekben előkerült-e a dittany, és ha igen, minek fordíthatták, mert amiket a neten találtam, azok nem ismerősek. Nagyezerjófű meg krétai oregánó.
    Az egyik legmeglepőbb tény számomra, hogy Mcgalagony volt férjnél, és hogy macska képében kémkedett. Lehethe erről egy spin-off, izgalmas és veszélyes dolgokat művelhetett. :) Persze, millió dologból lehetne írni még spin-offot, sequelt, prequelt és más angol szóval leírható izémizét. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, jó kérdés... Újraolvasásnál kéne megnézni, ha előfordul valamikor, vagy e-ben rákeresni. Én is ezeket a jelentéseket találtam. Lehet, hogy ezerjófűként szerepelt.
      McGalagony sztorija magasan a legjobb az össze közül, én is nagyon élveztem, tetszett ez a betekintés. :) Lehetne írni mindenfélét még, nyilván Rowling fejében élénken él több ilyen apró szálacska. Aztán meg jönne a fintorgás mindenkitől, jajj még egy bőrt lehúznak, blabla. :D :D :D

      Törlés
    2. Szurokfű esetleg? Tényleg nem rémlik, basszus. :D A boomslang tetszett még, egész mostanáig azt hittem, hogy valami kitalált állat, erre kiderül, hogy egy létező kígyó. :O Magyar neve úgy nézem, nincs, talán ezért is lett belőle bumszalag. :)
      És Kettleburn? Na, ennek utánanéztem, Hagrid előtt valami Ebshont volt a tanár.
      Á, pokolba a fintorgókkal. :D Legalább annyian lennének, akik örülnének neki, ha még kitalálna történeteket. :)

      Törlés
    3. Lehetett szurokfű is. :D nekem se rémlik! :D
      Kettleburn tényleg Ebshont (haha, ebcsont :D ) volt, de csak ilyen említésszintű mellékszereplő volt ő. :)

      Pokolba a fintorgókkal így van! :D Ezentúl veled bandázok minden HP-cuccal. :D

      Törlés
  5. Ja, mintha rémlene, hogy nem volt keze-lába (ill. csak egy-egy, kettő helyett), de amúgy tényleg csak megemlítették. :)
    Helyes, ha HP-ről van szó, benne vagyok minden bandázásban. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen-igen, maradék végtagjait emlegették szegénykének. :)
      Szupi, esküszünk, hogy rosszban sántikálunk! :D

      Törlés
    2. :D De még mennyire, hogy rosszban. ;)

      Törlés
  6. Most nézem, hogy milyen jók ezek a plakátok? utazási prospektusok? Olyan jó kis 20-as évek hangulatuk van, ami az egyik kedvenc korszakom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg olyan a hangulatuk! :) Pinteresten találtam őket, és tetszett, hogy nem a szokásos hangulat, de mégis nagyon ide illett úgy éreztem, a kalauz jellege miatt az egyik kötetecskének.

      Törlés