2016. február 3., szerda

Tervek februárra és időbeosztás

Forrás.

Dóritól kedvet kaptam egy ilyen kis hirtelen-poszt megírásához, ötvözve az ő két legújabb bejegyzésének témáját, a februári olvasási terveket és az állandó kérdést, amit megkap a könyvmoly: mikor van időd ennyit olvasni?! Ez a kérdés azt hiszem minden igazán sokat olvasó embert idegesít, mert megbújik benne némi rosszindulat azt hiszem - persze kivétel erősíti a szabályt, van akitől nincs benne hátsó szándék, csak kíváncsiság, vagy csodálkozás -, és azt feltételezi, hogy valami mást nem csinálunk meg, nem csinálunk jól, vagy épp irigységet vált ki, megcsináljuk azt is, meg még erre is marad időnk? 

Nos, úgy van időm olvasni, hogy szakítok. Ezt Katacitával már többször beszéltük. Igenis kijöhet az évi huszonakárhányezer oldal, meg a napi hatvanvalahány, persze átlagban, ha az ember szeret olvasni, és szeret ezzel foglalkozni. A postán, sorban álláskor is képes vagyok előkapni a könyvem, és elolvasni csak 5 oldalt akár. Bármilyen várakozás során inkább olvasok, mint hogy az embereket nézegessem. Ügyeskedve olvastam már wellness hétvégén a pezsgőfürdőben ázás közben is - ráadásul könyvtári könyvet, de psszt!, nem lett baja! ;) Olvasok minden tömegközlekedési eszközön, és az autóban is, ha nem én vezetek. Ha meg én vezetek, akkor hangoskönyv. A hangoskönyv ellőhető még nagyon sok esetben: az összes házimunka közben, pakolás közben, ide-oda rohangálás közben, de még egy unásig ismételt tornaprogram közben is. 

Ezen kívül az estéim rendszeres része az olvasás. Nem sok olyan nap van, amikor legalább pár oldalt ne olvasnék az aktuális könyvemből, könyveimből. Belefeledkezős estéken lecsúszik akár egy egész rövidebb könyvecske.
Nézek tévét is, de a tévé nekem legtöbbször háttérzaj. Kevés olyan program van, amit tényleg nézek, elejétől a végéig, két szemmel. 
Meglepő módon nem hiányzom azért a közösségi életből sem, és blogolok is. Azt hiszem ezt akkor tudja megcsinálni az ember, ha tényleg szereti csinálni - mind az olvasást, mind az írást róla. :) 
Dórihoz hasonlóan egyébként én se főzök, csak néha, hétvégén, de hétvégén amúgy is több idő van olvasásra, semmittevős szombatok, vagy vasárnap délutánok... :) 

Szóval a kérdésre, hogy mikor olvasok, a válasz: mikor nem? És hogy mikor olvasok ennyit? Amikor más tévézik, főz, gyerekezik, vagy néz ki a fejéből. Utóbbit nem pejoratívan mondom, de ugye, azért még mindig több a vonatablakon kibámuló ember, mint az olvasó. 

Forrás.
Ami pedig a februári terveket illeti, kicsit pedzegettem őket már a januári zárásban is, de akkor álljanak itt listázva is, miket szeretnék elolvasni ebben a hónapban: 

- Karen Marie Moning: Shadowfever (56% -nál most) 
- Karen Marie Moning: Iced 
- Karen Marie Moning: Burned 
- Karen Marie Moning: Feverborn - reményeim szerint már ebbe is belefogok nemsoká, ha lemegy az újraolvasás. :) 
- Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan  55%, bosszant, lassan haladok vele, és csak azért fejezem be, mert vcs-listás 
- Joe Abercrombie: Half the World - A harcos 
- Szabó T. Anna - Lackfi János: Verslavina 

Huhh, és akkor ebben még nincs is vcs- könyv, a Morevnán kívül. :D Azt hiszem abba is hagyom a tervlistát, mert az én időm se végtelen, bármennyire is úgy tűnhet néha úgy. :) 


Ti mit terveztek februárra? Mikor és hogyan szakítotok időt az olvasásra? 


20 megjegyzés:

  1. Ó, ezt én nem kérdés formájában szoktam megkapni, inkább megjegyzésként: "Ó, ha nekem lenne időm olvasni..." vagy a gonoszabb "Könnyű Neked, van rá időd" formában...
    De ugyanezt gondolom, mindenkinek arra van ideje, amire szakít. Este lefekvés előtt, hétvégi délutánok-esték, vonaton. De pl, mióta elköltöztem a szülői lakásból, nincs tv előfizetésem sem. Filmeket nézek, vagy egy-egy epizódot egy sorozatból, de lényegesen több időt szánok olvasásra. Plusz nincs gyerekem.
    Februárra nem merek tervezni, az Anna Kareninát be fogom fejezni, aztán vagy Hó, mint hamu vagy várólistát csökkentek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos van ilyen is néha... Szemrehányásként. Pedig biztos vagyok benne, hogy a kritizálónak is éppúgy 24 órából áll egy nap. :)
      A Hó, mint hamut kíváncsian várom! Remélem tetszeni fog!

      Törlés
  2. Mikor nem? Ez jó :)
    Én amúgy leginkább út közben, el se tudnám viselni a napi 2*40 perc buszozást zene + olvasás nélkül, ha látnom-hallanom kéne az utastársakat :P Így meg simán meg is van a napi adag.
    Otthon érdekes módon mostanában kevesebbet olvasok, pár oldalért nem nagyon veszek kézbe semmit, az esték meg általában eltelnek főzéssel-vacsival-filmnézéssel (NEM tévé, film!). Ha kifejezetten úgy megyek haza hogy "na most olvasok" akkor viszont világ kikapcs és egész este csak a könyv van. Hétvégén nagyobb esély van rá, hogy ha nincs program, akkor egy fél napot elvagyok a könyvemmel.
    Imádom azt az első képet :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez van! :D Könyv nélkül sehova se megyek! :)
      Tök jó, hogy rendszerszerűen is van olvasási időd az utazás közben. :) Kicsit könnyebb így munkába menni is, és még jobban várod a hazautat is, nem? :)
      Van, amikor nekem se esik jól pár oldalanként haladni, de sokszor elálmosodom, és annyi sikerül csak este.
      Az a kép szerintem is olyan cuki! :)

      Törlés
  3. Ó igen! Micsoda gyűlölt kérés, illetve kijelentés! Aztán csak pupilláznak (pun intended ;) amikor elmondom, hogy nem nézek tv-t, és mindig van nálam könyv, amit ha 5 szabad percem van már előkapok. Plusz este 8-tól 11-ig, éjfélig nagyon jó olvasó idő van minden nap ;)
    Februári tervek:
    Natalia Jaster - Trick 50%
    James Swallow - Nomad
    Brenda Drake - Thief of Lies (Library jumpers)
    Alwyn Hamilton - Rebel of the Sands
    Amy Harmon - Making faces
    KMM - Feberborn (már amennyiben el tudjuk kezdeni a buddyread-et)
    Aztán meglátjuk mi fér még bele, de ezeket biztos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, 8-11-ig elég sok oldalt be lehet falni! :)
      Jó kis tervek, bár nem ismerős egyik se, a Feverbornt kivéve persze. :) Buddyread lesz, ne izgulj, haladok! :D

      Törlés
  4. Az a baj, hogy már akkor is rosszindulatú spekulálást látok a kérdés mögé, amikor nem kéne... Majdnem ugyanannyira zavar ez a kérdés, mint amikor megkérdezik, hogy miért költök erre meg arra ja és persze hogy hogyan. Na de majd kifejtem szerintem én is, mert nagyon hálás téma, próbálok kevésbé arrogánsan hozzáállni. :D

    "Amikor más tévézik, főz, gyerekezik, vagy néz ki a fejéből" - pontosan. :D

    Jó Feverezést februárra is! :) Én még nem tudom, miket olvasok, de most nagyon jólesik, hogy nem kell semminek megfelelnem, és még könyvtárba se járok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szintúgy... Arcomra ragasztott műmosollyal kezdek szinte "magyarázkodni" és ez olyan kellemetlen, holott érezze inkább az rosszul magát, aki ilyeneket kérdez - akár az olvasással, akár a költekezéssel kapcsolatban. Ne fárasszon senki azzal, hogy őszerinte mivel töltsem a szabadidőm (meg hogy mennyi van), és hogy őszerinte mire ne költsem a pénzem...
      Az arrogancia belőlem is előbukik ilyenkor. :D :D

      Köszi! Rettenet hosszú most a Shadowfever... persze nem baj, csak sose érek a végére, úgy érzem. :D

      Törlés
  5. én még nem találkoztam rosszindulatú kérdéssel, nálam inkább csak csodálkoznak, hogy mikor olvasok. és akkor elmondom, hogy általában mindig, leginkább takarítás helyett. :> (mondjuk ez így nem igaz, de nekik úgyis mindegy.) meg mindig hozzáteszem, hogy nincs tévénk, ez rengeteg időt felszabadít, és elég lanyha szociális életet élek, ami szintén elősegíti a sokat olvasást. ja, és a telefonon se lógok.
    szerintem ha összeszednénk, mennyi felesleges dolgot csinálunk egy nap, kijönne, hogy simán tudna mindenki annyit olvasni, amennyit csak akarna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó neked! :D Amúgy lehet, hogy elütöd poénnal, vagy nem veszed úgy fel, mint mi.
      Tuti lenne mindenkinek ideje olvasni, csak nem akar igazából. Ha akarna, csinálná. én most azon kezdtem filózni hirtelen hogy mi mennyivel többet olvashatnánk mééég, ha a saját kis felesleges dolgainkat is teljesen kilőnénk. :D

      Törlés
    2. felesleges dolog? mondjuk, ha nem kéne melóba járni?:D
      nálam ami rengeteg időt elvesz/elvett, az a net. otthonról már alig lépek fel, meg is látszik a januári 8,5 darab olvasásomon.

      Törlés
    3. Speciel nem a munkára gondoltam, de az is elég felesleges, elveszi az olvasástól az időt! :D :D és mennyit! :D
      A netezésre céloztam főleg. :)

      Törlés
  6. Csatlakozom katacitához, én is rögtön a rosszindulatú megközelítést érzem a kérdés mögött, bár én talán még érzékenyebb vagyok erre, mert párom nem lévén sokszor megkaptam, hogy ja, hát te egyedül vagy, így már értem, hogy miért olvasol annyit - na, kösz, megyek és elásom magam, én szegény egyedülálló gyermektelen hajadon :D
    Amúgy én egyszer a jelenlegi melóhelyem HR vezetőjétől kaptam meg,amikor egyik reggel a liftnél összefutottunk és kezemben könyv volt és tudja, hogy én kb 10-15 percre lakom, ami két metrómegálló, szóval megkérdezte, hogy még erre a kis időre is olvasok? Hát ja, ha két oldalt akkor annyit, addig sem a többi embert kell bámulnom és még kulturálódom is :))
    Én nem nagyon tervezek mostanság, jön ahogy jön, adott pillanat és érzés szerint. Nálam 2016 az örömolvasás évének van kikiáltva :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi visszafogottság nincs az emberekben erre nézve... mit turkál a magánéletedben, nem? :/

      Néha a legjobb nem tervezni semmit. Az örömolvasás éve, ez nagyon jól hangzik! :) :)

      Törlés
    2. Niki, úristen, ilyenkor eszméletlen önuralomra lehet szükséged... Nem mintha párral az "oldalamon" annyival nehezebb lenne időt szakítani az olvasásra. :D

      Törlés
  7. Érdekes, tőlem nem szokták megkérdezni. Pedig mivel könyvtáros vagyok, még egyszerűbb lenne rám húzni a sztereotípiát, hogy biztos egész nap olvasok, munkaidőben is (rohadtul nem érek rá munkaidőben olvasni).
    Én mostanában tényleg nem olvasok sokat, de pl. vécén, elalvás előtt, ha utazom, és nem vezetek, sőt, tegnap még a fiam farsangján is olvastam, ami abban a ricsajban nem volt kis teljesítmény. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyvtárosokra mindig ezt mondják-hiszik... akkora hülyeség. :/ nem az a munkád, hogy olvass, szép is lenne. :)
      Örülj neki, ha nem kérdezik :D
      Hú, farsangon :D :D jó nagy zaj lehetett! :)

      Törlés
    2. Pedig igazán bevezethetnék az önkölcsönző könyvtárat. :D Tudom, hogy m-r végül is létezik ilyen is, de ez nálunk nehezen lenne megvalósítható. Bár én inkább azt a varázslatot tanulnám meg szívesen, ami visszapakolja a könyveket a helyükre, főleg a legfelső meg a legalsó polcokra. :D
      Valóban az volt. Addig, amíg zene ment, nem volt gond, de mikor húzni kezdték a tombolát, abba kellett hagynom. :) Na de, aki olvasni akar, ugye, az megtalálja rá a módot. ;)

      Törlés
  8. Németországban élek, lassan 4 éve, 2 éve azért majdnem olyan másfél órát vonatozok naponta (oda-vissza, meló) és örömmel tudatom, hogy 5 emberből három tuti olvas. És inkább négy az ötből, mint kettő az ötből. :) szeretek utazni. Épp annyi idú kell, hogy tisztuljon a fejem és soha nem unatkozok, hisz mindig van nálam egy, vagy több könyv.

    VálaszTörlés