2015. április 8., szerda

A négy évszak book tag

Miamona írt nemrég egy saját ihletésű book taget, amiben az egyes évszakokhoz kapcsolt könyveket, amik szerinte telitalálatok arra az adott évszakra. A négy évszak book tag szabadon továbbvihető.

Pár napja már ülök e fölött a piszkozat fölött, mert nem is olyan könnyű az évszakok hangulatát egy-egy olvasmányhoz passzintani, vagy épp olyan olvasmányt választani, ami illik az adott évszak atmoszférájához, ne adj Isten még a klímájához is. Mert szerintem furcsa lehet egy nagy télben játszódó könyvet nyáron, vagy egy kánikulai forróságról zengedező művet télen olvasni... A törpengéssel végül erre a kis "listára" jutottam:

Tavasz... csalfa, csalóka, néha esős és szeles és hideg, mint most, aztán jön a napsütés és szabadban olvasás... Az egyik kedvenc évszakom, főleg a késő tavasz, mégis ehhez a legnehezebb a könyveket társítani. Jön a tavaszi zsongás, és az ember kicsit elkalandozik, elbambul bármilyen jó könyv fölött... :) Vagy összevissza olvas. De ha mégis muszáj a tavaszhoz, akkor:

Lugosi Viktória: Ajvé 
Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Émile Ajar: Előttem az élet

Őket mind nagyon szerettem, és tavasszal olvastam, már amikor ki lehetett mászni egy pokróccal a fűre, és melegen kezdett sütni a nap. :)

Nyár. A nyár egy külön kategória, mert bár szeretem ilyenkor is vegyesen olvasni a könyveimet - rövidebbet, hosszabbat, angolt, magyart, komolyat, ponyvát... Mégis, amikor nyaralásról, Balaton-partról van szó, biztos, hogy a könnyedebb krimik, és chick-litek, vagy csak szimplán a rövidebb, szellősebb könyvek tolakodnak előre.

Sarah Addison Allen: The Girl Who Chased the Moon, The Sugar Queen
Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Doris Lessing: Az ötödik gyerek

Egy SAA nyári, vízparti elolvasása lassan hagyománnyá válik már :) Az előbbinél nincs link, mert a poszt nincs áthozva. SAA kifejezetten nyaralásra való, kicsit varázsos, kicsit tingli-tangli, a fejezet közepén is lerakható. A rövid könyveket azért szeretem nyáron olvasni, mert akár egy egész napos strandolás közben is kivégezhetem két lángosozás-kukoricázás-fagyizás és persze pancsolás-száradás-napozás közt. Tavaly nyáron egy ilyen választás volt Lessing könyve is, amit befaltam egy nap alatt.
A borostyán hárfa nem rövid, mégis nagyon-nagyon nyári asszociációkkal maradt meg bennem. Az ilyesfajta lebilincselő és szórakoztató krimik is ideálisak szerintem nyári olvasmánynak.

Ősz. A kezdeti szüretelős, vénasszonyok nyara hangulat és a már télbe hajló borongós, fotelba kucorodós időszaka két részre osztja nagyon, és inkább az utóbbira találok magamban jellemző hangulatú könyveket.

J.K. Rowling: Harry Potter sorozat (nincsenek áthozva a posztok)
Georges Simenon: Maigret krimik és roman dur regények
Máté Angi: Az emlékfoltozók

Harry Potter :)))Talán az iskolakezdés miatt, lehet, hogy ez is benne van, de valahogy csak úgy magában is az őszhöz kötődik nekem, lehet hogy ekkortájt olvastam mindig újra? :)
A Maigret krimik, de akár Simenon roman durjei is nagyon illenek az esőcsepergéses, szürke őszhöz, hiszen Maigret is szinte mindig ilyen időjárási körülmények közt jár kocsmáról kocsmára, pardon, a rakpartra, és a kapitányságra... :) A roman duröknek pedig kifejezetten nyomasztó és nyomott hangulata szokott lenni, szintén őszi kuckózáshoz való.
Az emlékfoltozók az egyik kedvenc meséskönyvem, imádtam Máté Angi nyelvezetét benne, és az illusztrációk színe-hangulata is teljesen őszies.

Tél. Hideg, zord, bentre kényszerítő. Ilyenkor lehet aztán sokat olvasni. :)) És jöhetnek a vacogtató regények, ahol szintén tél van a lapokon is... vagy épp ellenkezőleg? Jó ilyenkor a melegbe kirándulni?

Maggie Stiefvater: Shiver
Marie Semple: Hová tűntél, Bernadette?
Mette Jakobsen: Minou szigete

A Shivert azt hiszem nem kell magyaráznom. Misztikus hangulata, a csupa hó táj, a süvítő, kabátnyakba bebújó hideg levegő és a farkasok abszolút téli könyvvé teszik. Ahogy akkor írtam, egy kicsit beleszerettem tőle a télbe.
A Hová tűntél, Bernadette? -et decemberben olvastam, és nagyon téli könyvként maradt meg, talán ebben szerepe van az Antarktisz jegének is. Egyszer újraolvasnám nyáron is, hátha átbillen a mérleg arrafelé. :)
Minou szigete szintén a fagyos-jeges-csizmás-kabátos mivolta, és hangulata miatt kívánkozik ide.

Ez az én négy évszak válogatásom most. Persze tudnék még írni hozzájuk, ha kicsit belemélyedek az olvasmánylistáimba, de ízelítőnek azt hiszem megteszi. :)

Akik még írtak négy évszak book taget:

Miamona, Theodora, Nikkincs.

/A képek illusztrációk, forrás: www.weheartit.com, www.pinterest.com/

8 megjegyzés:

  1. Tényleg a Harry nekem is őszi :) Őt kihagytam, köszi a linkelést! Jó olvasni ezeket a váltogatásokat, kinek mi hova kattan be! :)

    VálaszTörlés
  2. Annak azért örülök, hogy a tavasszal nem csak én voltam gondban, nekem ahhoz volt a legnehezebb könyvet találni :)
    A Sugar Queen nekem teljesen tél, pont szilveszterkor olvastam és még hideg is volt benne.
    Minou szigetét már Miánál kinéztem, most nálad is szerepel, azt hiszem muszáj lesz :)
    A Maigret krimik eddig kimaradtak nálam, de most gondolkozóba estem, hogy meg kellene próbálni.

    VálaszTörlés
  3. Harry tényleg őszi, nagyjából mindennel egyetértek, kivéve a Bernadette-el, mert Antarktisz ide vagy oda, nekem az biztos, hogy tavaszi-nyári olvasmány, a könnyedsége, kedvessége miatt. :)
    Találtam itt is bőven pótolni való finomságot. Pl. a Shivert, de meghagyom télre... :)

    VálaszTörlés
  4. Ó, nagyon szuper válogatás! :) Az emlékfoltozók tényleg! Az tiszta őszi könyv.... olyan szépséges, mint az az évszak :) és hát persze, a krimik! Én nem olvastam olyan sok Simenon-kötetet, így nekem az őszi krimiket az Agatha Christie-k jelentik :)
    Mondjuk a Harry Potter nekem mindig a télhez fog kapcsolódni, mert anno még karácsonyra kaptam meg az első négy könyvet, és azt a két ünnep között olvastam ki legelőször. :) (persze, aztán olvastam azt tavasszal is, meg nyáron is meg ősszel is), de annak az első olvasásnak az emléke annyira él még mindig bennem...ahogy csillognak a karácsonyi fények én meg - miközben zabálom a karácsonyi sütiket - Harryékkel vagyok Roxfortban :) Ó, azok a boldog idők! Juj, és emlékszem, hogy ahogy elolvastam a negyedik kötetet, totálisan kétségbe voltam esve, hogy most mi lesz... mi lesz, ha nem lesz ötödik része vagy meg sem jelentetik magyarul (akkor még netünk sem volt otthon hogy tájékozódjak, a film se jött még ki, és nem is volt felkapott könyvsorozat idehaza). Ah, totális kétségbeesés volt :D És emlékszem, szilveszterkor anyuval gyártottuk a különböző elméleteket, hogy akkor most vajon hogy is fog ez folytatódni :D

    VálaszTörlés
  5. A borostyán hárfát én is nyáron olvastam, úgyhogy én is ahhoz az évszakhoz kötöm, pedig mennyit esik benne a hó! :)
    A HP nekem is ősz, biztos a sulikezdés miatt :)
    Rájöttem, hogy őszi sorozatom is van, mi alváshoz nagyon sokszor újranézünk sorozatokat, és a Jóbarátok nekem nagyon ősz, biztos azért, mert mindig ott ülnek a bőrkanapén és isszák a kávét a melegben. :)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok csajok! :)))
    Theodora, igen Harry ősz-hangulat, bár érdekes, hogy ahogy Heloise is írta, én is télen, és valószínűleg ugyanazon a télen, a két ünnep közötti időszakban olvastam először az első négy kötetet :))) Mégis más évszakhoz köthetően maradt meg jobban, ezt tényleg csak az újraolvasásokhoz tudom inkább kötni.

    Nikkincs, na, az lehet, nekem mégis sikerült nyáron olvasni Sugar Queent, és úgy maradt meg :D nem is emlékszem már, hogy hideg volt-e benne. A Minou szigete szerintem tetszene neked is! :) Maigret-t nem merek ajánlani, mert én bele vagyok ugyan pistulva (georges-ulva :D), de volt már akinek nagy csalódás volt.

    Miamona, Bernadette nekem karácsony előtti időszak, várakozás, és szőnyegen kuporgás volt. :)) Ó, Shivert viszont feltétlenül télen kell olvasni :))

    Heloise, köszi! :) AC-ből valamiért egy ideje, vagy inkább egy időre (?) kiszerettem, és Maigret felügyelő vette át a posztot. De régen rengeteg AC krimit olvastam én is. :) És ahogy feljebb írtam, hát igen, én is karácsonyra kaptam a szépséges Harry csomagomat, és szenteste álltam neki a csodálatos utazásnak, és csak olvastam olvastam... :) Rettentően vártam az ötödiket, és szerencsére addigra sikerült már megtanulnom angolul, hogy be merjem vállalni angolul, onnantól mindig már a megjelenéskor olvastam őket. Persze teóriákat én is gyártottam :D sőt, nagyon sokat HP-fórumoztam akkoriban, és vettem HP elméletes könyveket is, hogy vajon mi fog történni, amiben részletesen elemezgettek tök sok "jelet", meg lehetséges előreutalást. :D mondjuk legalább ezek is angolul voltak. :)))

    Katacita, szerintem akkor jelent meg, nyárra, mint most a cimbalom, lehet, hogy azért kötjük annyira a nyárhoz :D Ó a Central Perkben ücsörgés :D Én is csípem a Jóbarátokat. :)))

    VálaszTörlés
  7. tök jó, hogy rajtam kívül van, aki olvas Lugosit. tök jó író, de alig találkozni vele blogokon. (vagy csak én járok rossz helyeken, alapvetően nem vág a műfajaimba.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, hogy kevés könyve van, de azok tényleg nagyon jók, szeretem a stílusát, és az Ajvé nagy kedvencem. :)))

      Törlés