2015. február 6., péntek

Come on baby, light my fire - Burned

Karen Marie Moning: Burned (Fever#7)


Amikor végre megjelent a Burned januárban (hosszas tologatás és a sorozat átrendezése, átírása előzte meg), úgy gondoltam még várok vele egy kicsit, és nem ugrok neki azonnal, sőt talán még újra is olvasom előtte az egészet, vagy legalábbis az Iced-ot. Ezt a tervet Titti írta felül, aki olyan lelkesedéssel csapott bele, hogy totálisan magával rántott, de élveztem, hogy együtt haladtunk, mert ki lehetett közben tárgyalni az eseményeket. A gond csak az volt, hogy hát... mit tagadjuk, nem soká tartott a projekt, mert hiába hosszú a Burned, pillanatok alatt befaltuk. :D 

Figyelem! Ez a poszt egy sorozat hetedik részéről szól, a spoilerek az előző kötetekre vonatkozóan elkerülhetetlenek! Aki nem szeretne ilyenbe futni, ne olvasson tovább! A Burned-spoilereket külön jelölöm lejjebb!


"Familiar routine is  balm to a fragmented soul." - and so is reading Moning. :)) 

Tényleg olyan érzés volt visszacsöppenni Dublinba és a Barrons Books and Baubles közelébe, mintha hazaértem volna. :) Bár a falak leomlottak, ez még mindig Dublin, éledezik a Temple Bar, megkezdődik az újjáépítés, a szemét eltakarítása, és visszatér Mac és Barrons is. Mac lett a fő narrátora a kötetnek, kb. 70%-ban az ő nézőpontját kapjuk. Mellette van még Dani, Christian, Unseelie King, Jada és Lor. Ja és Kat is azt hiszem, de mint tudjuk, ő kissé halovány (volt eddig?).

"Jericho Barrons is an unshakable, undestroyable constant"


A kötet az Alpha Alternative-val  (vagy másik címén: Barronfever :D)  kezdődik, amit korábban a Fever 1,5. részeként adtak ki, és egy szexjelenetet ír le a korai időszakból Barrons szemszögéből, amiről Barrons akkoriban kitörölte Mac emlékeit. Először kicsit csalásnak éreztem, hogy az első 40 oldalt az teszi ki, amit egy lelkiismeretes rajongó legalábbis már kívülről fúj, és hogy ez volt a beleolvasó is... hát khm. Na mindegy, bármilyen mennyiségben hajlandó vagyok Moningot újraolvasni, szóval megbocsátok. :D 
Amikor Barrons újra megjelent a színen a jelenben is, hú, hát csupa libabőr lettem, pedig ő csak annyit mondott: "Dani" :D
Az egész könyvben amúgy kevés Barrons. És persze kevés Dani is, akik kritizálják a könyvet biztos felhozzák, de én nem bánok semmit se, mert akármit is ír ez a nő, az ugyanolyan szórakoztató marad. Mindenki pintyorgott, hogy Dani nem olyan jó, kérjük Mac és Barronst vissza, Dani túl fiatal, Dani és Christian vagy Dani és Ryodan kapcsolata pedofil (alaptalan...), hát most nekik fityisz a pofájukba. Nem Dani a narrátor már, bye-bye Dude és feck, de ettől még szuper a könyv. Nagyon nem tetszik, hogy egyesek azt kifogásolták, hogy hát jó-jó, de nincs olyan nagy rejtély, hát bakker, most hirtelen mégegyszer legyen olyan nagyívű a történet, mint az első 5 epic rész volt? Mellesleg nem kellene megint felvezetni? Ez még mindig felvezetés, és majd kibontakozik és továbbgyűrűzik a Feverbornban, és leesik az állunk a Feversongban, gondolom én, ahol az újabb és újabb felvetődő kérdésekre majd választ kapunk. :) Moning nekem egyáltalán nem okozott csalódást.


A történet most kicsit karakterközpontúbb lett, mindenkinél megállunk, és az egyes szereplőkkel történnek apróbb és nagyobb horderejű dolgok, a fő szál pedig a Christian felkutatására és megmentésére tett kísérlet lesz. Kifejezetten örültem a Lor szemszögnek, de ahogy korábban utaltam rá, Kattel is történik egy s más, amitől kilép az unalmas szerepköréből. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok ővele mi lesz a következő részben.

Volt jópár alkalom, amikor lenn maradt az állam hirtelen, három mondatot kapásból tudnék mondani, de számtalan apróbb jelenet, kisebb meglepetés is volt, például a Hoar Frost King "hagyatéka", ami szépen felzabálhatja a világunkat... vagyis izé, a világukat, kissé beleéltem magam. :D

Örültem, hogy viszontláthatom a Keltarokat, sőt, még Christiannek is örültem, pedig nekem ő ellenszenvesebb volt korábban.

"To Dageus I say 'Get your clan ready to fight.''Och MacKayla, 'tis no' a thing for which the Keltar need preparing. We were born ready.'"

De igazság szerint nem volt olyan, akinek nem örültem egy kicsit. Barrons, Mac, Ryodan, Lor, Kasteo, Kat, Dreamy-Eyed Guy :D :D :D


És akárki akármit mond, vagy akármilyen kritikákat olvasott a Burnedről, rengeteg rejtély, megoldandó kérdés, poénos pillanat van benne - pont olyan jó Moning, mint eddig is, még ha nem is olyan fantasztikusan epikus kötet, de mint azt már mondtam, ez még egy sokkal nagyobb valami felvezetése. :)

"Dude me one more time, and you're dead."

SPOILEREK! (Kifehérített szövegrész, jelöld ki, ha látni akarod!)

Egy kicsit szabadabban, arról, ami nyitva maradt: 
- "There's a rumor that one of the Nine is a woman." ? Ez a glossaryban volt, én nem emlékszem, hogy eddig szó esett volna róla, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy vajon mikor ismerjük meg az összes embert a 9-ek közül? Mi a titkuk, kik ők, hogy lettek egy csapat, mi kovácsolta és tartja össze őket? Tittivel beszéltük, hogy ott volt-e az összes közülük, amikor kimentik Macet pri-ya állapotában Rowenától, nem emlékszem, meg kéne nézni a Dreamfevert.
- Dageus - hogyhogy él? Ki hozta vissza és hogyan? És...most... lehet hogy ő lesz a kilencekben a 10.? 
- Unseelie Princess(es) :O omg, mik jönnek még! :D És vajon Mac tényleg azzá fog válni?
- Dani/Jada kérdés... Tyű, na az volt az egyik, ahol majdnem lehidaltam. Hiányzik Dani. És remélem hiányzik a Dani ellen kampányolóknak is, mert ők megérdemlik, amit most kaptak, kiváltképp ha végleges - de bennem még él a remény, hogy nem. 
Moning briliánsan megmutatta a valóságban milyen a "you choose what you can live with and what you can't live without"... 

SPOILEREK! (Kifehérített szövegrész, jelöld ki, ha látni akarod!)

- A fekete lyukak amiket a HFK hagyott... nem semmi probléma. Kíváncsi vagyok ezzel mit tesznek, vagy hogy az Unseelie King ennek fényében is meg tudja-e menteni a Földet.
- Hol van a Kard? Danié lett a Spear of Destiny, Macnél a Cuff of Cruce (ennek is mi lehet a következménye, ha mondjuk Cruce felébred? - amire igen nagy esélyt látok), na de hol van a Sword of Light
- WeCare - mi van a szervezettel? Egy félmondaton kívül nem sok szó esett róluk. 
- Mac és a Sinsar Dubh morbid kapcsolata, és a láthatatlanság... sok-sok kérdőjel... Mi van azzal is, hogy "can't eviscerate essential self"
- A Macet követő ZEW nevű "madarak"... védelmeznek? Unseelie-k? 
- Kasteo és Kat - mit fognak kihozni egymásból? Megszólal-e végre Kasteo, és ha igen, mit mond? Miért lett ilyen "irgalmas" Ryodan? Vagy valami más van a háttérben? Kitől terhes Kat - Sean, vagy Cruce a gyerek apja?

A megválaszolatlan kérdéseken túl, volt két dolog, ami nem annyira tetszett, vagy nem értettem egyet vele. Az egyik Lor, és az, hogy pri-yának tetteti magát... nem kaphat meg egyébként is minden nőt? Van egy sanda gyanúm, hogy nem tudott KMM mást kitalálni, hogy Lor adós legyen valamivel Macnek, mint ezt a is kooperációt. Azon kívül pedig, ez az egész hazugság, valahogy nem hiszem el, hogy Ryodan nem jött rá, Barrons meg igen - bár tény, hogy Barrons számomra mindenek felett áll, és sokszor úgy fest, hogy tényleg ő a hierarchiájuk csúcsa. 
A másik, az Jo és Mac illetve Jo és Lor. Mac ráveszi Jót (ezt tényleg így kell írnom?), hogy szexeljen Lorral, hogy kiheverje Ryodant? Ryodan szomorkodást tettet amikor Jo elfordul tőle? Meg erre várt, hogy Jo dobja el őt magától? Lor lefekszik Jóval? Ez mind olyan out-of-character dolog volt hirtelen egy rakáson, hogy szinte megnyugodtam, amikor Rydoan megölte Lort - de mondjuk érdekes, azt is a hazugság miatt, nem Jo miatt... hm. Jo egyébként teljesen semleges nekem. 

Az meg, hogy Barrons és Mac nem jutottak el egymásig ebben a részben, kicsit frusztráló volt. :D 

SPOILEREK VÉGE 

Értékelés: 10/9,5 Azt a néhány out-of-character dolgot nehezen emésztettem, plusz volt egy kis rész, amikor úgy éreztem sok volt Macből, jólesne másnak a narrációja is, és kicsit leült a sztori. 
Mellesleg pedig, sosem gondoltam, hogy a Burned vége egy tiroli hegymászás lesz, ezen még most is kacagnom kell - és ráadásul ezzel nem mondtam semmi spoilert sem. :D Jódlizzunk egyet! 

Most tettem le, de alig várom a következőt. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy remek, remek, remek volt, tovább bonyolódott és millió apró szálat mozgatva Moning folyamatosan fenntartja a feszültséget. Tudunk mindent amit az első 7 kötet elárult, és mégsem tudunk semmit.  
A következő előtt újraolvasom még legalább egyszer, az egész szériát. :) 

Érdekes szavak, kifejezések:
- putting the kibosh on - akadályoz, meggátol, visszatart
- pivotal - sarkalatos
- bairn - gyermek
- delineate - körvonalaz, felvázol
- garrote - kivégzés
- mien - arckifejezés, viselkedés
- gamut - skála, terjedelem
- loquacious - beszédes, fecsegő
- cowl - csuklya
- debauchery - züllés, dorbézolás
- dicey - kockázatos
- criminy - used as a mild oath or to express surprise
- natter - fecsegő, zsémbel
- harangue - szónoklat
- rambunctious - civakodó 
- gavel - kalapács
- to be miffed at - megsértődik


11 megjegyzés:

  1. De akkor nincs benne sok Dani??? :( Azért biztató, hogy neked ennyire tetszett, bár neked az Iced nem tetszett annyira mint nekem... szóval most nem is tudom,de mindegy is, majd kiderül :D...

    VálaszTörlés
  2. Olvassuk újra együtt, mondjuk....jövőhéten?:)))))

    VálaszTörlés
  3. Zenka, nincsen. Pont ezt akarták sokan. :D amúgy én is az elején még Dani-ellenes votlam az Iced-ban, de azért megszerettem a kiscsirkét, és most meg hiányzott/zik a sok Dude-olás :')
    Nekem az Iced-ot nehéz volt megszokni, de megszerettem, csak a többihez képest helyeztem lejjebb, azért persze a szintet az is meglépte. :)

    Titti :D :D :D

    VálaszTörlés
  4. Én még csak az elején tartok olyan 35%-nál, most kezdek belerázódni. Vagyis azt el kell ismernem, hogy Moning tényleg nagyon jól ír itt is, mert annak ellenére olvastatja magát szöveg, meg motoszkál a fejemben, hogy nem tetszik amit olvasok, de már kezdtem reménykedni.

    Viszont elolvastam a kifehérített részt (borzasztó vagyok tudom), és hát nagyon nem biztató számomra. Úgyhogy most felkészülök a nagy csalódásra, de azért remélem végül kellemes lesz :)

    Amúgy azt hiszem az a baj, hogy túl gyorsan kezdtem bele, meg kellett volna várnom még az Iced iránti határtalan lelkesedésem elcsitul, de hát nem tudtam, hogy ez lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bassszuuuuuuuuus, hát miért, miért, miért olvastad el a kifehérített részeket? :O :O Fejemet verem a falba helyetted is, most jól lelőttél magadnak majdnem mindent a könyvben. :'(
      Mondjuk ezt nem értem miért pont a kifehérített rész miatt készülsz a nagy csalódásra, abban nincs erre okot adó valami (szerintem), vagy annyira nem fejtettem ki ami és aki miatt aggódsz.

      Törlés
    2. Hihihi :D Spoilerekkel kapcsolatban olyan vagyok mint egy kisgyerek, akinek azt mondják, hogy tilos megnyomnia a piros gombot, és onnantól kezdve csak az jár a fejében, hogy megakarja nyomni piros gombot. A kíváncsiságom gyakran győz a türelmem felett.
      De ne aggódj ez nekem még soha nem vont le egy történet élvezeti értékéből. Meg amúgy nem is olvastam semmi meglepőt.
      Többször eszembe jutott már, hogy remélem ebből nem az lesz, hogy..., meg remélem olyan nem lesz, hogy... és úgy látszik lesz :)
      De bízok benne, hogy Moning jól oldja meg majd ezeket.

      Törlés
    3. Ja, jó, akkor nem idegeskedem helyetted :D Azért nagyon kíváncsi leszek, mit írsz róla. :)
      Moning mindent meg tud oldani :))

      Törlés
  5. Jaj, azt hiszem ezt meg kell majd vennem angolul, főleg, hogy ki tudja, mikor jön majd magyarul.... Még a spoilerek olvasása nélkül is nagyon meghoztad a kedvem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom mikor jön magyarul, egyelőre ugye semmi hír. :( Ne olvass spoilert, ne olvass spoilert :D

      Törlés
  6. Végig tudtam olvasni spoilerek nélkül, úgyhogy büszke vagyok magamra. Alig várom, hogy letudjak 2 kötelező könyvet, aztán rávessem magam a 2. Moning részre. Barrons elvonásom van :D :D :D Szörnyű! Ezt rád is rád fogom ám, mert te is annyit duruzsoltál itt-ott Moningról, hogy miattad is olvasom, és függök.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te lány, azért vigyázz, ne rontsd el magadnak az élményt. :)
      Remélem szeretni fogod! Ha az elsőt szeretted, nagyon gond nem lesz itt szerintem. A másodikat nagyon bírtam, de aztán sokáig a negyediket éreztem kedvencnek.
      Minden lehetséges platformon duruzsolom Moningot! :D

      Törlés