2014. november 11., kedd

Holtodiglan - holtomiglan... - a könyv ami kicsinált

Minden kedves jóakaróm szadista módon szereti, ha rossz könyvet olvasok el, mert akkor aztán kifüstölgöm a dühömet egy posztban, ahol rendre nem győzöm ragozni a kiakadásomat. Nagy szerencse, hogy én meg mazochista üzemmódba kapcsolva ilyenkor tényleg végigolvasom a könyvet - le kell erről szoknom -, na, de legalább teljes joggal elküldhetem a búsba az egészet, minden sorát, minden francos betűjét... 

A Holtodiglan, az évtized pszichothrillere, a felülmúlhatatlan mozisiker, az elalélások tárgya kedveseim, egy nagy gőzölgő szar, ezüsttálcán. 

FELPAPRIKÁZOTT POSZT ÉS SPOILEREK, én szóltam! 

 Amy és Nick házasságába csöppenünk bele, akkor, amikor Amy eltűnik az 5. házassági évfordulójuk reggelén... Minden körülmény Nickre tereli a gyanút... A sztorit pedig kettejük váltakozó nézőpontjából ismerhetjük meg, a múltbéli Amy-féle naplójegyzetek és Nick jelenbeli elbeszélése halad egymás felé, hogy aztán végül beletorkolljanak egy kib***ottul ANTIKLIMAKTIKUS, szánalmasan együgyű és falhozcsapkodós végbe. 
De ha ez nem lenne elég, a könyv eleje és közepe is egy büntetés, nem csak a vége szar. :D Az egész rémesen hosszú, túlírt és dögunalmas. A 16-25% közti részen kapartam a falat, hogy könyörgöm, történjen már valami, de tényleg, valami! Másszon arrébb egy pók a falon, vagy dőljön el egy életét megunt cserepes virág. Nem hogy nem fostam be, nem is borzongtam sehol. Átverés? Csavar? Fordulat?! :D Az első oldalaktól éreztem hogy mi a stájsz, bár tény, hogy felállítottam pár elméletet, de amikor állítólag a felénél megváltozik minden, hát húztam a számat, hogy oké, hát ezt sejthettük eddig is, what next? Persze a what nextre várhattam megint, és a kurva pók se mászott arrébb a falon, csak rágtam és rágtam a többi oldalt egész a Desis részig, na ott izgultam kicsit, és végre-végre, jött valami új: a pszichopatánál is patább pszicho :D Vagy szociopata, kinek mi. Térjünk ki kicsit a karakterekre, és khm, üssünk meg némileg szalonképesebb hangot:

Az elejétől kezdve próbáltam hidegen és távolról szemlélődni, talán ezért is sikerült sok mindent felismerni, meglátni. De hozzájárult az is, hogy a karakterek milyen hidegek maguk is. Tűpontosak, fekete-fehérek, egyszerűsítetten tankönyviek (dee, de igen!), és mindeközben még szörnyen érdektelenek is. És itt nagy baj van, mert senkinek a semmijével nem tudtam azonosulni, egy fél szálnyi nézőponttal sem - max az Alzheimeres papával. :D Nem tudott érdekelni a sorsuk, nem keltett bennem senki semmilyen együttérzést, nem volt meg a dilemma, hogy hova álljak. Nincs dilemma. Várom persze, hogy mi történjen, és bár azzal nem értek egyet, hogy a könyv olvastatja magát (ld .fenn, hogy milyen dögunalomnak éreztem), azt aláírom, hogy ha egyszer elkezded, csak tudni akarod majd, hogy na, mégis hogy keveredünk ki ebből. 
Nick nem volt szimpi, de Amy sem volt szimpi. Nem, még az elején sem. Idegesítő, társadalmilag életképtelen faszfej és manipulatív hülye picsa érzelemmentes házassága. Hogy lehetnek ezek ketten házasok? Totálisan SEMMI nincs köztük. (ahogy Ilwerannál beszéltük, nincs kapcsolódási pont) És igen, tudom hány ilyen hideg, és semmilyen házasság van, de ez valami elkeserítő, hogy még elhitetni se tudta velem a szerző, hogy de, ez igenis valami hasonló egy "normális" kapcsolathoz, vagy hogy valaha az volt. Közben pedig úgy ír, hogy érzem, hogy azt várja, térden csússzak nagysága előtt, és képedjek el itt, és essen le az állam ott, és nekem csak... pislognom kell egyet-egyet, hogy seriously? Hatásvadász. Az írásmód pedig Amy checklistjeire emlékeztetett. pszichopata 1 pipa, pszichopata 2 pipa, fordulat 1 pipa...



Mitől vagyunk (vagytok!) úgy elalélva vajon mégis? Rátapint valami pontra ez a könyv? Ez a házasság? Ez a kapcsolat? Ez az átveréssorozat, manipuláció és hopp, egy happy ending, amibe bele lehet süppedni, mint egy kádnyi forró szarba, dagonyázni? És nincs büdös? Vagy már megszoktuk? Nagy baj van az emberekkel és az emberi kapcsolatokkal is, ha ilyenekbe bele tudunk nyugodni, és csak remélni merem, hogy a könyv vége senkit nem nyugtatott meg, hogy na, lám, mégis minden oké  
Nick is szánalmas, Amy is szánalmas, és mindketten betegek. De egyikőjük szülei se normálisak, az is biztos. Lehet itt beszélni hozott sérelmekről, és egyéb pszichológiai fejtegetéseket végezni, a lényeg számomra akkor sem változik: az ilyenek egyszerűen reménytelenek. És még akkor van szerencséje mindenkinek, ha ők belesüppednek a fent nevezett illatozó kádjukba és otthon dagonyáznak, és másokat nem rántanak be... 
Egy kicsit a vége felé átálltam Nick oldalára, és próbáltam drukkolni neki, de totál reménytelen, önsajnáló kis kényelmes és tenyérbemászó fasz maradt. Ahelyett, hogy megölte volna Amyt, megölte volna mindkettejüket, elmenekült volna, csinált volna könyörgöm VALAMIT, ő tovább él - létezik - a szenny felesége mellett? Szánja Amyt? Hát hű. Amikor olyasmiről beszél a végén, hogy ki kell iktatnia Amyt, megint fellobbant bennem a remény szikrája, mert eszembe jutott, hogy úgy hallgattathatná el igazán, ha valahogy megbénítja. Bye-bye szemét dög amazing Amy! De nem! :D Ír egy memoárt, hát beszarsz! Mekkora fegyver! :D Szarra se való, mint a végén ki is derül. 
El kell ismerni, hogy Amy nagyon sok mindent jól kigondolt, és biztosítékai is voltak... mégis... egyfelől kiszámítható volt - mármint helló, ki az aki nem gondolt rögtön pisilopásra, amikor kiderült, hogy Noelle terhes? -, másrészt helyenként nagyon buta: Jeffék, Desi...

SPOILEREK VÉGE. 

A filmet nem tudom, hogy meg akarom-e még nézni... azért olvastam el, mert szeretek a film előtt megismerkedni a regénnyel, általában nagyobbat üt, mint az adaptáció, de arra nem számítottam, hogy ilyenformán jön a KO. Láttam trailert, a casting remek, Ben Affleck pont az a mamlasz arc, aki ehhez kellett. Nézzem, ne nézzem? :)


Hogy legyen valami pozitívum, a könyvben rengeteg ritkán használt szó van, pont olyanok, amiket nemrég keresgéltem egy vocabulary test kapcsán, és most, hogy újra előjöttek, talán rögzülnek is:
- soliloquy - monológ, magánbeszéd
- uxurious - papucsférj
- ventriloquist - hasbeszélő
- lackadaisical - affektáltan érzelgős, nyafkán ábrándos, mélázó (=Nick :D :D )


Értékelés: 10/2 Pontok: a tanult szavakért, ó köszönöm a józan eszemnek, hogy angolul olvastam, így legalább volt valami értelme. :) És talán: Desiért. :D ...

A képek illusztrációk. Forrás: google.com

34 megjegyzés:

  1. Jó poszt volt, a pókos rész különösen tetszett. :D

    Nagyobb kedvet csináltál hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Én igazi jóakaród vagyok, de bevallom imádom, mikor kiborulsz egy könyvön! :) És engem még az a megtiszteltetés is ért, hogy folyamatosan nekem kommentáltad a történéseket :D És én tudtam milyen út az, amin mész, és hogy sose fogsz célba érni... Ez már csak ilyen. :)

    Nem olvastam a könyvet, így ahhoz nem tudok hozzászólni, szerintem ezek után a filmet is utálnád, mert újat nem tud nyújtani... Nekem a film tetszett, de Amyt és Nicket én is utáltam :D Szánalomgombócok... Nem értem annyira én sem a besztzellerséget. Egyébként rájöttem, hogy 1-2 éve elkezdtem angolul, aztán 10-20-30 nem emlékszem már hány oldal után a sarokba vágtam... :D

    Annyiból volt jobb talán a filmet választani, hogy ott nem volt időm ennyit gondolkozni, így engem, veled ellentétben, azért értek meglepetések. :)

    VálaszTörlés
  3. Teljesen egyetértek. Csak engem még annyira sem érintett meg, hogy felhúzzam magam rajta :D Nevetséges az egész koncepció.

    VálaszTörlés
  4. Én még egyelőre nem tudok nyilatkozni, de nálam is eléggé unalomba fulladt a könyv egyelőre, a filmet közben meg láttam (mozijegy akcióban megnéztük - a Férfi utálta a filmet is, szerinte unalmas szar votl :D). Nekem a film tetszett, hihetően alakították a beteg agyamenteket a színészek, de a csavart végig sejtettem, hogy ez lesz ami. Olvasgatom néha a könyvet, de nem egy izgalmas regény, úgyhogy legtöbbször előszedek egy jobbat, illetve nagyjából félre van rakva a Gone girl. Majd egyszer befejezem, így már annyira nem hajt a tudat, hogy mi lesz a vége, mert egy hogy mások szavával fogalmazzak: ez fasság! :D

    VálaszTörlés
  5. én értem, miért nem nyírta ki Nick a csajt, de ezt már kidumáltuk.

    a filmet tuti nem nézem meg, de te nézd már meg lécci, aztán írj arról is. :D

    VálaszTörlés
  6. Szerintem is pocsék. Hatalmas nagy csalódás volt, pedig a sok reklám, hírverés és stb. után azt hittem, hogy formabontó lesz, különleges vagy legalább izgalmas. De nem. Két érdektelen, színtelen, szagtalan, dögunalmas ember dögunalmas kínlódása dögunalmas epizódszereplőkkel, de amkor pár hete kommenteltem ezt egy blogon, nekem estek sokan vadul, hogy leszólom ezt a világlegjobbkönyvét.

    VálaszTörlés
  7. Liliane: Ó, kedvet? :D A negatív reklám is reklám :) Majd figyllek Gr-en, hogy hogy tetszik! :)

    Miamona: És tényleg! Most, hogy felemlegetted, már emlékszem, hogy elkezdted egyszer, és félredobtad... csak akkor még semmit nem tudtam erről a könyvről, filmről.
    Szánalomgombócok, milyen jó szó! A film előnye valóban, hogy gyorsan lezajlik, és nincs idő filózni...

    Szee: köszi! Te "közönyösebben" elrendezted. :)

    Zakkant: szerintem ne térj vissza hozzá, ha már ugyanúgy az eleje nem tetszett, sőt, tudod a sztorit is, tiszta időpocsékolás. Dobd el messzire!! :)

    Nima: már kezdelek sajnálni, hogy ennyit kattogtunk a napokban a dolgon, pedig te szereted a könyvet. :) Azért köszi, hogy részt vettél az "élveboncolásán" :D Igen, igaz, megbeszéltük, hát, azért a közös halál még jó megoldás lett volna ;)

    Zsuzsa: na most egyetértünk. De szidós poszt alá kell jönni köpködni, nem oda ahol épp bálványként imádnak-imádunk egy könyvet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A negatív mindig jobban felpiszkálja a kíváncsiságom, mint a sok tetszett, imádtam, stb vélemény. :D Majd írok akkor hogy tetszett.

      Törlés
  8. Komolyan van ilyen szó hogy lackadaisical? :D
    Baromira élveztem a posztot, és kb minden szavával egyetértek, de ezt már megbeszéltük több helyen ;) A filmet nem bánom, hogy megnéztem, sokkal jobb mint a könyv, szóval ha unatkozol egy próbát megér :)
    Amúgy együtt dühöngeni jóóó, lehet elolvasom a Gyönyörű sorscsapást :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van! :) Már egyszer belefutottam korábban is, de kifolyt a fejemből, viszont hála Nicknek, örökre megjegyzem :D
      Lehet, hogy rábeszélem a Zemberem egy mozizásra, aztán vele is dühönghetünk, vagy vitázhatunk róla ;)
      Jaaaaaj :D Kölcsönküldjem? :D hát az aztán... :D ott kipusztulnak az agysejtjeid, mert ez legalább logikus könyv, az meg... csapongó iq-nuku :)

      Törlés
  9. Húha, nem gondoltam volna, hogy ennyire kiakaszt. :)

    Én vagyok akkor ezek szerint az ellentábor, mert nekem tetszett a könyv, pont a kifacsartsága miatt. Remélem azért nem fogsz megutálni. :))

    VálaszTörlés
  10. Akkor én nem vagyok valójában a jóakaród, mert egy könyvmolynak nincs nagyobb időrabló tevékenysége, mint szar könyvet olvasni (sose értettem, aki direkt mazochizálja magát), de a poston jól szórakoztam. Túl amerikai, hiteltelen, hatásvadász, patikamérlegen kiadagolt és felfújt.

    VálaszTörlés
  11. Nita, én se gondoltam, sőt, totál vártam már hogy olvashassam, főleg a tingli-tangli Kinsella után, végre valami keményvonalas, de nem jött be.
    Ugyan, inkább én vagyok az ellentábor (na jó, meg Szee, meg Ilweran meg Amadea :D akiknek nem tetszett), nagyon sokan szeretik, de nem az én könyvem.
    Megutálni? Téged? :D Mikor talizunk?? :)

    Amadea, jogos, jogos, de mentségemre szolgál, én tényleg tudni akartam már akkor mi lesz és hogy, és nem egy összefoglalóból. Mondta nekem Nima is, hogy tegyen le, ha a felétől sem tetszik. :) Örülök azért ha jól szórakoztál. Igen.. pont ilyen a könyv. :) Amúgy nem vagyok mazochista, sok szar könyvet félredobtam már, vagy a never-ever listámra tettem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem úgy értettem, mindenki azzal tölti az idejét, amivel akarja, csak engem nagyon felbosszant egy-egy rossz könyv, amiért időt vesz el a jóktól.
      Igen, tudom, hogy te nem kínzod magad, de pl. Liliane sportot űz lassan a rossz könyvek olvasásából.:))

      Törlés
    2. Én ezzel akartam, késő bánat... XD Azért remélem még van némi időm vissza, jó könyveket olvasni ;)
      Úha, szegény Liliane-nek meg itt ötletet adtam...

      Törlés
  12. Ismét nagyon jól szórakoztam, köszi. :) Még nem láttam a filmet és a könyvet sem olvastam, de ezek szerint nem is baj.
    Egyébként kellene egy címke ezeknek a könyveknek, hogy be tudjuk azonosítani. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :Örülök! Hm, nem egy elvetendő ötlet... Paprikás posztok? :D :D van egy pár (Gyönyörű sorscsapás, Rupáner-Gallé Margó, Murakami Haruki...) :D

      Törlés
    2. Tetszik a címe, lehetne ez. :)
      Amúgy ezekről mind olvastam a bejegyzésed (van, amelyiket többször is :D). Emlékszel még, mely könyvek kaphatnák meg ezeken kívül ezt a "becses" címet?

      Törlés
    3. Többször is? :D Elpirulok... :$ Hmm, át kell kicsit nyálaznom, megcsinálom a cimkét, és megnézem van-e még amire ráillik. De olyan nagyon-nagyon sok epic kiakadásom nem volt ezeken kívül, ha jól rémlik.

      Törlés
    4. Igen, azt, amit a Gyönyörű sorscsapásról írtál. Mindig jót röhögök rajta. :D
      Látom, lett már címke, tök jó. :)

      Törlés
  13. én csak a filmet láttam, ugyan nem háborodtam fel ennyire (hiszen csak bő 2 órát vett el az életemből és mivel sűrűn járunk moziba, futottunk már bele azért jó pár kaki filmbe), de ez tényleg egy gyenge és őrült (a szó nem jó értelmében) adaptáció volt. pedig nekem Nick karaktere még szimpi is volt (mármint átlag pasi attitűdökkel rendelkezik), de ahogy egyre jobban állt össze a kép (ráadásul a pasi 5 perc után szokás szerint elkezdte megfejteni a sztorit, ő az ilyenekben nagyon penge és nekem mindig mondogatja is, viszont számomra annyira érthetetlen és hihetetlen, h miből jön rá, h nem is frusztrál ez a tulajdonsága) egyre idegesítőbb lett maga a sztori.
    a történethez hozzátartozik, h a pasinak egy lány barátnője ajánlotta, h mennyire jó a könyv és a film is, mi meg még aznap megnéztük. bár én tudtam, h a nem agysebész szőke lány ajánlója nem jó ómen, de a pasi persze hitt neki...
    én teljesen kimaradtam a Twilcsi könyv és film fanatizálásból, de sztem valami hasonló lehetett... (de persze lehet, h az jobb! ;))

    VálaszTörlés
  14. A poszt címe alapján először azt hittem, ennyire hatásos volt a könyv, mármint, jó értelemben. Ezek szerint hatásosnak éppen hatásos volt... :D A filmet dicsérték, hogy micsoda csavar van benne, úgyhogy kíváncsi lettem rá, azt még lehet, hogy megnézem.

    VálaszTörlés
  15. Dyna: a filmmel nem vesztettél olyan sokat, Miamona is végülis úgy volt vele, hogy nem rossz, meg hát persze, két óra az egész. Jó meglátás, tipikus pasi attitűddel szerelte fel Nicket a szerző.
    Hehe, és a pasid megfejtette mi lesz? :) :)
    A "twilcsi"-ből én is kimaradtam, nem érdekelt, utána pedig beindult a negatív kritika hullám. Az első filmet láttam belőle, egyszer megnézhető, de a többi... :S

    Síontan: tényleg, megtévesztő a cím XD nem direkt volt! :) Ha megnézed mondd el, tetszett-e :) Ugyanaz a csavar, mint a könyvben - gondolom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tényleg mindig megfejti előre, de olyankor, amikor még (szerintem) garantáltan se híre, se hamva semmi utalásnak, de a szintén mozibuzi 1-2 barátja is később szokott sploilerezni. mindegy, engem nem zavar és nem úgy lövi le a poént, h utána ne élvezném, hanem csak kiemel meg mond pár szót, célozgat bizonyos dolgokra, nem idegestíő. :)

      annyira nehéz a frissen könyvesboltba kerülő (többségében már szinte eladás nélkül felkapott és bestselleré nyilvánított) olvasmányok közül megtalálni azt, ami valós értékkel bír (bár ez persze roppant szubjektív) és egyszerűen "többek leszünk általa". mindenkinek mások a preferenciái és ebből adódóan a határai is, hiába jó barátnőm valaki, teljesen más paramétereket tartunk fontosnak egy jó könyv definiálásakor. :)

      én ezért is "félek" mindig a nagyon felkapott, nagyrészt addig ismeretlen szerző tollából származó művektől, annak ellenére, h persze nem egy pozitív tapasztalásom is volt. de ezért jók a könyves blogokat is mazsolázni, kevesebb a mellényúlás! ;) :D

      Törlés
    2. Ez jó, végülis akkor fejteget inkább, és nem lövi le a poént. :)
      Szerintem is nehéz. Bár bevallom a Szürke és a körülötte kialakult hype sose vonzott, az Éhezők viadalának behódoltam (de csak az első tetszett igazán), a többi ami most megy nagyon annak a többsége meg elég ya. A holtodiglan azért érdekelt, mert annyira nem olvasok thrillereket, viszont szeretem, a Téboly (Lemaitre) pl. az egyik kedvenc könyvem lett, és valami hasonlót vártam volna.

      Törlés
    3. hm, ez a Téboly ilyen jó? ma nézegettem épp a könyvtárban...:-o

      Törlés
    4. Nekem nagyon bejött, de Nima is szerette :)

      Törlés
    5. A Szürkét pont olvastam, mert még elég friss volt az ebook olvasóm és az egyik barátnőm épp akkor végzett vele. Korábban még sosem volt szerencsém ilyen erotishe vonalhoz, így az első x oldalt élveztem is, de már az első könyvet sem ugyanazzal a hévvel végeztem ki, a másik két részre meg már csak szimplán kíváncsi voltam, jah és "kapóra jött", az 5 napig tartó vírusos hasmenés is, ágyban fekvéshez kellően könnyű nyelvezetű valami volt. Engem a 625. aktus leírása azért már kifejezetten frusztrált, már ugrottam is, addigra max. a végkifejlet érdekelt, de sajnos e tekintetben is roppant kiszámítható volt...

      Most egy éve Tűz és jég dala sorozatozok, az is ilyen hype-olt valami, de szerintem ez azért sokkal élvezetesebb. Bár én még 1-2 Gaiman-en kívól nem olvastam fantasy-t (és nem is kedvelem), szóval nem mérvadó a véleményem. :)

      Törlés
    6. Igen, van ebben valami, hogy az újdonság erejével hatott, de engm valahogy akkor se vonz, szerencsére nem futottam bele, bár a könyvesboltban valamiért állandóan rám akarták tukmálni (egy kisebb könyvesbolt), és hiába mondtam, hogy de engem nem érdekel... csak kérdezgette, hogy dehát miért nem, ez egy ooooolyan jó könyv :D hát, azért attól bizonyára messze van. :) Neten elolvastam, azt hiszem az is happy end, szóval nem értem én ezeket a "vadulásokat", pszichopaták egyik végen, szado-mazo szex a másikon és mindegyik beletorkollik némi gyerekvállalós rózsaszín ködbe... nekem ez hiteltelen. :(

      Jaj tényleg, hogy állsz a Tűz és Jég dalával? Emlékszem, hogy mondtad, hogy ezeket fogod most olvasni :) a sorozatot is nézed?

      Törlés
  16. Fergeteges poszt :) Az a pókos rész nagyon mosolyogtató :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Tudod, mi az ami ijesztőbb egy póknál a falon? Amikor egyszercsak eltűnik!!! :D

      Törlés
  17. Ez nagyon tetszett! :)
    A pókos-virágos rész remek! :)

    Én sem olvasnám újra a könyvet semmi pénzért, annyit nem ér. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett! Néha bizony kiakadok és kifakadok az ilyen könyvektől! :D

      Törlés