2014. október 25., szombat

Szeplős és Szélkisasszony

Ez Dobó Kata+Fenyő Iván?

Szilvási Lajos: Egymás szemében


Ezt a könyvet úgy érzem rajtam kívül mindenki ismerte már az interneten belül és kívül, de bevallom, én soha egy büdös szót nem hallottam se a naplóregényről, se Szilvási Lajosról, pedig magyartanárokkal (is) megáldott famíliám van. Mivel kíváncsi természet vagyok, szeretem a levél- és naplóregényeket, és annyi pozitívat olvastam a könyvről, úgy döntöttem, ideje megismerkednünk. 
Aztán elég hamar kupán csaptam magam, hogy elkéstem. :) 

A regény Ventus Tamara és Fábián Attila naplórészleteiből áll. Ugyanazokat a napokat, pillanatokat, eseményeket láttatják. Tiniszerelem. Pepsi. Smacizások. Féltékenység. Egymásra gerjedés. Ilyenek. És a '70-es évek magyar valósága (?), vagy hát tudomisén, kósza gondolat se voltam akkor. :) 

Voltak ismerős dolgok, hisz én is voltam tini, és én is voltam ebben a lehetetlen korban szerelmes. De igazából azt kell hogy mondjam: 
- untatott
- a Glattauer-féle levélregény szenvelgésre emlékeztetett, bár nem dühített úgy :D
- nem tudom (már) átérezni mily világkatasztrófa két hétig nem látni Attilát a Kisz-es tábor miatt

Az viszont érdekes volt, hogy megállapíthattam, a tinizsargon ismétlődése ellenére (telis-teli van irtóval, krapekkel, frankóval) ezeknek a tiniknek még lehetett némi IQ-juk és szókincsük. A mai tinik közül nem hiszem, hogy bárkinek a naplójában lenne egy olyan szó is, hogy: hebehurgya, grimasz, erélyes... Pedig ezek nem is olyan hűhák. Arról nem is beszélve, hogy nem hiszem, hogy naplót írnának, már ez sem olyan divatos, az online- és blogkorszakban. 

Meg kell még említenem, amitől kifejezetten hmm, hánynom kell, csak hogy olyan '70-es évek tinédzsermód mondjam, az a "tarhosrév" és a "tarhosrévi folklór" volt. Hát rosszul vagyok. Én nem tudom létezik-e ilyen település, vagy városrész, de ha nem, akkor sírva kérdem, nem lehetett volna, valami szebb nevűt kitalálni?! :D Tarhosrév... Tarhonyahányásra, meg izzadó, kopasz fejekre, takonycsulázásra, tarhálásra és hasonlókra asszociálok a hallatán... Ez a legundorítóbb szó komolyan, amivel hosszú életem során regényben találkoztam. 

A könyv védelmében el kell hogy mondjam, hogy meglepett, mert már elkönyveltem, semmi nem fog történni, és csak becsületből mentem végig az utolsó fejezeteken, de ott azért mégis volt egy pár figyelemre méltó dolog. Még némi krimihangulat is lett hirtelen, az élet igazságszolgáltatása, drámázás és egyebek, szóval egészen jó volt az a rész, csak ez az irtó (!) hosszú felvezetés hozzá, a szerelmes ábrándokkal, nos, ebből kinőttem. De nem mondom, hogy nem élveztem volna mondjuk 13 évesen. 

Értékelés: 10/6 Nagy kopp az olvasás előtti elvárásokhoz képest, viszont nagy hopp az olvasás közbeni elvárásokhoz képest a vége. 

Ja, u.i.: Szeplős és Szélkisasszony a címben a főszereplők beceneve :) - szerintem abszolút aranyosak főleg a tarhosrév után.

Van még valami Kim Basingeres borítója is... Ez tényleg Kim Basinger?! :D hogy került Szilvási Lajos könyvre? :D 

Kim, meet Lajos :D 

11 megjegyzés:

  1. Hát ezen nagyon jót nevettem. :D Ez a Tarhosrév valóban tragédia.

    Tisztára úgy néz ki, mint Basinger kisasszony. :O

    VálaszTörlés
  2. "Tarhonyahányásra, meg izzadó, kopasz fejekre, takonycsulázásra, tarhálásra és hasonlókra asszociálok a hallatán... " :D :D :D
    világbajnok asszociáció :D

    VálaszTörlés
  3. Hát akkor te nem értél tarhosrévbe ezzel a könyvvel, ha jól sejtem. :D De, ha érdekel a gugli téged ad ki első találatnak... :D
    Én ugyan hallottam már Szilvásiról és erről a regényről is, de abszolút nem ezt vártam / várnám tőle... megleptél... :) Egyszer azért sort kerítek rá, már csak a Gyógyír miatt is, mert nekem az tényleg gyógyír volt :P

    VálaszTörlés
  4. ezt tényleg tiniként kell olvasni, tizenévesen, egyébként értékelhetetlen.
    de az asszociációk miatt talán mégis megéri. :DD

    VálaszTörlés
  5. Köszi lányok! :)
    Nima, igen, nektek megérte az asszociációkért :D
    Miamona, néztem én is a guglival, nem volt semmi. Örülök, hogy feltöltöttem tartalommal eme fontos keresőszót (not). ;)
    Bea, Tarhosrév - a magyar regény tragédiája, szinte látom az esszécímet. :)
    Szee, az agyam cellái különös módon reagáltak erre a szóra :)

    VálaszTörlés
  6. Szilvási egy ideje fent van a listámon, de hogy nem ezzel fogok kezdeni, az tuti :D Édesanyáék sokat olvastak tőle, csak találok másik könyvet a polcukon ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok könyve van, de sajnos nem tudom, melyik lenne jobb választás, úgy látszik én nem vagyok annyira kompatibilis Szilvásival. :))

      Törlés
  7. Ó, nekem ez hatalmas kedvencem volt 10 évvel ezelőtt. Ez, és az Egyszer-volt szerelem:) Imádtam, hogy mindketten naplót írnak, és bár voltak olyan kifejezések, ami nekem is túl sok volt, de tény, hogy ezek a tinédzserek még gondolkoztak. Úgy emlékszem Attilába külön szerelmes voltam, amiért fiú létére naplót írt:)
    A magyar tanárnőm akkoriban Szilvásit elintézte annyival, hogy irodalmi giccs, amit én akkoriban eléggé zokon vettem. Ma már megértem, de attól még szerettem nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem én is szerettem volna 10enpár évvel ezelőtt, de most már nehezebben tudtam átérezni, ez meg végülis természetes. :)
      Attilába is biztos szerelmes lettem volna, volt akkoriban egy listám a regénybéli szerelmeimről :))

      Törlés
  8. A Tarhosrev az pont azert Tarhosrev, hogy erre asszocialj belole. Ez a lenyege, mivel annyira rosszul erezte ott magat a foszereplo. Szerintem kimondottan zsenialis valasztas volt Szilvasitol :)

    VálaszTörlés