2014. augusztus 15., péntek

Catching Fire - Futótűz

Peeta, Katniss, Gale
Filmajánló után újabb filmajánló... bepótoltam ugyanis Az éhezők viadalának második részéből, a Futótűzből készült filmet, és huhh, meg kell hogy mondjam, kicsit vissza kellene szoknom a filmnézésre, olyan jó kis filmélményeim voltak az elmúlt napokban-hetekben. A Futótűz beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, és azt hiszem megérte, hogy kicsit elhalasztottam a megnézését, mert olyan kellemesen elfelejtettem, hogy mi is lesz a vége, hogy igazán újszerűen meglepődhettem. :) 

Az első könyvet (The Hunger Games - Az éhezők viadala) nagyon szerettem, a belőle készült filmért odavoltam.
A második kötetben már annyira nem voltam kibékülve a felületességgel, főleg karakterek terén, de a filmben ebből vajmi kevés érződött, egy pörgős, akciódús, mégis érzelmekkel telített adaptáció készült. 

Figyelem, SPOILERek lehetnek azok számára, akik nem ismerik az első két könyv tartalmát!

A történetben az előző éhezők viadalának győztesei, Katniss és Peeta diadalmenetben végigjárják Panem körzeteit, és beszédeket mondanak. A világ persze korántsem üdvrivalgás és örömünnep és tisztelet és hála... szegény, nyomorult emberek közösségei előtt kell bájvigyorogni, akik közül többen a gyereküket vesztették el talán épp az ő kezük által, de még ha nem is miattuk, mégiscsak, ők azok, akik a sajátjuk helyett győztesen - és így élve kerültek ki a viadalról.  
A Rue körzetében történtek voltak a legmegrázóbbak, ezeket a jeleneteket részben már az előző filmben is megvillantották, akkor is, most is elsírtam magam rajta. 
Snow és Heavensbee tanácskozásának eredményeképp, és annak érdekében, hogy a körzetekben kezdődő lázadásokat elnyomják, csírájában elfojtsák, kitalálják, hogy a 25 évente elérkező "ünnepi viadalon" a Quarter Quellben ezúttal rendhagyó módon minden körzetben a már meglévő győztesek közül kerülnek ki a versenyzők. Ez természetesen Katniss számára egyértelműen végzetes, hiszen ő az egyetlen női győztes a 12-esben... de nem kevésbé nehéz a fiúk számára sem, hisz vagy Peeta, vagy Haymitch kerül be másodiknak... Peeta önként jelentkezik Haymitch helyett... the mock-lovebirds így együtt kerülnek be ismét az arénába... de hogy kerülnek ki onnan ezúttal, újra? Egy újabb olyan húzás, mint a korábbi, már kivitelezhetetlen... 


A megoldás, mint mondtam, már szinte teljes meglepetésként ért, bár utána már felvillant pár emlékkép, de örülök, hogy így tudott egy kis új izgalmat nyújtani a film. 

A színészeket továbbra is imádom benne: Cinna - Lenny Krawitz, Haymitch - Woody Harrelson, Ceasar Flickermann - Stanley Tucci, és Katniss - Jennifer Lawrence a kedvenceim. Peetát a szokott módon nem kedvelem (az elejétől fogva), változatlanul tenyérbemászó, de szerencsére üdítőn kevés igazán fontos jelenet jut neki. :) 
Az új head gamemakert, Plutarch Heavensbee-t, aki Seneca Crane helyére lépett, az azóta elhunyt Philip Seymour Hoffman alakítja, kiválóan. 
A mellékszereplők közül Johanna - Jena Malone - és Beetee - Jeffrey Wright - tetszettek. Finnickre nem tudok mit mondani, egy Ken-babát kaptam, miközben nekem ő a fejemben egy 40-es megtermett, félig kopasz néger csávó volt, hát ez igen nagy váltás egy bájgúnárra - amúgy fogalmam sincs miért képzelem ilyennek, szerintem a könyvbeli leírás sem volt ilyen, ez már az én személyes nyavalyám. :D (milyen Finnick a könyv leírása alapján, van valakinek friss emléke?)



Úgy emlékszem a könyvben izgalmasabb volt az aréna óralap jellege, és talán még Plutarch is tett rá célzást Katnissnek - mindenesetre a mérgező köd és egyéb borzalmas nyalánkságok nem maradtak ki, és látványosak voltak.

A legjobb jelenet kétségkívül a csodás, esküvőre szánt ruha, majd annak átváltozása a fecsegőposzátává a színpadon - és persze ennek szimbolikája. Szegény Cinna - veszélyes meló stylistnak lenni egy ilyen helyen... 


Összességében nekem jobban tetszett a filmváltozat, mint maga a könyv. Nagyon kíváncsian várom a harmadik részből (Mockingjay - A kiválasztott) készülő két filmet - azt a kötetet utáltam a legeslegjobban a trilógiából :D de merek reménykedni, hogy abból is összedobnak egy (vagyis bocs kettő, de minek, jójó, tudom, hát a bevételért, mi másért...) nézhető és egészen jó filmet. :) 



4 megjegyzés:

  1. "Finnickre nem tudok mit mondani, egy Ken-babát kaptam, miközben nekem ő a fejemben egy 40-es megtermett, félig kopasz néger csávó volt, hát ez igen nagy váltás egy bájgúnárra " ezt hogy? de most komolyan? :D ezt hogyan sikerült összerakni? :D a könyvben Finnick fiatal (azt hiszem, harminc sincs), izmos, jóképű, fehér, nem kopasz (sőt, vörös hajú, bár ebben nem vagyok teljesen biztos) gyerek. Akár Ken-babának is mondhatjuk, de arra is használták, ahogyan az a 3. könyvből kiderül. Szerintem elég jól összeválogatták hozzá a színészt, és jól is játszott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hehe, köszi, köszi!!! :D Fogalmam sincs, egyszerűen emlékszem, hogy volt FInnickről szó, és nekem rögtön megjelent ez a Mr. T-szerű kép a fejemben, és akármilyen leírás lehetett már utána, egyszerűen így maradt XD Neked nem szokott ilyesmi történni? Amúgy semmi magyarázatom nincs rá, és totálisan igazat adok, hogy a könyvben levő jellemzés szerint nagyon jó az ő castingja is, ez már tényleg az én személyes kis apróságom :D :D (és bocsi érte :D :D )

      Törlés
    2. Néha előfordult ilyesmi, szőke helyett barna, de hogy ennyire másként emlékezzek rá?? :D Nos, nem fogok neked hazudni: nem! :D

      Törlés
    3. Hát, passzolom, tényleg, már nem emlékszem, hogyan, miért alakult így XD... amúgy máskor nekem sem volt soha ilyen eltérő képem valakiről. Ez legyen a legnagyobb bajom az életben :D :D

      Törlés