2013. november 3., vasárnap

Kofferes Lottik

Jacqueline Wilson könyvei különlegesek abból a szempontból, hogy hiába vannak gyermekköntösbe bújtatva, a nyelvük, stílusuk teljesen fogyaszthatóvá és élvezhetővé teszi őket felnőttfejjel is. Gyakran komoly, nehéz témákhoz nyúl, ugyanakkor gördülékeny és szórakoztató marad, jól ábrázolja a családi viszonyokat, gyermekkori félelmeket, gondokat, bizonytalanságokat. 

A várólistacsökkentésbe, bevallom amolyan biztonsági tartalékként tettem be két Jaqueline Wilson könyvet is, hiszen rövidek, könnyen és gyorsan olvashatók, és eddigi tapasztalataim alapján nem kell sokat erőltetni hogy kedve legyen az embernek az olvasásukhoz. :) A kettő kiválasztottamat még az angolkönyvek.com-ról rendeltem meg, dupla kötet, Jacqueline Wilson's Superstars néven fut, The Suitcase Kid és The Lottie Project című történeteket tartalmazza, Nick Sharratt illusztrációival. 



The Suitcase Kid - A kofferes kislány

A kofferes kislány a tízéves Andrea West, Andy története. Andy szülei szétmennek, és a kislány kénytelen egyik héten egyik, másik héten másik szülője házában vendégeskedni, és lassan úgy érzi, neki már nincs is saját otthona. A helyzetet bonyolítja, hogy édesanyja és édesapja is új párra leltek, akiknek már vannak gyerekeik. Az egyke kislány így hirtelen 5 mostohatestvérrel és hamaroan egy féltestvérrel is "gazdagodik". Visszasírja a Mulberry Cottage-ben töltött időszakot, amikor anyja és apja még együtt voltak, és csak nyuszijával, Radish-sel egészültek ki négyre. Radish nagyon fontos Andy számára, nem kis bonyodalmat okoz hát, amikor véletlenül beejti egy odvas fába, abba a kertben ahová titkon beszökdös játszani az iskola után...

A helyzet nem könnyű, egy tízéves gyerek kiszakíva a megszokott környezetéből, állandóan ingázni kényszerül, és még az undok mostohatesókkal is ki kell jönnie, mi több az egyik házban az egyik, a másik házban a másik új fél szokásaihoz (is) idomulni. Anyjánál Katie nevű mostohahúgával kell egy szobán osztozni, apjánál mindig fázik, mert az új nő nem fűti elég melegre a lakást, és nem vasalja ki Andy ruháit sem. Nem csoda, hogy Andy csak a régi életéről, életükről álmodozik, még akkor is ha látja, a szülei még rövid időre összeeresztve is csak veszekedni képesek egymással.
A könyv végére oldódnak a feszültségek, de csak amennyire az életben is, hasonló helyzetben. Nincs irreális happy end, van viszont hiteles valóélet-lezárás. :)

10/10

A könyv Children's Book Awardot nyert.

The Lottie Project - Folytassa Lottie...!

Fenntartásokkal kezdtem el ezt a történetet, mert féltem, hogy nagyon A két lotti utánzat lesz, de cseppet sem kellett volna aggódnom, még csak nyomokban se hasonlított a klasszikusra, és nem voltak benne hihetetlen elemek sem (időutazásra tippeltem a fülszöveg és borító alapján).
A főszereplő Charlotte, akit mindenki csak Charlie-nak hív. Fiatal anyukája egyedül neveli, jelzálogkölcsönnel és munkakereséssel küszködnek. Charlie-nak ráadásul rosszul kezdődik a tanév is, mert új tanárnőjük miatt el kell ülnie barátnői mellől az osztály legstréberebb fiúja, Jamie Edwards mellé, és a szigorú tanárnő egy viktoriánus korabeli életvitellel foglalkozó projektet is kiad feladatként a gyerekek számára.
Charlie utálkozva nézi a poros viktoriánus könyveket, ám hamarosan nagyobb lelkesedéssel veti bele magát a munkába, mert rájön hogyan oldhatja meg a feladatot szórakozva. Naplót ír egy Viktória-korabeli cselédlány szemszögéből. A cselédlány és a való élet eseményeinek összefüggései, ihletései persze tisztán látszanak.
Charlie-nak és anyukájának közben meg kell birkóznia az új munkákkal, pénzügyi gondjaikkal, orrukat fennhordó nagyszülőkkel és egy új szereplő is feltűnik a színen, amikor Jo, az anyuka hirtelen "nagyon aranyos" emberként kezdi emlegetni azt az egyedülálló férfit, akinek a kisfiára napi pár órában felügyel...

Gördülékeny, érdekes, aranyos, és még izgalmat is csempészett bele Wilson. A gyerekszereplő minden aggodalma, problémája valós és hihető, nagyon jól van ábrázolva, igazán nagy beleérzőképességgel van megírva.
Élveztem olvasni, ajánlom azoknak is, akiket esetleg megtéveszt a rajzos, gyermeki külső. :)
Nem utolsósorban pedig nyelvgyakorlásnak is kiváló, Wilson igazán igényes nyelvezetet, sok szót használ.

10/10

Érdekes szavak, kifejezések: 

nosegay - virágcsokor
to lick one's chops - izgatottan várni valamit (nálunk talán dörzsöli a tenyerét)
pernickety - kényeskedő
to have a tiff with somebody - összeveszni valakivel
mittens - egyujjas kesztyű. Nem tudom megjegyezni a jelentését, mindig valami vastag mellény ugrik be mittensre...
chilblain - fagyás
the world and his wife - rengetegsok ember (annyian, mint az oroszok) Ezt még sose hallottam, de nagyon tetszik.
concertina - harmonika (szerűen csukódik)

1 megjegyzés:

  1. Én is szeretem a könyveit, nekem az első Wilson könyvem 2005-ben!!! a Lola Rose volt :-)))) Imádtam, és mindennel egyet értek, amit a könyvekkel kapcsolatban írtál!!

    VálaszTörlés