2012. november 30., péntek

Confessions of a Moning Maniac


 Nemrég olyan kritikát kaptam, hogy ritkábban kerülnek fel írások a blogba, kevesebbet blogoltam. Most talán részben választ adhatok ennek miértjére. Nem olvastam kevesebbet, csak egy jó adag időt szántam arra, hogy újraolvassam - vagyis audio formában meghallgassam a tavaly megismert, és kedvencemmé lett Fever-seriest, ami magyarul Tündérkrónikák címen jelent meg, és Karen Marie Moning a szerzője. Ami bizony, ha jól nézem és számolom, több mint 2100 oldalt jelent. :) (jóóó ég, avagy: Dude!)

Elöljáróban: a sorozatról már írtam az előző blogban tavaly, ezek az írások nem kerültek át a blogspotra, így álljon most itt a link a bejegyzésekhez: (nem működik már a freeblog, de némelyiket már áthoztam, az ki van cserélve blogspot linkre!)

Spoilermentes kedvcsináló következik! :)

A könyv első kötete, a Darkfever rejtélyesen érthetetlen prológussal indul, ami rögtön jelzi, hogy nem egy sima nyomozósdiba fogunk csöppenni, hanem egy vérbeli fantasyba, különleges lényekkel. 
Hősnőnk, a poros georgiai kisvárosban élő MacKayla Lane húgát, Alinát Dublinban meggyilkolják. Mac nem nyugszik, és nem tudja elfogadni, hogy a rejtélyes halálesetet lezárták, főleg Alina különös, és félig-meddig megfejthetetlen telefonüzenete után, amit egy szerencsétlen telefonbaleset miatt csak a halálhír után néhány nappal hallhat. Maga ered a gyilkos és a nyomok után, egyenesen Írországba. 
Dublin, Temple Bar District, füstös pubok, lilting Irish accent... instant szerelem. 

"Full dark had fallen and Dublin was brilliantly lit. There'd been a recent rain, and against the coal of night, the shiny cobbled streets gleamed amber, rose, and neon-blue from reflected lamps and signs."

Aztán jön néhány furcsa alak, kettős látás, gyanús megjegyzések... kiderül, hogy világunkban mi emberek nem vagyunk egyedül. Sorra jelennek meg a Fae-k (magyarul tündérek, de nekem csak Fae-ként maradnak meg), akik álcázzák ugyan magukat, de Mac látja őket - sidhe-látó. Az igazi izgalmak akkor kezdődnek, amikor Mac egy éjszaka eltéved, majd betéved egyenesen másik főszereplőnk, Barrons könyvesboltjába, ahol a legnagyobb lelki nyugalommal érdeklődik a Sinsar Dubh után - Alina említi ugyanis ezt a szót a telefonüzenetben. A szó (amit egyébként a legjobb ír logikát követve síííszádúú-nak kell ejteni :D), egy rendkívül régi és veszélyes könyvet takar, ami alvilági körökben, és minden elképzelhető sötét alak közt igencsak keresett tárgy. Mac hamarosan felbecsülhetetlen kinccsé válik, amikor kiderül, érzékelni tudja a könyvet, és a többi Fae-relikviát is, ahogy magukat a Fae-ket is. Őrült hajsza indul a Sinsar Dubh és persze Alina gyilkosa után, titkok és rejtélyek közepette, amiket Moning egész a sorozat legvégéig olyan ügyesen csavargat, hogy nincs unalmas oldal. :) Az ember csak gyártja és gyártja a teóriákat, és persze semmi sem lesz úgy, ahogy gondoljuk. :) 

"There are really only two positions one can take toward anything in life: hope or fear. Hope strengthens, fear kills."

Mit is szeretek olyan nagyon ebben a könyvsorozatban?

- A stílus. mi sem mutatja jobban, mint hogy folyamatosan angolul mondanám a mondókámat róla, azokkal a szavakkal, azokkal a kifejezésekkel, ami annyira, de annyira Moning, és annyira a Fever-sorozat sajátja. Humor, irónia, pörgés és izgalom
- A karakterek. Egyszerűen imádom őket, tartalmasak, élők, személyiséggel és múlttal rendelkezők. 
  • Mac. Vannak akiket Mac idegesít az első néhány kötet során, de én megmondom őszintén, a rózsaszínmániájával és a kezdeti barbie-babás szokásaival együtt, én már a legelején imádtam a nőt. Mert van benne potenciál. És nagyszerűen megírt személyiségfejlődésen megy keresztül. 
  • Barrons. Nem tudok olyan karaktert mondani az irodalomban, aki csak kicsit is hasonló lenne hozzá. Vannak alfahímek, erős és karakteres pasik, de Jericho Barrons fogalom. Titokzatos, izgató, szexi, erőteljes, sármos és karizmatikus. És ezekkel még csak el sem kezdtem leírni milyen is. Lehet bármilyen arrogáns, néha bizony agresszív és bunkó, nekem ő szerelem. És nem vagyok ezzel egyedül. :) 
    "God said, Let there be light. I said, Say please."

  • V'lane. Death-by-sex-Fae. :D Need I say more? :) Moning erotikus fantáziavilága igen gazdag, de úgy gondolom egészséges kereteken belül tartja. V'lane alakja a créme de la créme, izzik a levegő tőle.
  • Dani - A Mega, akiről azóta már íródik a történet spin-offja egy trilógia formájában. A tizenéves brutál szupercsaj, aki fénysebességgel közlekedik, és halomszám őli a Fae-ket :) 
  • Rowena - a szükséges gonosz banya  alak, aki hatalommal is rendelkezik. Valaki, akit lehet érdeklődve figyelni, és utálni - valamint szeretni hogy utálhatod :) 
  • A Keltarok, Christian, a Dreamy-Eyed-Guy, Ryodan, Jack és Rainey, Fiona, Mallucé, O'Bannion, Shades... Az enigmatikus Barrons Books and Baubles, ami minden könyvmoly álma, egy igazi könyvpalota. Belém ivódtak.
'What? No questions, Ms. Lane?' I'd pulled a Barrons and said 
coolly, 'Good night, Barrons."

- A történet. Következetes és logikai bakiktól mentes, mégis kitalálhatatlan és veszettül izgalmas. Mert jó szex van benne, nem öncélúan, nem túlzott mértékben. Mert minőségi az írás, és egyediek a gondolatok, az ötletek. Letehetetlen.
- A teremtett világ. Csodálatosan fantáziadús, szövevényes, érdekes, réteg-és részletgazdag.
- Humor. Amennyi csak belefér a sötét időszakokban is. A MacHalo részen most, második alkalommal egyszerűen könnyesre nevettem magam. XD
- Akárhogy is nézem, ez nekem egy olyan meghatározó élmény, mint a Harry Potter, minden egyéb részletekbe menő összehasonlítás nélkül, ez az én felnőtt, 18 pluszos potterem. Egy újabb könyv-drog, amit nem tudok, és nem fogok tudni megunni. Először olvastam újra, de nem utoljára. Nem sajnálnám rá az időt újra sem. 

Ezekkel a pontokkal mindent elmondtam, és mégis, alig mondtam valamit.
Moning valami olyat írt, amivel megvett kilóra. Sosem felejtek el bizonyos jeleneteket, sosem szűnök meg rajongani Macért és Barronsért, és az egész Fever sorozatért. Epic.

Az audio-verzióról: egy különleges élmény így is. Remek felolvasás, tökéletes kiejtés és hangsúlyozás, a dream és shadow részekben külön férfihangokkal is kiegészülve. A sorozat minden formájában, minden részével együtt kedvenc. 10/10.

"Fire to my ice. Ice to my fever."

U.i.: Hamarosan elolvasom Moning Highlander sorozatát is, és a Daniről szóló spin-off trilógia első kötetét, az Icedot. Stay tuned! :) 
U.i.2.: Aki teheti olvassa angolul, irtó jó eredetiben! Magyarul a sorozatot kiadja a Kelly és a CorLeonis! A részek címei: Keserű ébredés, Álom és valóság, A hajnalra várva, Rossz hold kelt fel, Új nap virrad. 


10 megjegyzés:

  1. Nagyon jó poszt lett, a Fevert semmilyen szintem nem lehet megunni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Egy kicsit azóta javítgattam rajta, ha éjjel írok valamit, néha kicsit kicsavarodnak a mondatok :)
      Abszolút egyetértek, a Fevert nem lehet megunni. :)

      Törlés
  2. Jajj, ez jól esett :D. Én nem tudom, mikor fogom újra olvasni, de bármit, amit Moning a Fever óta ír, én biztosan megveszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett, pedig közel nem olyan jót sikerült írni, mint akartam :)
      én is abszolút bizalommal vagyok Moning iránt :)

      Törlés
  3. de jó kis poszt lett ez. tisztára az én érzéseim és gondolataim.:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) Végülis, neked köszönhetem az egészet! :D :*

      Törlés
  4. Szia!

    Annyira igaz minden, amit írtál, hogy mint idegen én is megerősítem, nagyon jó poszt :D Én is pár napja állapítottam, meg magamban, hogy ez az új Harry Potterem :) az volt még rám ilyen nagy hatással, hogy néha csak úgy beleolvasgatok, hogy jobb kedvem legyen. És végre valaki aki elejétől fogva szerette Macet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, köszönöm a visszajelzést! :) Bizony, én nagyon bírtam Macet, és már az első kötettől nagy kedvencem lett a sorozat, pedig többen is mondták, hogy az még csak "bevezető" jellegű, és ne ijedjek meg ha még nem ragad teljesen magával - de erről szó sem volt :)

      Törlés
  5. Úgy érzem közeleg az idő, mikor engem is grabancon ragad...Ez is, meg a "régi HP" is :D

    VálaszTörlés