2012. október 25., csütörtök

Főzős könyv

Schiffer Anna: Utálok főzni! ... de szeretek enni és enni adni

Líra könyvvásáron csaptam le erre a füzetecskére - nevezhetjük annak, mert spirálos a széle, és elég vékony, 80 oldalas mindössze - jó áron, 800 Ft-ért. Gondoltam a hülyének is megéri, hát még annak aki nem tud főzni. Hiszen ott az ígéret rajta, benne, hogy könnyen, gyorsan elkészíthető dolgok vannak benne, amik még finomak is, és kezdőknek is jó,  meg azoknak akik muszájból főznek, vagyis kész főnyeremény, megszeretteti a kajacsinálást talán még velem is. :) 

Először is: Ez nem szakácskönyv, ez amolyan ötlet-füzet, ami lehet hogy mindenkinek van otthon, de megkérek mindenkit, ne adassátok ki. :) 
Másodszor: Kezdőknek nem jó, mert a bonyolult dolgokat fogja és elintézi 3 mondatban, de a főtt kukorica elkészítéséről majd' egy oldalon keresztül ír. Vagyis helyenként főszakácsnak néz, de sokszor leginkább hülyének.
Harmadszor: ne olvassátok, ha hülyeségeken fel tudjátok húzni magatokat! :) Mert az van benne sok. Pl. leírja hogy mosogassunk el a főzés után, mert rászárad. Vagy hogy legyen otthon mindig liszt meg só, meg cukor stb. Vagy hogy lehet a cukrászdából süteményt venni és kész a desszert. Vagy hogy a palacsintába tehetünk kakaót, lekvárt, nutellát, túrót. Na ne már, nem ezért veszek szakácskönyvet - még ha ilyen más-jellegű szakácskönyvről is van szó. 

Túl sok még ezen kívül a mirelit cucc, idegesített, hogy a sima hűtőszekrényt jégszekrényként említi (én erről inkább a mélyhűtőre asszociálok), idegesített hogy a hagymát mindig "megfonnyasztja", és hogy ahogy fentebb is írtam, egy csomó mindent elintéz egy mondattal, ami szerintem nagyon nem egyértelmű. Vagy tényleg ilyen egyszerű lenne főzni? Mindent megizélgatunk olajon, hozzárittyentünk két tojás sárgáját, meg a fehérjét habbá, pittyputty ráöntjük az erre vagy arra, és kész, vaaagy fedő alatt tovább rotyogtatjuk és máris valami más lesz. Valahogy ilyen stílusban ment végig az egész. 
Én ha főzök valamit, akkor elég körülményesen és pontosan követem a leírt szabályokat. Oké, lehet hogy ha többedszer csinálom, kicsit merek ezt azt máshogy pamacsolni, volt már ilyen, de én szerintem ebből a könyvből a madártejen kívül semmi mást nem mernék főzni, mert nincs rendesen leírva mit csináljak, és ez a kezdők rémálma. 

A rajzok Sajdik Ferenc illusztrációi, nagyon tetszettek. 

Értékelés: 10/3 majd azért megpróbálok egy-két dolgot összerakni belőle, de gyanítom csak telefonos segítséggel fog menni. És még mindig nem értem hogy lesz a vízből leves. :)  
A legjobban az az információ tetszett, hogy a tojáshabok a madártejben a "madarak" :) Még sosem hallottam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése