2016. július 22., péntek

Maigret hírek!

Azt már korábban is tudtam, hogy augusztusban jönni fog egy újabb kötet a Simenon életműből, hagyományosan minden évben ilyenkor is kiadott az Agave egy-két újabb kötetkét imádott felügyelőmről, vagy épp a korábban nem kiadott roman durökből, de hogy milyen bámulatos meglepetés ért ma... meg kell osztanom veletek is! Először is a tv-ben láttam a Rowan Atkinson-féle Maigret film reklámját, és nem csalt meg a szemem, valóban megnézhetjük az első adaptációt és így a bolondos Mr. Beant ezúttal komoly, pipás főfelügyelőt alakítva, méghozzá holnap (2016. 07.23. szombat), 19:50-től az RTL klubon. Az film címe Maigret csapdát állít, és az Agave gyorsan ki is adja újra, augusztus elején, kicsit rendhagyó borítóval, ami azonban tökéletesen passzol a sorozathoz. Ez a kötet kivételesen így nem az eddig meg nem jelent regények közé tartozik, van régebbi Park és Európa kiadós verziója is. 

" 'Simenonnál nincs könnyes érzelmesség. A párizsi utcák világának, zugboltjainak és kocsmáinak szinte a ragacsát érzékeljük! Bűnök, végzetosztón. S ami Simenonnak külön érdeme a Maigret-könyvek lapjain: érzékeljük azt a hosszúkás bárhelyiséget, a fáradt szagú pultot, a silány italválasztékot, az álizgalmas díszleteket… vagy amikor a főfelügyelő maga ül be a Dauphinba, olyan habja van a sörnek, olyan illata a kajának, hogy csak na. És ahogy felhozat egy csomó szendvicset – és sört – hosszúnak ígérkező kihallgatásokhoz! És… és… és… Nem lehet ennek a Maigret-világnak a végére érni-járni.' 
Tandori Dezső 
'Maigret egy kifürkészhetetlen indítékú gyilkosságsorozat nőáldozatai közt keresi az összefüggést. Mígnem egy fiatal és kicsit könnyelmű rendőrnő a segítségére siet…' "

Teljesen elképedtem, azt hittem ugyanis, még javában zajlik a forgatás, pedig még szeptemberben adtam hírt róla...  Nagyon elrepültek ezek a hónapok. :)

A poszt elején emlegetett másik augusztusi Maigret megjelenés pedig a Maigret és az egyes számú zsilip lesz, mondanom sem kell, ez is szépséges külsővel: 


"Két férfit halásznak ki a Szajnából: az öreg tengerész Gassint, aki véletlenül esett a vízbe, mivel szokás szerint részeg volt, és egy gazdag kereskedőt, Émile Ducraut, akire késsel támadtak rá a parton, de ő váltig állítja, hogy nem ismerte fel a tettest. Másnap a sebesült a helyszínre küldött Maigret segítségét kéri a támadó felkutatásához. Maigret hamar megkedveli a keménykötésű, nyers modorú férfit, és elhatározza, hogy utánajár az ügynek.

Amikor Ducrau fiát holtan találják egy levéllel, amelyben bevallja, hogy ő támadt rá apjára, a felügyelő érzi, hogy másfelé kell keresnie az igazságot. Szokás szerint alaposan bejárja a helyszínt a nyomozás során, és Lucas segítségével próbálja kibogozni az ügy szálait az uszályok kikötőjének zárt világában."


A zsilip augusztus 16-án jelenik meg. Előrendelhető itt, és így nincs 1500 Ft se! :) 

Rengeteg szuper egyéb megjelenés közeleg még, hamarosan jelentkezem egy bővebb hírcsokros poszttal, amiben nem csak francia szerelmem szerepel majd. ;)

Úgy látom nyár végére ismét Maigret-szegülök, és ellen nem szegülök. :D Nézzétek holnap a filmet, és tárgyaljuk ki Rowan Atkinson milyen alakítást nyújt Maigret-ként! 

4 megjegyzés:

  1. Maigret-szegülök, hát ezen jót nevettem. :D
    Megnéztem a sorozat első részét. Nagyon hamar túltettem magam azon, hogy Atkinson nem Mr. Bean többé. Kicsit lassú, de nem unalmas rész volt. Olvastam értékelést, hogy "nem elég francia", nem tudom, nekem nem volt hiányérzetem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem az én kreálmányom, hanem Miamonáé! Valamelyik régebbi Maigret posztomnál írta kommentben, azóta használom, mert annyira megtetszett, frappáns, jó kis szóvicc. :)
      Sajnos a film elejéről lemaradtam, de azért a nagy részét sikerült megnéznem. Nekem tetszett, bár szó mi szó, a régi Maigret-t és az általam képzelt Maigret-t akarta látni minduntalan a szemem. Hiányérzet nem volt, szerintem jó volt a sztori is, a színészkedés is, csupáncsak "más" ez a Maigret megjelenítést, de hát ez nem csoda, erre számítani lehetett. :)

      Törlés