2016. február 26., péntek

Karen Marie Moning: Feverborn

A gyorsabbak már rögtön a megjelenéskor, januárban elolvasták az új Fever-kötetet, én azonban a nagy újraolvasási projekt miatt lemaradásban vagyok kissé... Később kezdtem el, viszont annál hamarabb befaltam: pár nap, és nem maradt semmi belőle... csak a várakozás a következő kötetig. *hüpp*

A Feverborn a Fever-sorozat (Tündérkrónikák) nyolcadik része, így kérem, hogy mindenki óvatosan merészkedjen a poszthoz, hiszen egy hosszú sorozat sokadik kötetéről beszélünk! A korábbi kötetekre nézve lehetnek spoilerek! A Feverborn spoilereket külön jelölöm! 

Ahogy belefogtam a Feverbornba, rögtön éreztem, hogy jót tett azért az a kis ismétlés, mert a könyv abban a pillanatban folytatódik, ahogy a Burned véget ért: Mac épp megtud egy nagy titkot a monitorokon keresztül... 
Anélkül, hogy túl sok mindent elárulnék a történetről, a konkrét eseményekről, el kell, hogy mondjam, az a rész nagyon hasonló a Burnedhöz. Az elbeszélés megint főleg Mac szemszögéből történik, a cselekmény több szálon fut, az egyes kis rejtélyek szeretágaznak, bár van egy nagy közös cél: mindenki afelé orientálódik, hogy megmentse a világot attól, hogy a Hoar Frost King által hátrahagyott fekete lyukak felzabálják ugyebár. Ez közös érdek, ahogy kiderül, még a Fae-ké is, mert a Seelie-Unseelie realmok összeköttetésben vannak kis sártekénkkel. (Elnézést, de kb, csak angolul tudok zagyválni róla, magyarul sose olvastam, idegenül hat úgy, hogy "tündérek" stb.)

A szerteágazódás miatt az eseményszálakat kicsit szétszórtnak is éreztem, ugyanúgy, mint a Burnedben. Sok minden nyitva maradt, vagy alig kapott szerepet, épp csak meglegyintettük. Bár ez jellemző Moningra, mindig egyszerre futtat több kérdést, és még ha kapunk is valamire választ, azonnal felmerül még vagy három másik apróság, hogy, de hogy is lesz ez? ... Fájdalom, de Kathez és Kasteóhoz nem is tért vissza a sztori még... pedig nagyon vártam mit hoz ki egymásból ez a két szereplő. 

A Burnedről azt írtam tavaly, hogy elég karakterközpontú volt, elidőzött az egyes szereplőknél, mindenkit megismertünk kicsit jobban, és egyenként. Ezzel szemben a Feverborn inkább a kapcsolatokra, a viszonyrendszerekre helyezi a hangsúlyt. Ez a kötet rendkívül sokat ad ilyen szempontból, nagyon mélyre megy a barátság, a hűség, és az összetartozás vonalon, több szereplőpárosnál is. Megérintett többször is, olyan erősen pengeti az érzelmi húrokat. Most először éreztem azt is, hogy egy kicsit beleszerettem Ryodanbe is, Barrons mellett. :) És nem a férfibe, hanem a lelkébe. Úgy tűnik van neki! :) 
A végjelenet előtti nagyjelenet szerintem túl könnyen oldódott meg - de itt ismét az történt, hogy sokkal inkább a lelki történések, az érzelmi szál  volt fontosabb, mint a sztorielem, úgy érzem, és abban kiteljesedett így is. 

“They’re blaming the black holes on you and Dani. The mob was ranting that the magic you’re using is so destructive it’s tearing the world apart.”“And you don’t worry they might be on the way here right now?” I said tartly. To further damage my home. My hands fisted.“I might have sidled into that mob and let it drop that I saw two young women dancing naked around a glowing book in a cemetery on the edge of town.”

Szerettem ezt a részt is, mert nagyon Moningos, okos párbeszédekkel, különösen sok jólsikerült Barrons-bölcsességgel, amikkel lehűti a túl sokat gondolkodó Macet, váratlan és hihetetlen történésekkel, merész megoldásokkal. Ugyanakkor kritikaként kell megfogalmaznom, hogy a cselekményben több összeszedettséget vártam, célirányosságot, nem ezt a folyamatos darabolódást. Plusz, sajnos Mac és Barrons párosát is utolérte az, ami a sorozatokban utol szokta érni az egymásnak teremtetteket: they are an item now. Nincs kérdőjel, nincs izgalom. Tipikus esete annak, amikor jobb volt várni, hogy összejöjjenek. :) Persze nagyon szeretem őket, és tetszett az is, ahogy az ő párosuk közti szálakat is villantgatta Moning. A szexjelenetek viszont... csak szexjelenetek voltak. Azok közt is volt egy számomra elég kifogásolható, ami már, nekem túl sok volt. (ld. a spoileres részt)

“Because, Ms. Lane, when the world goes to bloody hell, I will always be at your bloody side."

Mac mint fő elbeszélő ismét: őszintén szólva szerintem annyira engem nem zavar, mint másokat, de tény, hogy egy kicsit untam már néha. Azt hiszem ha hosszabb lett volna a könyv ennél a kb. 400 oldalacskánál, akkor jobban el lehetett volna osztani, több Jada POV-t beletenni. Mac tényleg sokat tipródik, töpreng, agyal. Csattogtat közhelyeket is. Vannak visszaemlékezések, de ezek annak ellenére nem zavartak hogy most olvastam végig újra az egészet. Teljesen jó helyeken említ meg jó emlékképeket, hogy felderengjen mindenkinek az előzmény.

Elég őrjítően, thrilleresen beteg cliffhangerrel zárul a könyv, rághatjuk a kefét, amíg kiderül az a jelenet vajon hogy folytatódik majd... Lesz még mit kibogozni az utolsó két kötetben!

És most néhány spoileres észrevétel: 

!!!KIFEHÉRÍTETT RÉSZ, SPOILEREK!!! 

- Az egyik kedvenc, és legizgalmasabb rész nekem az volt, amikor a még láthatatlan Macet megtámadják a Guardians a könyvesboltban, és mindent összefestékeznek. :O Igazi filmbeillő jelenet volt. :) De a BB&B-t nagyon sajnáltam, hogy így tönkretették, vérzik a szívem érte. Egyik kedvenc könyves helyszínem. 
- ugyanitt ezután volt az a szexjelenet, ami nem tetszett... állatias volt túlságosan - bár nem volt részletezve, de nem tetszett ez a nagy unseelie-high pervezkedés, utalások a Beastre Barronsben, hát szóval értitek. Plusz még tovább romboltak a könyvesboltban, amit pedig mindketten szeretnek... Valahogy tiszteletlennek éreztem ezt az egészet. (most prűd picsa vagyok? :D )
- CRUCEAID! :D hát beszarás ez a szóvicc :D 
- Shazam: amikor megjelent a visszaemlékezésben, nem hittem volna, hogy ekkora szerepe lesz ennek a depressziós koala-macska-medvének... A megoldás, és a csavar a megoldáson: érdekes, és valahol szívfacsaró is volt. Nagyon kíváncsi leszek erre a szálra még. Egyedül talán a halakkal nem tudtam megbékélni... Dani/Jada olyan komplex, de mindig a megfontolt, higgadt, hűvös énje diadalmaskodott... A Shazamos dolog volt a kulcs, vissza a gyermekhez, tökéletes megoldás, mégis a halak bomlott elmére utaltak inkább, az már túlzás, hogy büdös halakat is hordjon a szobájába neki. 
Beleborzongtam a "megmentésbe", az önfeláldozásba, a gondolatok, amik közben végigfuthattak Ryodanen... Még az is megfordult a fejében, hogy Dani gyereke van ott a lángok közt... Huhhh. Omg, the feeeeels! 

KIFEHÉRÍTETT SZÖVEG, SPOILEREK! Jelöld ki ha látni akarod! 



“Silver eyes met hers and locked. “I didn’t like Dani.”“At least you’re consistent,” she said coolly. His silver eyes were ice. “I loved her.”
- itt pedig át is térhetünk Dani/Jadára. Moning istennő módon magyarázta meg a szereplőinek és rajtuk keresztül nekünk, állandóan a szánkat húzogató rajongóknak, hogy Jada nem más, mint Dani... Ő maradt nekünk Daniből, és igenis neki kellene örülnünk, és őt kéne szeretnünk... Dancer volt az egyetlen, aki feltétel nélkül visszafogadta, elfogadta, és aki először üdvözölte a Silverside-on töltött évek után. (a Silverside milyen szuper elnevezés!) Nagyon örülök, hogy később Mac-ben is átfordul a dolog, ellenérzések ide vagy oda, és bár Jada nem akar "reagálni" semmire, mégis az lesz a reakciója, hogy fel-felbukkan a felszínre a hűvös Jada alól Dani. Nehéz kezelni ezt a szereplőt magunkban, nagyon várom a végső fejleményeket. Hasadt-e tényleg?
- Alina! Na, hát az első belebotláskor ráztam a fejem, neeee, na neeeee. Nem kéne őt behozni így a képbe, remélem arról van szó, amire Mac gondolt, nyitott könyv, varázslás, és ugyanígy vissza lehet majd őt rakni a sírba. Már elnézést, de túl szép lenne, hogy igaz legyen, egy épen visszakapott Alina, nem? Ti örülnétek egy ilyen scenarionak? Mi van akkor a jóslatokkal (one dies young)...? Annak ellenére, hogy nem szeretném, hogy visszajöjjön, nagyon élveztem a közös Barrons-Alina-Mac jeleneteket! :) És  Barrons itt is megmutatta lojalitását, higgadtságát. Ő volt Mac kihelyezett józansága ebben a könyvben.
- Mobilok és tetkók... hmm. Dude. Milyen hálózatuk van?! IISS a Jada-Ryo féle IYD :D haha. As in: I'm in Serious Shit! :D Mi lesz a következménye, hogy Barronsnak nincs befejezve most a tetoválása? Mit jelent tulajdonképpen Jada tetoválása, milyen kapcsot hoztak létre, és btw, ha már itt járunk: 
- AZ ESKÜ! Titoktartás, és vérmágia Mac, Barrons, Ryodan és Christian közt... Wow. Ennek vajon milyen mélyebb implikációi lesznek? 
- Tribunal? Kik döntenek a Kilencek felett, és mik a szabályok?
- Sweeper & his minions - ki gondolta volna... a DEG elejtett szavai értelmet nyernek. A műtőasztalon pedig még az visszhangzott a fejemben, hogy "can't eviscerate essential self"... és beleborzongtam, talán épp a könyvet készült kiműteni a Sweeper Macből? 
- Emlegettem, hogy Dancert is kerülték a ZEW-k, mint Barronsékat... Lehet, hogy rajtuk nincs "javítanivaló" ? 

!!!SPOILEREK VÉGE!!! 


Epic Barrons jellemzés, Katacitának ajánlva, mert pont erről dumáltunk ;) : 

"Barrons isn’t a classically handsome man. He’s disturbing. Carnal. Base. Forbidding. Big and powerful, radiating primal hunger. His eyes are blades, slicing into you: dark, ancient, glittering with predatory intensity. He moves like a beast even in his human skin. A woman takes one look at him, her stomach drops like a stone and she runs like hell."



Értékelés: 10/9 Nem vagyok maradéktalanul elégedett, ugyanakkor olvastam volna még, és alig várom a következőt... Addikt vagyok, ez van! :) Moning jól ír, és a szereplők már rég magukhoz láncoltak, bármit ír is róluk, kíváncsi leszek rá. Ryodant pedig kiváltképp megszerettem ebben az epizódban. Az egész kötetben hatalmas érzelmi töltet van. Újra fogom olvasni. :) 
“Pessimists are only pessimists when they’re wrong. When we’re right, the world calls us prophets.”
Akik már olvasták: konspiráljunk kommentben! :) Spoilereket kéretik jelezni! :)

Érdekes szavak, kifejezések
- misnomer - helytelen elnevezés, alkalmatlan jelző
- tribunal - bíróság, törvényszék
- formidable - félelmetes, ijesztő
- torque -  nyaklánc
- untenable - tarthatatlan
- acerbically - fanyarul, savanyúan
- filigree - finom fémmunka, áttört ötvösmunka
- guff - ostobaság, nonszensz, halandzsa
- rapport - kapcsolat, viszony
- irascible - lobbanékony, ingerlékeny
- fortuitously - véletlenszerűen, váratlanul, véletlenül
- cant - dőlés, dőlésszög, billenés
- belligerence - ellenséges magatartás
- depravity - romlottság, gonoszság, elfajultság, perverzség
- hither and yon: imitt- amott
- tramp stamp - ribancrendszám! :D (tetkó a hát alsó részén)

A képek illusztrációk. Forrás.

"Zenenekem" á la HAri, a könyvhöz:


"Million lies in a million temples 
It's only fear, become a pioneer"

"You've been weird, been a mess
They don't know how to value uniqueness
So they turn their heads away"

6 megjegyzés:

  1. Tramp stamp! :D

    Köszi az idézetet! :D Hát igen, szerintem az első részben is elég nyilvánvaló, hogy Barronst leginkább a sötét kisugárzása (dejólhangzik...) teszi igazán szexivé, sosem jóképűnek képzeltem, mármint szép arcúnak. Az V'Lane :) Ezért is zavart az, hogy a fanartokban ilyen tipikus szexi pasiként szerepel.

    És mit fogsz most olvasni? :D Gondolom van egy kis book hangover. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen a tramp stampen olyan jót röhögtem! Mondtam Zembernek is, tudod mi volt a könyvben az előbb? Ribancrendszám! :D XD
      Igen, abszolút igazad van, de David Gandyt is nagyon szeretem, és néha összemosom jóképű pasikkal is Barronst - végülis jóképű -, főleg akkor, amikor már rég olvastam a könyveket. Amikor olvasok róla ismét, bejön a karakter képe teljesen, és az nem David Gandy, hanem valami ősi, erőteljes, agresszív, ám mégis vonzó.

      Abercrombie-t folytatom, mindig vannak nyitva más könyvek is, ritkán van book hangoverem - de azért érzékelem most a "vég"-et, elég soká volt a társam a sok Fever regény az elmúlt hónapban. :)

      Törlés
  2. Én már az Iced-tól kezdve jobban szeretem Ryodant Barronsnál, hűtlen egy némber vagyok :D De Moning az előző részben tömören összefoglalta nekem, hogy miért: Barrons enjoys the beast, Ryodan enjoys the human.

    SPOILER! SPOILER! BOJLER!


    Szerintem a könyvebolt lerombolásának szimbolikus jelentősége van, ezzel és Alina visszatérésével a sorozat két alappillére inog meg. Komoly változások lesznek még itt, azt hiszem (remélem). Én is bízok abban, hogy Alina nem marad sokáig, az eddigiek alapján nem lenne jellemző Moningra az ilyen happy end. Az jutott eszembe, lehet, hogy még a könyv uralkodik Macen, ő öli meg újra, de az meg már túl kegyetlen lenne. Nem rég olvastam egy interjút Moninggal, amiben arról írt, hogy Mac még nincs "készen" nem találta még meg az erejét, úgyhogy valószínűleg durva dolgok fognak még történni vele.

    Jadát úgy szerettem! Annyira szép és komoly története van. De ez a halas dolog nekem sem tiszta. Én arra gondolok, hogy Shazam csak a fejében van, és amikor látta hogy Ryodan "megölte" a kóma alatt átírta magában a dolgokat. De akkor miért akart visszamenni az Ezüstökbe? Lehet, hogy több Shazam van?

    És én is azon gondolkodtam, hogy mitől olyan biztos benne Mac, hogy a Sweeper rosszat akar. És ez nagyon jó felvetés, hogy Danceren és a Kilenceken nincs javítani való. Szerinted amúgy Dancer ember, vagy valami álruhás természetfeletti? Nem tudok kibékülni a tökéletességével, mindenhez olyan tisztán és higgadtan áll hozzá, hogy az nem emberi, plusz egy kicsit sem fél sem a tündérektől, sem a kilencektől. Ez nem fura?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen, ezt jól elmagyarázta Moning, meg van még néhány jó mondat kettejük összehasonlításáról
      "Barrons breaks heads. Ryodan turns them inside out. Barrons fucks you up. Ryodan makes you fuck yourself up."

      "With Barrons you expect to get fucked up royally. With Ryodan you don’t see it coming." :D Én abszolút Barrons-fan vagyok, de tényleg nagyon megszerettem Ryodant is ebben a részben.

      SPOILER!

      Szimbolikus, vagy nem, nem esett jól a lelkemnek. De biztos vagyok benne, hogy helyrerakják. :) BB&B should stand bastion. :)
      Érdekes ez az Alina-szál, és hogy hogy lesz elkanyarítva a végén... Szerintem sem lesz belőle happy end, nem is lenne hitelen. Biztos vagyok benne, hogy a könyv játszik Mac-kel, tudtán kívül élesztette újrá, és majd talán a könyv megsemmisítésével megszűnik létezni, mint a könyv teremtménye... (?)
      Szerintem most lépünk Mac-kel a durva dolgok mezejére, hisz elvileg elhatalmasodik rajta a végén a könyv... :S Jujj, belegondolni is félelmetes.

      Jadát én is nagyon megszerettem, és elfogadtam. A halas sok volt, maga Shazam nem, és szerintem az a megoldás, amit Moning is a szájukba adott, hogy létezik Shazam, akinek felkutatásával megbízta volna Macet, de itt a Silvereken kívül egy plüssállatot helyettesített be, hogy ne legyen tök egyedül. Szerintem egy Shazam van a Silverekben is.

      Mondjuk, ha ott feküdnénk leszíjazva egy ágyon, az agyunk átvilágítva, és egy zsigeri borzongást keltő, szemétkupacnak látszó, iszonyat ijesztő valami ejtett volna foglyul minket, lehet, hogy mi is a legrosszabbra gondolnánk :D hogy rosszat akar. :)
      Dancerrel kapcsolatban nem jutottam még mindig dűlőre. Sok minden történt, és mégis megválaszolatlan minden! :D A szokásos Moning-recept... Ha valami természetfeletti lenne, Barronsék csak éreznék, nem? Ugyanakkor érdekes ez, hogy a ZEW-k elkerülték... Azon filóztam, hogy lehet, hogy az Unseelie King része.

      Törlés
    2. SPOILER!

      Hú, hát igen, nem is tudom elképzelni, hogy fog ebből Mac kimászni. Viszont ha a könyv ennyire tudta manipulálni Macet, és Mac már használt belőle egy varázsigét, miért nem hatalmasodott el rajta korábban? Lehet, hogy várt valamire csak itt tényleg a könyvet akarták kiszedni belőle és lépnie kellett. Egyébként nem kárhoztatom Macet, amiért azt hitte rosszat akarnak, csak kívülre nézve, Mac túl sokszor téved az ismeretlen dolgokkal kapcsolatban (mint Mallucé, meg most Alina, meg először K'Vrucktól (elfelejtettem, hogy írják :) is félt azt hiszem).
      Viszont akkor nem tudom, mit akartak csinálni Jada szívével.

      Nem hiszem, hogy megéreznék, a királyt sem érezték, meg V'lane álcáján sem láttak át, az unseelie hercegnőt sem vették észre. Meg vannak azért a korlátaik. Én is arra gondoltam, hogy talán a király, de nem illik a képbe.
      Meg most jutott eszembe, hogy ugye a rész elején egy férfi írja le Dublint. Lehet, hogy benéztem valamit, de azt nem lehet tudni, hogy ki ő, igaz? Lehet, hogy Dancer.

      Törlés
    3. SPOILER!

      Nehéz kérdések, nem tudom... látszólag csendben volt a könyv, gyakorlatilag lehet, hogy végig ezen mesterkedett, hogy beszőtte Macet, és rávette, hogy használja ezt a varázsigét Alina feltámasztására (?)... Meg fogjuk tudni szerintem, de majd csak a végén. :D
      Igen, Mac elég sokszor téved, és legtöbbször hallgat is, meg megtartja magának a hülyeségeit - jaj de mérges voltam a grim reaper benézése miatt is, aki Mallucé volt... Most legalább azért időben szólt és kért segítséget.
      Jada szíve: ha azon a vonalon haladunk, hogy jót is akarhat a Sweeper, akkor szerintem simán újra több szeretetre tette volna képessé Jadát, visszahozta volna belé Dani életszeretetét, életörömét. :) Hm? Plausible? :)

      Igaz. Meg nem is illik most a képbe a király, ő most valahonnan intergalaktikus mozizik csak...
      Először azt hittem, hogy a király írja le Dublint az elején, aztán elbizonytalanodtam. Jó gondolat Dancer... több lehet mögötte.

      Törlés