2015. szeptember 27., vasárnap

A Wayward Pinesról

Hetekkel ezelőtt terveztem írni egy kis szösszenetet a Wayward Pines című sorozatról, de csak tologattam.
A piszkozatot mégsem akaródzott kitörölni, így aztán úgy döntöttem, bár már halványul az élmény, pár sort azért megérdemelne. 
A filmsorozat Blake Crouch könyvei alapján készült, aminek szintén Wayward Pines a címe, és az Agave Kiadó adta ki nemrég. A trilógiát a filmkészítők egyetlen évadba sűrítették. Hogy lesz-e folytatás, még kérdéses. Az a helyzet, hogy mivel a könyveket nem olvastam - bár egy időben nagyon kíváncsi lettem rájuk -, nem tudom összehasonlítani a két cselekményt, hogy vajon mennyi az érdemi változtatás, de a könyvet is ismerők azt mondták van azért rendesen. A Fox csatornán vetítették le a sorozatot, de az első rész ingyenesen elérhető volt az interneten is. Elsőre nem győzött meg, de végül mégis beadtam a derekamat és megnéztük a Zemberrel a folytatásokat. 

A könyvek - megjelentek azóta filmes borítólappal is. 
Az első rész talán azért nem pendítette meg annyira az érdeklődés húrját, mert túl sötét és misztikus, és semmi konkrétumot nem tudunk meg belőle, csak árad a frusztráltság és titokzatosság. Matt Dillon a főszereplő - az első részekben rendkívül idegesített, hogy milyen összevert ábrázata van folyamatosan szegénynek... -, akinek jelentem, odaadományozom a Hollywood egyik legszexibb hangja díjat. Hallgassátok csak micsoda orgánum tör elő belőle (kb. 1:00-től): 


Itt pedig 1:22-től, a Comic Conon, a sorozat többi sztárjával, és a pilot epizód rendezőjével M. Night Shyamalannal:

Te jó ég, ez a HANG! 

Na, de hogy ne csak Matt Dillonra nyálazzunk, elmondom, hogy a sorozat egy misztikus történet, ami az Idaho-beli kisvárosban, Wayward Pinesban játszódik. (Némi cselekményleírás jön, de csak az első részre nézve lehet picit spoileres:) Dillon, vagyis a karaktere: Ethan Burke és társa, akik titkosügynökök, két másik eltűnt társuk után nyomoznak, és az úton furcsa autóbaleset éri őket. Felébredve Ethan egy nagyon furcsa kórházban találja magát, kihalt folyosók, ijesztő nővérke, állítólagos agysérülés... A telefonja és a papírjai a sheriff irodájában vannak, legalábbis azt mondják neki... Társa sehol, kiengedni nem akarják, de végülis csak "elszökik" és mindenáron megpróbál hazatelefonálni a feleségének és a munkahelyére is. Természetesen minden próbálkozása kudarcba fullad. Amikor pedig megpróbál kijutni a városból, rá kell jönnie, hogy csak körbe-körbe megy, lehetetlen elhagyni Wayward Pinest, amit egy magas, áramos kerítéssel vontak körbe... Ethan haza akar jutni, de mintha minden és mindenki ellene esküdnének. Közben érdekes módon találkozik az egyik keresett ügynökkel, akivel korábban viszonya is volt, a másikat pedig megtalálja holtan... Mi folyik itt? És miért érzi úgy, hogy az egész városka benne van a dologban? 

Később kiderül, jók a megérzései, az idő fogalmával sem stimmel minden, és mindenhol kamerák figyelik a lakosokat.  A furcsa házirend pedig megtiltja a múltról való beszélgetést... Hamarosan betoppan Wayward Pinesba Ethan családja is, és kénytelen-kelletlen megpróbálnak beilleszkedni: munkát kapnak, fiuk, Ben pedig iskolába jár, ahol több mint különös dolgokra oktatják őket... Vagy nevezhetjük nyíltan agymosásnak is, ami ott folyik.



!SPOILEREK! 

Nagyon elképedtem, amikor kiderült az időbeli eltérés, a sok-sok hibernált ember, és az ok, amiért ezt a létesítményt és a városkát meg kellett teremteni.  Szkeptikus énem persze azért ingatta a fejét, ugyan hol marad meg háborítatlanul 2000 éven át ennyi masina, még akkor is, ha jól kitalálják a hibernálás funkcióit, mi van a porral, elhasználódással, a generátorokkal, az egésznek a technikai részével és persze egyéb dolgok is közbejöhettek volna, mint természeti katasztrófák, extrém éghajlatváltozás, földrengés, lavina stb. Azért a kicsit lehetetlen szcenárió ellenére élveztem ezt az elképzelést, de nyugodtabban rábólintok, ha legalábbis csak néhány száz évről lett volna szó. Az emberi fajt érintő mutációt végülis Crouch úgy találja ki egy ilyen jellegű misztikus sci-fiben, ahogy akarja, tehát akár gyorsan is mutálódhatott volna az emberiség ezekké a húsevő amorf lényekké, akiket Aberráltaknak, vagy röviden Abiknak hívnak. Először felröhögtem az Abi kifejezésen, de utána megtetszett, mert az Aboriginal jutott eszembe róla (ausztrál őslakosok), és úgy gondoltam rájuk, mint az új tömeg, ami benépesíti a bolygót - brrr, elképesztően horrorisztikus kép, néhol a film is egyenesen horrorba fordult át.
A legzavaróbb és leg... nem is tudom, zavarbaejtőbb (?) részek az iskolai oktatáson belül jöttek, ahol gyakorlatilag csakis szaporodásra buzdítják a tanulókat, hogy ugye a városka gyarapodhasson az új generációval, és ne fogyjanak Ez nekem már néha sok volt.
Limitált számú hibernált embert hoztak át WP-ba, és bizony, ahogy később kiderül a szörnyű tény, ez, amibe Ethan Burke belecsöppen, már a második csoport, a B-k. Az A-k fellázadtak a kerítés ellen, információt kaptak, de nem hittek a veszélyben, és abban, hogy nincs már külvilág, és nincs biztonság... Az egész ötlet David Pilcher (korábban Dr. Jenkinsként ismerhetjük meg) agyából pattant ki annak idején, amikor megjövendölte a mutációt és az Abik eljövetelét... Pilcher teremtette meg a városkát, és ő irányít mindent felülről. Az utolsó részekben rendkívül izgalmasan alakulnak a dolgok, Pilcher feláldozná a B csoportot, kikapcsolja az áramot a kerítésből, és az Abik prédájává válik sok mindenki... aki el tud menekülni, és felmegy a titkos bunkeren keresztül a hegybe, az életben marad, de a film rendkívüli csattanójaként mégis visszaáll a végén a Pilcher-féle rend, és hiába ölték meg az elvakult tudóst, egy maroknyi első generációs fiatal túlélő veszi át az irányítást WP-ban.... ... ... Úgy tudom a könyvben nem ez volt, de javítsatok ki ha tévednék, szívesen beszélgetek róla, csak a kommentben jelöljétek a spoilert!

Pam (Melissa Leo) volt az egyik legérdekesebb karakter, és nagyon sokat fejlődött, akármilyen pszichopatának is tűnt, végső soron kiderült, hogy David az igazi hideg, és gonosz szereplő, aki Istent játszik. ...

Volt néhány nonszensz dolog még, például a mikrofonok-kamerák, és hogy milyen átlátszó dolgokkal próbálták átverni az őket figyelőket - zenét, mosógépet, bármi zörgőt kapcsolnak be... persze mondjuk később kiderült, hogy fent, a kamerák másik végénél sem mindig annyira figyeltek, vagy épp szándékosan cenzúráztak néha.
Az autóban robbanó bomba pedig... nos, hát kicsit több kárt kellett volna hogy tegyen Amyékben.

Itt van egy jó kis videó-értékelés a 10. részről, SPOILERES persze, szóval csak annak ajánlom, aki már látta a sorozatot. ;) Vagy annak a könyvolvasónak, aki nem akarja megnézni a sorozatot, de tudni akarja mi is történt ennek a változatnak a végén.



!SPOILEREK VÉGE!

Dr. Jenkins - Toby Jones
Kate Hewson - Carla Gugino
Voltak kifogásaim, fenntartásaim, de be kell valljam, mindig csak vártam és vártam az új részeket, és kíváncsi voltam, mi történik majd. A végkifejlet nem annyira "tetszett", sőt, kiakadtam és kicsit összecsapottnak éreztem, de később leülepedett.
És azért mond valamit az is, hogy amikor befejeződött a 10. rész, még hiányzott is kicsit, hogy most már nem nézhetünk új Wayward Pinest.

Egy kis érdekesség még: Gone címen készült egy mini websorozat 10 db 2-2 perces résszel a WP-hoz, >ITT< meg lehet nézni, nekem tetszett ez is. 

Értékelés: 10/7,5-8 Megvannak a hibái a sorozatnak, és a logikai bukfencek néha azt mondatták velem, ilyet azért nem veszek be, vagy ez azért már sok és túlontúl furcsa, de egészében véve szórakoztató és kellően titokzatos sorozat, ami folyatásért kiált. Csak könyörgöm ezt a nyápic nyálgép, tenyérbemászó színészt, aki Ben Burke-öt játszotta (Charlie Tahan), hadd ne kelljen többet látnom ...
Meg kéne nézni eredeti nyelven is, mert Matt Dillon hangja... na de erről már azt hiszem kiáradoztam magam. :) 

A sorozat trailere:


/A képek illusztrációk, forrás: Google search: wayward pines/

2 megjegyzés:

  1. Mivel sorozatokra már nem szakítok időt (direkt nem úgy írom, hogy "nincs rá időm"), inkább könyvben játszik nekem, de majd megvárom, hogy a könyvtár beszerezze, mert érdekel, de annyira nem, hogy három könyvet megvegyek így hirtelen :) Amúgy én még a Twin Peaks-t sem láttam, tiszta nyomi vagyok :D
    Egyébként pont a befejezéstől félek, az ilyen nagyon ködös sztoriknak ritkán van rendes lezárása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is viszonylag keveset nézek, folyamatosan főleg keveset - mert mondjuk a CSI-ból bármikor beficcenhet egy rész, de a WP-hez hasonlókat végi kell nézni, ha érteni is akarod. :)
      Ha te nyomi, akkor én is, mert bizony én sem láttam a Twin Peakset, sőt, fogalmam sincs miről is szól, és miért hasonlítják ehhez, de majd utánanézek. ;)
      A befejezéstől - a filmbélitől, a könyvbéliről fogalmam sincs - a fejemet vertem a falba kissé, sőt, először megmondom őszintén le sem esett, hogy most mi is történt, mert nem volt elég utalás rá, ott kicsit összecsapták. De azért nem lett egy rossz lezárás, és hagyott lehetőséget a folytatásra.

      Törlés