2015. március 21., szombat

Neil Gaiman: The Sleeper and the Spindle

Már majdnem egy hete nem sikerült eljutnom egy újabb bejegyzés megírásáig, pedig olvastam egy nagyon jó meséskönyvet még hét elején, Neil Gaimantől. Már felfigyeltem rá korábban is, de Heloise bejegyzése győzött meg nemrég, hogy ez a könyv bizony nekem kell. 
Nem bántam meg, egyáltalán. Gaiman csodásat alkotott ebben a meseátiratban... Van itt vörös ajkú-ébenfekete hajú-hófehér bőrű és mély álmot alvó-tövisekkel védett is, a nevek azonban nem fontosak, talán inkább az, hogy semmi nem az, aminek látszik, és hogy néha a dorimari selyemért küldött törpök bizony máshol lyukadnak ki... 

A The Sleeper and the Spindle-ben Hófehérke és Csipkerózsika alakja elevenedik meg, de minden egy picit másként, egy kicsi fekete mágiával, pár apró csavarintással. Azért persze megvannak a szükséges kellékek: királyság, orsó, tövises bokrok, törpök, nehézségek, álomkór, és a mesei hangulat. 

Nem tudok nem áradozni erről a meséről, annyira magával ragadott mind a külseje, mind a tartalma. A kivitelezés egyedülállóan szép, az áttetsző védőborítótól kezdve Chris Riddell összes szépséges, aranyszegélyes és kis koponyás illusztrációján át a kétoldalas rajzokig. Öröm lapozgatni. 

A történet pedig, bár nem vártam tőle sokat, meglepett, úgy, ahogy egy igazi jó meséhez illik, úgy, ahogy a gyermeket lepi meg a mese vége, a fordulat, a fátyol libbenése. Visszahozta azt a varázslatos érzést, amiből meggyőződésünk néha, hogy már rég kinőttünk. Egy kis mesei katarzis. 
Neil Gaiman igazán ügyesen kanyarította ennek a mesének az aranyfonalát. Tetszettek a hősnők, és bár korábban a két nő csókja miatt dúltak az indulatok az interneten, ez a csók hibátlanul illik a mese szövetébe. A nők indultak itt harcba igazán, a királyfi jelenléte szinte mellékes volt. :) 

A hegyben bolyongásról egyébként Mória bányái, Dorimarról pedig a Trónok harcából ismert Dorn jutott eszembe... :)


A képek forrása: google.com

Többet nem árulhatok el, olvassátok, lapozgassátok, élvezzétek a szép angolságát. 

Értékelés: 10/10 Kicsit morbid, nagyon egyedi mese klasszikus alakokkal újragondolva. Gyönyörű és nagyszerű, és imádtam. *További szuperlatívuszok helye*

>Itt< megvehetitek!

Érdekes szavak, kifejezések: 
- sot: iszákos, részeges
- flagon - kancsó
- milliner - női kalapos, divatszalonos, divatárusnő
- smithy - kovácsműhely
- awl - ár (cipészé)
- mail shirt - páncéling
- rowan tree - madárberkenyefa/vörösberkenyefa
- moat - várárok, sáncárok
- thaw - olvadás, enyhülés, enyhe idő

Az előző havi beszerzéses posztnál már mutogattam a borító alatti részt. :) 

7 megjegyzés:

  1. Akaromakaromakarommmm! Toporzékolhatnékom van, amíg meg nem kapom! :D Már csak így kép alapján is meseszép. Mese is és szép is. Még ha morbid is. Gaiman egy csöppnyi morbidság nélkül mit sem ér... :))

    VálaszTörlés
  2. Annyira tudtam, hogy Te is imádni fogod :) Ó, és tényleg, mennyire igazad van: mesei katarzis! Nagyon jól megfogalmaztad, totálisan egyetértek vele :)
    Amúgy szerintem Gaimannek nagyon jól állnak ezek az ifi- meg gyerektörténetek, írhatna többet is ebben a műfajban. Ezekben még sose csalódtam tőle. Amúgy az Óceán az út végén is még elég jó szerintem - eddig úgy tűnik, az az általam legjobban kedvelt Gaiman regényem - , de a Szerencsére, a tejtől és a Slepper and Spindle -től azért még az is messze van zseniálisságban. :)
    Chris Riddle meg abszolúte kitett magáért - igazi művészi mesekönyvet hoztak ők ketten össze :)

    VálaszTörlés
  3. Miamona, Titti már lecsapott rá, de utána neked is kölcsönzöm! ) Tényleg meseszép. :) Nem is Gaiman lenne, ha nem lenne benne némi kísérteties, sötét dolog.

    Heloise, igen, igen!! :) Én is egyetértek veled a művészi mesekönyvvel kapcsolatban, ez tökéletesen illik rá! Az Óceánt én nagyon imádtam, az egyik kedvenc, sőt azt hiszem tényleg a legkedvesebb Gaimanem.:)

    VálaszTörlés
  4. És én is beállnék azok sorába, akik majd kölcsönkérnék, mert ez egyszerűen csudálatos. ** :)

    VálaszTörlés
  5. Már Heloise bejegyzése felkeltette az érdeklődésem, te tovább csigáztad. :) A képek nagyon szépek, élőben még szebb lehet.

    VálaszTörlés
  6. Nita, oké! :)
    Horsegirl, örülök! :) Nagyon szép, tényleg, a fényképek nem adják annyira vissza, aranyosan csillog, minden rajzon találni valami apróságot, egy ki koponyát, egy virágot, egy orsót a lap alján elrejtve, olyan igazi nézegetni való köyv, amit elolvashatsz 1 óra alatt, de inkább kettőt fogsz vele tölteni, hogy jól szétnézegesd magadnak. :))

    VálaszTörlés
  7. Kell! :) Jól megkérik az árát, pedig most akciós is, na de majd egyszer beszerzem, úgyse rendeltem még a BookDepo.-ról :D

    VálaszTörlés