2014. augusztus 25., hétfő

Potterből sosem elég

A HP-világ történet ugyan lezárult a hetedik kötet legendás befejező mondatával, de a zsizsegés, ami körülveszi a szerzőt, és a Harry Potter-univerzumot, úgy fest sosem fog leállni. Ami nem is baj. És hiába Cormoran Strike, és az új detektívsorozat amivel Rowling brillíroz, a kis varázsló újra és újra előbukkan.

Forrás


Először is hadd mutassam meg a Bloomsbury új Harry Potter kiadásának borítóit, amiket John Duddle illusztrált. >Ezen< a linken megnézhetitek az összeset, nekem ez a kettő teszik a legjobban:



Az új talárban büszkélkedő sorozat szeptember elsejétől lesz kapható.

Aztán napvilágot látott néhány rövidebb írás is Rowlingtól, visszakanyarodva a varázsvilághoz. Július elején egy Rita Vitrol/Skeeter által írt cikket tett közkinccsé a szerző, amelyben a 34 éves Harry családja és barátai körében kviddicsmeccsre látogat. Egy hete pedig a varázsvilág egyik sztárjáról Celestina Warbeck énekesnőről tudhattunk meg új információkat Rowling tollából. Ezek a kis írások aranyosak, de igazán sokat én úgy érzem nem adnak, a Vitrolos írásnál is csak megcsóváltam a fejem, hogy hát ejj, ezt tulajdonképpen a hardcore rajongók már eddig is tudták. Elvileg a Pottermore oldalán, regisztráció után olvashatóak az új sztorik. 

Forrás 
Aztán itt van nemsokára Daniel Radcliffe-fel egy új film, méghozzá a Joe Hill féle Szarvakból (Horns) készült filmadaptáció. Hillel nemrég ismerkedtem meg, de úgy érzem búcsút is intettünk rögtön egymásnak. A Szarvakről nemrég Theodoránál olvastam posztot, filmben lehet hogy érdekelne, de leginkább talán az, hogy bújik ki a Harry Potter-szerepből Radcliffe. :) 


Tavaly óta tudjuk, hogy filmsorozat készül a Legendás állatok és megfigyelésük című kísérőkötetből (Fantastic Beasts and Where to Find Them), vagyis jobban mondva, annak "szerzőjéről", Newt Scamanderről, amely a már ismert varázslóvilágban, de Harryék előtt vagy harminc évvel játszódik. 
Az új hír ezzel kapcsolatban, hogy bár még nem biztos, de a Mugglenet már cikkezik róla, hogy David Yates-szel tárgyalnak, mint potenciális rendezőjelölttel - Alfonso Cuaron már elutasította az ajánlatot. Yates rendezte a HP filmeket 5-7-ig. Hát, nem tudom örüljünk-e, ha a sok tévedésre és a furcsaságokra gondolok a lezáró filmből, nem biztos, hogy én támogatnám ezt a választást, de tulajdonképpen szinte mindegy, hisz itt nem ismerünk történetet, nem lesz mihez hasonlítani, a forgatókönyvíró pedig maga Rowling, szóval, csak-csak jól sül el a dolog. 
Persze ezek még csak kósza hírek, hisz a filmek még elég messze vannak, az első 2016. november 18-ra várható, a másik kettő pedig: 2018. november 16., és 2020. november 20-ra. 

David Yates, forrás.
Egyébként pedig, itt van az ősz itt van újra mindjárt, és kicsit kezd rámtörni a Harry Potter-újraolvasás gondolata, bevackolódva a jó meleg klubhelyiségbe szobába, forró vajsörrel kakaóval... És azon is gondolkodtam, vajon hányszor olvastam már újra a köteteket? Öt-hatszor biztosan... :) 

Mary GrandPré illusztrációja - Edevis tükre

12 megjegyzés:

  1. Ezek az új borítók aljas merényletek! :D Először az a japán (meg nem mondom a nevét) most meg ez. Nem mondom, gyönyörűek, de most a borítóért vegyek meg egy komplett sorozatot? És hányszor?
    Naggggyon remélem, hogy nem szúrják el az új filmeket. :)
    Az újraolvasást támogatom, én most hallgatom őket, akármilyen borzalmas is kiejtés. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, aljas merényletek. Ha egyszer lottó ötöst nyerek, megveszem mindenféle kiadásban :D Az új japán illusztrátoros is nagyon jó, valóban :) (Kazu Kibuishi :))
      És te hányadszor olvasod/hallgatod újra?

      Törlés
  2. Nem is tudom... Kb. 4x olvastam, ha beleveszem azt is, amikor a fiamnak felolvastam őket. És az 5-t és a 7-t még angolul is. Az első két hangoskönyvet Kernnel meghallgattam úgy 2x, de a többire még nem tudtam magam rávenni eddig. :D Csak most, mert HP-hiányom van, de olvasni most nem akarom őket.
    Lehetne egy album, mondjuk, amiben az összes HP-s grafika szerepelne, nemcsak a borítók, hanem pl. GrandPré művei is, amik nem a borítók.
    Nekem nem volt bajom Yates rendezésével, a furcsaságok éppúgy lehettek a forgatókönyv hiányosságai is. De legalábbis vegyesen. Tudjukki halála nem tetszett, azt látnia kellett volna mindenkinek, mind a könyvben. De ott meg az nem volt jó, szerintem, hogy utána átviszik a holttestét valami másik terembe. És aztán? Tisztességgel eltemetik? Jobb volt szerintem, hogy "felrobbant". :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan én sem tudom megmondani, mert volt amit többször olvastam újra, meg volt, amikor az aktuális filmhez tartozó kötetet olvastam csak újra amikor jött belőle a film.
      Én angolul szoktam hallgatni, a Kern-féléket nem ismerem, de amúgy nem lehet rossz. A hetedik az egyetlen, amit még nem olvastam el magyarul, valamikor majd pótolni szeretném.
      Hm, igen, igaz. Az ötödik film szerintem egészen jól sikerült amúgy, és Umbridge hibátlan benne :D De az utolsó filmben sok mindent nem bocsátottam meg Yatesnek, vagy a csapatnak, ki tudja ki sárosabb pl. Voldemorttal kapcsolatban. Hát de akkor is kell egy holttest, mert hisz előtte is az volt hogy eltűnt, és paff, egyszercsak előkerült egy jó évtized múlva :/ szóval azok ott jó nagy bakik voltak, Rowling helyében vertem volna az asztalt, amíg nem csinálják meg jól a végső jeleneteket :/ Pláne hogy nincs szemtanúja a halálának a filmben, ez milyen már... így aztán jól nem hinné el senki hogy meghalt - mármint azokon kívül akik feltétel nélkül megbíznak Harryben.

      Törlés
    2. Akkor váljon hamuvá mindenki szeme láttára, vagy nem tudom. Így valóban nem volt jó, ebben egyetértek. De mi lett a hullával a könyvben? Erről ott egy szó sincs. Rowling azért sokszor elhallgat fontos infókat. Vagy a szerkesztő, aki pl. kihagyta, hogy Dean Thomas fekete?
      Kern nagyon jó, főleg, ahogy Dumbledore meg Hagrid beszélnek. Ron meg Hermione kicsit furák, kíváncsi lettem volna, hogyan változnak, változnak-e egyáltalán az előadásában. Kár, hogy nem lett több, de biztosan megfizethetetlenül drága lenne.

      Törlés
    3. Igen, az se lenne rossz, vagy lehet hulla, és akkor tudod, készüljön kép a Reggeli próféta számára, aztán utána szétfoszlik... nem tudom. Mondjuk el tudok képzelni egy temetést is, ami kb egy örömünneppel ér fel, de persze lehetne szomorú is, mindazok emlékével, akik miatta haltak meg.
      Tényleg nem tudom mi lett a hullával... hm. érdekes kérdés. De jó hogy te is ilyen potterhead vagy :D
      Majd belehallgatok alkalomadtán a Kern-féle előadásba. Az angolok is nagyon jók, az amerikai és a brit felolvasás is. :)

      Törlés
    4. Igen, ez is jó lett volna. De nekem ez a másik terembe vonszolt hulla olyan semmilyen volt.
      Na még szép! :D
      Belehallgattam én is az angolba, de egyszerűen nem tudok rá rendesen odafigyelni.
      A legendás állatos filmnél meg remélhetőleg igazad lesz. Nincs mivel összehasonlítani és Rowling írja a forgatókönyvet, minden esély megvan rá, hogy jó legyen. :) Bár biztosíték nincs, de már alig várom, hogy kiderüljön. :)

      Törlés
    5. Nekem nagyon kedves az angol, szinte ebből tanultam annak idején angolul, szótáraztam, hallgattam, olvastam, jaj, jó is volt nagyon :)
      Igen, ebben bízom, illetve igazából ez az egész új történetsorozat egy agy kaland lesz, akárhogy is, de Rowling fejéből. :) hát még várhatunk rá egy darabig... 2016 vége... pf :D

      Törlés
  3. Én pont ma gondolkoztam el azon, hogy újraolvasom az összes könyvet, remélem hogy lesz rá időm majd a várólistacsökkentés mellett télen :) A filmeket is újra szeretném nézni. Jah és persze SZarvak, bár nekem sem tetszett annyira a könyv, de én kíváncsi leszek a filmre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mennyid van még a várólistacsökkentésből? :)
      A Szarvakat nem olvastam, csak a szív alakút, de az után inkább csak a filmre vagyok kíváncsi - talán. :)

      Törlés
  4. Azért Daniel már rég kibújt Harry szerepéből. :) Az más kérdés, hogy hét film után nehéz elvonatkoztatni, de szerintem már kinőtte. :)
    Én megvettem Kazu Kibuishi munkáival, mert angolul még nem volt meg, ezek inkább gyerekrajzok, de azért cukik. :)
    Potterből sosem elég! Ez tény. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, tudom, voltak már filmjei, színdarabjai, csakhogy én egyiket sem láttam, és nekem most ez olyan újdonság, hogy mozifilmben lesz, és mondjuk még érdekel is. :)
      Ó tényleg, neked van Kazus! :) Igen, ez gyerekrajzosabb, de nekem ez is bejön, igazából mindegyik. :) nekem amúgy Bloomsbury Children's Editionben van meg angolul.

      Törlés