2013. október 30., szerda

Csiki-csuki csökkentő

Örömmel, és bevallom némi büszkeséggel jelenthetem be, hogy az ezévi várólistacsökkentést néhány napja bizony teljesítettem. Bár nem tűnik nagy feladatnak elolvasni 12 könyvet egy évben, hiszen inkább a tízszer ennyihez közelítünk, a kihívás abban rejlik, hogy az előre listázott könyveket sorra vegyük, és ne az újdonságok felé kacsintgassunk, hanem a régóta a polcon porosodó példányokat (kis éji alliteráció) vegyük szépen sorra, és csodálkozzunk rá, hogy miért is tartogattuk őket olyan sokáig. 

Év elején írtam már posztot a kiválasztott 12-ről, és az alternatívakról is, találtok linkeket mindegyiknél a róluk írt bejegyzéshez is (az utolsó még hiányzik, mert az egy dupla poszt lesz). Nem minősül ugyan csalásnak, de "csaltam" annyiban, hogy négy könyvet az alter listáról választottam. De még messze az év vége, és feltett szándékom folytatni a csökkentést, minél többet elolvasni még az összesen 24 darab poros szoknyájú könyvecskékből. 

Összefoglalásként elmondhatom, hogy elég vegyesek az érzéseim. Volt jópár könyv, ami nagyon tetszett, és megvolt az az érzésem, hogy te jó ég, miért is nem vettem kézbe már korábban. 
Leginkább ők voltak ilyenek: 



De volt pár kellemetlen élmény is, amik bár ne kerültek volna soha a látóterembe:


Míg 2011-ben csúfos 2/12-vel zártam, 2012-ben kis híján sikerült, azt hiszem 10/12-nél csömörlöttem meg, 2013-ban 12/12, and still going strong :)) Természetesen jövőre is nevezek, és már tervezgetem a listát hozzá, még finomodik, finomodik, de Picoult biztos hogy lesz benne. :) Kérdés csupán, hogy sorra is kerül-e? 

Ki hogy áll a várólistacsökkentéssel, és hogy választjátok ki a következő áldozatokat? :) 

22 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon szép szóképes post lett.:)
    Gratulálok a teljesítéshez!
    Azt tudod, hogy én már befejeztem. Általában azokat nevezem meg, amik a saját birtokomban vannak, és régen vettem őket, de valamiért nem kerültek sorra, jövőre is ilyeneket szedek össze. Igyekszem változatosságra törekedni, tehát legyen benne férfi és női szerző (még jó, hogy harmadik választási lehetőség nincs), sokféle nemzetiség és műfaj.
    Te mi alapján szoktad összeszedni a kupacokat?
    Szegény Poison Diaries, én szeretem, mindenki utálja:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Azt hiszem idén mi lehetünk az elsők? De legalábbis az elsők között :))
      Én is általában a régen vásárolt saját könyveket választom ki, amiket valamiért mindig félretoltam. Az elején olyanokat teteem be a listába, amiktől valamiért tartottam is (pl a Jane Eyre, Száz év magány), de ez nem mindig jó ómen, mert ugyanúgy tartasz tőle ha listára teszed, ha nem, és lehet hogy nem lesz kedved hozzá egész évben...
      Nekem fontos szempont, hogy tegyek közé e-könyvet is, mert úgyis mindig olvasok Kindle-en is, illetve hogy legyen pár rövidebb olvasmány, amivel be tudok gyorsítani, hogy úgy érezhessem jól haladok :D A férfi-női szerzőket nem szoktam figyelni, de mint utóbb beszéltük, a nők felé hajlok :D
      Inkább még a nyelvet nézem, igyekszem minél több angolt beletenni, hogy a várólistacsökkentés egyúttal szaporítsa az angol olvasmányokat is :) :)
      Jajj, a Poison.... hát igen, ízlések és .. :) :)

      Törlés
    2. Hát, már negyvenvalahányan teljesítették a molyos adatokat nézve, de a bloggerek között Shanara jócskán megelőzött minket.:) De ez persze nem számít, legyőztük a listát, jeeee.:)
      Te, kellene egy olyan post is, hogy mit akarunk még év végéig elolvasni.:D

      Egy csomó totemizált alapműtől én is tartottam, a Jane Eyre-t is néhány évvel ezelőtt olvastam, a Száz évet meg idén, de mindkettőt imádtam.

      Törlés
    3. Khm, akkor ezt benéztem - illetve ott nem néztem a teljesítéseket, csak nagy volt az örömöm :)
      Jaj ne is mondd, én csináltam még idénre terveket még talán nyáron, rengeteg könyv lenne még vissza belőle. Lehet hogy nem is érdemes beütemezni :D a várólistacsökkentés is épp elég ütemezés :D
      Azért persze van egy képzeletbeli penzumom még dec- 31-ig, az még kerek két hónap.

      Totemizált alapmű, ez milyen jó kifejezés rájuk!

      Törlés
    4. Nem baj ez, nekem is nagy az örömöm, maradjon neked is az.:)
      Amúgy igen, a VCs pont elég, pedig nem sok az, de ennyi kötöttség, meg a recik, nekem bőven elég.
      Nekem is van, de nem tudom, sikerül-e.
      :))

      Törlés
  2. Ügyes vagy! :) Én még mindig a 7. kötettel szenvedek (Hiúság vására). Megszívattam magam, mert főleg a klasszikusokat pakoltam fel a várólistára, amiknek amúgy is nehezen állnék neki :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 7 kötetről még be tudod fejezni te is :)) Persze ha épp nincs kedves egyikhez se, akkor inkább ne erőltesd. Na igen, a klasszikusokkal kicsit vigyázni kell, néha nehezen csúszik az embernek... :)

      Törlés
    2. Még nem adtam fel a reményt, most is épp pihentetem a HV-t :) Így van - nem adják könnyen magukat, türelem kell hozzájuk ;)

      Törlés
    3. Ne is! :) Csak ügyesen. Vagy fogj bele addig egy másikba! :)

      Törlés
  3. óó, hát ez egy remek prodzsekt! és azért jó, h "csak" 12-t kell megnevezni, mert a közben szembe jövő (lehet, h csak számomra) újdonságokkal is lehet foglalkozni. jövőre én is belekezdek! :) bár idén nehéz is lett volna, június elején kaptam meg a barátaimtól a kindle paperwhite-ot, ami fenekestül felforgatta az olvasási szokásaimat, korábban eszembe se jutott könyveket kezdtem el falni... bár már pont utána tettem szert (nagy nehezen) lugosi dafkéjára, amit én is nagyon kedveltem. bár nekem már az ajvé is tetszett és bánom, h "csak" ez a két könyve van (meg még egy mesekönyv). de ez a helyzet még változhat, a nevét meg úgyse feledem! :)
    picoult-hoz még sosem volt szerencsém, de ebook formátumban már van vagy 4-5-6 könyvem is, ha túl leszek a tegnap elkezdett trónok harcán (ami egyelőre még egy nagy katyvasz, csak jönnek és jönnek az új szereplők, ráadásul én inkább szép- ill. kortárs irodalmas vagyok, mintsem fantasy, de bízom benne, h 100 (mármint a kindle-ön inkább ezer) oldallal később majd már más véleményen leszek), lehet, h valamelyik p. könyv következik soron... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemismerted? :) Külföldi mintára Lobo kezdte szervezni három éve. Itt találod a bejegyzéseit róla: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/?s=v%C3%A1r%C3%B3lista, ez pedig az ideinek a szervezős posztja volt: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2012/12/18/eddigi_versenyzok_varolista_2013/
      Mindig korán kell összerakni, jelentkezni, még idén lesz a jelentkezés a 2014-esre is, persze előbb majd kihirdettetik november, decemberben, hogy ki mindenkinek sikerült teljesíteni idén :)
      Az Ajvé nekem is megvan, várólistás, biztosan az is nagyon jó könyv, legalábbis a Dafke stílusából azt gondolom jól ír Lugosi Viktória. :)
      Picoult-t érdemes olvasni, jól kanyarítja a szót, szeretem a narrációját, mindig van meglepetés, dráma, csavar, család, betegség, bíróság... A legjobb eddig A nővérem húga volt számomra.

      Törlés
    2. Na, rossz linket írtam, ez a szervezős, tájékoztatós poszt: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2012/12/12/csokkentsd_a_varolistadat_2013/ :)))

      Törlés
    3. dyna, pont az a lényeg, hogy ne tologassuk már a régóta olvasásra várókat amik szegények mindig hátrébb szorulnak az újdonságok miatt. Pedig hátha (ld. mint Pupilla) gyöngyszemeket halogatunk évek óta.

      Törlés
    4. Köszi a linket, megnézem majd! :) Picoult-tól pedig akkor ajánlásodra A nővérem húgával fogok kezdeni (majd, szerintem ez most jó pár hét múlva lesz csak esedékes)

      Törlés
  4. Gratulálok!:)
    Egyébként most éppen dilemmázom a jövő évin, amit biztos, hogy a blogon hirdetni fogok, de nem tudom, mit csináljak a mollyal. Onnan sokan neveznek be a kihívásra, nem tudom, azt átadjam-e valakinek... mert a legutóbbi fiaskó után én se nagyon akarom építeni az oldalt. De pont a Kívánságlista meg néhány polc miatt nem hagytam ott...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi mégegyszer! :)
      Hát nem tudom, ha alapvetően nem törlöd magad, akkor vihetnéd ezt az egy kihívást... de megértem, hogy dilemmázol. Az mondjuk jó, hogy eleve a blogon indult, illetve ott kell kitölteni a jelentkezést. Szerintem ugyanannyi embered lenne moly nélkül is, ha meg nem, hát nem, a játékunk attól még ugyanaz marad - és ugyanolyan jó :))

      Törlés
    2. Lobo, én is főleg ezek miatt (meg az ötösöm levelezése) nem hagytam ott az oldalt. Valaki a napokban adott nekem prót, kedves dolog volt, de annyira visszavonultam már, hogy praktikus szempontból felesleges volt.:))
      Nekem hirtelen az jutott eszembe, hogy sokan molyos polcra gyűjtik a 12/24 könyvet, oda linkelik be az értékeléseket, olvasásokat, talán ezért érdemes lenne meghagyni. De teljesen megértem, ha nem akarod ott vinni a játékot.

      Törlés
    3. Én szerintem átviszem Gr-re azt a polcot is, bár tény, hogy ott nem annyira jön be a polcforma, nem a megszokott.
      Vagy egyszerűen blogposztban listázom csak ki a könyveket, végülis eddig is volt róla poszt, ahova utána betettem a már elolvasottak linkjeit.

      Törlés
  5. Uhhh, ügyes vagy!
    Nekem az a bajom ezzel, bár az utóbbi években jelentkeztem és teljesítettem is, hogy onnantól kezdve, hogy jelentkezek a kihívásra és "kötelező" jelleget ölt a dolog, onnantól az összes olyan könyvtől el megy a kedvem, amit a várólista csökkentős polcra raktam. Már csináltam egy polcot a jövő évi kihívásra, de erősen gondolkozom rajta, hogy idén nem fogok jelentkezni, mert félek, hogy elmegy a könyvektől a kedvem, pedig szupi kis könyveket raktam a polcra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) hát igen, ez egy nagy problematikája a dolognak... nekem is sokszor azonnali és megmásíthatatlan jelleggel elmegy a kedvem pont azoktól, amiket "kéne" olvasni, és ez biztos a kötelező érzés miatt van. De próbálj ne úgy tekinteni rá. Én idén elég gyorsan elrajtoltam és csakazértis három-négy várólistás könyvvel kezdtem, leporolgattam őket, hogy szia, hát te milyen rég itt ülsz a polcon, most már összebarátkozhatnánk :)) és valahogy csak sikerült :) (a barátkozás persze nem mindig) :))
      Okosan kell összeválogatni a listát, de nehéz.

      Törlés
  6. ááááh, reménytelen, bárhogy választok is könyvet.
    Idén is az első 6 hamar ment, aztán már csak nyögöm őket, mert feladni viszont nem fogom. Valahogy nem tudom feladni, pedig ez csak egy játék...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, néha kicsit reménytelennek tűnik. Én a jövő évibe tervezek sorozatokat is tenni, pl az Otoriak történetét, nem hiszem hogy nem tetszene, és akkor meg máris 4-5 könyv akár letudva :)
      Csak játék, mégis olyan rosszul éreztem magam én is mindkét eddigi részvételemkor, amikor nem sikerült, szóval ismerős...

      Törlés