2013. szeptember 24., kedd

Dr. Csont

Kathy Reichs: Csont és vér (Temperance Brennan 1.)


Eljött végre az idő, hogy rendesen utánajárjak Kathy Reichs könyveinek mi is a helyes sorrendje, és örülök, hogy így tettem, és nem vágtam bele véletlenül a már itthon lévő Síri titkok c. kötetbe (ami mellesleg az 5. rész). 
Dr. Csont régóta ismerős számomra, bár bevallom nem sok részt láttam, soká kapcsolódtam be, de amit sikerült megnéznem, az mind tetszett, és szeretem a karaktereit, történetét, a bűneseteket, a sok csontot és menő számítógépes programokat, amikkel pillanatok alatt rekonstruálnak mindenféle amúgy gondolom rekonstruálhatatlan dolgot (vagy komolyan léteznek ilyen technikák az FBI berkeiben?!)

Szóval a lényeg, hogy nagy vehemenciával belevetettem magam az originál Dr. Csontba, ahol szintén Temperance Brennan a főszereplő, aki szintén törvényszéki antropológus, ezen túl azonban (sajnos?) nem sok egyezés van a filmsorozattal. Nincsen FBI, nincsen Booth ügynök, a kelekótya munkatársak sem ugyanazok. Eleinte ez megakasztott, de aztán hozzászoktam, hogy ez nem ugyanaz a Bones (akit a könyvben nem is hívta Bonesnak, csak Tempe-nek). 
Lassacskán hozzászoktam ahhoz is, hogy Québecben vagyunk, hogy Brennannek van egy lánya és egyébként elvált Pete nevű féjétől, és bizony korábban alkoholista volt. El kell vonatkoztatni az eddigi ismereteinktől. Brennan személyisége is más, sokkal hogy is mondjam csak... védtelenebb, esendőbb, sokszor hoz rossz döntéseket, vagy épp nem elég erőszakos, nem elég arrogáns. Nem annyira erőteljes személyiség, mint filmbéli önmaga. 

De hagyjuk az összehasonlítást, túl lehet lendülni rajta, persze jobb ha az ember előre tudja, nagy különbségekre számíthat :) A történet maga egy sorozatgyilkosra összpontosít. Csontmaradványok, megcsonkított és kibelezett női holttestek kerülnek elő. Látszólag semmi összefüggés nincs, dr. Brennan azonban lassacskán meglátja a láthatatlan fonalakat, amik összekötik az eseteket, és bár eleinte úgy tűnt csak kotnyeleskedik és beleüti az orrát a nyomozók dolgába, végül mindenki elismeri az igazát. A tettest azonban a vártnál is nehezebb elcsípni, és mindeközben maga Tempe is életveszélybe kerül, a gyilkos rá is feni a fogát...
Forrás

Kemény, kegyetlen gyilkosságok vannak benne, érdekes háttérrel és jó mellékszálakkal. 

Egy kicsit mégis vegyesek az érzelmeim, mert bár tetszett a sorozatgyilkosság, és a nyomozás és végkifejlet izgalmas volt, mégis az egész nagyon túlírt. Majd' 550 oldalban ecsetelik az eseményeket, többször elhangzik ugyanaz, felesleges köröket futunk, és van néhány olyan átlátható hiba az olvasó számára, amit nehezen bocsátok meg. Brennan megszerez rengeteg kulcsfontosságú információt, amiket aztán nem ad tovább, de tovább se gondol nagy hirtelen, csak nyugodtan hagyja, hogy a gyilkos becserkéssze közben következő áldozatait, akik közül az egyik ő kiszemelt célpont ő maga. Ciki, amikor az ember előbb összerakja egy ilyen puzzle-könyv rejtélyének darabkáit, mint a főhős, vagy a nyomozók.
Úgy gondolom feleennyi oldalon kétszer annyira feszített tempójú és izgalmas lett volna. 

Még nem döntöttem, hogy könyvben folytatni fogom-e. Kíváncsi vagyok a többi nyomozásra, de valahogy jobban szeretem a filmbéli csontozást. :) 

Értékelés: 10/7 Jó kis sorozat, élveztem olvasni, legjobban tényleg csak a túlírtsága zavart.

A könyvet ti is megvásárolhatjátok >ITT< a BookandWalk e-book áruházban!
Köszönöm az olvasás lehetőségét!


U.i.: A fordítónak üzenem, hogy: 
a, a francia mondatokat én roppantul élveztem, de nagyon sokan nem tudnak franciául, illene lábjegyzetezni azokban az esetekben, amikor nincs megismételve magyarul
b, agyzsugorító?! A brain shrink az bizony nem agyzsugorító... (főleg nem háromszor)
c, a geránium az muskátli. 
d, ezeken kívül is volt még pár gyanúsan félrefordított vagy magyartalan mondat...

9 megjegyzés:

  1. Nekem sikerült bekezdeni a második résszel, mert hát a Csont és vér meg a Csont és bőr majdnem ugyanaz :) De gondolom ezeket azért lehet összevissza olvasni, mint ahogy egy csomó más krimisorozatot is.
    Brain shrink, jesszus..
    És hát tény, hogy Bones a tévében ezerszer izgalmasabb karakter, meg a mellékszereplők is érdekes emberek, tényleg el kell különíteni a kettőt egymástól.

    VálaszTörlés
  2. Anyunak vettem leárazásban az említett Síri tikokat, szóval ő meg az ötödikbe csapott bele, de élvezte. :) Nem hiszem én sem, hogy nagyon fontos lenne a sorrendiség.
    A shrink nekem is fáj. Szerintem ezt még középfokú nyelvvizsgához is tudni kell...
    Hiányoztak is a megszokott mellékszereplők, próbáltam végig arra gondolni, hogy ez előzmény, és majd később lesznek a többiek is. :)

    VálaszTörlés
  3. köszi, hogy előolvastad nekem. :))
    én nagyon bírom a sorozatot, de inkább nem keverem a kettőt.

    VálaszTörlés
  4. köszönöm én is ezt a posztot, inkább akkor a sorozatot fogom nézegetni, a könyv nem érdekel. eddig sem voltam rá kíváncsi komolyabban, de ha az jellemző rá, hogy ugyanazt ismétli...ez teljesen elriasztott.:D nem szeretem az olyat. a sorozatot majd lehet nézegetem egyszer. (eddig csak az első pár részt láttam)

    VálaszTörlés
  5. Nima, szivi :) Neked bármit bármikor :D ;)
    Nem tudom neked tetszene-e, olyan értelemben sokban hasonlít a sorozathoz, hogy a csontok megfigyelése, a csontsérülések leírása nagyon részletes, pontos, és ebből jönnek rá sok mindenre, plusz ugy a pszichológiai vonal, megpróbálják megfejteni a gyilkos lelki okait a tettek mögött.
    Szóval egy próbát megér, még ha nem is akarod keverni a sorozattal. :)

    Sajtosrolo, sajnálom, ha inkább eltántorítottalak tőle. Igen, ez engem kissé zavart, hogy volt benne kis egy helyben toporgás, és ugyanazon táblázatok nézegetése, amikből végülis nem sütöttek ki olyan sokat. Ha rövidebb lett volna 100-200 oldallal, ez nem vevődik észre, szerintem.

    VálaszTörlés
  6. Miket olvasol te... :) Mindig meglepődök :) Én ebből egy fél részt bírtam végignézni. Mikor múmiát találtak a repülőgépen vagy valami hasonló... hát nc... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi szeretjük nézni :) nem volt rossz olvasni sem, mindig akartam olvasni Reichstől. De érdekel még a Virals is tőle, ami új sorozata. :)
      Múmia, úúú :)

      Törlés
  7. Már kijőtek a kőnyvek a lányom rajong a Dr csont ért és szeretne olvasni.

    VálaszTörlés