2020. június 28., vasárnap

Briliáns barátnőm - a filmsorozat, 1. évad

Még a harmadik kötet olvasása közben kezdtem el nézni a Nápolyi regényekből készült HBO-s sorozat első évadát, és már az első rész teljesen lenyűgözött... Most, az első évadot befejezve, gondoltam írok pár sort az eddigiekről, hogy ne folyjon teljesen egybe az élmény a második évad képkockáival. 
Mindig kicsit lutri, mit is hoznak ki a vásznon a könyvekből, hol bicsaklik meg a történet, melyik szereplő lesz más, mint ahogy azt mi elképzeltük, vagy ahogy a szerző megírta. Aggodalomra itt nincs ok, Elena Ferrante nem engedte ki a kezéből az irányítást, aktívan részt vett a filmsorozat elkészítésében (mindig elképzelem, hogy ott áll egy papírzacskóval a fején, és nevetnem kell - vajon hogy őrzi meg az inkognitóját? Csak írásban közli a kéréseit, észrevételeit, vagy van egy szóvivője a forgatáson?), és ennek köszönhetően az összes szereplő, és minden történés szinte kiugrik a regényből, úgy elevenedik meg a nápolyi telep élete.

A Briliáns barátnőm sorozat a nagybetűs TÖKÉLETES ADAPTÁCIÓ lett. Szerintem nem lehet olyat találni benne, amire azt mondhatnánk, ez így rossz, ezt nem így kellett volna, ez hiányzik belőle - pedig óhatatlanul mindig akad példa a filmekben ezekre, a könyvekkel összehasonlítva. 

Sikerült a maga teljes valójában visszaadni Ferrante sodró prózáját. Gyakran szóról szóra az hangzik el, mint a könyvbéli párbeszédben, és nem hiányoznak az apró, de mégis nagyon fontos hangulati elemek, amiktől újra szinte a szövegben érzi magát az ember. Repül a vasaló, annak rendje, s módja szerint, a Solarák a kék autóban parádéznak, a babák lekerülnek a sötét és ijesztő pincébe... És ami még fontosabb: egyszerűen elképesztő, hogy mennyire remek a casting! Nem lehetett könnyű dolguk megtalálni ezeket a színészeket a szerepekre, ráadásul tényleg direkt Nápoly környékéről válogatva, az akcentusok miatt is. 

Lila és Lenú a Kisasszonyok olvasása közben.



Jelenetek a filmből, itt a gyermekszínészekkel: Ludovica Nasti és Elisa del Genio. 

Az első évadban is van már váltás a gyerekszereplőkről tiniszereplőkre, de egyáltalán nem zavaró a dolog, sőt, tényleg mintha csak eltelt volna az idő, és ugyanazok a kislánykák nőttek volna meg - de igaz ez a többi szereplőre is, nem csak Lilára és Lenúra. 


Bámulatos, hogy milyen ördögi a kislány Lila, milyen fanyar és ravasz a tinédzser Lila - előbbit Ludovica Nasti (elég nasty, tényleg :D ), utóbbit Gaia Girace játssza. Gaia egy az egyben Lila, szinte félelmetes...! Nagyon tartottam tőle, hogy esetleg nem tudják jól megjeleníteni őt, mert annyira egyedi, különleges. De a szemétől, szájától, mimikájától kezdve az utolsó sötét hajszáláig ő Lila. Őt emelem ki a többiek közül, de Elisa del Genio és aztán Margherita Mazzucco is épp annyira tökéletes Lenú szerepében.

Itt pedig a kislányok és a tiniszereplők együtt.



Hogy tényleg ne csak a főszereplőket dicsérjem, nagyon tetszett még Lenú anyja, és a Melina szerepére választott színésznő, a férfiak közül pedig Donato Sarratore pont az a behízelgően undorító fazon, akinek elképzeltem. A Ninót alakító színész akár lehetne a saját fia is, nagyon hasonlítanak. A fiatal fiúk közül Enzo, Antonio és Pasquale is tökéletes. 
Hajviseletek, kiegészítők apró változtatásaival nagyon ügyesen érték el, hogy az évad végére egy pár évvel idősebbnek nézzenek ki ugyanazok a színészek a fiatalok közt. 

Lenú, ahogy "kivirágzik" Ischián.

Egy másik plakát, Oliviero tanárnővel.

Az egyetlen változtatás, amit felfedeztem, az a végén a cipős megjelenés volt - azt hiszem az nem a lagzin, hanem még az esketéskor történt a könyvben... De dramaturgiailag talán jobb volt így elhelyezni a filmen. 

Szuper a szinkron is, kellemes a narráló hang, és az egyes szereplők hangjai is nagyon el vannak találva.

Remek munkát végeztek a sorozattal, tényleg, le a kalappal mindenki előtt, a rendezőtől a díszlettervezőig. Nyugodtan nézzétek, nem fogtok benne csalódni! 

Én is hamarosan folytatom a második évaddal, ami a második kötetnek, Az új név történetének felel meg. Alig várom, hogy láthassam az újabb jeleneteket Ischián, a változásokat a szereplőkben, Lila házasságát és a menyasszonyi fénykép átalakítását... :) 


A Nápolyi regények egyes részeiről itt írtam: >1<, >2<, >3<, >4<

6 megjegyzés:

  1. Még mindig nem tudom, neki merjek-e állni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyvre, vagy a filmsorozatra gondolsz most? :) Szeritnem még mindig kicsit nyomasztó lenne neked, meg a nevek bonyolultak, mire kibogozod, azt mondtad, azt nem szereted. De ha mégis kíváncsi vagy, nézz meg 2-3 részt az első évadból, és akkor el tudod dönteni, érdekel-e akár filmen, akár könyvben. ;)

      Törlés
    2. A sorozatra gondoltam. A könyvről már rég lemondtam. Hát akkor szerintem jegelem ezt még egy darabig. :)

      Törlés
    3. Van még annyi más, hagyd akkor ezt. :)

      Törlés
  2. Elolvastam a posztod a 4. könyvről és most az első évadról és megjött a kedvem a 2. évadhoz :D Eddig halogattam :O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök! :) Nahát, és miért halogattad, valami nem tetszett az elsőben?
      Én a második évad közepén tartok most.

      Törlés