2014. október 7., kedd

Poszt-turkáló: A kurblimadár és én

Forrás
A poszt-turkáló most előkotort darabja, a "kurblimadaras poszt" mondhatni közkívánatra lép porondra; Horsegirl érdeklődött utána, merthogy annak idején a freeblogon nagyon népszerű volt, és bizony elő-előkerül emlegetés szintjén, aminek nagyon örülök, bár sajnos egy nagyon negatív hangvételű bejegyzés (ezeket jegyzitek meg mi, ti kis keselyűk?! :)).
A posztot 2011.11.04-én írtam.




Murakami Haruki: The Wind-up Bird Chronicle


Cselekményleírás veszélye fennáll! És kritikus hangvételé is. Előre is bocs, utólag már nem. Avagy a pénztártól való távozás után... stb.

Az úgy volt... hogy valami rövidet akartam. Igen, hangsúlyozom, hogy valami rövidet. És nem tudtam, hogy ez bizony egy háromkötetes monstrum , ugyanis merő félreértés miatt azt hittem, hogy a hangoskönyv csupán három órás, gondoltam ez pont megfelel, valami rövidke, valami japán, olyasvalaki akiről hallottam már, és ki kéne próbálni milyen. Szóval vonzott. A gutaütés kerülgetett, amikor a 3 óra végére érve meglepődve vettem tudomásul mennyire befejezetlen ez a könyv... Még nagyobb gutaütés jött, amikor kiderült, ja, hogy van még 13, egyenként 1,5 órás rész, magyarán közel 24 órán át hallgathatom ezt a nyomorult, hatalmas könyvecskét.

Az eleje ígéretes volt. Spagettifőzés, rejtélyes telefon, eltűnt macska, érdekes házaspár. Ez így egyben, ha jó stílussal van megbolondítva, elég nyerő kombináció, még akármi kisülhet belőle. Bár kicsit gyanús volt, hogy nem sok minden történik 3 óra alatt sem, mégis vitt magával a hangulat.
Ami aztán hamar kifulladt. A könyv közepe táján már erőteljesen szenvedtem.

Kút, meg kútban üldögélés. Kék jel. Mandzsúriai háború és annak kegyetlenkedései. Malta és Creta és Corsica nevű hölgyek. Nutmeg és Cinnamon nevű furcsábbnál is furcsább anya-fia páros. Médiumok és a "víz" meg hasonló nagy szavak.

 És mindennek a tetejébe, így, mindössze két nap elteltével a befejezés óta se tudom felidézni most akkor hogy is lett vége? Mert sehogy.

 Ez a könyv céltalan . Értelmetlen. Mondhatjuk hogy léééha. Borzalmas.
 A legidegesítőbb persze a céltalansága volt. Mert el tudok én viselni abszurd és absztrakt dolgokat, ha a végén megmondják, hogy ezért fiam, ezért. Vagy hanem mondják meg úgy is jó, csak lyukadjon ki valahova. És essen le valami. De itt nem mondanak semmit se. A tettek nem vezetnek sehova, az események szinte össze sem függenek egymással, hacsak nem egy olyan metafizikai síkon, aminek én bizony nem fogom a hullámait.

 Sosem olvastam japán író könyvét, de volt egy sztereotipikus elképzelésem a különféle vetélkedőik, jelmezeik, egyéb furcsaságaik alapján. A kurblimadárban is tulajdonképpen ennek megfelelő random hülyeségek vannak karöltve random furcsa szexszel és random kegyetlenkedéssel. Stimmelős. Pl. elég hathatósan és plasztikusan leírja hogyan nyúztak meg szépen lépésről lépésre egy embert a mandzsúriai háborúban, vagy hogyan gyilkolásznak meg egy egész állatkertnyi állatot tulajdonképpen a semmiért. A legszebb az egészben, hogy azt se tudom hogy a fenébe jött ide a mandzsúriai háború?! Jaj a főszereplőt még nem is említettem. Egy munkanélküli férfi, Toru Okada a főszereplő, akinek először a macskája tűnik el Noborou Wattaja vagy mi a túró a neve, ami ugyanaz mint a felesége utált bátyjának a neve (minek nevezték el így a macskát??), majd a felesége, Kumiko is eltűnik. Egyik-másik megkerül vagy nem, mert állítólag a médium megmondja, hogy ez nem is az a macska, pedig de úgy néz ki, de a farka mégse olyan. Uramatyám. A kútról mégegyszer említést kell tennem. Ami szintén először mandzsúria kapcsán kerül szóba, ott ugyanis valaki majdnem meghal egy kútban. Erre a főszereplő fogja és lemászik egy közeli elhagyatott telek kútjába és na vajon mit csinál? Két napig éhezik és m-e-r-e-n-g. Kijön, és erre lesz egy KÉK folt az arcán, ami egy jel! (mivan, hol, miért, hogyan? és még el is élvez tőle amikor eztetet valaki neki megnyalintja, őrület!...) Sokadik uramatyám... Teng-leng, lézeng, nem tesz semmit hogy az élete előremozduljon, olyan céltalan ő is mint az egész könyv. Ezen kívül van még itt telefonszexre buzdító végig ismeretlen maradó telefonba sutyorgó hölgyemény, és egy parókacégnél dolgozó csitri, aki később sok levelet is ír, amiknek se füle, se farka, de nagyon lelkesek. A legjobb talán a felolvasó volt, aki olyan energiával és lelkesedéssel olvasta fel ezt a fost művet, és adta a hangokat a különféle karaktereknek, hogy öröm volt hallgatni - de csak emiatt. A női nyervákolást kifejezetten jól adta elő :D...

 Ami a könyv vége felé következett, arról ha akarnék se tudnék spoilerezni, mert a jó franc se érti hogy mi van. Metafizikai sík egy-kettő-egy, csapó. Valami üldözés, de az nem is a valóság, kút, megfulladás, ja mégse. Gyanú és menekülés, aztán a nagy büdi semmi .

 Volt számítógép hackerkedős vonal is, elég halovány, biztos hogy haladjunk a korral, és ne csak a kútban ücsörgés legyen, illetve ennek kapcsán jött maga a kurblimadár krónika, ami nekem nem derült ki hogy ki egyáltalán miért fontos, illetve a kurblimadár még olyan szinten teleszerepeli a könyvet, hogy kötetenként legalább háromszor verklizik egyet valamelyik fán! Őrület!

 Ennyit tudok mondani, köszönöm a figyelmet, asszem a bejegyzésemben leírt randomizált "cucc" hűen tükrözi miről szól ez a könyv.

 Aki megértette és netán élvezte - mint a többi értékelésből kiderült rajtam kívül ez általában tetszik az embereknek (100-ból 86 és 91%-os értékelései vannak az angol és a magyar köteteknek is - ?!?!?!). Szóval aki megértette és élvezte, egészségére, és örülök, de tényleg, de ne próbáljon meggyőzni, hogy ez jó, és hogy miért, mert nem vagyok jelen pillanatban meggyőzhető. Sajnálom. Megtaláltam azt hiszem életem anti-könyvét, talán még a Szigeti veszedelmet és az Alice Csodaországbant is kiütötte nyergéből!

 Értékelés : 10/1,5 a felolvasásért és az elejéért. Soha többé Murakami Haruki.

 A legjobb idézet, háh, és minő csodálatosság, még passzol is az érzéseimhez:

 "The passage of time will usually extract the venom from most things and render them harmless"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nos, a könyv előlépett antikönyvvé az életemben, és bár mondhatni nosztalgikus mosollyal gondolok vissza az élményre és a reakciókra a posztnál, nem fogok visszatérni Harukihoz úgy érzem. 

17 megjegyzés:

  1. "Soha többé Murakami Haruki. " - egyszer én is belekezdtem egy Murakami könyvbe, 20 oldalig jutottam aztán bevágtam a sarokba. Asszem a Kafka a tengerparton volt az, vagy a Világvége és a..... Bááááh! Annyira nem jegyeztem meg, de azt tudom, hogy végtelenül unalmas volt, vonatott, érthetetlen és lassú. Ha ettől leszek szarabb ember, mert nem olvasok Murakamit, akkor bátran vállalom. A norvég erdő című film sem jött be, pedig azt is ő írta, ha olvasnom kell az biztos, hogy kiugrom az ablakon a depresszivitás miatt. Pedig bírom az ilyesmit, ha jól van megírva.

    A keselyűk meg tényleg a negatív posztokra jönnek, én is tapasztaltam már :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így vagyok vele, de ez valahogy tőlem idegen volt, és tényeg túl... random... :D vagyis egy összevisszaság. Nem tetszett. :)
      Igen, keselyűk! Közben áthoztam a kommenteket is :)

      Törlés
  2. Megtaláltam az akkori kommenteket is egy mentésben, íme a reakciók:

    1. Lobo
    2011. 11. 04. 21:42
    wow, hogy tudod ragozni ha valami nem tetszik :)
    Miért van az, hogy ami nem jön be arról mindig jobban lehet írni, mit arról ami teljesen elvarázsol? (legalábbis én így vagyok vele)

    2. PuPilla
    2011. 11. 04. 21:49
    @Lobo bocsi :$ kicsit megeredt a nyelvem... Vártam hogy összeálljon pár nap alatt a fejemben a dolog, de ennél értelmesebbet nem tudtam sajnos belőle kihozni... :)
    Érdekes, kritizálni valóban könnyebb teljeselmesebben, és néha nehéz az igazán jó könyvekről írni hosszabb értékeléseket, mert egyszerűen csak tetszik és jó. Könnyebb azt kifejteni, hogy mi nem jó. :)
    De igaz ami igaz, van a lelkesedésnek is egy olyan határa, amikor már annyira tetszett a könyv, hogy áradozásomban nem tudok véget szabni a posztnak :D...

    3. Miamona
    2011. 11. 04. 22:23
    Hát ez nekem kifejezetten tetszett! Már nem a könyv... ahhoz ezek után halványan sincs kedvem... :)
    Ez a mondatod: "Mert el tudok én viselni abszurd és absztrakt dolgokat, ha a végén megmondják, hogy ezért fiam, ezért" Ez nagyon-nagyon Szabó Magdás!!! :)))
    Ez pedig szimplán übertop PuPillás kiakadós, imádomos! "lesz egy KÉK folt az arcán, ami egy jel! (mivan, hol, miért, hogyan? és még el is élvez tőle amikor eztetet valaki neki megnyalintja, őrület!...) Sokadik uramatyám..." :D :D :D
    Hakariki Makuri, eddig sem tettem, ezután sem jegyzem meg a nevedet! Nincs hari, csak harakiri! :)

    4. PuPilla
    2011. 11. 04. 22:28
    @Miamona :'D Jáj, barátosném, sírva nevetek! :'D Hát egen, ezt hozta ki belőlem, az übertop PuPilla kiakadást! :) pupilla bepipult! :)
    Ez a nyelvtörőd... eszembe juthatott volna nekem is eljátszani a nevével... :D
    Ez az "Őrület!" egyébként unokabátyám állandó jellegű megszólalása, de azt hiszem
    nem ismered őt. :)

    5. Heloise
    2011. 11. 05. 11:25
    :-DD
    De hogy írjak egy picit addiktívabb kommentet is:
    én is próbálkoztam Murakamival (több mint egy éve), de én végig se tudtam olvasni. (neked meg jár egy hatalmas respect!) Azt hiszem, az első száz oldal után abbahagytam, nagyon nem nekem való.

    6. PuPilla
    2011. 11. 05. 15:21
    @Heloise húha, kár hogy ezt nem tudtam. De most már jobban érzem magam, hogy nem csak nekem nem jön be :) Ennek szerintem sose fogj neki :( :)) Pedig olyan jó kis címe van! ... :)

    7. Nima
    2011. 11. 05. 19:43
    én csak a Kafkát olvastam Murakamitól, az nagyon tetszett, és tudom, hogy még miket akarok, de erről azonnal tudtam, hogy isten őrizz, hogy a kezembe vegyem. (ugyanez igaz a most megjelent könyvére is, az 1q84-re.)
    kár, hogy elvette tőle a kedved, bár a többi könyvében is eléggé elszállt meg metafizikus, szal lehet, hogy az se tetszett volna.
    de ez a poszt, ez csúcsszuper, főleg az tetszik, hogy a "kurblimadár még olyan szinten teleszerepeli a könyvet, hogy kötetenként legalább háromszor verklizik egyet valamelyik fán! Őrület!" :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és a második fele (túl sok karakter egy kommenthez - most kiderült hogy van limit :D)

      8. PuPilla
      2011. 11. 06. 2:16
      @Nima Amikor először szemeztem vele, akkor a Kafkát néztem ki egyébként. Lehet hogy jobban tetszett volna (sőt ennél biztos :)) Nincs bajom elvont meg metafizikai dolgokkal, amíg van elég biztos pont is, mert különben összedől az egész és ilyen bejegyzések lesznek 1,5 pontokkal :D Köszi, örülök, hogy tetszett a poszt, igyekeztem teljesen kigúnyolni a kritikus pontjait a könyvnek. :)

      9. Marcipánördög
      2011. 11. 06. 20:19
      Hú, nem mertem végigolvasni, mert szándékomban áll egyszer megszerezni és elolvasni a könyvet. sajnálom, hogy nem tetszett, én eddig csak jó Murakamit olvastam (kivéve a Világvége és a keményre főtt csodaország, az egyszerűen borzadály volt szerintem), kíváncsi leszek ez bejön-e.. Bááár, most hogy eszembe jut a Világvége.. c. könyv.. Azt olvastad? Mert ha ez ahhoz hasonlít, mégsem akarom inkább elolvasni. :D

      10. PuPilla
      2011. 11. 06. 20:29
      @Marcipánördög Nem olvastam még más Harukit, így a Világvégét sem. :) Nem tudom mennyire hasonlítanak, de ez is egy borzadály volt :D Ha már olvastad a kurblit, térj vissza és mondd el neked hogy tetszett :))) Nagyon hosszú, készülj fel, 990 oldal a magyar háromkötetes cucc. :S

      11. Cukorfalat
      2011. 11. 06. 23:25
      Oké, ööö talán pár év(tized) múlva belevágok. :D

      12. Cukorfalat
      2011. 11. 06. 23:26
      Ja, én voltam Marcipán névvel is, csak rosszul jelentkeztem be. ;)

      13. PuPilla
      2011. 11. 07. 19:56
      @Cukorfalat Tudom, ismerem a nickjeidet :))) :P

      Törlés
  3. De jó, hogy nem vagyunk egyformák! ;) Bár azt elismerem, hogy nem ez Murakami legjobb regénye, de speciel a Birkakergető nagy kalandot, vagy a Kafka a tengerparton imádom. :)
    "Ami a könyv vége felé következett, arról ha akarnék se tudnék spoilerezni, mert a jó franc se érti hogy mi van. Metafizikai sík egy-kettő-egy, csapó. Valami üldözés, de az nem is a valóság, kút, megfulladás, ja mégse. Gyanú és menekülés, aztán a nagy büdi semmi . " :D
    Murakami réteg író, őt vagy szereti az ember, vagy nem. Nincs középút. :) De ennek ellenére szeretünk ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan szeretik, de valóban réteg író, jól mondod, és akkor vagy igen vagy nem. Nálam nem... :D Örülök, hogy azért nem esem ki a cukros pikszisből :D ;)

      Törlés
  4. De jó poszt, emlékszem rá, és milyen jó hozzászólás Miamonától :D :D

    Ez már csak akkor lenne még viccesebb, ha olvasnék tőle, és nekem tetszene... De ennek a kísérletezésnek a veszélye nem nagyon fenyeget... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;) Igen! mielőtt megtaláltam, akkor is emlékeztem milyen kis nyelvtörőt írtál hozzá. :)
      Szerintem neked sem jönne be, vagy ha valamit mégis kipróbálsz tőle, ne ezt! :D

      Törlés
  5. Nekem a kedvenc íróm Murakami, de ezt a könyvét én sem szerettem, tavaly vagy idén újra is olvastam, de most sem tetszett. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a többi könyvével érdemes próbálkoznod, mert sok minden, amit felsoroltál, hogy nem tetszik, az azokban is megvan. Néha különben én is a falnak megyek egy-két dologtól, főleg a fura és beteg szexjelenetektől :) A japánok nagyon betegek...:D
    Azért ha egyszer, netán, mégis ráfanyalodnál, szerintem a Norvég erdő a legemészthetőbb mind közül, de abban egyetértünk, hogy ez nem egy jó könyv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából... nem is érzek nagy indíttatást megismerni bármi más művét :S Igen, elég betegek, meg furák, és ez a furaság olyan nagy adagban csapódott le ebben a regényben is, hogy fennakadt a szemöldököm. :)
      Jesszum, egy ekkora monstrumot újraolvastál pedig nem is igazaán szeretted? :D

      Törlés
  6. Valamiért úgy élt a fejemben, hogy te ezt szeretted... Nem emlékeztem az írásra magára, csak, hogy emlegettétek, és ott szedtem össze valahol ezt a meggyőződést. Csodálkoztam is :D Ez a könyv nem semminek tűnik így "cselekmény" alapján, és én Murakaminak már egy olyan könyvétől is megkarmoltam a falat, aminek volt viszonylag összeszedett története.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Nem, nagyon nem szerettem. A cselekménye nehezen összefoglalható, ez biztos, és amint látod.. elég katyvasz lett belőle nekem is. Brr, nem tetszik nekem ez a Haruki. :)

      Törlés
  7. (Néztem, hogy mi az a béka ott az utolsó borítón a fénypászmában, aztán sokára rájöttem, hogy ül valaki a vízben....)

    VálaszTörlés
  8. "Volt számítógép hackerkedős vonal is, elég halovány, biztos hogy haladjunk a korral" ez a kedvencem. :D Köszi, hogy kiraktad. :)
    Még régebben kicsit beleolvastam (azt hiszem, nem ebbe), de nem fogott meg.

    VálaszTörlés
  9. Na, erősítem itt picit a Murakami-rajongó eszelősök táborát, ha nem baj :) Én imádom, ha nem is epic kedvenc, benne van a top 5-ben, eddig minden könyve tetszett (mondjuk van, amit nem értettem...). Ezt viszont még pont nem olvastam, otthon várja sorát már pár éve. Ha elolvasom, visszajövök ;)
    És még mindig tetszik ez a poszt-turkáló, jó volt ezt is újraolvasni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És az is tetszett, amit nem értettél? :)
      Köszi, örülök! Majd még turkálózom ;)

      Törlés