2014. október 23., csütörtök

Bakancs-vágyak

Forrás
A Témázunk rovat következő körében a bakancslista került elő, de nem akármilyen, hanem természetesen tematikus: könyvekkel, szerzőkkel, olvasással kapcsolatos to-do-list, vagyis egy Irodalmi Bakancslista. Nem kell persze elkomorodva gondolni erre, szerintem a bakancslistának pont hogy pozitív kicsengése kell hogy legyen, és nem az, hogy a francba is meg fogunk halni és előtte még ezt meg ezt meg ezt, hanem hogy ezt meg ezt meg ezt, mert lehet, és jó lenne, sőt, jó is lesz. 

Sokat gondolkodtam ezen a témán, és úgy gondolom, nekem elég sok bakancslista-item van már kipipálva.
- angolul olvasás - megtanultam, fenntartom, fejlesztem
- hangoskönyvek - auditivitásom magasabb szintre emelése az elmúlt évek termése (terméke?)
- blogolás - önkifejezésem színtere :) és persze itt nagyon sok egyéb apróság is, amit nem biztos, hogy "akartam", de tök jó, hogy teljesült: kaptam recenziós könyveket kiadóktól, leveleztem szerzőkkel, bekerült a blogos ajánlóm könyvbe, vagy könyv hátlapjára... És butaság bár, de nagy öröm volt először (és mindahányszor azóta) bemutatkozni PuPillaként, úgy, hogy tudták is, hogy ez kit takar. :) 
- találkozások írókkal, írónőkkel, bloggerekkel és bloggerinákkal. :)  Külön meg kell említenem Csernus Imrét, akivel nagy álmom volt találkozni, beszélgetni, és tavaly a könyvhéten először szemtől szemben álltam fanyar mosolyával, kockás ingével, és ferde orrával, és kis szívem úgy dobogott, hogy ezt menten meg is mondtam neki... :) Idén pedig kezet is fogtunk, bakancslista következő eleme pipa. Jövőre mi lesz?! :) 
Forrás
- nagy öröm az is, ha a "találkozás" csak virtuális felületen történik... Amikor Joanne Harris válaszolt nekem az üzenőfalán (remélem ő volt :)), amikor Karen Essex írt a MySpace-en, amikor J. R. Johansson like-olta a könyvéről írt reviewt Goodreadsen, amikor Baráth Katával twitteren keresztül kapcsolódunk. 
Szóval már nagyon sok minden olyan történt velem, amire azt mondhatom örülök, hogy így alakult, és visszamenőleg kiadnak egy listát csupa olyan dologgal, amik könyvesek is, és jó rájuk visszagondolni. 

Hogy miket szeretnék még elérni, megvalósítani könyves téren? Ha belegondolok, akkor rengeteg mindent. 

Hiszen ha csak magát a tevékenységet, az olvasást nézzük, végtelen hosszú a várólistám. Rengeteg (~350) jó könyvem van itthon, és rengeteg új könyv és könyvötlet lát napvilágot, ami évről évre növeli az engem érdeklő könyvek listáját. Nem szeretek aszerint kategorizálni, hogy valamit illik-e elolvasni és ismerni, az "alapmű" kifejezés is távol áll tőlem, ezért nem is ilyesmiket szeretnék felsorolni, csak egyszerűen azt, hogy mik azok, amit mindenképp, akitől mindent, amiből nem szeretek ki, és folytatom.

Szeretném elolvasni a kedvenc szerzőim összes könyvét, az eddig kimaradtakat és később megjelenő köteteit is Joanne Harrisnek, J.K. Rowlingnak, Jodi Picoult-nak, Karen Marie Moningnak, Sarah Addison Allennek, Csernus Imrének.  
Örülnék, ha esetleg a külföldiek közül bárki eljönne Magyarországra közönségtalálkozóra, és ott válthatnék vele néhány szót. :) Rowlingról mondjuk lehet hogy le kéne tépni a biztonságiaknak, mert túláradnék. :D

Forrás
Szeretnék még életemben sort keríteni az Otoriak történetére, Orhan Pamuk könyveire, A mester és Margaritára, a Száz év magányra, szeretnék Shrivert olvasni, Keyest és Valentét. Szeretnék még találkozni olyan bőröm alá mászós könyvekkel, mint az 1984, a Pi élete, Az ajtó és a Beszélnünk kell Kevinről

Olyan könyvkiadás, amiért megveszek, nincsen, de szeretem gyűjtögetni a sorozataimat, illetve valamikor nagyon szeretnék díszdobozos Fever kiadást, de pl. a Harry Potterekből is nagyon tetszenek az új kiadások, jó lenne többfélét birtokolni. Szintén HP-hoz kapcsolódik, egyszer volt egy igazán vágyakozni való bőrkötéses, Collector's Edition The Tales of Beedle the Bard, emlékeztek rá? Nagyon drága volt, ötvenezer forint, akkor bele voltam habarodva, de persze nem vettem meg, most már nem izgat annyira. 
A Durrell-logo
Ha már Harry Potter, térjünk át a helyekre. Nagy vágyam egyszer eljutni valamelyik tematikus Harry Potter parkba, landbe, akárhogyan is nevezik. Floridában is van, de már elég talán Londonig is elmenni, ott is remek stúdió vezetés van, amit egy rajongónak öröm bejárni. 

Ami pedig még megmozgatja a fantáziámat, az Gerald Durrell és a hozzá kapcsolódó korfui villa, villák, ahol gyerekkorában éltek, illetve a Jersey szigetén található Durrell Wildlife Park. :) Jó lenne ide is ellátogatni, és közelebb kerülni Gerryhez, a nagy állatbaráthoz.


Bakancslistámon szerepel még, de azt hiszem ezzel csak ismételni fogok mindenki mást is, no mi más mint egy KÖNYVTÁRSZOBA és olvasósarok... Rengeteg rengeteg szépséges könyv, faltól falig polcok, rusztikus fa, puha párnák, meleg színek... :) 

Forrás

Kicsit elrugaszkodottabban pedig ,de ki tudja, mindig nagyot kell merni álmodni:
Forrás

- kiadót alapítani (Nima? :))
- antikváriumot nyitni
- lektorálni egy könyvet
- mesekönyvet írni

Ami engem illet, és a könyveken túli életemet, nos, egy részét kicsit túl intimnek érzem, hogy ország-világgal megosszam, de azt hiszem szerencsés vagyok, mert itt is sok mindent kipipálhattam már - persze azért még maradnék egy ideig, köszi :D

Nincsenek extrém bakancs-vágyaim, nem szeretnék tetoválást, delfinekkel úszni vagy bungee jumpingolni. De talán jó lenne, ha egyszer lenne kutyám. Kettővel több lyuk a füleimben. És szeretném látni Párizst is, de ez kicsit biztos közhelyesen hangzik.


A többiek posztjai a bakancsos témában:
ZenkaMiamona
Ilweran, AnariaNimatigi, FFGSzee, Bill, Reea, Bea.

Utóvéd (később csatlakozók): Katacita, Theodora, F-Andi, Bubu

41 megjegyzés:

  1. na, ha össze tudtam volna szedni magam, valami hasonló posztot kellett volna nekem is írni, igaz, nem ugyanezekkel a szereplőkkel.
    te, Pupi, Csernusnál mi lehet még a következő lépés? :D
    alapítsunk kiadót. (csak előtte lottózzunk és nyerjünk.:D) a boltunk már megvan, azt Bill fogja nyitni.

    VálaszTörlés
  2. Pupi, elmegyek veled kilövetni a füled, ha már a floridai útra jobb indokot kellene találnod nekem mint HP ;)
    Viszont ha Londonnal is beéred,és a HP stúdióvezetésért cserébe én kapok egy High Gate temetőjárást, akkor megegyeztünk ;)

    VálaszTörlés
  3. Nima, ki tudja, ki tudja? :) Amúgy semmi, de biztosan minden alkalommal megrohamozom, hogy dedikáljon nekem egyet, vagyis inkább hogy a dedikálás ürügyén váltsunk néhány mondatot, teljesen tinilányos tudok lenni utána az élménytől, Titti volt a tanúja ennek az idei könyvfeszten. :)

    Tittike, mit mondhatnék erre? DEAL! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az vicces volt, igazi romantikus pillanat, Pupi repült, felhők felett ugrált meg minden:)))
      Voltál már amúgy Londonban?

      Törlés
    2. Szó szerint röpdöstem! :)
      Voltam, igen. Szerettem, de az ilyen osztálykirándulós volt, ma más lenne nagyon.

      Törlés
  4. Sose érdekeljen mi hogy hangzik, ez a te életed, te bakancsod. :) Csomó minden tetszik nekem, veled mehetek ide-oda? :D A füledet is kilövöm, ha kell... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, gyere! :D Húha, a fülemet viszont nem biztos, hogy rádbízom :D :D

      Törlés
  5. Durrell, juj, de jó! Oda meg velem gyere! :)

    VálaszTörlés
  6. Pupi miután téged letépnek JKR-ről és veled lesznek elfoglalva az őrök akkor jövök én :D És szívesen elmegyek veled Londonba akárhova ami Potteres, majd elmegyünk a Kings Crossra is a kilenc és háromnegyedik vágányhoz meg Leavesdenbe meg minden muhhahaha.
    Volt olyan Bardos könyv ötvenezerért???? Aranyból csinálták vagy mitől volt olyan drága? Jesszuskám.
    A Csernusimádatod nagyon cuki, és mit felelt rá mikor közölted vele hogy dobog a pici szíved? :D
    A kiadóalapítás nem rossz dolog, mindenki vihetne más területet benne. Könyvet lektorálni is izgis lenne bár lehet beleőszülnénk a dologba a végére már.
    Egyébként szuper lett a listád teljesen osztom a véleményed sok mindenben ^^

    VálaszTörlés
  7. Bea: Oké! :)) Te is szereted Gerry bácsit? :)

    Anaria, köszi! A linken (emlékeztek rá szó alatt) ott is van most is a Bárdos könyv, azért volt drága, mert limitált és bőrkötéses volt. :)
    Hú, Csernus is kicsit zavarba jött, hogy ezzel álltam ott előtte, de legalább láthatta, hogy nem köntörfalazok, totál őszintén kiböktem, hogy mi a helyzet :D és mellesleg tényleg nagyon dobogott a szívem. :) Azt mondta, hogy: na ne mondja, Kisasszony, nem lenne jó, ha nem dobogna! Sármos és flörtölő volt, imádtam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De megnéztem volna! :o :D

      Törlés
    2. Igen, nagyon! :) Minden könyvét elolvastam, amit csak meg tudtam kaparintani, de már jó pár éve nem olvastam tőle semmit. Ha újraolvasós listát kéne készíteni, ő biztos benne lenne. :)

      Törlés
    3. Dejó! Én is nagyon sok könyvét olvastam, és vissza szeretnék térni hozzá. :)
      Az új kiadásokat láttad a könyveiből? Nagyon kedves borítókkal jött ki újra a Rokonom, Rosy és az Életem értelme az Európától.

      Törlés
    4. Juj ettől most nekem is elkezdett dobogni, pedig nem is vagyok rajongó :D

      Törlés
  8. Hát az én fantáziámat is Csernus ragadta meg, de nem biztos, hogy tudni akarom :D
    Gyönyörű szép és kerek poszt. Az enyém nem is hasonlít rá, de megvan a magyarázat mindenre, és azt sem akarom tudni. :)
    Élvezet volt olvasni, sütött belőle az elégedettség és az elragadottság egyszerre. :) Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Reea, nagyon jólesett ez a komment! :) Örülök, ha a lelkesedésem átjött, szeretek ilyen dolgokon filózni. Nekem viszont a tiéd tetszett nagyon - ott is írtam, és az, hogy milyen jó kis fantáziákat soroltál fel benne. :)

      Törlés
    2. Jó, de kifelejtettem egy sereg dolgot. pl. csónakázni Gerryvel, szarkákat és baglyokat nevelni.
      Át biza. Kedvem lenne Csernust olvasni pl. pedig eddig nem érdekelt. Ez benne a legjobb. :)

      Törlés
    3. Csónakázás Gerryvel, de jó! Én akár őserdőt is járnék vele ;) Imádom, ahogy imádta az állatokat, és amilyen őszinte szeretettel átadta ezt a könyveiben.

      Ha szeretnél Csernust olvasni, nagyon ajánlom a Ki nevel a végént, nekem a kedvencem eddig tőle, és szerintem nem vált ki olyan szélsőséges indulatokat, mint egyesekben a Férfi meg a Nő című könyvei. Szóval biztonságosabb terep ahhoz, hogy megtetszen :)

      Törlés
  9. ötletes, hogy nem csak könyvekre szorítkoztál, nekem ez eszembe se jutott.
    viszont ha eszembe jut, hogy ha kiadót alapítanék mennyi művész- és egyéb lélekkel kellene együttműködnöm, akkor inkább messzire rohannék :D

    VálaszTörlés
  10. jujj, a korfui villák egyikét láttam, nagyon tuti helyen van!

    VálaszTörlés
  11. Szee, köszi! Pedig buzdítottam is a kis csapatot, hogy értelmezzük tágan, helyekre, szerzőkre, stb. :)
    Óóóó, láttad az egyik villát? Az eperpirosat vagy a nárciszsárgát? A hófehéret már azt hiszem lebontották :( :)

    Hát persze, azért nehéz lenne egy kiadót összehozni, és halálosan összevesznénk, ez csupán ábránd :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha jól emlékszem én fehéret láttam, úgyhogy most megzavartál :D bár az is már vagy 10 éve volt, de az is lehet, hogy átfestették :) Mindjárt keresek képet :)
      egyébként most, hogy mondod, talán Larry Durrell háza volt :P

      Törlés
    2. Hupsz, bocsi... most hirtelen nem érzem már magam olyan jól informáltnak, ezt a lebontást olvastam egyszer valahol, de persze lehetséges, hogy voltak átalakítások stb. Várom a képet! :)

      Törlés
    3. na, megtaláltam. 2003-ban jártam ott :) http://szilviirkal.blogspot.hu/2014/10/a-durrell-haznal.html

      Törlés
    4. Óóó, köszi! Hát az nem most volt :D Nagyon jó képek! Nyomokban Szee-t is tartalmaznak ;) Ezt a cikket találtam: http://whitemetropolis.wordpress.com/2011/05/29/the-durrell-villas/ 2011-es, ez azt írja a hófehér villa már nem áll, de valóban ez, a te képeden inkább a fehér háznak tűnik, ami Larryé volt, ha jól értelmezem.

      Törlés
  12. Én bármikor benne lennék egy kiadóalapításban, ha bejönne az a lottó ötös :)))
    Pupi, ez tök jó lett, sikerült elrugaszkodni ;) Azért megnéznélek ahogy tinilányosan röpködsz Csernus után :o
    Amúgy az a Beedle the Bard nekem megvan :D :D :D
    Eredetileg 20e körül volt az ára, csak gyorsan elfogyott az erősen limitált mennyiség és utána felment, ma már eléggé pofátlanul sokat kérnek érte e-bayen.
    Ana, itt a képek az enyémről, nem véletlenül került ennyibe :)
    http://konyvvizsgalok.blogspot.hu/2009/01/the-tales-of-beedle-bard-collectors.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szólj ha nyertél! :D Hadd lektoráljak benne könyvet ;)
      Hát azt nem lehet leírni, amikor Csernus-mámorban vagyok. ;)

      Jézusom, neked megvan a Beedle ááááááá gyönyörűű, köszi, hogy belinkelted. Hmm, pedig lehet hogy 20ezret rááédoztam volna, de 50 az már sok.

      Törlés
  13. :D

    Szólj ha meglesz a kiadó!
    Arra kíváncsi lennék, hogy milyen könyveket adnál ki, mire lőnél?

    A Mester és Margarita remek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szólok, szólok! :D Hát ez egy fogas kérdés. Nagyon nehéz lehet jó könyveket kiválogatni. Ha csak az enyém lenne ebben a döntés joga, azt mondom, hogy drámákat (mármint nem a verselőst, hanem drámai történeteket) és igényes fantasyt, fantasy-meseregényeket keresnék, de egy dinamikus profil mindig jó, szóval akár sima mesekönyvek is jöhetnének, persze csakis jófajták, nem olyanok, amiben a fejére szarnak a vakondnak (ismered-e? :D), illetve a sci-fi vonulatból az érthetőbb típus, mert van piaca.

      A Mester és Margaritát mindig tologatom. :) Mellesleg angolul van meg, remélem nem lesz túl nagy falat. :)

      Törlés
    2. Én tökre intuitív lennék, amelyik beszél hozzám, azt kiadnám :)

      Törlés
  14. Nagyon érdekes tételeid vannak/voltak a listán. Az angolost nekem is fel kellett volna vennem, több angol regény is olvasatlanon van :(
    (Lehet csatlakozni a könyvkiadáshoz?)

    VálaszTörlés
  15. Arról hallottál, hogy Sarah Addison Allennek új könyve jelenik meg jövő januárban? Persze nem itthon... http://www.sarahaddisonallen.com/

    VálaszTörlés
  16. FFG köszi! :) Hát az angol már nem új nekem, csak a gimi után is fenn akartam tartani a szintet, akkor kezdtem el angolul olvasni és fejleszteni a dolgot még tovább.
    Persze, lehet! És most várjuk, hogy Ilweran megnyerje a lottó5öst :D

    Mónika, igen-igen, köszi! Egy pár napja-hete láttam és kívánságlistáztam is Goodreadsen. :) Nagyon szép a borítója :)

    VálaszTörlés
  17. én csak azt nem értem, miért akarsz lektorálni? :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért mert olyan szemem van, hogy megakad a hibákon XD De lehet, hogy inkább korrektúrát kéne csinálnom ;)
      Írsz te is könyves bakancsot?

      Törlés
    2. az a baj, hogy ha már dolgozol egy könyvvel, akkor az teljesen elveszti az élvezeti értékét. legalábbis én ezt tapasztalom.
      gondolkozom, hogy írok, csak eddig még nem tudtam semmit kitalálni. szerintem nekem nincs irodalmi bakancslistám, csak utazós. már rég lemondtam arról, hogy előre megtervezzem, mit akarok olvasni, céljaim nincsenek, csak úszom az árral, és olvasom, ami épp a kezembe kerül. meg ha lett volna bakancslistám (mondjuk olyan 5-6 évvel ezelőtt), akkor mostanra mindent kipipálhatnék rajta, közben jól ki is ábrándultam a könyvekből, szóval most csak annyi, hogy újra legyen kedvem olvasni, és tudjam élvezni a könyveket.

      Törlés
    3. Ez igaz, ami munka, az már nem jó... általános érvényű dolog, bármire.
      hmm, hát akkor ehhez kívánok sok sikert! remélem hogy sikerül visszatérned. sajnálom a kiábrándulást. :(

      Törlés
  18. Tök jók ezek a posztok is, szerettem őket olvasgatni. :)
    A "mit illene elolvasni" kérdés már engem is hidegen hagy, pl. biztos vagyok benne, hogy soha többé nem olvasok Tolsztojt meg Hugót, és bár Dickenstől semmit nem olvastam még, lehet, hogy nem is fogok.
    Az angolul olvasáshoz nekem te nagyon inspiráló példa vagy, úgyhogy köszi :)
    Nekem egy 25-ös listám van, amit bő két éve szedtem össze, mindjárt ki is teszem a blogra, hogy lássam, hol tartok benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! :))
      Nos, igen, ezt valahogy elhagytuk a kanyarban, de nem is baj, nem akarok elvárásoknak megfelelni, maximum a sajátjaimnak, de abban egyáltalán nincs olyasmi, hogy márpedig énnekem muszáj lenne Tolsztojt és Dosztojevszkijt olvasni... :)
      Óh, köszönöm, aranyos vagy. :)
      Várom, várom! Csatlakozz ;)

      Törlés
  19. Nekem is nagyon tetszik a poszt. :)
    A kiadóalapításkor gondolj majd rám is. :D És az nálam is cél, hogy a nagyon szeretett írók összes könyvét elolvassam.

    VálaszTörlés