2012. november 25., vasárnap

Skipping Christmas


John Grisham: Skipping Christmas

Nem tudom ki hogy van vele, de én eddig úgy gondoltam, karácsonyi témájú könyvből egyféle létezik: a giccses. Jó, lehet hogy kettő: a giccses és a még giccsesebb. Egy biztos, történetük nem sok van, idegesítően viccesek, vagy megpróbálnak minél meghatóbbak lenni, esetleg valami „csodát” is csempésznek a szerzők a dologba.
Az életemben felbukkanó kifejezetten karácsonyos könyvek csalódást jelentettek. Eddig.

A Skipping Christmas már jó régóta várt rám, hogy elolvassam, de nem lehet ennek ugye nekivágni csak úgy, augusztusban… Kell az időzítés is. Bevettem idén a várólistacsökkentős csapatba, és végre el is olvastam. A könyvből film is készült, Christmas with the Kranks címen, magyarul: Kelekótya karácsony. Ilyen címmel mit is várjunk, hát nem sok jót, valami időkitöltő karácsonyi témájú délutáni filmet, ami mehet háttérzajnak… Na de nem is a filmről akarok beszélni, hiszen nem is láttam.

Luther és Nora Krank könnyes búcsút vesznek Blair nevű lányuktól, aki a Béke hadtesttel Peruba készül, úgy jó egy évre. Mi lesz így velük? Milyen lesz a karácsony? Luthernek már elege van a mérhetetlen és nagyrészt felesleges költekezésből, tülekedésből, állandó ás folyamatos vásárlásból, az ünnep generálta veszekedésekből, a szokásos karácsonyi partiból, amit barátaiknak adnak… mindenből, ami karácsony. Blair nélkül pedig főleg nincs szüksége erre. Gondos és pontos számításai vannak arról, hogy az ünnepekkor milyen tetemes összeget költöttek el tavaly, és hogy ebből vajon mennyi hasznosult – elenyésző százalék. Előrukkol hát az ötlettel feleségének: hagyják ki idén a karácsonyt, és induljanak el helyette karácsony napján a megspórolt pénzből egy karibi hajóútra – sőt, kevesebb is elég minderre, mint amennyit tavaly az otthon töltött karácsonyra elvertek… :) Vagyis, tiszta haszon, stresszmentes pihenés.
De hogy lehet csak úgy „kihagyni”, „átugrani” (jaj, miért nincs olyan jó szavunk a skippingre, mint a skipping? :D) a karácsonyt? Mit szól a szomszédság, amikor Frosty a hóember nem kerül fel a tetőre, és talán nem nyerhetik meg a legszebben díszített utca díját Krankék partizán-akciója miatt? Mit szólnak az ismerősök, akik nem lesznek meghívva a partira, nem kapnak karácsonyi képeslapot, ajándékot? Mi lesz a fával? Nem fog mindez hiányozni? Hány ferde pillantást kapnak majd a hátuk mögött, hát még szembe?
És mi lesz akkor, amikor egy telefonhívás a feje tetejére állít mindent?

John Grisham neve ismerősen csenghet, de biztos, hogy nem emiatt a könyve miatt. Azt hiszem ilyen jellegű könnyed történetet nem is írt ezen kívül, magyarul Elmaradt karácsonyként jelent meg. Neve inkább a krimi és bűnügyi történetek világából ismerős: A cég, Ha ölni kell, A Pelikán ügyirat stb. Valaki csodálkozott is, amikor látta nálam a könyvet, ami kinézetre sem egy Grisham :)

Szeretem a karácsonyt. Mindig is szerettem, és vártam. Idén kicsit talán korábban is rámtört a várakozás, ezért vettem már novemberben kézbe a kötetet. Kényszerültem már „kihagyni” karácsonyokat, amikor éveken át a karácsony a vizsgaidőszak teljes totális fedésébe került, de valahogy akkoris volt körülöttem karácsony, még ha magamban kissé el is kellett nyomni az ünnepi hangulatot. Amikor később sikerült jó időzítésekkel egy kicsit több helyet szorítani a karácsonynak, és felszabadultan díszíteni a fát, az maga volt a boldogság. :)

Forrás: www.weheartit.com
Krankéknek persze ebből hirtelen most semmi nem kell. Se fa, se ajándékok, se semmi. Christmas spirit zeroed. :) Féltem, hogy ebből nem lehet kihozni sokat, de szerencsére Grisham jól ír. Aki tud krimi szálakat szövögetni, az ért a cselekményszövéshez és pont. Az nem ír silányat. Egy remek vígjátékként pörgött le a fejemben a könyv. Alig tudtam letenni tegnap, szinte két nagy falatban olvastam el. Tom Hanks és A pénznyelő című film járt a fejemben. Bár nem volt annyira sírva röhögős, aki azt szerette, illetve az ilyen jobbféle családi vígjátékokat szereti, annak ez is tetszeni fog. Szerencsétlenkedés, apró kellemetlenségek, sok duzzogás, jó poénok, és a végére lesz egy adag christmas spirit is, sőt, még megható is kicsit, de nem erőltetett. Persze be kell állítanunk az agyunkat az amerikai karácsonyra hozzá. Nem kell ehhez szeretni az túlzásba vitt műanyagszagú díszítéseket, ezerszám villódzó égőket, nálunk szokatlan baráti összejövetelt karácsonykor, elég ha szeretjük kicsit magát a karácsonyt. :)

A borító a kidomborodó télapóval, aki sipkáját és csizmáit levéve a pálmák közt pihen, a cím a csillogó, ezüstös betűivel, és a zöld háttéren a hópihék abszolút illenek a könyvhöz :)

Kedvenc mondat: „Quite a brouhaha erupted overnight.” :D

Értékelés: 10/9 jót szórakoztam a könyvön, jobbat, mint vártam. Nem kell persze nagy durranásra számítani, de amit ki lehet hozni egy ilyen szituációból, abba beletett Grisham minden helyzetkomikumot, és még történetet, karaktereket is írt hozzá.
Forrás: www.weheartit.com
Ez az, amit én a szórakoztató, karácsonyi irodalomtól elvárok.


Christmas Book Blacklist:
- Cecelia Ahern: The Gift – csodásan csomagolt giccs-csomag, belemagyarázós tanulsággal, kicsavart csattanóval, ami egész egyszerűen szólva: blah.
-         Alexandra kiadó: Angyali áldás – kisiskolás fogalmazások, habcsókkal.
-        John Snyder: Az aranygyűrű – maszlagos, vallással és csodával kevert igaz történetnek beállított szemét. 


6 megjegyzés:

  1. ez nagyon jól hangzik. kedvet kaptam hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! Azért limonádé ám nagyon, de szerintem ha ilyesmire vágysz, akkor tök jó, és az ünnepek táján főleg. :)

      Törlés
  2. Én a filmet láttam egyik karácsonykor és imádtam, szóval elhiszem hogy jó a könyv :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még sosem láttam, bár már sokszor adták karácsonykor, valahogy mindig lemaradok róla. De most megnéztem az előzetest, és még viccesebbnek tűnik, mint a könyv. :D

      Törlés
  3. A filmet én is láttam, nagyon vicces (Jamie Lee Curtis és Tim Allen a főszereplők), igazi szatíra arról, hogy látja a karácsonyi őrületet valaki, akit az nem igazán bűvöl el. Nem tudtam hogy egy Grisham-regény az alapja, de ezek után kíváncsi lettem a könyvre is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem nem sokan kötik össze ezt Grisham nevével :)

      Törlés