2020. november 13., péntek

Az új Rebecca filmről

Tavaly decemberben olvastam el Daphne du Mauriertól A Manderley-ház asszonyát, és kicsit felemás volt a véleményem róla. A hangulat nagyon megkapó tudott lenni, és izgalom is akadt (számomra újdonság volt minden fordulat), de az elbeszélő naivsága és tehetetlensége, illetve jellemfejlődési hiányosságai zavaróak voltak. Egészében mégis jó élmény, és olyan borongósan, furcsán kedves emlék maradt Manderley. Az olvasás után meg is akartam nézni a régi, Hitchcock-féle filmváltozatot, de aztán úgy alakult, hogy előbb került terítékre az új, Netflixes Rebecca adaptáció. Ami, meg kell mondjam, nekem nagyonis tetszett!

A filmet Ben Wheatley rendezte, Lily James alakítja az új Mrs. de Wintert, Armie Hammer Maximot, és Kristin Scott Thomas Mrs. Danverst. Armie Hammert én még nem láttam eddig semmiben, de szerintem igazán jó választás volt, hozza azt a zárkózott, igazán "brooding" Maxim de Wintert, akit elképzeltem magamban. Kristin Scott Thomas híresen mogorva és már-már ijesztő képeket képes vágni, ódon házas háttér nélkül is, itt meg aztán pláne. Lily James pedig számomra nagyon kedves színésznő, és ebben a szerepben is tetszett, naiv, fiatal lányként, aki belesodródik ebbe a kapcsolatba, a számára idegen új szerepbe és környezetbe, és a régi rejtélybe, amit fel kell oldani... Szerintem sikerült kicsit többet is tennie a könyvbéli, névtelen elbeszélő alakja mögé; ő gondolkodott is, benne volt azért kíváncsiság, kétely, szenvedély... Valahogy élettelibb volt, és kevésbé érződött a bárgyúsága a karakternek, nem az dominált egyáltalán. 


Ugyanígy én úgy éreztem, valahogy többet sikerült a képi világgal is kihozni a történetből,  mint amit az olvasmányélmény adni tudott. Amellett, hogy könyvhű a feldolgozás, remek vágóképek vannak, csodás helyszínek, erőteljes jelenetek, és hát egész egyszerűen pazar jelmezek. :) Valahol olvastam, hogy Armie Hammert Oscar-szobornak öltöztették azzal az okker öltönnyel, de én úgy gondolom az is príma volt. Lelkesen legeltettem a szemem a ruhákon, a festményeken, a Manderley-birtokon, a szobák berendezésén... Mindenen. 



Tetszett az is, hogy mintha sikerült volna sokkal kontrasztosabbra csinálni a Manderley-be érkezés előtti, és utáni részt, Maxim és a lány között. Az elején a randizgatás, felhőtlen boldogság, szerelmes utazgatás nekem nem érződött ilyen elsöprőnek a könyvbeli leírásból, itt viszont abszolút jó volt az éles elütés attól, ami utána jött, a ködös, gótikus, szinte zord birtokon, ahol valahogy Maxim is bezárkózott önmagába, és elzárkózott másoktól... Rájuk telepedett ott Rebecca szelleme - és pont ezt a hatást kellett elérni szerintem! 


Az atmoszféra kellően sötét, baljóslatú volt, Danvers megjelenésekor néha egyenesen vészterhes... A jelmezbálos jelenet is tökéletesen megjelenítette azt a "lefagyást", ami a könyvben is lejátszódott. 

Egyszóval ez egy remek adaptáció, érdemes megnézni. 
Nekem a filmposzter is tetszik, és megvenném így is a könyvet, ilyen köntösben, felidézné bennem a filmkockákat. :)

Valamikor sorra kerítem a Hitchcock-filmet is Rebeccáról, és ki tudja, talán még a könyvet is újra fogom olvasni egyszer. A filmélmény ráébresztett, hogy jobban tetszik ez a klasszikus, mint elsőre gondoltam. 


6 megjegyzés:

  1. Annyi rosszat olvastam erről a filmről, hogy nem mertem emgnézni, de akkor talán mégis. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is sok rossz véleményt olvastam róla, ezért gondoltam, hogy mindenképp megírom ellenpéldának, hogy nekem viszont mennyire bejött! :)

      Törlés
    2. Megnéztem, és be kell vallanom, ha nem is fanyalgók pártján állok, de nekem nem igazán jött be. A vége kimondottan nem tetszett, sem Mrs. Denvers tette (a legutolsó, nem a tűz), sem a kairói szállodai "életük" bemutatása. Persze, nekem ott a Hitchcok-film összehasonlításnak, így meg alapból hátránnyal indult.
      Ami meg már nem a film hibája, hanem magáé a történeté, és ezen csak most, idősebb fejjel gondolkodtam el, hogy Maxim mi a fenéért nem rúgta ki Mrs. Denverst, miért hagyta, hogy szinte szentélyként tartsa fenn Rebecca régi szobáját, és főleg, mi a büdös francért kellett odavinni a lányt.

      Törlés
    3. Örülök, hogy azért megnézted, és visszajöttél írni róla! :) Hát, egy másikkal összehasonlítva, mindig furább, persze, nekem hiányzik mögüle a Hitchcock-élmény, de majd pótlom.
      Ez a könyv igazából elég tökéletlen, én is ugyanígy kifogásolni tudnám a Mrs. Danvershez való hülye ragaszkodását Maximnak, meg egyáltalán, a fura helyzetet, szentély az előző feleségnek, másik szárnyba költözés, idehozni az új nőt, és úgy tenni, mintha mi se történt volna... de ezek a könyv hibái is, ami valahogy mégis a hibák ellenére is valahogy hangulatos és megkapó tud maradni. A színészi játékok, képi világ tetszett?

      Törlés
    4. Igen, az tetszett. :) Kivéve az utolsó jelenetet, SPOILER mert hiába, hogy felszabadultak, és elvileg nyugodtan élhetnek, nekem olyan Bonnie és Clyde érzésem lett a végén. :D Nem tudom jobban megfogalmazni. Egy picivel romantikusabb befejezést vártam volna, de meglehet ez az én hibám. :) SPOILER vége.

      Valóban ezek a könyv hibái, ill. magáé a történeté, és nem is tudom, ezeket már anno, fiatalként is láttam-e, de most nagyon kiugrottak. Az biztos, hogy hangulatos és megkapó a könyv és a film is, minden hibája ellenére van benne valami, ami megfogja az embert. :)

      Törlés
    5. SPOILER igen, egy picit tényleg olyan volt, bár nekem meg pont bejött. :D Azért valószínűleg kísérteni fogja őket a trauma meg a tűz meg minden nyilván. De talán Rebecca már nem. SPOILER vége.

      Szerintem fiatalon sose olyan kiugróak az ilyen hibák, meg még minden olyan új, és sosem látott.

      Törlés