2016. augusztus 29., hétfő

Miért...?

Miért akadok bele idén annyi nekem nem tetsző könyvbe? Miért, miért? Most például ebbe: 


Rájöttem, hogy nem érdemes ezeket erőltetni, így aztán eldobtam úgy 15%-nál, mert még mindig nem  tudott belőlem semmit kiváltani, csak tömény unalomnak éreztem. Az igazat megvallva belekezdtem nemrég Ebershoff másik könyvébe A dán lányba is, amiből nemrég készült film, és azt is félbehagytam. Valamiért nem fekszik nekem Ebershoff stílusa, mert laposnak érzem... A 19. feleség pedig már-már túl sok, lehetne az alcíme az, hogy "minden, amit a mormonokról tudni lehet, vagy talán amit tudni se akartál". Engem érdekel a mormon vallás, de olvasmányosabb, érdekesebb formában fogyasztanám szívesebben. A könyvben egy 18. századi és egy jelenkori szál fut egyébként, és, tulajdonképpen nem is tudok választani, melyik volt érdektelenebb. 

Adjatok jó könyveket a kezembe, könyörgöm!... 

Megfogadom, hogy semmi kétesbe nem kezdek már bele idén, túl sok volt a pofára esés már, meg a silány olvasmány. Kabátkönyvek, újraolvasások, Kakukkszó és Csernus, keblemre!!! 


15 megjegyzés:

  1. Nagyon megjártad az idén. :( Menj biztosra, bár mi a biztos? :)
    Tegnap belekezdtem A leányrablás Budapesten-be. A történet nagyon jó, de az a régieskedő stílus néhol zavar.
    "Kabátkönyvek, újraolvasások, Kakukkszó és Csernus" - jót ötlet. :)
    Ezt ma találtam, de nem tudom, merjem-e... https://bookline.hu/product/home.action?_v=Husemann_Dirk_A_kiraly_elefantja&id=287839&type=22

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg, de innen csak felfele van! :D Főleg, ha jobban válogatok. ;)
      A Leányrablást még én is most nyáron akartam, de eddig még nem sikerült belefogni. :( Jók a megérzéseim vele kapcsolatban, és van, hogy a régiesség se zavar.
      Ó, ezt az elefántosat én is néztem! :) Érdekes lehet, de én is félek, nem repültem rá. :)

      Törlés
  2. Sajnálom :( Én nagyjából nem olvasok semmit sem, szóval te még mindig jobban állsz. :D A Dán lányt szívesen átveszem tőled, ha túl szeretnél adni rajta. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is tudom melyik rosszabb, az olvasási válság, vagy a rosszkönyv-széria. :)
      Nem a sajátom, kölcsönben volt, egyébként szívesen odaadnám neked.

      Törlés
  3. Próbálkozz esetleg a klasszikusok frissebb fordításaival vagy bevált szerzőiddel. Miután közel száz újabb évjáratú könyvet felhalmoztam az idén, úgy igazán jó élményt csak a régiek nyújtottak. Sajnos nagyon kevés manapság az olyan szerző, aki nem kitűnni akar (mert ugye, muszáj is az neki), hanem átgondolt üzenetet közvetít, igényes, kidolgozott stílusban. Bocsi a közhelyért :)
    Ajánlanám Tana French első könyvét, az In the Woods-ot. Magyarul is megjelent, de nem láttam a fordítás minőségét. Az eredeti mindenesetre ritka jó, rendkívül kifinomult, érett pszichológiai thriller, miközben a gyönyörű stílusának köszönhetően, merem mondani, igazi irodalmi élmény is. Olyan szerző, aki a thrillért nem áldozza fel a pszichológiai következetességet, nem feszegeti a jellemzés logikai határait. Ja, és letehetetlen, és benne van minden, ami érzelmileg is motiválja az olvasót :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bevált szerzők, meg bevált regények a legjobbak ilyenkor. :)
      Köszi az ajánlást, utánanézek!

      Törlés
    2. Bizony, érdemes ilyen céllal tartani egy "held for rainy days" listát, kedvenc szerzők szándékosan halogatott könyveivel... :)

      Törlés
  4. Te tényleg jól kifogtad a rosszakat mostanában... meg gondolom egy idő után ez már így gerjeszti is önmagát, hogy tudat alatt is figyeled, hogy mennyire üti meg a könyv a szintet, nálam legalábbis így szokott lenni. Ilyenkor tényleg egy újrázás segíthet egy kedvenccel, de szerintem a Kakukkszó is tökéletes választás erre az időszakra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, nem is tudom, Amadea elgondolkodtatott a kérdésével a molyon, hogy nem lehet-e, hogy az ízlésem is változik, és másra vágyom mint korábban? És lehet ebben is valami. Persze mindig vannak amik örök kedvencek lesznek, és jó elbújni a világukba. :)
      A Kakukkszóra már nagyon kíváncsi vagyok. :) :) Az lesz a következő, punktum!

      Törlés
    2. Ez remek kérdés! David Mitchell pl. megjegyezte, hogy ahogy haladunk előre a korban, annál régebbi szerzőket vágyunk olvasni. Persze nem arról van szó, hogy nyugdíjas éveinkre már csak Gilgamest és Iliászt olvasunk, hanem hogy az idő teltével egyre kevesebbek nyújtanak a múló értékű [írd be bármelyik amerikai napilap nevét] bestsellerek, amelyeket, elnézést, unatkozó túlsúlyos háziasszonyok produkálnak komoly kutatás, műveltség és intellektuális erőfeszítés nélkül. Ha nem is tetszik egyformán mindenkinek minden, komoly oka van annak, hogy "összkulturális" szinten bizonyos művek időtállóak, míg mások nem.
      No, ez jó sznobra sikeredett, de értsd jól :)

      Törlés
    3. Erre vagy arra, de változunk az biztos. Nem is lenne jó, ha mindig ugyanazt akarnánk olvasni, még ha van is egy fixnek mondható érdeklődési kör témában és műfajban.
      A "múló értékű" könyvekről lehetne vitatkozni. Szerintem nem mindig az értéket keressük a könyvekben, néha csak szimplán a kikapcsolódást - legalábbis én sokszor vagyok így vele. Egy Agatha Raisin sorozat például nem képvisel feltétlen "értéket", mégis nagyon szórakoztató, és igényesnek lehet mondani.
      Az időtállósága persze majd csak idővel derül ki mindennek. :)

      Törlés
    4. Én hullámzom, az biztos. :) Régebben pont hogy sznobabb voltam, aztán rákaptam az egynyári slágerekre, de mostanában, ahogy egyre kevesebb a szabadidőm, már jobban mérlegelek, nem csapok le mindenre azon nyomban, ha valami még hónapokkal a megjelenés után is érdekel, akkor jöhet. Szóval ebben igazat adok D.Mitchellnek. :)
      Viszont ahogy öregszem, és a szabadidőm mennyisége csökken, úgy jövök rá, hogy a legjobb, ha leszarom, hogy mit "kellene/illene" elolvasnom, szóval, ha úgy halok meg, hogy nem volt a kezemben Dickens, akkor is teljes életet éltem.

      Törlés
    5. Nekem volt egy időszakom, amikor nagyon szépirodalom-ellenes voltam, utána pedig egy olyan, amikor nagyon rákívántam a műfajra. :) Most leginkább olyan könyvekre vágynék, amik életreszóló élményt adnak, elegem van kicsit a középszerű és "egynek elment" könyvekből.
      Na igen, ha relatíve nincs sok idő, akkor már inkább olyasmit olvassunk, amit tényleg szeretnénk, semmiképp sem olyat, amit "illene". Ezt én sem szeretem eszerint rendezni.
      Dickenstől én a Twist Olivért olvastam gyerekként, és hát... arra emlékszem csak, hogy hosszú volt. :D

      Törlés
  5. Én is arra voksolok, hogy végezz tisztítókúrát egy bevált kedvenccel.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Tisztítókúra! :D Feledteti a rossz regények kesernyés betűtésztájának aromáját... :D

      Törlés