2014. december 17., szerda

Jacqueline Kelly: The Evolution of Calpurnia Tate

Az 1800-as évek legeslegvége, egy texasi család hat gyermekkel, és egy szakácsnővel. A főszereplőnk, Calpurnia Virginia Tate  (imádom a nevét) három öccse és három bátyja közé beszorítva az egyetlen leánygyermek a családban. Calpurnia, vagy ahogy becézni szoktál, Callie érdeklődő és okos kislány, imádja a természetet, és amikor egy nap a sárga és a zöld szöcskék különbözőségének rejtélyén gondolkodik, elhatározza, ő bizony megszerzi Darwin könyvét valahogy, tájékozódik a fajokról, és Darwin bácsi elméleteiről. A könyvtárban persze nem jár sikerrel, és egyébként is a szülei engedélye kéne hogy kikölcsönözze a művet a zord könyvtárosnéni szerint, így elszontyolodva tér haza... Haza, ahol hamarosan kiderül, hogy mogorva, zárkózott nagyapja saját könyvtárában megvan a kötet, és örömmel adja oda a kislánynak. Bensőséges kapcsolat alakul ki a nagypapa és Callie közt, akik korábban egy szót se beszéltek, és Darwin, és a fajok tanulmányozása közös programokra, kirándulásokra ad okot. Szinte biztosak abban is, hogy felfedeztek egy új fajt, egy növényt, és a növényt el is viszik lefényképeztetni a helyi fotográfushoz, aki nehezen tér napirendre, hogy egy darab gazt kell lefotóznia. :)

Mindezt Callie anyja nem nézi olyan jó szemmel, hiszen a 12 éves Callie-nek mint egyetlen lányzónak igen sok minden másban kéne jeleskedni: kötés, horgolás, zongorázás, főzés... Tehetségtelen mindben, és csakis a tudomány érdekli, szöcskéket, lepkéket hajkurászna egész nap. Dédelgeti az álmot, hogy tudományt tanuljon az egyetemen is... Ekkortájt azonban a nőknek nem ez volt a megszokott "szerepe"... 
Érdekes volt az időszak, a korszak, mert itt azért már kezdenek begyűrűzni különféle találmányok, a fejlődés szaga ott van a levegőben. Jön például a telefon, és megkezdi világhódítását a kóla is. :) 

Forrás
A történet egy kicsit Anne Shirley-s volt nekem, ártatlanságában, tisztaságában, és némileg emlékeztetett olyan sorozatokra, mint A farm, ahol élünk, és a Váratlan utazás, amikben egyszerű kisvárosi századfordulós problémák jöttek elő a sokgyerekek családokban. Hasonló volt a hangulat, és emiatt sokkal jobban élveztem, mint amennyire a cselekmény(telenség) indokolná. :) 

Nincsenek benne nagy ívek, vagy katarzis, csak egy kis nagypapa-unoka kapcsolat, darwinizálva. :) 

Értékelés: 10/6,5

“Ahhh. Bed, book, kitten, sandwich. All one needed in life, really."


2 megjegyzés:

  1. "nagypapa-unoka kapcsolat, darwinizálva." Ez nagyon tetszett :D
    Ahogy elkezdtem olvasni a bejegyzést, még Minou is eszembe jutott. :)
    Az alacsonyabb pont ellenére, azért én még nem vetem el... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az alacsonyabb pont nem azt jelzi, hogy nem jó, csak nem annyira kiemelkedő. :) Szerintem tetszene, mert te is szeretted régebben ezeket a sorozatokat, amikhez hasonlítottam.

      Törlés