2020. január 28., kedd

Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala


Az idei első várólista csökkentős könyvem a Kolibri Kiadó egyik Magasfeszültség címkét viselő ifjúsági regénye lett. Korábban már olvastam Magasfeszültség könyvet, a Minden dolgok könyve kedvencemmé is vált, és beszereztem aztán pár másikat is. Lassan eljutok az elolvasásukig is. ;) 

A Hold legsötétebb oldalát Zakkanttal zsákmányoltuk a mese-könyvudvarból valami nevetségesen alacsony, 300 Ft körüli áron, ami már nem is kávéár, hanem még annál is kevesebb. 
Betettem most ezt a furcsa borítójú kötetet a vcs-listába, és kedvem is támadt hozzá már év elején. A Hold legsötétebb oldala abszolút beleillik a kiadó Magasfeszültséggel címkézett sorozatába. Ne tévesszen meg senkit ifjúsági mivolta, vagy rajzos, rövid fejezetei, amik csak úgy sodorják tovább az olvasót, tényleg mintegy végigkergetve a könyvön. Nagyon furcsa hangulatú és témájú, nehéz könyv ez. Eleinte őszintén szólva nem is tudtam, hova is helyezzem el gondolatban, és az idővonalon. Nagyon úgy tűnt, mintha a náci Németországba pottyantunk volna, de később kiderült, nem zsidóbújtatásról, munka- és haláltáborokról beszél, mégis nagyon hasonló nyomvonalon épít egy alternatív történelmet. Fullasztó és embertelen környezet ez, ahol Standish Treadwell a nagyapjával próbál napról-napra túlélni. Láthatatlannak kell maradni, amennyire lehet, nehogy történjen valami, nehogy felhívják magukra a figyelmet, Standisht nehogy kicsapják az iskolából, nagyapa titkos járatát a pincében nehogy felfedezzék... Amikor szomszédjukba új család költözik, Standish barátságot köt Hectorral, a fiukkal. Együtt akarnak űrhajót építeni, szabadságvágyukat szimbolizálandó, a kartonból készült járműben azonban talán nem hisznek eléggé, és így nem jutnak el a képzelt világukba, a juniperiekhez... Egy, a Hetedik Zóna falán átrepülő labda miatt viszont rájönnek egy hatalmas titokra, ami veszélybe sodorja mindannyiukat.
Az Anyaföld iránti feltétlen és elkötelezett hódolat, a "Kullancsok", a fekete kabátosok, a kézmozdulatok, az eltüntetett emberek tényleg a hitleri időket juttatják az eszünkbe, ugyanakkor mindez keveredik a Holdraszállás amerikai környezetével és eseményével. Az Anyaföld ugyanis rakétát küld a Holdra, ezzel szeretné bizonyítani felsőbbrendűségét és kiterjeszteni uralmát mindenkire. Az eseményt mindenhol sugározzák, kötelező nézni, és rajongani érte, miközben az egész mögött talán valójában csupán hatalmi törekvések állnak... Standish egymaga próbál szembeszállni ezzel a végtelenül igazságtalan, az emberi méltóságot a porba tipró, legyőzhetetlennek tűnő diktatúrával.

Az elbeszélés mentes a túláradó érzelmektől, szárazon, tárgyilagosan mutatja be a nyomort, a borzalmakat, a halált, és a gyermekszemszög sem lágyít ezen egy cseppet sem. Nyomasztó és kegyetlen világot tár az olvasó elé, ahol reményvesztettség uralkodik és a feloldozás is rendkívül szomorú.
Az illusztrációk bár nem a történetmeséléshez kapcsolódnak konkrétan, hangulatilag nagyon illenek a sztorihoz, adnak neki egy furcsa, baljós hátteret.

Kedvenc szavak:
- miértföldkő
- propagandasaláta (újság)


Értékelés: 8/10 A történelem valós eseményeit egy kitalált világgal és orwelli gondolatokkal ötvözi. Érdekes utazás, de tényleg egy olyan "rakéta", ami a Hold legsötétebb oldalára visz...

Csak megfelelően érett gyerekeknek ajánlanám, hiába ifjúsági, felnőttként is eléggé meg tud tiporni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése