2020. január 27., hétfő

Könyves podcastok és hangoskönyvek - amikor füllel olvasunk

Pawel Kuczynski műve, forrás.
A Témázunk ehavi kiválasztottja a Fülbevalók - hangoskönyvek és podcastok rejtelmei című téma lett, aminek azért is örülök különösképpen, mert rajongója vagyok a műfajnak: a hangoskönyvek esetében bizony már több, mint 12 éve, de a könyves podcastokra is rákaptam, igaz, elég frissen: tavaly nyáron-ősszel kezdtem el rendszeresen hallgatni többet is, így ezekről is tudok már érdemben nyilatkozni. :) 

Auditivitás

Néhány szót mindenképp érdemes először az auditivitásról szólni a témával kapcsolatban. Az emberek többsége, ha jellemzi valahogy magát, biztos, hogy inkább azt fogja mondani, hogy ő vizuális típus. És persze nagyon nem mindegy, hogy az inger milyen formában és melyik érzékszervünkhöz ér el, és hogy ehhez mérten mi az, amit befogadunk, megjegyzünk, felfogunk belőle. Van, akinek elég végighallgatni egy előadást, és vissza tudja adni a lényeget, míg másnak jegyzeteket kell készíteni, esetleg utána azokat ki is "díszíteni" színekkel, jelölésekkel, apró rajzokkal, hogy jobban megjegyezze a tényeket belőle.
Az azonban, hogy valaki nem tud jól figyelni a fülével - vagy csak úgy gondolja, hogy nem olyan jó ebben, alapjában véve nem akadály a hangoskönyvezéshez, ugyanis az auditivitás csodálatos módon gyakorlással fejleszthető. ;)
Reea talált nemrég egy cikket, amiben pedig azt mutatták ki, hogy a hagyományos olvasás és a hangoskönyvben hallgatott történet az agyunknak ugyanazon részeire hat. Aki szerint tehát nem "ugyanaz", annak mondhatjuk, hogy de, akkor is, ha az élményt másként, más formában tálalja.
A hangoskönyv hallgatás a gyerekkori mesefelolvasásokat idézi fel. Ezért is lehet néha ideális altató betenni egy kis mesét estére a fülünkbe. ;) 

Hangoskönyvek 

Forrás.
Ahogy írtam, én már igen régóta a hangoskönyvezés szerelmese vagyok. Az egész még gimnazista koromban kezdődött, természetesen ez is, mint oly sok minden más, a Harry Potterrel. ;) A HP-kkal sokat fejlesztettem az angoltudásom, szókincsem, és a kiejtésem is, az audio verzió segítségével. Első körben még úgy hallgattam végig a bölcsek kövét, hogy a kezemben közben fogtam szépen az írott szöveget is, és néztem mondatról mondatra, megfigyelve a kiejtést, a hangsúlyt. Ez persze csak az elsőnél ment így, és egy ideig, ha jól emlékszem csak a HP-kat hallgattam, aztán később folytattam más könyvekkel is a hangoskönyvek birodalmába tett utazásokat, főként azért, mert ezáltal hasznosan eltöltött időnek tűnt az egyébként haszontalan, unalmas időtöltés is, mint pl.: utazás, várakozás. Mivel nekem autóban sokáig hányingerem volt, nemigen tudtam könyvet olvasni utazás közben (mára ezt nagyjából sikerült kinőnöm, de még mindig előfordul, hogy a sorok nézegetésétől sajnos rosszul leszek), így kézenfekvő megoldás volt, hogy beteszem a fülembe a könyvet, és közben tudok nézelődni, nem kell fixálnom az ölembe a tekintetem, nem rázza az autó a szöveget stb. Emlékezetes ilyen autós utazásos hangoskönyvezésem volt Szabó Magdától az Abigél. ♥ Egyben azt hiszem ez volt az első HP-n túli próbálkozás is.

Eleinte természetesen nekem is nehezebb volt, nem mindig tudtam odafigyelni, nem tudtam pl. koncentrálni arra, amit buszról le- és felszállás közben hallgattam, ennek megfelelően sokszor kellett visszatekergetnem, de ezek az elején állandónak tűnő, "jaj, mit is mondott" jellegű fennakadások nagyon hamar elmaradoztak, és egyre kevesebbet tekertem vissza. Egy pár hangoskönyv után  már felfogtam mindent, amit mondtak, és ugyanúgy tudtam élvezni a történetet, mintha olvastam volna.
Innentől kezdve pedig nem volt megállás, rajongója lettem a műfajnak, és annak, hogy mennyi minden más elvégzése közben hódolhatok kedvenc hobbimnak, az olvasásnak, a hangoskönyvek révén. Házimunka, pakolás, főzés, utazás, sőt akár edzés közben is lehet olvasni. :)) Nekem ez elképesztő módon tudja növelni a produktivitásomat, és sokkal szívesebben megcsinálom a nemszeretem feladatokat, sőt, valahogy úgy érzem ezáltal gyorsabban is végzek velük, hiszen eltereli a figyelmem róluk a történet.
Ugyanúgy akadtak már hangoskönyvek közt is kedvenceim és félbehagyottjaim, mint papír testvéreiknél, és ugyanúgy értékelem az általuk nyújtott élményt, nem teszek különbséget. Azt viszont leszögezem, csak és kizárólag rövidítetlen, teljes szövegű (unabridged) hangoskönyveket hallgatok. A rövidített nem is kéne, az tényleg "csalás", nem a teljes könyvszöveg, nem is tudnám úgy jó szívvel olvasottnak jelölni.
Magyarul és angolul egyaránt hallgatok audiókat, előbbieknél nagy előny, hogy vannak letölthetőek a MEK hangoskönyvtárból is (bár elég változó a felolvasás minősége), illetve elég normális áron kaphatók CD-n is, utóbbiaknál pedig az a nagy előny, hogy szinte mindenből azonnal megcsinálják a hangos verziót is. A nyelvtanulási aspektusán túl tehát az elérhetőség, választék, is ott vannak pozitívumként, és hogy gyakran maguk a szerzők olvassák fel a könyveiket. Van Audible előfizetésem, rengeteg minden elérhető vele, és a havi egy fix könyvön kívül is szoktak lenni akciók, és ha veszel krediteket, azok se kerülnek egyenként annyiba, mint amúgy az egyenkénti hangoskönyv árak. Ha az előfizetést lemondod, a már megvett könyvek ráadásul a tieid maradnak örökre. Ha belenyúltál valami rosszba, akkor azt vissza is lehet váltani akár. :)

Forrás.

Podcastok 

A könyves podcastok közül Tünde és Brigi, avagy Lobo és Bridge Popkult, csajok, satöbbije az egyik legrégebbi (ők a Hármas könyvelésből inspirálódtak), de bevallom, nem hallgattam őket rendszeresen, csak sporadikusan, mivel hogy nem hallgattam úgy en bloc podcastokat. Néha gépről meghallgattam egy-egy adást, vagy egy felet, de nem volt jó a hangminőség, és bár ez elég szubjektív, de megőrjített az intro, annyira utáltam - szerencsére ezt lecserélték már! :D Köszi! A mostaniakba belehallgatva nagyon sokat javult a hang, és mióta van Google Podcasts app a telefonomon (ajánlom!), telóról is tudom hallgatni az adásokat, fülessel. A fenntarthatóságról szóló epizódot nagy figyelemmel hallgattam pl. és jó volt a Best of 2019 is. Néha sajnos nem vagyok annyira tájékozott a popkultúrában, mint a csajok, filmek-sorozatok terén főleg nem, meg nem kenem-vágom úgy a színészeket sem, ez zavaró tud lenni, mert olyankor nem tudok kapcsolódni a témákhoz. Tőlük még lenne mit bepótolnom. :)
Nem úgy a LibrAmorétól, akikről azt hittem, egy angol podcast, amíg Dóri fel nem világosított, hogy magyarok és nem Libra More, hanem LibrAmore, és két lányzó csinálja ezt is, Nina és Móni. Amikor rákaptam tavasszal a könyves podcastokra, akkor éreztem, hogy ők elég sok olyan könyvet és témát érintenek, amik érdekelnek, így aztán fogtam és kb 3 hét alatt az ÖSSZES korábbi adásukat is meghallgattam. :D Azóta van néhány elmaradásom, illetve olyan adás is volt, ami nagyon nem érdekelt, de összességében eléggé megkedveltem őket, és leköt, amikről beszélnek. :) A Ferrantés adások nagyon jók pl, a teles könyveket, könyvborítók kitárgyalását is élveztem, és az ifjúsági irodalomról szólókat, de csinálnak szuper interjúkat is szerzőkkel, fordítókkal és másokkal. Szerencsére kevés a külső, zajos helyszínen forgatott adás, azok zavaróak tudnak lenni. Amit viszont abszolút nem értek, hogy minden adásban zenélnek egyet... Engem rémesen idegesít, és állandóan csak áttekerem. Én ugyanis azért hallgatok könyves podcastot, hogy ne rádiót hallgassak pl., meg mert nem szeretek zenét hallgatni, csak for the sake of zenehallgatás. Szóval szemöldökfelvonogatások közepette én MINDIG átugratom az aktuális zenét, mert marhára nem érdekel, és marhára hosszúak is. Ezt igazán kihagyhatnák belőle. De ez persze szubjektív. Ahogy szubjektív az  is, mit találunk érdekesnek, és mi fog meg egy adásban. Nem csak a már olvasott, vagy engem is érdeklő könyvek lehetnek jók, lehet más téma is - btw a lányok a soha többé témázásunkat emlegették, és Dóri és Lobo is volt már a vendégük. ;) Ugyanígy lehet borzalmas is a téma, mint pl. az előre nagyon beharangozott Kulcsok egy (még) jobb élethez című epizód, ami ráadásul a leghosszabb epizód is azt hiszem, és egy kín volt nekem, hidegrázást kaptam a vendégtől, és attól, amikről beszélt, nem bírtam hallgatni... Ez most egy frissebb rossz élmény tőlük, de amúgy irtóra csípem őket. :) 
Na de egy picit visszakanyarodva, még mielőtt a LibrAmoréra rátaláltam, a kezdő lökést igazán Szabados Ági podcastja, a Lapozz a 99-re adta meg tavaly. Nagyon vártam az első adást, és aztán minden kedden az új epizóddal indítottam a reggelt, a kávé mellett fülelve. Azóta is nagyrészt meghallgattam az részeket, de közben a színvonal elég változó lett. Kedvenc adásaim voltak a Ferrantés, a Szabó Magdás, Harry Potteres és a Könyvszekeres epizódok. 
A hangminőség mindig jó, és tetszik, hogy van egy állandó felosztás a három rovattal, ettől egyben, Ágihoz illően, van egy kis "híradós" beütése is. Kedvelem, hogy sok embert megszólaltat, és hogy aktuális, népszerű témákat, és régebbi könyveket egyaránt hoz, de nem minden témája és vendége érdekel - ami persze természetes -, és már nem várom annyira tűkön ülve az epizódokat. Túl sok a reklám is, elején-végén az állandó beköszönők kezdenek idegesíteni, ezeket áttekerem. A Lapozz a 99-rét se értettem annyira, hogy akkor a felkonfban meg miért lesz 100 oldal belőle - jó, tudom, kerekítsünk, de akkor már mondhatná ott is a 99-et, vagy fordítva. Apróságok, de mivel minden adásban meghallgatod az elején, elkezdhetsz kicsit tikkelni tőle. :D (Egy kis update, a friss adást , és néhány másiknak az elejét, újra meghallgatva: szerencsére nincsenek benne már az állandó reklámblokkok a szponzorokról és a Felforgatókról, illetve a sok magyarázó ismétlés. :) Ami viszont még elhangzik néhányszor, és nem jön be, az a "garantáljuk, hogy nem lesz több rosszul választott könyv", ami nekem kicsit sarkított, és nem szeretem - mert mégis hogy garantálod, hogy nekem mindenképp tetszeni fog, ami neked tetszett? ;)) 
De amúgy egy nagyon szuper kezdeményezés, és Ági arcával, meg a NIOK révén szerintem nagyot lendített az olvasásnépszerűsítésen ismét, ez dicséretes. :) 

Forrás.
Összességében szerintem a könyves podcastok remek alternatívák a rádióműsorok helyett, mert legalább tényleg érdekes, könyves témákról hallgathatunk egy-egy "másféle rádióműsort". Többnyire rövidek, szórakoztatóak, informatívak. Ugyanakkor persze feledhetőek is, egyik füleden be, másikon ki, ezeket azért lehet félig odafigyelve fogyasztani is. Nem-könyves podcastot még nem hallgattam, de majd egy-kettőbe lehet, hogy belehallgatok. Csak egy bajom van ezzel... :D Ugyanúgy, mint az újságok/magazinok vs. könyvek esetén, a podcastok vs hangoskönyveknél is mindig az utóbbi felé billen a mérleg nyelve nálam, mindig inkább a könyvekkel töltöm az időm, mint más hasonló lightos szórakozással. :) 

És ti hallgattok hangoskönyvet, vagy podcastokat? Meséljetek! :) 
A témához bátran lehet csatlakozni poszttal, vagy csak írjátok meg a véleményeteket kommentben. Ha posztoltok, szóljatok nekem, vagy bármely más témázónak, és belinkelünk titeket is!

A többiek fülbemászó posztjai:

Sister, Anett, Heloise, Dóri, Reea, Mandi, Nita

Utóvéd (később csatlakozók): 



16 megjegyzés:

  1. Már előre sejtettem, hogy a véleményem veled fogok leginkább egybecsengeni, és nem tévedtem. Mondjuk Szabados Ágitól nekem tikkelni kezd a szemem, és mindannyian írtunk is róla, csak a legtöbben kedvelik. :)

    Érthető, hogy a könyveket inkább előtérbe helyzet, nálam kialakult, hogy mikor melyiket hallgatom, így jut időm mindenre, de nem hiszem, hogy ez a sor tovább bővíthető lenne. Még egy új, és összeomlik a rendszer :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértelek, bár én kedvelem Ágit és a kezdeményezését, nekem is vannak kifogásaim, és nem rajongok feltételn nélkül a podcastért sem, viszont mindenképp szuper, hogy olvasásra buzdít, és hogy más, eddig nem olvasó tömegeket is bevonzott, olvasásra motivált, és motivál.

      Hát igen, elég sok mindent hallgatsz, kell is a rendszer. :D Én néha elég hedonista vagyok, és akár váltogatok is a papír alapú és az audió közt. Többször töltöttem már audible-ön is olyanokat, amik megvannak papíron is, mert épp a másik élményhez volt kedvem, vagy újrázni hangosban, vagy nem magyarul akartam, stb.

      Törlés
    2. Ne is mond! Nálam az is megesett, hogy elkezdtem valamit könyvben, aztán már hangoskönyvben fejeztem be. Több ismétlésem is audiobook volt, és ezzel egy olyan ajtó tárult ki, amit már sosem fogok tudni bezárni. :D

      Olvasásra buzdít, de könnyed olvasmányokat nem is igen ajánlott, mert nem is igen ismeri őket, talán egy esetben, már nem tudom, mi volt az, de meg is lepődtem. Csak ugye ezzel meg az a baj, hogy ha csak azért olvassa valaki, mert ott hallotta, aligha megy vele sokra.Bár az is igaz, legalább elolvasta. De mivel ezzel egyedül vagyok, hajlamos vagyok elfogadni, hogy én látom rosszul, viszont akkor sem nekem való. :)

      Törlés
    3. Nálam is. :) De ne is akard bezárni, jó ez így! :D Én néha csak azt sajnálom, miért nem fedezhettem már fel korábban a hangosokat, kár hogy előbb nem volt ekkora térhódítása. Kamaszkorom plafonnézegetős órái, meg Jerry Springer show-i helyett is jó lett volna valami értelmesebbet csinálni, pl hangoskönyvre elaludni. :D

      Igen, ezt én is látom, az effortot értékelem ugyan, meg tök jó, hogy buzdít, lelkesít, megmondja, hogy lehet igenis időt szakítani az olvasásra, és ajánl könyveket, de amúgy, ahogy azt valamelyik másik posztnál kommentetltem, nagyon sok mindennel nincs eléggé képben, és ez az interjúkon látszik is, néha túl általánosak a kérdések, sok a heherészése, amikor nem tud valamit lereagálni, és hát igen, bizony nem olyan sok újat mutat amúgy annak, aki könyves berkekben kel és fekszik.
      Inkább az lehet a jó, ha olvas valamit és ezáltal felfigyel más könyvekre is, és olvas majd mást is, nem csak amit Ági ajánl.

      Törlés
  2. Nem akarom lenyúlni a címet, ugyanis valódi könyves podcastként a Hármas könyvelést kéne jegyezni, ők már 2011-ben is ajánlottak könyveket, sőt mostanában megint. Igazából nekem is ők voltak az inspiráció, hogy vágjak bele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, köszi, én erre nem emlékeztem, kiigazítom magam a posztban mindjárt. :) Inkább úgy stimmel a dolog akkor, hogy a legrégebbiek vagytok, akiket én is ismerek. :D A Hármas könyvelésből nem hallgattam még sosem.

      Törlés
  3. Elfeledkeztem róla, hogy te ilyen nagy hangoskönyv rajongó vagy, úgyhogy most kellemesen meglepődtem rajta. :) Szuper, hogy ennyire sok pozitív élmény fűz hozzá, és még az angol tanulás fejlesztésében is segített neked. :)

    A podcastoknál nálad is sok a közös pont, LibrAmore, Szabados Ági, Popkult Csajok... Ezeket én is mind hallgatom, ha nem is folyamatos figyelemmel. :) És milyen érdekes, hogy te és Nita is megjegyezte, hogy mennyire feleslegesek a LibrAmore adásokban a zenék. Ehhez is csak csatlakozni tudok, én sem igazán értem, hogy milyen funkciót töltenek be. Ja, és a Felforgatók... :D Egy idő után nagyon zavart, de mostanában gyakran hallgatjuk Kadarkai Endre interjúit - bár inkább a YouTube-on, mintsem a Spotin. Nekem abszolút pozitív csalódás!

    Klasszul összeszedted őket, élvezetes poszt lett! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megleptelek akkor! :)
      Jaj nagyon sokat segített. A hallásértés feladatok hangoskönyvvel háttérrel pl egyáltalán nem olyan nehezek. Meg nagyon jól megalapozza a kiejtést, meg lehet ismerni jobban a nyelv ritmusát. :) Szóval számtalan szuper előnye van. Ja és filmnézéshez is előnyös, mert egyre jobban értettem egy idő után a bármilyen szöveget a filmekben is, mert már rá volt állva a fülem. :)
      Örülök, hogy többen vagyunk, akik nem értjük a zenés betétet! :D
      A Felforgatók lehet hogy jó, engem csak maga a reklám zavart, hogy állandóan azt hallom. :)

      Köszi, örülök, hogy tetszett! :*

      Törlés
  4. Nahát, többen is írjuk a Lapozz a 99-re kapcsán, hogy mostanában már nem olyan jók az adások! És jaj, tényleg ez a "garantáljuk, hogy nem lesz több rosszul választott könyv" - tényleg idegesítő, ez olyan Könyves blogos szöveg, mint a szintén elhangzó "megmondjuk mit olvass és mit ne" De valóban elvitathatlan érdeme még, hogy fellendítette ezt a műfajt idehaza.

    A hangoskönyvekkel kapcsolatban olyan lelkesen írtál, és hogy az elején hasonló problémákba ütköztél, mint én, csak te kitartottál - velem ellentétben :) szóval nagyon kedvcsináló és inspiráló lett ez a része, komolyan kedvem támadt a műfajhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy ez az általános megfigyelés, pedig nem beszéltünk róla előtte.
      Pontosan, a KÖnyves blognak volt ez a hülye szövege, hogy "megmondjuk mit olvass és mit ne"... valami hasonló volt szerintem a Lapozz-ban is, de ez a garantáljuk blabla is nagyon idegesítő, mert már miért garantálnád? :D Kellenek egyébként a csalódások is.
      Igen, ez elvitathatatlan érdeme, én is emiatt érdeklődöm először igazán a podcastok miatt, hiába voltam koca-popkult hallgató (de csak szgépről) korábban.

      Ó, örülök, hogy lelkesítő! Szerintem nem szabad úgy tenni, mintha mindenkinek csettintésre menne a hallgatva figyelés, megvannak ennek a stádiumai, de mivel tényleg képesség szinten fejleszthető az auditivitás, mindenképp csak fejlődni lehet a gyakorlásával. :) Totál ugyanúgy nekem is megvolt a fel-leszállásnál a nem tudok figyelni, de elmúlt... Meg az ember megfigyeli, hogy mikor nem tud figyelni mégse, és akkor visszateker - kezdetben mindig túl sokat, 1-2 percet is akár, ami miatt unja az újra hallgatást, holott csak max 30 mp-ről maradt le. De erre is rá lehet érezni. :)
      Nagyon örülnék, ha lenne neked is több sikerélményed a műfajjal! :) Hajrá!

      Törlés
  5. Hangoskönyvhallgatásból te vagy a példaképem! :D Ahogy Anett írta, én se mernék angolul hangoskönyvet hallgatni pedig ott olyan nagy a választék - Lobonál is mindig látok valami jót, vagy épp a podcastban mesél róla :)
    Áginál a reklámok, meg a nagy szlogenek engem is idegesítettek, azokon átpörgettem, de úgy vettem észre én is az új adásoknál, hogy eltűntek végre. Almási Kitti részét én is nagyon vártam, meg a végén Hasi is volt - tökély :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszi! *-* Ha hallgatnál mégis angolul, már ismerős darabot fogjál, azzal szerintem könnyebb próbálkozni, mert azért nagyjából tudod miről szól, nem akaszt meg annyi minden. :)
      Igen, tényleg kivették a reklámokat a Lapozzból, ez szuper! :D Én ma hallgattam meg a Bárdos Andrásosat, az se volt rossz rész, bár a Krusovszky-féle ajánlás nem érdekelt, a Vera ajánlója pedig nagyon semmitmondó volt. (de amúgy a Verát így is úgy is olvasni fogom)

      Törlés
  6. Lapozzból nekem pont a Szabó Magdás rész volt az első, azt hittem, hogy kinyúlok tőle, annyira nem tetszett :DD A HP és a könyvszekeres viszont tényleg klassz volt.
    (és én sem értem ezt a 99/100 oldalas dolgot, akkor vagy százat olvass, de miért ez a neve? meg minek százat olvasni, ha már az első 50 se jön be?)

    Reklámokkal, zenével engem is ki lehet kergetni a világból, mondjuk én pont angolul hallgatok podcastokat, például Gretchen Rubinét. Na, az övé a mit NE hallgass kategória, reklám- 5/10 perc beszélgetés-reklám-beszélgetés-reklám az egész :( rendkívül nagy csalódás volt.

    Én szerettem a régi Popkultcsajok intrót is :)) csak a minőség zavart, meg az a LibrAmore kávéházas részeknél is szokott.
    Hármas Könyvelést pedig szerintem én is ajánlottam tavaly, egy női és két férfi tag van, heti 1-2 olvasmánnyal fejenként, és rendkívül izgalmas, változatos szelekcióval.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elbizonytalanítottál, hogy hátha rosszul emlékszem, és visszahallgattam azt a blokkot, tényleg nem olyan nagyon jó rész... Juhász Anna nagyon maga felé kanyarítja a szót benne, bár érdekes a személyes nézőpont is, de az az igazság, hogy akármennyire felkapott irodalmár is mostanában, kezdek rájönni, hogy én nem is kedvelem ezt a nőt. :D Azt hiszem annak örülhettem akkor, hogy jeee, ő a téma, és jobb benyomásokat hagyott maga után az adás, mint amennyire valójában jó volt. :)

      Ugye, milyen zavaró ez a 99/100... De tök jó, hogy kiszedték már belőle ezt a magyarázkodást. :)
      Uhh, Gretchen nem hangzik jól!
      Az intró tényleg nagyon szubjektív, én nagyon nem szerettem az elsőt. Ez a mostani cuki. A Hármas Könyvelésbe is bele fogok hallgatni. :)

      Törlés
  7. Wow! 12 éve hallgatsz hangoskönyveket? Mennyire menő már! Sajnos ahogy írtam a posztomban én a CD-t már nem is tudom sehol se lejátszani, de azért reménykedem benne, hogy 2020-ban sok jó podcast indul vagy indul be jobban, hogy lesz mit hallgatnom utazás közben. A zajos adások, és idegesítő zene nekem is elveszi a kedvem néhány podcasttől, de tök jó, hogy van javulás, úgyhogy lehet újra próbálkozni majd velük :) A Felforgatók podcastat annyira beharangozták, hogy amikor megláttam, hogy kijött az első rész csak azért is belehallgattam, aztán soha többet nem hallgattam meg egyet sem. Nem tetszett, kár volt ennyire promózni :D Amúgy Ági most kicsit újított az adásokon, a keddi Bárdos Andrással szerintem tök jó lett, nagyon szeretem, hogy már reggel ott hallgathatom, ha indulok a munkába. Az én kedvenceim is a HP-s rész, a Könyvszekeres volt eddig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon régóta! :) Nekem még az első HP-k MAGNÓKAZETTÁN vannak meg, ezt kapd ki! :D https://www.amazon.com/Harry-Potter-Audio-Cassettes-Books/dp/B0010K4X8Y Ilyenek. Azt hiszem a 4. kötettől lettek CD-s verziók. ;) De valóban, már a CD-ket is nehéz lejátszani, utat törnek a streaming szolgáltatók, meg az előfizetések, mint az Audible.
      Én nem próbáltam a Felforgatókat, engem ugyanis pont eltántorított az agyonra reklámozás. :D
      A Bárdos Andrásos rész nekem is nagyon tetszett, imádtam a lelkesedését, és az őszinteségét. :)

      Törlés