2023. január 21., szombat

Összegzés 2022

Forrás.
Amint az látszik, végül nem sikerült "előre dolgoznom", sajnos kiszaladt alólam az idő, és csak álmodozni tudtam arról, hogy ideülök, és sikerül is valamit kreálni... A sok elmaradt könyvértékelés se segített, néhánynak a megírását az összegzés elé vettem, és tessék, mindjárt január második felében is vagyunk. Eltelnek a napok, hogy csak sóvárgok a blog után, meg a szabadidő, a csend, a "semmi" után. Akad aztán egy óra, vagy másfél itt, vagy ott, de mindig kell másra, mindig elmegy másra...
Nagyon nehéz bármit beszuszakolni, és egyre rosszabbul érzem magam, minél több nap marad ki, amikor tudtam bármi olyanba is fogni, ami kikapcsol, vagy elhozza a flow-élményt. Az ide való irkálás mindig ilyen volt. Viszont, ezzel a nosztalgikus - régen mindenre mennyi időm volt, most meg semmire sincs - kesergésemmel sem jutok előrébb az összegzőposztomban, csak a szavakat szaporítom, úgyhogy vágjunk is inkább bele. :)

Lássuk, milyen is volt 2022 könyves szempontból, és mik a terveim 2023-ra!

Statisztika

Nincs összefoglaló stat nélkül! :) 2022-ben 138 könyvet olvastam el, amik összesen cirka 14820 oldalt tettek ki. Átlagosan tehát 40 oldalt olvastam el naponta, de ez az egész ugyebár csalóka. Valószínűleg akadtak napok, amikor saját és újramegújramegújra olvasott gyerekkönyvekkel együtt akár 300 oldalakat is elolvastam. :) A 138 olvasásból 102 volt mesekönyv/gyerekkönyv/lapozó, és csak 36 rendes, könyv-könyv sajnos. Ebből a 36-ból viszont 3 kötet is meghaladta az 1000 oldalt. Két Strike kötet, valamint Obama Promised Landje is igencsak féltégla volt - vagyis csak lett volna, ha nem Audible-ről hallgatom őket. :) 

Az elolvasott könyveket linklistával együtt >itt< találjátok.


Kattintásra megnőnek a helyes kis pie chartok!

A 36-ból 18 könyvet olvastam angolul, tehát pont a felét, plusz a gyerekkönyvek közt is volt még 8 angol nyelvű, ezek nagyrészt az Usborne Sound Bookok voltak, amik nagyon szuper kiadványok. 
17 könyvet hallgattam hangoskönyv formában, és még mindig hálát adok ezért a találmányért, nagyon jó akkor is hallgatni valami történetet, ha amúgy nincs rá két szabad kezem, meg egy kanapém. :) 
Recim egyáltalán nem volt idén, de nem is bánom, ezt elengedtem, ha nem is örökre, de jó időre. Újraolvasásom csak volt: a Troubled Bloodot vettem elő az új rész, a The Ink Black Heart előtt, és nagyon jól tettem, piszok jólesett ismét elolvasni, és csak megerősítette bennem, mekkora kedvenc részem is a sorozatból a TB. :) 
A mesekönyvek az összes olvasás 73%-át adták, de rajtuk kívül is beficcent azért még 3 ifjúsági könyv is.



Sorozatrész 12 volt, nonfiction pedig 6 került sorra, ezek közül 2 volt gyerekneveléses könyv, 2 pedig életmódkönyv, amit amúgy nem nagyon szoktam olvasni. Pszichológiai könyv nem is került sorra 2022-ben, és erre bizony csak most döbbentem rá, ahogy leírtam. Verseket és útikönyvet sem olvastam tavaly.




A grafikonok tanúsága szerint szeptemberben és decemberben olvastam a legtöbb könyvet, de ez csak azért tűnik így, mert akkor adminisztráltam a gyerekkönyveket. :D Engedelmetekkel viszont semmi kedvem szétbogarászni a többitől őket, szóval that's that. Februárban, áprilisban és novemberben is sajnos csak 2-2-2 könyvet fejeztem be, ezek voltak a legkevesebbet olvasós hónapok.




Lina Sidorova festmény Forrás
Blogdolgok

A blogstat ~621664-en állt meg január elején, ezt ilyenkor szoktam itt rögzíteni, mert máshol nem marad meg. :)
2022 sajnos az eddigi leggyengébb év volt a bejegyzések számát tekintve, ugyanis még az előzőnél is 20-szal kevesebbet, összesen 45 posztot írtam csak, egész évben... Sír a lelkem ezt a számot látva. Eléggé padlóra rak, hogy szinte sosem tudom azt csinálni, ami örömet okoz. Az tud igazán feldobni, ha összerakhatok egy bejegyzést, van időm (és maradék agyam) átgondolni mit írok le,  van időm válogatni képeket is hozzá, idézeteket bemásolni, linkeket beilleszteni, kijavítgatni a hibáimat... Elszöszölni ezekkel a seemingly "felesleges" és "haszontalan" dolgokkal az az időtöltés ami a mentális egészségem alapja. És ez mára luxus lett. 

A legtöbb posztot decemberben írtam (8), a legkevesebbet pedig áprilisban-májusban-szeptemberben-novemberben (2).  Igaz, ami igaz, azért üres hónap nem volt. A havi zárásokat többször is összevontan csináltam, és néha zanzásítottam az olvasmányélményeket is. A blog megünnepelhette 13. szülinapját is! :)
2022-ben nem született paprikás poszt, ezúttal semmi nem hergelt fel annyira. A Témázásba én három posztot írtam még év elején, és aztán később úgy döntöttünk, szünetelünk. Ez még mindig tart, sajnos a szervezést és menedzselést egyelőre nem tudom újra vállalni.

Top5? Top4? Top1?

Ismét kérdőjellel kerül ide a szokásos bekezdés... Színeket és számokat tanító mondókákból nyilván nem lesz toplistás olvasmány, abból a 36 könyvből pedig, ami a gyerekkönyvek nélküli szekciót teszi ki, nos most nem igazán jött össze 5 olyan kaliberű könyv, mint a korábbi években szokott. 

A tavalyi év legjobbja: 



És ő is úgy, hogy még 2021-ben kezdtem, inkább még ahhoz az évhez tartozott volna, csak átcsúszott. Kedvencnek is jelöltem.

A top 5 az elmúlt két évben egyszerűen ledarálódott nálam... :( 2021-ben még volt rajta 4 könyv, és most itt áll ez az egy szem ifjúsági regény. Nem tudok jó szívvel mást rátenni, szeretném ha a top5 különleges crème de la crème maradna továbbra is, és nyomába tudna lépni az előző évek címei által nyújtott élményeknek. Szeretnék újra igazi top 5-ös könyvekbe botlani! 

Kiemelkedő olvasmányélmény volt: The Child Finder, A visszaadott lány, Hurok, Troubled Blood (újraolvasásként is - új poszt nem készült, a régit linkeltem), The Ink Black Heart. Remek kikapcsolódást nyújtottak, üdítőek voltak, és nagyon jót szórakoztam rajtuk: The Little Café in Copenhagen, Finlay Donovan is Killing It, Finlay Donovan Knocks 'Em Dead. :) 

A legjobb nonfiction Meik Wikingtől Az emlékteremtés művészete volt.
A leghangulatosabb regény: Jessie Burton: The Miniaturist
Legjobb új szerzők: Donatella Di Pietrantonio, Domenico Starnone, Elle Cosimano.
Legérdekesebb műfaji crossover (regény /önsegítő könyv): Lori Gottlieb: Maybe You Should Talk to Someone. Azért is ki kell ezt a könyvet emelnem, mert közhelymentesen volt tele bölcs, és elgondolkodtató tartalommal. 
Legnagyobb meglepetés: Elena Ferrante: Amikor elhagytak.
Legjobb mesekönyvek: Tölgyerdő meséi, Usborne Sound Books, Scolar böngészők, Jörg Mühle Kisnyuszi könyvek, Harcos Bálint: A boszorkánycica, Szálinger Balázs: Koala a kiflin hintázik. 

Citrom-díj
Forrás.


Az év csalódása Marc-Uwe Klingtől A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet című förmedvény volt, amiről nem is írtam inkább, és azóta el is pateroltam a háztól. Pedig a Qualityland után azt hittem Klingtől egy jó kis humoros mesére számíthatok.
Csalódás volt még Blake Crouch-tól az Upgrade (ki is ábrándultam kissé a szerzőből most) és Sue Monk Kiddtől a The Secret Life of Bees
Nem tetszett Susan M. Boyer Lowcountry Boil-ja, a sorozatot nem folytatom. Nagyon felejthető kis semmiség volt Heather Webbertől a South of the Buttonwood Tree, tőle inkább a Midnight at the Blackbird Café-t ajánlom, ami nemsokára jön magyarul is! 
A korábbiakhoz képest kevésbé tetszett a St. Oswald harmadik epizódja a The Narrow Door, de azért vele nem "haraptam citromba", jólesett elolvasni, csak jó lett volna, ha egy kicsit kevésbé van elnyújtva egy része, illetve a narrátor stílusa nem annyira jött be. 

Forrás.
Olaszok, krimik, és romantikából a hyggébe, avagy 2022-es témák

Érdekesen alakult az év, váratlanul több sorozatba is belefogtam, és azoknak volt hogy sikerült a második kötetét is elolvasni még az éven belül. :) Több olasz regényt is olvastam, Ferrantét, Starnonét, és két Pietrantoniót is, és mindben szerettem az olaszos keménységet, az egyszerűen odavetett szavakat. 
Több krimit is sorra kerítettem: két Galbraith, egy Agatha Christie, öt Simenon és egy M.C.Beaton a mérleg belőlük, bár ez utóbbi azért igencsak tingli-tangli kategória. Olvastam két gyereknevelős könyvet is, az egyik szándékosan volt vicces, a másik nem. :D 
Nyáron horgomra akadt egymás után pár remek, könnyed, szórakoztató olvasmány, Julie Caplin könyve miatt pedig aztán fejest ugrottam a Hygge tanulmányozásába is, és két életmódkönyvet is elolvastam.
Akadt még az olvasmányok közt egy kis bizarr, nem ijesztő horror is, egy napló (méghozzá Frida Kahlóé!), és egy valós tényeken alapuló regény a leghíresebb szovjet mesterlövésznőről is. Amilyen rövid a rendes könyves listám, olyan változatos is. :) 
A vcs-listáról való olvasásokkal több várólista-matuzsálem is eltűnt végre a várakozók közül, például a The Miniaturist, a The Secret Life of Bees, és az Amikor elhagytak

A kihívásokról

A szokásos kihívásaimat sikerült teljesíteni most is:
  • Saját kép. A vcs-ről elolvasott könyvek kis
    társasága (minusz Denfeld, mert az csak 
    audioban van meg).
    a Goodreads Reading Challenge-en év elején kijelölt 65 könyv olvasását elértem, bár persze sok mesével megtűzdelve
  • és a várólista csökkentést is sikerült megcsinálni, 2022-ben végül 14 címet pipáltam ki a listámról, hurrá! Domenico Starnone volt az utolsó, akit már kis híján átlöktem az idei évi listára, amikor is a kezembe került, és benne is maradt. ;) 
Beszerzések

Nem toltam túl a beszerzéseket, csak 34 új könyvem lett, ennek jó részét - 17-et - ráadásul ajándékba kaptam, 1-et pedig nyertem, Boglinc nyereményjátékán. :) A legdrágább könyv, amit vettem a MinaLimás HP2 volt, a legolcsóbb pedig Robert Merle: Állati elmék Kapszula könyvtáras kiadása. A legtöbb könyvet 20-33% kedvezménnyel vásároltam meg, megvárva a jó akciókat, főként Book24-en, illetve előrendelésekkel. :) Az új könyvek közül 8-at olvastam már el. 

Az év folyamán 15 könyvemet el is tudtam adni Molyon (13-at egy valakinek ráadásul, hurrá! :D), 3 mesét pedig jótékonysági gyűjtésbe adtam, így aztán a polcaim még bírják szusszal. 
Megörültem, amikor megpróbáltam egyeztetni egy könyvfelvásárlóval, hogy további 100 könyvtől is megszabadulhassak, de jó nagy blama volt az egész, úgyhogy a könyvek maradtak egyelőre. 
Hogy a kisfiamnak mennyi új könyve lett, arról némileg a gyerekkönyves szám ad tájékoztatást. xD 


Programok 

Nem sok könyves programot tudok sajnos beszorítani, de azért nagy öröm volt, hogy eljutottam a könyvhétre és a könyvfesztre is 2022-ben újra, utóbbira gyerek nélküli kimenőm volt, és Anettal randalíroztunk. Még egy Veress Attila dedikálás is belefért a délutánunkba. :) Remek volt! ♥

Forrás.
Tervek 2023-ra

Sajnos pont az igazán ütős top5 nem jött össze, amit kívántam magamnak 2022-re, de ez nem tántorít el attól, hogy 2023-ra is kitűzzem célul: tingli-tanglik helyett jöjjenek az igazán jó és maradandó könyvélmények! Persze ezt sokszor kevéssé lehet befolyásolni. 

Szeretnék továbbra is átgondoltan vásárolni, és jó lenne, ha sikerülne további könyveket is eladni, amikre már nincs szükségem. A polcaimra is ráférne egy kis átrendezés, már csak azért is, hogy például végre egy helyen legyen az összes Harry Potter. ♥ :) 
A Goodreads Reading Challenge-en idén 55 könyvet adtam meg irányszámnak, ezt mindenképp szeretném elérni, és leginkább úgy, hogy a mesekönyvek ezen kívül számolódjanak. A gyerekkönyveket idén is tömbösítve fogom szerintem adminisztrálni, de az a gyanúm, azért akkora szaporulat most nem lesz, nagyon sok mindenből tudunk válogatni, és ezekkel elleszünk egy darabig, néhány új könyvvel kiegészítve az ünnepekkor. :) 
Természetesen részt veszek idén is a várólista csökkentő játékban, mint mindig, és szeretnék minél több könyvet elolvasni a listámról. 
A maradandó élményeket nem egyetlen műfajon belül fogom keresni, az év jelszava legyen a változatosság! Persze visszatérek már ismert szerzőimhez is, lesznek krimi-olvasások, olasz regény, és újra tervezek pszichológiai köteteket is olvasni. Gyereknevelős könyvből már csak egy van, amit biztos elolvasok mostanában, a Montessori tipegő, talán ez adhat valamit, aztán a továbbiakban csak Vekerdy fog érdekelni a témában. ;) 
Újraolvasás nem biztos, hogy lesz idén, de bármikor előtérbe kerülhet valamelyik kedvenc mégis... A Mielőtt a kávé kihűl újrázása lehet még esélyes, az új rész elolvasása előtt. Nem ambicionálok nagy célokat, hogy majd pont idén olvasom újra a Fevert, a HP-t, vagy a korábbi Strike-okat, de nem is zárkózom el egyiktől sem. :) 

Tervezek elmenni mindkét nagy könyves eseményre idén is, lehetőleg gyerekmentes programként. Jó lenne pótolni sok-sok elmaradt találkozást is! 

Kívánom, hogy legyen nektek is változatos, és maradandó olvasmányélményekben gazdag 2023! 

Forrás.


A többiek évösszegzői:

Dóri, Lobo, Heloise, Nita, Sister, Ildikó,


6 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy végre meg tudtad írni. :) Nehéz ügy, ha az embernek nincs meg a magára szánható ideje, sajnálom. :( Csak közhelyeket tudok ismételni, hogy majd jobb lesz, ahogy a gyerek nő. :)
    Külsős szemmel nézve jó kis olvasós év volt ez, 36 "rendes" könyv, amiből három 1000 oldal feletti, szép eredmény. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én is örülök! :))) Igen, sajnos most ilyen ínséges idők vannak, de igyekszem azért a legtöbbet kihozni a dolgokból. Igazad van, azért egyáltalán nem szörnyű a 36 könyv, meg a kevesebb poszt sem, néha nehéz kívülről nézni. :)

      Törlés
  2. Örülök, hogy sikerült végül évzárót írnod. :)
    Azt kívánom neked, hogy idén legyen meg a top5 és sikerüljön találkoznunk <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Igen, találkozzunk! :) ♥
      Én még a tiédnek az olvasásáig nem jutottam el xD De igyekszem.

      Törlés
  3. Szerintem tök szuper, hogy kicsi baba mellett is tudtál évet összegezni. :) Az 55 könyv teljesen reális célnak hangzik, főleg, hogy a tavalyiak közül néhány akár két-három könyvnek is beillett volna az oldalszáma alapján. :) Nagyon szorítok, hogy legyen köztük igazi "crème de la crème" élmény is! Jó lenne személyesen is összefutni valamelyik könyves eseményen, hátha az idén összejön! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Szerencsére már nem is olyan kicsi! :D Igen, a féltáglák most elfogytak úgyis, jöhetnek a normál méretű könyvek. Igyekszem majd tartani a ritmust, mindig jobb a nap, ha sikerült olvasni is. :) Köszönöm, várom én is a kiemelkedőket nagyon, de fogalmam sincs hogyan is válogassak ehhez. :D
      Ó, nagyon jó lenne! Majd egyeztessük óráinkat a könyves események előtt! ;)

      Törlés