2020. január 2., csütörtök

Összegzés 2019

Forrás.
Szinte már mindenki megírta az évösszegzőjét, de én nem tudtam, és nem is voltam hajlandó sietni vele, úgyhogy ismét csak év elején hozom, immáron tényleg lezárva 2019-et, és majd megpróbálok nem belegabalyodni a sok idénbe és tavalyba. :D 
Az évem sok minden másról is szólt az olvasáson kívül, de szokás szerint a könyves aspektusra koncentrálva fogok összegezni. Akadt néhány kevesebbet olvasós hónap, de olyankor mindig valami mást kellett megélni, és az úgy volt jó. ♥ Olvasási válságban szerencsére nem szenvedtem 2019-ben, és sikerült magamhoz képest sokat, és az előző évhez képest is picit többet olvasni. Teljesítettem a kihívásokat is, amiket szerettem volna, és jobban tudtam haladni a saját kis terveimmel, listáimmal. Alig reciztem, és kedvemre olvastam, spontán választottam. Viszont sajnos kicsit langymeleg volt a felhozatal most, úgy érzem, és kevés könyvet tudok igazán kiemelni. 

De tekintsük át részletesebben, hogy is alakult az év, és hogy mik a tervek 2020-ra!


Statisztika

Szokás szerint a statisztikával kezdek, akit untat, az ugorja át nyugodtan. ;) 
2019-ben 74 könyvet olvastam el, ez cirka 21500 oldal, egy kis növekedés. Látszik, hogy olvastam néhány igen vastag regényt is, amik megnyomták az oldalszámot. Átlagosan ez ~59 oldalt jelent naponta, és hogy mikor van erre időm, arról is értekeztünk a Témázás keretein belül. ;) Az elolvasott könyveket linklistával >itt< találjátok. Az utolsó könyvekről is akartam írni posztot, de azóta úgy döntöttem, mégsem fogok külön bejegyzésben beszámolni, és csak Goodreads értékelés készült róluk.

Goodreadsről.
Angolul 34 (45,9%) könyvet olvastam, ami arányaiban egy kicsit kevesebb most, de majd idén megint ráhajtok a legalább 50%-ra. ;) Reci 5 (6,75%) darab volt összesen, wow! Sikerült lecsökkenteni az előzőleg sem túl magas számot, és ezt a nagy szabadságot, szinte állandó, határidő nélküliséget nagyon-nagyon élveztem. Terveim közt az szerepelt, hogy max. 6-7 lesz, de még ennél is kevesebb jött össze végül. :) Mind az 5 recim jó választás volt egyébként, és nagyon szívesen olvastam őket.
Újraolvasás 8 (10,8%) volt, amiből 4 a Harry Potterek közül került ki, a 2018-ban elkezdett újraolvasást folytatva (HP4♥). Sikerült idén csak úgy, kedvemre újraolvasni három régebbi kedvencet is: a Nyakigláb Apót, a Gentlemen and Playerst és a Levelek Skye szigetérőlt. Utóbbi kettő ugyanolyan szuper élményt tudott nyújtani, mint elsőre. ♥ A Fantastic Beastset pedig ezúttal illusztrált verzióban lapoztam és csodáltam végig.

Jó kis grafikonok. Kattintásra megnőnek. :)
Akadt jónéhány hosszú könyv is azért.

Mesekönyv 6 (8%) volt csak az olvasmányok közt, néha rá-rákívántam egy gyors és könnyed olvasmányra mesék formájában. :) Non-fiction 12 (16%) akadt ezúttal, ami több a szokásosnál, ebből pszichológiai témájú 6 (8%) db volt, köztük Csernus is, Almási Kitti is, és több Mesterkurzus kötetke. Verseseket idén nem olvastam, sok volt viszont a novella: 6 (8%) és a kisregény is: 9 (12%), ami megfordult a kezem közt 2019-ben.
Képregény csak 2 (2,7%) volt, ráadásul az egyikből lett az év egyetlen paprikás posztja...
Sorozatrész csak 9 (12%) került sorra, ezek közül kapásból négy a HP 4-7. kötete. A legjobb sorozatkezdés a Nápolyi regények első kötete, a Briliáns barátnőm volt. Nem a sorozatok éve volt ez, de nem is baj, jobban szeretek most önálló kötetekre koncentrálni, bár az biztos, hogy 2020-ban folytatni fogom a Tükörjáró sorozatot és a Nápolyi regényeket is.

A legnépszerűbb posztok kattintásszámok alapján 2019-ben a következők voltak:

- Vegyünk szigorú szemüveget! (kínos vallomások témázás) 
- Végre jönnek jó könyvek! (áprilisi könyvajánló) 

Nocsak, felküzdötte magát a dobogóra egy könyvértékelős bejegyzés is, ez ritka! :) A többi témázós poszt is nagyon népszerű volt, illetve a könyvesek közül még a Csigaház kapott sok kattintást.


Blogdolgok 
Forrás.

A blogstat tegnap ~451352-n állt meg, ezt ilyenkor mindig rögzítem, mert máshol nem marad meg. :) Köszönöm, hogy ennyien jöttök olvasgatni hozzám! 
2019-ben kicsit kevesebb poszt született a szokásosnál, összesen 113. A legtöbb posztot novemberben és decemberben írtam (13), a legkevesebbet pedig februárban (5). 
Jubileumi év volt ez, 10 éves lett a blog 2019-ben, és megjelent az 1000. bejegyzés! Szinte hihetetlen, hogy már egy évtizede gyártom a tartalmakat. :) Végigtémáztuk ezúttal is az évet a csajokkal, kedvenc köreim a 'kínos vallomások' és 'a blogger és a net' voltak. 
Szokás szerint rendszeresen hoztam hírposztokat a friss és közelgő megjelenésekről, beszámoltam mindenféle könyves eseményről, például az idén 20 éves Harry Potter kiadások szülinapi bulijáról, vagy a már hagyománnyá vált Könyvbár látogatásról Anettal - idén is kijutott belőle kettő. :) 

Top 5 

Van egy kis problémám idén a top 5-tel, nevezetesen az, hogy tényleg sok azonos szintű olvasmányom volt, és összességében kevés volt az, ami emlékezetes. Kicsit úgy érzem most, mintha a top 5-be is olyanokat tennék be, amik egyébként az elmúlt évek során csak a top5-ről lecsúszott "és kiemelkedőek voltak még" kategóriába tartoznának... Persze ettől függetlenül ezek tényleg jók voltak, csak szerettem volna legalább egyet-kettőt, ami jobban megrengeti a világomat. Újraolvasásokat nem sorolok ide, hiába volt ismét az év egyik legjobb élménye a Levelek Skye szigetéről, ő már megkapta a rivaldafényt a 2014-es összegzésben.
A top 5 egy sorrendiség nélküli lista, azonban a Merre jársz Bojangles?-ot mégis picit a többi fölé emelem gondolatban. 


A legolvasmányosabb könyv címért A hableány és Mrs. Hancock és a The Alice Network versengenek. A legkülönösebb olvasmány: Rénszarvas-hegy és más történetek.... A pszichológiai könyvek közül a Magára hagyott generációk volt a legjobb. 
A legszebb kötet kétségkívül a Fantastic Beasts illusztrált változata volt, de azért a Macskakő se volt kutya. ;)
Említést érdemel még Adam Kay két könyve is, amikben az egészségügy kulisszái mögé vezet minket, remek humorral. 
Kedvenc karakterek: Angelica Neal a hableányból, Isola Pribby a Krumplihéjpitéből, Lila és Lenú a Briliáns barátnőmből.

Egyetlen könyvet sem jelöltem kedvencnek ezúttal, és mivel megszüntettem a pontozásos rendszert, nem tudom hányat nyilvánítottam volna a régi módszeremmel 10/10-esnek. :/ Kicsit hiányzik a pontozás, lehet, hogy visszahozom, még ha néha feleslegesnek is tűnik... Nekem azért eligazítást nyújtott, jó a széles számszerűség, és nem tudja kiváltani a Gr-es csillagozás az 5-ös skálán.

Azért egy csillagozós grafikon is van.
Több kötetet is sorra kerítettem Szabó Magdától (3), Jodi Picoult-tól (2), Joanne Harristől (2), és Georges Simenontól (2), idén is remélem legalább ennyi kötetet olvasok majd tőlük. :) Az év új felfedezettje: Elena Ferrante. A tavalyi tavaly előtti év nagy felfedezettjéhez, Liane Moriarty-hoz is visszatértem egy könyv erejéig, azonban kissé csalódás volt az eddigi élményekhez képest, így tőle nem olvastam azóta mást. 

Forrás.
Az év citrom-díjasai

Moriarty-n kívül is akadt nem kevés kötet, ami nem volt annyira jó, mint vártam volna. Nagy élményre számítottam a Sült, zöld paradicsomtól például, de közel nem tetszett annyira, mint másoknak, és esélye se volt a legjobbak közé beférkőzni (de azért ő nem kifejezett citromka). Nem kedveltem A macskavendéget és a Baba Dunyát sem, őket el is adtam az olvasás után. Csalódás volt a The Gone World és a Dark Matter is (pedig Crouch másik könyve irtóra tetszett!). Celeste Ng és Gill Hornby sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 
A legrosszabb könyv, ami tényleg silány is volt, az Emily Goes to Exeter, pedig habkönnyű, humoros szórakozásra számítottam. Ami pedig nem csak rossz volt, de fel is dühített, és értetlenül állok népszerűsége előtt, az a Blankets - Takarók képregény volt. 

Félbehagyásom 3 is volt, a The Book of Summers rémes, csikorgó képet hozott (volna) a balatoni nyarakról, a Where the Crawdads Sing stílustalan és unalmas volt, a Brasyl-lal pedig nem találtuk meg a közös hangot már az elején. 

Beszerzések

A zsákmányt sikerült 50 alatt tartani, összesen 45 beszerzésem lett, de ezek közül sajnos csak 13-at (28,8%)  olvastam el eddig. Jól rátaláltam az akciókra ismét, 30-50%-os kedvezményeket használtam ki, és amikor nem volt más lehetőség, a szokásos 20%-ot a könyves eseményeken. A legolcsóbb könyveket 400 Ft-ért vettem, pl. könyvszekérről, a legdrágábbat 3990-ért. Egyelőre nem rendeltem meg a HP4 illusztrált kötetét, bizonyosan az lenne a legdrágább akkor, 16675-ért vesztegetik ugyanis. :/
Update! Közben azt is meglestem, hány könyvet adtam el 2019-ben, és bizony nem kevesebb, mint 18-at sikerült! Wow! :O :) 

Forrás.
Vonzások és választások

Spontán válogattam az olvasnivalókat, de a kis terveimhez egészen jól tudtam magam tartani, például az évszakos listákat tekintve. Úgy alakult, hogy több, régóta váró, halogatott, esetleg már listaveterán könyvemet is elolvastam. 
Válogattam a klasszikus elmaradásaim közül, és így pipa kerülhetett Anna KareninaA Manderley-ház asszonya, az Eszter hagyatéka és A Mester és Margarita mellé is. A végeredmény, már ami a tetszési indexet illeti, kissé vegyes, nem mindig kedvelem a nagyra tartott műveket, de rendületlenül ismerkedem velük, és pótlom az "elmaradásaimat". :)

Élmények, újdonságok

Az elmúlt évek nagy könyves élményeit nem tudta hozni 2019, de ahogy azt megállapítottam egy Orhan Pamuk és egy Karen Marie Moning találkozást már csak egy Rowlinggal lehetne überelni, és hát a nagyasszony nem került sorra egyelőre. :D :D 
Az év más nagy élményekről szólt főként, és ezek mellett csak a szokásos Könyvfeszt, Könyvhét, Könyvbár fértek be a naptárba, illetve egy pici Bécs, ahol megcsodáltam az Osztrák Nemzeti Könyvtárat. A Trinity Long Roomját nem éri utol nálam, de csodaszép hely. 
Új élmény volt még egyébként, hogy kicsit rákaptam a podcastokra. Rendszeres hallgatója lettem a Lapozz a 99-re és a Libramore adásainak - előbbit kicsit változó minőségűnek érzem, túl sok reklámmal, de jó a felépítése, utóbbinál az összes eddigit végighallgattam visszamenőleg is, kb. 2-3 hét alatt, és eléggé tetszenek, bár nem minden téma érdekel, de szuper interjúkat csinálnak a lányok - Nina és Móni -, és nagyon változatos.

Látszik, hogy mikor olvastam kevesebbet... ;) 
Forrás.

Tervezgető 

A spontán választások, kevés reci, 50 alatti beszerzés, teljesített várólista csökkentés ugyanúgy szeretném, ha 2020-ban is teljesülnének majd, és kedvemre szeretnék olvasni. Több maradandó, kiemelkedő olvasmányélményre szeretnék rátalálni, hogy ne csak olyan tessék-lássék top 5-öm legyen. Jó lenne elkerülni a középszerű könyveket, vagy legalábbis ne legyen annyi, mint amennyi 2019-re kijutott. Szeretnék újraolvasni ismét néhány kedves/kedvenc könyvet, például A könyvtolvajt. Fix olvasásnak tűnik a Csernobili ima is, főleg, hogy a sorozat a tavalyi év nagy élménye volt, és hogy a szerző jön a Könyvfesztiválra is.
Szeretném folytatni a megkezdett sorozataimat, és szeretnék visszatérni korábban nagyon kedvelt témámhoz, az állatokhoz. 
Kedvelt szerzőim életművét is folytatom, az eddig olvasatlan könyvekkel, de remélem lesznek új felfedezettjeim is. Pszichológiát és krimit is fogok olvasni, és persze biztosan beficcen majd néhány mese idén is. :) Úgy érzem jó kis kalandok várnak rám! :)


Nagyon boldog új évet kívánok mindenkinek, kivételes könyvélményekben telit, sok-sok nyugis, olvasós estével, délutánnal, hétvégével! 
Forrás.


A többiek évösszegző posztjai:

NimaReeaSzofisztikáltmacska, Bea, NitaAvilda, Amadea, Dóri, Ilweran, ShizooTíz kicsi könyv, Anett, Heloise, Lobo, Sister

20 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a képeidet, olyan egyediek, főleg ezek a citromos nők :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó köszönöm! :) Az a citromos nekem is nagyon megtetszett, tökéletes a citrom-díjhoz. :D

      Törlés
  2. Ez is jó kis összegző, van benne tartalom bőven. :)

    Nem válaszoltam nálam, hogy miért nem jegyzem fel a beszerzéseket. Nem tudom, egyszerűen nem jut eszembe... De tényleg jó módszer, hogy ne idegesítsem fel magam, hogy minek vettem annyit. :D

    A LibrAmoréból én is meghallgattam egy-két adást, nagyon jók a lányok, de nagyon nem olyan könyvekről van szó, amit ismerek, vagy érdekel. Legalábbis azokban, majd visszemenőleg bekukucskálok kicsit. :)

    Jók a terveid, én nem nagyon szoktam előre. Nyitottam egy olvasott könyvek polcot otthon pár hónapja, és lassan tele lesz, ez tök jó érzés. :) Annyi az egy tervem, hogy ezt folytatom tovább, és remélhetőleg hamarosan új polcot rakhatok tele olvasott könyvekkel. :)

    BÚÉK, és írj tovább! Én jövök. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Bea! Igyekeztem megtölteni! :D

      A Libramore is olyan, hogy mazsolázni kell, de az a jó benne, hogy igazából úgy figyelhetsz rá, mint egy rádióműsorra, ha annyira nem témába vág, akkor kitune-olsz kicsit. :D Nekem is volt néhány, ami annyira nem volt érdekes. csak az a baj, hogy hirtelen mondani se tudok olyanokat, amiket kiemelnék, mert nem emlékszem melyikben mi volt, vagy hogy mi melyikben volt, ami tetszett. :/ A Dórival készült interjút mindenképp érdemes meghallgatni, és van két ifjúsági regényes rész is, nem s olyan régről! :) (na, mégiscsak ajánlottam! :D)

      Ezt azért én se mondanám annyira nagy előretervezésnek, csak néhány sémás pont.
      Erre az olvasott könyved polcodra a frissen elolvasott könyvek kerülnek? Kronológiai sorrend?

      Köszi, BÚÉK neked is, várlak, mindig! :)) :*

      Törlés
    2. Sikerült :)

      A stílusuk nagyon jó, az tény, majd mazsolázhatok nekem jobban tetsző témákból.

      Egyelőre igen, ahogy elolvastam egyet, odateszem. De később majd kicsit átrendezem, a sorozatok mindenképp egymás mellé kerülnek, ilyesmi. Az egész könyvespolcommal csinálni kéne valamit, mert nagyon összevissza, és gyakran nem találom, amit keresek, sőt, már 2x is előfordult az utóbbi években, hogy kétszer vettem meg ugyanazt a könyvet emiatt. :/ De még nem tudom, mi alapján szervezzem át. Cím, szerző? Akkor gond lehet a méret, olvasott-olvasatlan, stb. Nehéz ügy...

      Törlés
    3. Biztosan találsz még jó epizódokat! :)) Nekem is tetszik a közvetlenségük.

      Huhh, hát akkor tényleg rendet kell tenni nálad (szívesen eljönnék segíteni! :D )Én többféle módszerrel dolgozom, nemrég nekem is ki kellett alakítanom valamit, amikor új polcokat vettünk. Próbáltam elkülöníteni az angolt a magyartól, de az se egyszerű, mert pl Agatha Christie-ből van ez is, az is... Az egyik polcon csak Agavék vannak, egy másikon csak klasszikusok, egy harmadik részen nagyon nagy kedvencek. A többinél pl angolok, amiket használtan vettem, chick-lites vonal egy helyen, Szabó Magdák egy helyen... De lehet akár úgy is rendezni, mint a könyvtárban. Igazából egyszer kell jól átgondolni, utána évekig jó lesz úgy, és könnyebben eligazodsz. :)

      Törlés
    4. Örülnék, ha eljönnél, legalább nem egyedül kellene csinálnom, és biztos lennének jó meglátásaid. Ezek is tetszenek, ahogy te csinálod. :)

      Majd biztos eszembe jut valami jó módszer, de lehet, hogy csak a tavaszi szünetben lesz időm megvalósításra. :D

      Törlés
    5. Jó buli lenne, és közben egymás után főznénk a kávékat! :D
      Szerintem nem baj, ha nem kapkodod el, meg vehetjük úgy, hogy már el is kezdted az "olvasott" polccal. :)

      Törlés
    6. És sütiket falnánk, de szigorúan cukormenteset, mert figyelni kell az alakunkra is. :D

      Tééényleg! Hiszen már el is kezdtem. :D

      Törlés
  3. Szép ez a 74-es lista, és soha rosszabbat! :)

    A sült zöld paradicsom nagyon nagy élmény volt filmben, most nem tudom, hogy ezek után olvassam-e, de azért egy esélyt megér :)

    Csuda jók ezek a statisztikák, de ezért nem fogok plusz egy táblázatot töltögetni. :D Majd nézem nálad ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. KÖszönöm!
      Jaj a Sült, zöld nem is rossz, egyáltalán, nem abba a kategóriába való, csupán azért csúszott oda, hogy érzékeltessen, amit kedvenc-gyanúsként fogtam kézbe, még az is sajnos csalódást okozott valamennyire. De azért jó kis könyv, csak nekem semmi különöset nem adott - míg másnak ezerszer újrázós kedvenc.

      Hú, jó, hogy mondod, meg kell csinálni az idei táblázatot is! :D Amúgy tényleg csak egy olvasmánylista, nem igényel nagy adminisztrációt, a grafikonokat magától megcsinálja, ha az oszlopok ki vannak töltve (kezdés, befejezés, oldalszám, meg amit akarsz).

      Törlés
  4. Jó volt olvasni az összegzésedet, nagyon szépen felépítetted - én most kihagytam a csalódásokat, gondoltam inkább meg se néztem, mert akadt nálam is egy-két 2 pontos.
    Az angolul olvasásra te vagy a példaképem, ill. recikből én is egyre kevesebbet fogok vállalni.
    No igen a szeptember :D
    Na most már tényleg kíváncsi vagyok Az élet esszenciájára, hogy mit tud! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Dóri! :)
      Hát, a csalódások is hozzá tartoztak az évhez, úgy gondoltam, úgy teljes a kép.
      Ó, köszönöm, ennek igazán örülök! A reciket meg tényleg felüdülés ilyen kicsi számra csökkenteni. Bár 2018-ban se volt sok, összesen 12, ami havi egy, mégis úgy éreztem, ez azt is jelenti, hogy minden egyes hónapban "gúzsba köt" valamelyik, hiába is érdekelt.
      Szeptember ♥
      Az élet esszenciája jó kis szórakoztató regény, tényleg ajánlom! :)

      Törlés
  5. Statisztika <3 a kedvenckedvenc részem amúgy az összegzésekben :D (mennyire beteg már ez egy tizes skálán? :D )
    Amúgy én abszolút a spontánolvasás híve lettem sok-sok éve, mióta lemondtam teljesen a recikről. Mármint persze, annak is van előnyös oldala, de egy bizonyos idő után - legalábbis nálam - már csak nyűg volt a határidő meg az erről-is-muszáj-posztot-írni érzés. Szóval, éljen az spontánolvasás!
    A Nyakigláb apót én is újráztam idén :)) Tök jó!
    M. Obama könyve pedig nálam is ott van a 2019-es TOP olvasmányai között :)
    Nekem amúgy a csillagozással az volt a bajom magamnál, hogy utólag - így az év végi összegzéseknél - egy csomószor átírtam volna vagy később nem úgy éreztem, hogy az annyit ér (akár pozitív, akár negatív irányba). :D De ha neked jó eligazítást nyújt ilyenkor, akkor lehet tényleg érdemes. :)
    A podcastokra én is idén szoktam rá jobban :) A Spotifyon egyre többször tartok felfedező túrát podcast tekintetben :) Persze, a Popkult, csajok satöbbit már korábban is rendszeresen hallgattam, de másokat nem igazán. A Lapozz a 99-nél nagyon egyezik a véleményünk, nekem is pont ez van.
    Szuper volt olvasni a szokásos alapos évösszegződet! Nagyon boldog új évet kívánok neked itt is, ismét, sok-sok szuper élménnyel (könyvessel és nemkönyvessel egyaránt) <3 :-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem beteg! :D Én is szeretem, pedig állítólag "száraz". :D
      Nagyon helyesen tetted, én is ezen az úton lépkedek. Tulajdnoképpen az első fél év recimentes is volt teljesen. Tényleg nyűg a határidő, akármilyen is a könyv, akkor biztos, hogy beragadsz vele valami miatt, ha muszáj végezni vele. :)

      Igazából ebben az egészben az a jó, hogy amit írtál, át is írhatod. :D Szóval akár módosíthatod is a csillagozásokat később, ha leülepszik, szerintem nincs azzal semmi gond.
      Nekem egyébként most az volt a rossz, hogy ugyan a Reading logban jelöltem az 5-ös skálán valamit, a 10-esen a 6,5 és a 7,5 nekem jobban megmondta, hogy mit is gondoltam, mennyire is tetszett, és a középszerűeknél főleg nehét eligazodni számok nélkül.

      Szuper, hogy te is hallgatsz podcastokat! :)

      Köszönöm, örülök, hogy tetszett! Látom, azóta te is megírtad, elolvasom! :) Neked is hasonló szuperségeket! ♥

      Törlés
  6. Jó kis hosszú évzárós poszt, de szeretem! :)
    A szeptember teljesen érthető. <3
    A reciket én is eléggé elengedtem, már keveset kérek, mert nem szeretem, mikor nyomasztanak, hogy azokat kell olvasni. Sőt, ha úgy érzem, hogy benne vagyok egy könyvben, de egy másik jobban érdekel, akkor elolvasom a másikat, és visszatérek az elsőhöz, pedig régen nem nagyon volt ilyen. :)
    A podcastokat én is tavaly fedeztem fel magamnak, a Lapozz 99 nekem sokszor sajnos már csak háttérzaj, de azért van még néhány jó interjú benne. Akik a kedvenceim, bár ők nem könyvesek, az a Párnacsata podcast, na nekik minden részüket egy élmény hallgatni. :)
    Nagyon boldog új évet kívánok neked sok kiemelkedő, és kevés középszerű olvasmánnyal! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbálom rövidebbre fogni minden évben, de nem megy, mert akkor valami nem férne bele. :D De még ha minden része nem is érdekel mindenkit, nekem fontos, hogy át tudjam tekinteni az évet, vagy vissza tudjam olvasni a teljes képet. :)

      A párhuzamos olvasást én már évek óta csinálom, de mindig van egy "fő" olvasmány, de talán ezt valamikor beszéltük is. A recik nem annyira hiányoznak. Tök jó, ha megkaphatok valamit, de jó ezt limitálni, mert tényleg csak saját magaddal szúrsz ki.
      Örülök, hogy te is hallgatsz podcastot! Igen, a Lapozz a 99-re néha túl margetingszagú amúgy, de legalább profi színvonal. Vannak szuper részei, és vannak, amik olyan mehh. De ez a vendégtől, témától, saját kedvedtől is függ. Nekem az nem tetszett eleinte, hogy borítékoltam, hogy Ági miket fog ajánlani a saját könyvespolcáról, kb az első 10-12 részre... Aztán most már nagyobb a meglepetés-faktor ebben. :)
      Párnacsatát még nem hallgattam, de kipróbálom! :)
      Köszönöm!! :*

      Törlés
  7. Csatlakozom Nitához, én is imádtam ezt a hosszú összegzést! :) Szépen, kereken foglaltad össze az évedet, mindenről írtál egy kicsit. És ahogy látom, nem volt eseménytelen sem! <3

    A podcast hallgatás nálam is új dolog, és plusz egy szavazat a Párnacsatás lányokra! Számomra a Lapozz a 99-re pont jó egy mosogatás / rövidebb vasalás erejéig, de nem minden adással tudok azonosulni. Viszont jó ötletet meríteni, inspirálódni belőle. :)

    Csupa szépet kívánok Neked az új évre, remélem, még belefér így január 10-én is! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, drága Sister, örülök hogy tetszett! :) Igyekszem ilyenkor sok mindent belerakni.
      Hát nem volt eseménytelen az biztos, szuper év volt!! :)

      Na, most már tényleg meghallgatok egy Párnacsatát! ;)
      A Lapozz a 99-re nekem is ilyen. Most pl. marhára bosszantanak ezek a válogatások, azt hittem új rész, de csak összevágva az eddigiekből valami. :(

      Köszönöm, persze, hogy belefér! Neked is minden szépet és jót, könyves világon innen s túl! :) ♥

      Törlés