2015. augusztus 25., kedd

Agymanók book tag

Nemrég láttam az Agymanók (Inside Out) című animációs filmet, és annyira tetszett, hogy gondoltam ennek mintájára készítek egy saját book taget - úgyis virágzik a tag-biznisz! :) A "képlet" pedig egyszerű:


Derű, Undor, Bánat, Harag és Majré a főszereplő agymanók, hozzájuk kellene passzintani egy-egy könyvet (de akár többet is), ami bennetek az adott érzelmet váltotta ki. 


Derű - harsány hahota, vagy kecses kuncogás: egy vicces, vidám, derűs könyv, amiken jókat somolyogtál.

Erről rengeteg minden jut egyszerre eszembe Gerald Durrell állatos sztorijaitól kezdve, Rejtő Jenő Piszkos Fredjén át egy másik Fredig és George-ig, akik a Harry Potterben fakasztottak nevetésre. :)
De a legutóbbi újraolvasáskor sírva nevettem a Tündérkrónikákon is, méghozzá azon a bizonyos MacHalo-s és tortás jeleneten... :D A Faefeverben (3. rész, magyarul A hajnalra várva) van ez a jelenet. 

Undor - torz arcfintorok, homlokráncolás és elfordított tekintet: egy könyv, amitől undorodtál, amiben szörnyű tettek, ocsmány lények, antipatikus karakterek voltak.

Azt hiszem erre rögtön rávághatom az egyik közelmúltbeli olvasmányomat, a Londinium hercegét, ami egy kannibalisztikus társadalomban játzsódik, és bizony tényleg van benne emberevés, darabolás, étteremben felszolgálás, sőt, élve elfogyasztás is...
Ha visszagondolok, azt hiszem még a The Teratologist című kisregény botránkoztatott meg és undorított nagyon: teli volt durva szexualitással és hitgyalázással, csupa gonosz és aberrált dologgal. Brr.

Még az undorral kapcsolatban eszembe jut, hogy vannak néha nevek, szavak, amiket utálok a könyvekben... Emlékezetes ilyen volt például a Tarhosrév, Szilvási Lajos Egymás szemében című regényéből, aminél undorítóbb kitalált nevet nem hordott hátán a föld... De a Hollófiúkban is állandóan húztam a számat a sok Camaro-ra és Monmouth Manufacturingre, vagy a Papírvárosokban nagyon utáltam a Margo Roth Spiegelman nevet, amit persze pont ezért mindig teljes hosszában kellett ismételgetni a könyvlapokon a szerzőnek... ;) És utálkoztam Kirby Mazrachi nevén is. a Tündöklő lányokban. Ezekre nem tudok igazából magyarázatot adni, miért váltottak ki belőlem negatív érzelmeket... 
Bánat - lefelé görbülő száj, krokodilkönnyek, bánatos nosztalgia: egy szomorú könyv, ami akár könnyeket is csalt a szemedbe.

Mostanában sikerült elég sok olyan könyvet olvasnom, amiben egy gyerek elveszíti az egyik szülőjét, ezek közül kiemelném a The Milestone Tapest, amiben a rákban haldokló anyuka utolsó hónapjait követhetjük nyomon, és később a lányának hagyott magnószalagokon hallgathatjuk a jövőbe küldött üzeneteit...
A régebbi olvasmányok közül nagyon szomorú, és nehéz, de persze mindenképp olvasásra érdemes könyv volt Szabó Magdától Az ajtó

Harag - dühkitörés, csapkodás, felbőszült mégismivoltez?-ek kiáltozása: egy könyv, amit a sarokba hajigáltál, még ha csak képletesen is, ami felmérgelt és haragszol rá.

Erre igazán könnyű válaszolnom, mert annyira fel tudnak bőszíteni bizonyos könyvek, hogy külön címkét kellett létrehoznom Paprikás posztok néven... Ezeknél a könyveknél totálisan kiakadok, és puffogva csattogva, lángoló fejjel szidom őket. :D...
Jó példa a Gyönyörű sorscsapás, ami... nos... amitől tényleg úgy néztem ki, mint a filmbéli Harag. :D -->

Majré - c-c-c-c-cidri, lapulás, kislámpával alvás: egy könyv, ami olyan félelmetes volt, olyan ijesztő, hogy akár még rémálmaid is voltak tőle.

Nem vagyok nagyon ijedős, de creepy szellemek, megmagyarázhatatlan, paranormális tevékenységek és félelmetes pszichothrillerek miatt aludtam már kislámpával. :)
A Ransom Riggs-féle Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei állítólag egy ya, mégis sikerült eléggé megborzongatnia az eleje felé... :D
Ugyanakkor érdekes módon egy pár kísértethistóriát nagyon unalmasnak és porosnak találtam: A csavar fordul egyet, A fekete ruhás nő... Csalódás volt mindkettő.

Izgulva féltem a Téboly című pszichothrilleren, húú az nem semmi egy könyv! :)


Remélem tetszett a tag, aki szeretné vigye nyugodtan, akiket külön is jelölök hozzá: Miamona, Theodora, Nita, Abstractelf. :) Válogassatok könyveket az emlékraktárból! :) 


16 megjegyzés:

  1. De jó ötlet, szerintem majd agyalok rajta én is egy sort. :) Nem akartam nagyon befolyásolódni, úgyhogy majd még visszatérek. ;)

    VálaszTörlés
  2. Joy- most épp Kate Daniels és Others (Anne Bishop) sorozat
    Disgust - Beszélnünk kell Kevinről, Paranoia (kutyagyilkos köcsög)
    Sadness - Hová tűntél?
    Anger - Vihartáncos (de ide jó sok agyfasz pozitívat tudnék írni)
    Fear - nem is tudom, nem szeretek semmi olyat ami megrémít. Néha a Vérbe öltözött Anna hátborzongató volt, de azért szerettem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastál Kevint? Vagy csak messziről undorodsz? :) A Paranoiában van kutyagyilkosság? Nem is emlékszem rá. A Tündöklő lányokban is van egy durvább kutyás rész, nem ajánlom neked (meg egyébként is jó szar könyv - szerintem :D )
      Jó, hogy mondod a Vérbe öltözött Annát, nálam is várólistás. :)

      Ilweran, Miamona, vegyétek, vigyétek! :)

      Törlés
    2. Olvastam Kevint, meg is van otthon polcon, és jó könyv, de végig viszolyogtam tőle minden szinten.
      A Paranoia amire te gondolsz az nem az amire én gondolok szerintem:D

      Törlés
    3. Nahát, valahogy totál nem emlékeztem, hogy olvastad.
      Igen, lehet, én a J.R. Johansson-féle Paranoiára gondoltam, az Álmatlanság folytatására. :)

      Törlés
    4. Én erre az P-re gondoltam
      http://tittiolvastar.blogspot.hu/2013/07/charles-maclean-paranoia.html

      Törlés
    5. Ja, tényleg! Emlékszem, hogy beszélgettünk erről a könyvről :)

      Törlés
  3. Jujj, pont pár napja láttam az Agymanókat, úgyhogy ideális is lesz. Köszi a jelölést! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jópofa ötlet! Bár én lusta vagyok megcsinálni, de eszembe jutott, hogy a legutóbbi fordításomban szerepelt egy pachyrhinosaurus nevű dinó, amit kb. 50x kellett leírni. :D Személynévben a Logan Mounstuart idegesített valamiért rettenetesen, nem is igazán tudom, miért, vannak ennél sokkal cifrábbak is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :)
      Néha megmagyarázhatatlan, hogy miért olyan ellenszenves egy-egy név... És olyankor mindig fel is tűnik, milyen sokszor szerepelteti a szerző :D
      Jesszus, pachyrhinosaurus... :)

      Törlés
  5. De jó, hogy csináltál taget, szuper ötlet! :) És a jelölést is köszi, meg fogom csinálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szivi! Örülök, hogy tetszik, várom a posztod! :) Láttad a mesét, amúgy?

      Törlés
    2. Nem láttam, de szeretném majd megnézni. :)

      Törlés
    3. Mindenképp! Nagyon-nagyon aranyos, imádni fogod! :)

      Törlés