2012. február 13., hétfő

Coelho mester kiskurvája


Paulo Coelho: Eleven Minutes

A szerzővel való első találkozásom Az alkimista volt, még jó két évvel ezelőtt, és nem is voltak vele különösebb problémáim, egyszer el lehetett olvasni, kicsit filozofálgatni rajta, aztán elfeledni (azt csak jóval később hallottam pedzegetni, hogy az Ezeregyéjszaka meséiből hozta az ötletet hozzá...). A Tizenegy perc már régóta megvolt itthon, és úgy gondoltam ha már megvan, ezt is sorra kerítem valamikor. Miután Miamona meghirdette Coelho kihívását, még nagyobb lett a motiváció. Utólagos igen magvas gondolatom: a csúcson kellett volna abbahagyni.

Tizenegy perc egy Maria nevű fiatal nő bő egy évéről szól, amikor is elmegy Rioba, majd onnan hamarosan Svájcba, és beáll egy bárba prostituáltként dolgozni. Namost a történetnek itt nagyjából vége is van :D

Figyelem, Coelho-fanok szép lassan mozgassák az egeret a jobb felső sarokba a kis x gombra, és lépjenek ki, mielőtt felemelkedik a vérnyomásuk. :)) Én szóltam!

Gyerekek, én komolyan azt hittem, hogy a, csak értéket adnak ki könyvben - persze ez már jó ideje nem igaz, b, hogy nincsenek ilyen primitív libák - de vannak, és érdekes módon nem halnak  meg saját ostobaságuk okozta akut agyleállásban, c, hogy ilyen karakterre nem lehet egy regényt felépíteni - de lehet, csak éppen szégyen, de hát ez már mellékes, lásd a, pont.

Ez a könyv, azon túl hogy a lehető legdidaktikusabb módon elmondja, hogy ne pocsékoljuk el az időnket és hogy ... ... ??? Mást tulajdonképpen nem is...és így is egy nagy nulla, de az hosszan, unalmasan, üresen és a végletekig közhelyesen. Amikor ötödször olvastam hogy az élet nehézségei, és a döntés meghozatala, és a szerelem, a kaland, a férj keresése, már akkor forráshatáron volt az agyvizem, hát még amikor 500-adjára jöttek velem szembe ugyanazok a bugyuta tőmondatok. Mert ez a másik borzalom benne. Olyan egyszerű mondatok és egyáltalán olyan alapszintű angol van benne, hogy bátran ajánlanám első angol könyvüket választó nyelvtanulóknak - mert a legnehezebb szó benne kb. az experience meg az adventure -, ha nem lenne ilyen borzalmasan rossz. :) Stílus zéró, főként a naplórészletek idegesítettek.

Ami jó gondolatot találtam benne, abban az a nevetséges, hogy nem Coelho sajátja, hanem valóban valami filozófiai dolog, brazil babona, filmből való idézet, magyarul valaki más okossága. A befejezéshez is a Casablanca végét biggyeszti oda...

A hab a tortán pedig az utószó, amiből kiderül, hogy ez tényleg egy prosti története, akit ismert a mi mesterünk - haha, biztos vagyok benne, hogy az összes név szerint felsoroltat igen közelről ismerte, persze csak a történetüket, persze persze... - és aki elmesélte ezt neki. Ergo: Coelho szépen lejegyzetelte, merthogy még ötlete se volt, csak annyit gondolt, hogy a szexről fog egy könyvet írni (ezt ő vallja be szintén, hát megjegyzem, nem sikerült!), lopott tehát egy közepesen unalmas életsztorit egy prostitól, amibe beleszőtt Platont, néhány közismert brazil szokást, és jól bevonta ilyen szavak egyvelegével mint: fájdalom, fény, univerzum, kaland, sivatag, szerelem, szenvedély... A sivatag egyébként se tudom hogy jött a történetbe, egyszer csak megjelent 50 oldalanként...

Ízelítő: "Maria replied - and as she did so, she created the link that was lacking in the universe." -.-' Ez már az ezoterikus műsorok szintjét üti...

"Everything is important." - elmés.

Egy idő után már csak erőltetve tudtam lenyomni a torkomon a mondatait. Még ha csak a végkövetkeztetéseket nézem, akkor is egy nagy semmi, ami se nincs kidolgozva, se nincs átgondolva, se nincs jól megfogalmazva, és még egy épkézláb karaktere sincs. És mit filozofáljak én azon, ha valaki elkurválkodik egy évet az életéből. Sajnáljam? Hű, nagyon sajnálom. :) De emberfia, akinek szorult egy kis értelem a burájába, nem gondolkodik így, ahogy Maria tette végig a regényben. És nem az a bajom, hogy prosti lett, hanem hogy milyen üvegszeműen buta. Az egész világ amibe belerakta szerencsétlen nőt Coelho, egy nagy buta üveggolyó.

Esküszöm az egyedüli értelmes részek a szexjelenetek (darabszám:2  :D - hű de jól sikerült a szexről könyvet írni!) voltak benne, az legalább nem vesztette hitelét, és nem filozofáltak közben sivatagokról.

Értékelés10/2,5 Tulajdonképpen nem tudom mire adok egyáltalán pontot benne. Látni se akarom a szerző többi könyvét, egy életre elég volt a "bölcsessége". Ennél még a szappanoperák is velősebbek. De mondok jobbat: inkább olvassatok jó könyveket - és hogy a coelhoi üzenetet áthozzam ebből a könyvből: -, ne pocsékoljátok az időtöket rosszra, mert az időtöket nem vásárolhatjátok vissza. Hűűűűűű!

Sajnálom, hogy erre a könyvre áldoztam az életemből.
Nimától külön is bocsánat, aki sokkolódott, amikor meglátta, hogy ezt olvasom :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése