2014. február 27., csütörtök

Legjobb nevek az irodalomban


Régóta gondolkodtam egy olyan poszt megírásán, ahol kizárólag a kedvenc irodalmi karakternevekkel foglalkozom, mert bevallom, szeretem a jó csengésű, maradandó neveket a regényekben. Persze nagyban kell a szép név mögé a jól megírt személyiség is, anélkül  papírmasé marad csak és feledésbe merül. 
Már vagy egy éve elkezdtem gyűjtögetni egy vázlatban, hogy mik, vagyis kik ragadtak meg nagyon az emlékezetemben és állnak közel a szívemhez, névügyileg (és sok esetben nem csak úgy).
A frissebb könyvélmények persze kicsit jobban befolyásoltak, de azért régebbiek is akadnak köztük. 

Szépirodalom:

- Rastignac (Balzac: Goriot apó) -  szerintem gyönyörű, és erőteljes hangzású neve van, nagyon régóta kedvencem. Teljes nevén Eugène de Rastignac
- Áts Feri, Boka, Geréb, Nemecsek - talán azért is mert kedves emlék, a Pál utcai fiúk neve valahogy fogalom.
- Baradlay Richárd - talán egyedül a z ő nevének csengése segített túl A kőszívű ember fiain... 
Ulpius Éva és Tamás (Szerb Antal: Utas és holdvilág) - őket csak tavaly ismertem meg, de megtetszettek, nevük egyszerű komolyságával. 
- Emerenc (Szabó Magda: Az ajtó) - róla nem lehet fél szavakban megemlékezni, de olyan jó is, hogy csak a nevének felemlegetésével minden vele kapcsolatos emlék feltolul bennem. 
- Sutu, Adélka, Polett, Viola - szintén Az ajtóból
- Torma Piroska, Horn Mici, Kőnig (Szabó Magda: Abigél) - felejthetetlen, és nagyon jó névalkotások, amik a szívembe lopták magukat. 
Fitzwilliam Darcy (Jane Austen: Büszkeség és balítélet) - Mr. Darcy, nem csak számomra lett fogalom. 
- Piscine Molitor Patel, vagyis Pi  (Yann Martell: Pi élete) - a matematikai rövidítés, aki egyben különleges újszerű Robinson is.
- Egy érdekes, neves utazás Evelyn Grill A gyűjtő című regénye, ami telis-teli van beszélő nevekkel.

A szépirodalom kapcsán irodalmi névalkotásokról >itt< találtok egy cikket. 

Szórakoztató irodalom

- Harry Potter karakternevek, elsősorban: Perselus Piton/Severus Snape mind angolul mind magyarul jó nevet kapott, Voldemort, a francia jelentés miatt (vol de mort: flight of death), Albus Dumbledore, Minerva McGalagony/McGonagall,, Hermione Granger, Gellert Grindelwald, Dolores Umbridge, Draco Malfoy, Horace Slughorn ITT van egy érdekes cikk a HP-nevekről, főleg a végefelé ír róla, hogy születtek a magyar fordítás nevei. Említésre méltók még a beszélő nevek is, pl. Suette-Polts professzor ;)
- Jericho Z. Barrons (Karen Marie Moning: Fever) - a Z pedig a Zigor rövidítése, de anélkül is éppoly rejtélyes, erős, erőteljes és csábító, pont mint a viselője.
- Miss Ivy Hisselpenny (Gail Carriger Napernyő Protektorátusából) - Ivy fantasztikus jó nevet kapott, illik a személyiségéhez :) 
- Captain Featherstonehaugh és Channing Channing of the Chesterfield Channings, szintúgy a Napernyő Protektorátus sorozatból.
- Sophronia Angelina Temminick és Mrs. Barnaclegoose - Gail Carriger újabb szórakoztató agymenései az Etiquette and Espionage-ból. 
- CeeCee Honeycutt (Cecelia Rose Honeycutt és anyja Camille Sugarbaker Honeycutt) - Beth Hoffman: Déli álmok című regényéből, egyszerűen mert jó hangzásúan édesek. :) 
- Ursula Monkton, Gaiman Óceán-jából, mert erőteljes és azonnal félelmet keltő név, pont olyan, amilyen a gonosz dadáé szokott lenni a filmekben.
- Coraline - not Caroline, Coraline. Szintén Gaiman. 
- Lisbeth Salander - Stieg Larsson Millenium trilógiájából, mert egyszerűen imádom a hangzását.
- Hercule Poirot - bár belga a kis detektív, de nevének sikerét a franciás hangzás adja (franciául minden jól hangzik)
Kiegészítés, mert a kommentek memóriafrissítő erejűek: Grace Brisbane és Cole St. Clair a Shiverből, Dávid Veronika Baráth Katalin detektívje, Rejtő Jenő összes karakterneve, és Katniss Everdeen Az éhezők viadalából. :)

Találtam egy 50 Greatest Literary Character Names of all Time listát is, de nyilván itt más művek kapnak prioritást, és szintén szépirodalom főleg.

A sort lehet nyugodtan folytatni külön posztban is, vagy csak kommenteljetek, kinek a nevét szeretitek legjobban ízlelgetni, kinek a nevébe vagytok egyenesen szerelmesek, kik viselik szerintetek a legjobb neveket az irodalomban?


A képek illusztrációk, forrás.
A sor folytatása:
- Kencefice, Jusztin, Omikron, Aterpater - ismét Szabó Magda alkotott maradandóan jó neveket a Tündér Lalában.
- Calpurnia Virginia Tate a The Evolution of Calpurnia Tate címszereplője.
- Koscsej Besszmertnij - a Marija Morevna és a Halhatatlanból.
- Cormoran Strike - Robert Galbraith (vagyis Rowling) nyomozója a sorozatban.
- Idgie Threadgoode és Ninny (Virginia) Threadgoode, valamint Dot Weems a Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe-ból.
Anna Kate Callow, Seelie Earl Linden, Doc Linden, Gideon és Natalie Linden Walker a Midnight at the Blackbird Caféból. 

27 megjegyzés:

  1. Szöszi, alias Varga Elvira mindenképp ide kívánkozik, meg Bornemissza Gergely, ami ugyan nem irodalmi hanem valós név de azért mégis milyen szép. Nekem mindig is tetszett Raszkolnyikov neve és persze D'Artagnan, meg Jean Valjean mert a franciák azok annyira dallamosak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyanokat nem nagyon akartam beleírni, akikről még nem olvastam, de igaz, Jean Valjean nekem is megfordult a fejemben, Raszkolnyikov és Rastignac pedig hasonlítanak is :)

      Törlés
  2. Nagyon jó nevek :) A Harry Potter karakterek neveit én is szerettem, mind a magyar, mind az angol verziókat :)
    Igazából szégyellem magam, mert... alig jutnak eszembe nevek. Tudom, melyik könyv miről szól, hogy hol játszódik, de a nevek olyan nehezen ugranak be. Na, de, újabb séta után a könyvespolcaim előtt, erre jutottam: Blue Sargent, Ronan, Gansey (Hollófiúk). Grace, mint keresztnév. A Shiverben hívták így a leányzót, és azóta valamiért minden film/könyv/sorozat tetszik, ha van benne legalább egy Grace :D Imádom még a MacKayle Kane nevet is a Tündérkrónikákból, mert tökéletes a karakterre: kajla. Számomra az Esti Kornél is olyan, mint a Pál utcai fiúk nevei, egy fogalom :) De ha már Kosztolányi, akkor Édes Anna :) A Paxton Osgood is rettentően tetszik a The Peach Keeperből, pedig először azt hittem, férfi név :O Aztán ott van Tyler Durdan :) Dávid Veronika, Christopher Tietjens, Valentine Wannop, végezetül pedig Katniss Everdeen, mert olyan szép :) No lám, mégis emlékszem a nevekre :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ne aggódj, nekem is csak csökevényes posztkezdemény volt ez, amikor először eszembe jutott, és sokat gondolkodtam rajta, kik is ugranak be, kik maradtak meg. :) Grace-t én is szeretem a Shiverben, és az egész neve is szép, Grace Brisbane. Tetszik még a Cole St. Clair is abból a sorozatból.
      MacKayla-ról nekem is mindig a kajlaság jut eszembe :)

      Dávid Veronikát is majdnem beleírtam olyan szép a maga egyszerűségében. Ó, és Katniss Everdeen is olyan klasszikusan jó hangzású az újak közül, lehet, hogy pótlom is őket. :)
      És jó hogy mondod a Peach Keepert, már ideje lenne elolvasnom nekem is. :)

      Törlés
  3. Rawdon Crawley a Hiúság vásárából, Florentino Ariza és Fermina Daza a Szerelem a kolera idejénből, a szép Remedios a Száz év magányból, Cesira az Egy asszony meg a lányából, Gösta Berling, Pierre és Samson de Siorac a Francia históriából, Heltai Jenőtől: Laboda Péter és Patkány Etus a Naftalinból és Csontos István, Mák István, és még Almády úr a Játék a kastélyban-ból, bár az ő keresztneve nem derül ki :).

    VálaszTörlés
  4. Nekem is az Emerenc az egyik kedvenc szereplő-nevem. És tényleg, ahogy meghallod, rögtön visszajönnek azok az érzések, amiket a könyv olvasása közben éltem át...

    VálaszTörlés
  5. És ez a cikka tulajdonnevek fordításáról.... Tök jó! Köszi érte! :-)

    VálaszTörlés
  6. Cseri, Andiamo, nagyon jókat hoztatok! :) Andiamo, gondoltam hogy nálad lesz bőven jó hangzású név a tarsolyban! :) A Patkány Etus kifejezetten tetszik! :)
    Bookwormgirl, örülök, hogy tetszett az a cikk is :) Ó, igen, Emerenc tényleg nagyon jó névválasztás volt, és emlékezetes is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem a linkelt listád, hogy maradhatott ki nálam Patrick Bateman :D meg Dorian Gray.
      Szegény Csontos Szigfrid nevét eléírtam, bocsánat :$.
      Patkány Etus egyébként délutáni színésznő ;)
      (Azt hiszem, én is gyártok egy ilyen bejegyzést :).)

      Törlés
    2. Patrick Bateman tényleg el van találva, bár én csak a filmet láttam, a könyvet nem olvastam.
      Ó, ja hogy Csontos Szigfrid akart lenni! :D Így már értem :) :)
      Még eszembe jutott, Kästner könyvében mennyire bírtam Konrádot és Ringelhuth bácsit :) nekik is jó nevük van.
      Dejó, örülök ha te is írsz neves posztot :)

      Törlés
    3. A könyv még durvább, úgyhogy akkor a legjobb olvasni, amikor nagyon mérges avgy/utálsz valakit.
      Igen, szegény Szigfridet elírtam, de ez is írói név, legalábbis Mák István ezt írja a barátjáról :).
      Ezek a Kästner nevek is tényleg jók ;).
      Már születőben van :).

      Törlés
  7. Ó, ezen most alaposan el kellett gondolkodnom :) Az első ami eszembe jutott a Cordelia Fitzgerald volt, de az nem igazi szereplő név Anne Shirley kérte Marillájékat hogy hívják így ha nem maradhat náluk, de nekem nagyon megtetszett. Meg egyébként az Anne Shirley is tetszik így egybe, egyszerű de hangulatos.

    Aztán a linkelt listát átnézve eszembe jutott még a Scralett O'Hara meg Rhett Butler, de az is csak így egyben, mert olyan ikonikus.
    Nagyon szerettem még Heathcliff nevét is.

    A Harry Potterből a kedvenc nevem pedig Sirius Black, mert olyan vagányul hangzik, aztán meg a Perselus/Severus.

    És.. nem jut több eszembe, pedig biztos van még egy csomó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is sokáig szedegettem össze a gondolataimat :)
      Cordelia Fitzgerald, nagyon arisztokratikus, én is olvastam Anne-t, emlékszem. :) :)
      Ó, tényleg, az ilyen ikonikus nevek mint a Scarlett O'Hara - Rhett Butler nagyon maradandóak.
      A Heathcliff-klubhoz szintúgy csatlakozom!

      Törlés
  8. A felsoroltakon kívül ... Wentworth kapitány! ♥
    Illetve Willoughby az Értelem és érzelemből, ami majd egyszer a loncsos-bozontos kutyám neve lesz.

    Egyébként én is szerelmes vagyok a nevekbe, sőt a szavakba is. Ez már majdnem olyan nálam, mint valami abszurd irodalmi fétis :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wentworth kapitánynak tényleg szép neve van :)
      Willoughby, óóó, ez is tetszik. Nekem nincs ugyan valódi kutyám, csak egy alvós-melegvizes palackos kutya, őt Sir Wilbur Lancasternek hívják :D Mint ez is mutatja, valahogy én is úgy vagyok a nevekbe-szavakba szerelmesedéssel, mint te :) :)

      Törlés
  9. Rejtőt meg kb. az összes szereplője meg csak azért nem jutott eszembe eddig mert az nagyon is adja magát:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, igen, még elő is kerestem a legutóbbi Rejtő-olvasmányokból, miket jegyeztem fel (Prentin, Cödlinger úr, Pác Tivald), de tényleg, gyakorlatilag az egész Rejtő-életművet fel lehetne sorolni, annyira jó szereplőneveket ad. :)

      Törlés
    2. Ja és az örök kedvenc, a név amit nem lehet lassan kimondani: Zsebibaba és ezt ugye Karinthynak köszönhetjük, nem is Milne-nek.

      Törlés
    3. És ez Neked különösen kedves ;) ;)

      Törlés
  10. Ó, ez de jó ötlet! :-) A Harry Potteres nevekbe én is szerelmes vagyok.
    Húú, most nagyon próbálok gondolkodni nekem kik jutnak eszembe.
    Például én szerettem Heathcliff nevét is az Üvöltő szelekből, Georges Duroy -t a Szépfiúból, Galadriel meg Bombadil Toma nevét a Gyűrűk Urából (utóbbin mindig muszáj elmosolyodnom :D ). Vagy Thursday Next nevét Fforde sorozatából, Gideon de Villiers -t az Időtlen szerelem-trilógiából - na, ebbe az utóbbi névbe tényleg totál szerelmes vagyok. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Igen, én is Rowling és TTB is tudnak valamit ;)
      Heathcliffet írtuk itt a kommentekben, valóban találó az ő neve is, és jó csengésű. Hú, tényleg, Gyűrűk Ura! Onnan is szerettem sok mindent, Samut is, pedig neki egyszerű neve van, de mégis, és Zsákos Bilbó, Zsákos Frodó, nekem ezek is kedves nevek :)
      Thursday Nextet jó hogy mondod, olvashatnám már én is a Fforde könyveket :)

      Törlés
  11. Most, hogy újraolvastam A szél árnyékát, ismét elvarázsoltak a nevei: Sophie Carax, Nuria Monfort, Daniel Sempere, Penélope Aldaya... és hirtelen rájöttem, hogy nagyon tetszik Mary Shelley neve, bár ő író, nem regényszereplő. Mary Wollstonecraft Shelley.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép hangzásúak nagyon :)
      Nekem is járt a fejemben jó csengésű szerzőnév is, de most hirtelen elfelejtettem...

      Törlés
  12. Az én kedvenc irodalmi vonatkozású nevem a Csinszka, olyan bájos és szép és szeretni való! ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csinszka! Tényleg :) De az Adyhoz kapcsolódó nevek mind valahogy vonzóak, Ady neve maga is, álnevei, szerelmei... :)

      Törlés
    2. Igen, igen, teljesen igazad van, először el is kezdtem ezt bepötyögni, de aztán hagytam. :)

      Törlés