2014. február 11., kedd

Jane Austen: Pride and Prejudice

"It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife."

Szinte hihetetlen, hogy csak most ismerkedtem meg először a Büszkeség és balítélettel, pedig már több mint 12 éve kinéztem magamnak elolvasásra. Egy várólista matuzsálem kipipálva. :)

Mivel az idén eddig a legnépszerűbb könyves posztom A skarlát betű, amiben három kurta mondatban elszidom a híres regényt, arra gondoltam rendhagyó leszek, és a B&B-ről is ennyit fogok írni: örökbecsű klasszikus, a szerelmes regény archetípusa, és Mr. Darcy forever! Merthogy úgy tűnik ennyi strapa is elég, nem kell itt görnyedni a cirkalmas mondatok felett, ha a lényegre törő posztokat kedveli mindenki. ;)

De hogy is tehetnék ilyen csúfságot a Bennett lányokkal, Mr. Darcyval vagy Mr. Bingleyvel, hogy néhány kusza és rövid mondattal emlékezem csak meg róluk? 
A történetet azt hiszem senkinek nem kell bemutatnom, én is ismertem nagy vonalakban már régebbről, illetve a 2005-ös filmváltozatból, amit sokan nem szeretnek, viszont nekem az eddigi egyetlen változat, amit láttam, és akkor mérhetetlenül tetszett. :) Feltett szándékom megnézni a BBC-s változatot is, mert ez eddig kimaradt, de Colin Firth-t nem lehet kihagyni Darcyként - mert csak a másik Darcyként ismerem, a Bridget Jonesból.

Colin Firth mint Mr. Darcy

De hová kanyarodtam...
Vissza a Bennettekhez és Darcykhoz. *sóhaj*

Milyen jó is lehetett egy ilyen korban, amikor ennyi romantika szorult az emberekbe, és ilyen szépen és kifinomultan beszéltek egymással... És milyen pocsék is lehetett, mert mindenki csak a férjhezmenésen agonizált, és bosszantó lehetett, hogy nem szabad egy jóízűt káromkodni! :)

Azt hiszem Az időutazó felesége után (?) bekerül ez a könyv is a kedvenc romantikusaim közé. Klasszikus, szép, igényes és szeretnivaló.

"In vain I have struggled. It will not do. My feelings will not be repressed. You must allow me to tell you how ardently I admire and love you."

Kedvenc karakter: Mr. Bennett, Mr. Darcy
Legkevésbé kedveltem: Mr. Collins, Lydia

Kedvence kifejezés a könyvben: civility. How fitting! Azt hiszem mostanában sokszor eszembe fog jutni, amikor embermódon kell elviseni olyasvalakiket akiket nehéz elviselni, és akikhez igazából semmi kedvünk...

A nyelvezet gyönyörű, nincs túlbonyolítva, de nagyon elegánsan van minden megfogalmazva és körülírva.


"Convinced as Elizabeth now was that Miss Bingley's dislike of her had originated in jealousy, she could not help feeling how very unwelcome her appearance at Pemberley must be to her, and was curious to know with how much civility on that lady's side, the acquaintance would now be renewed."

Ez a mondat szerintem kiválóan példázza, mire lehet számítani, akik kérdezték nehéz-e angolul, ez alapján tájékozódhatnak. Szerintem nem nehéz, de azért kezdőknek nem ajánlom.

A könyvet hangoskönyvben hallgattam meg, innen letölthető ingyenes tartalom amatőr felolvasással, ami azonban ez esetben nagyon-nagyon jó volt, köszönöm az önkéntesnek aki ilyen jó munkát végzett vele. :)

10/9 - mert egy picit unatkoztam azért az első harmadban.


Bennették a 2005-ös filmváltozatból


16 megjegyzés:

  1. :))))))))))))))))) Ez nyúlfarknyi egy bejegyzés volt így is PuPi :D Imádom ezt a regényt ez a kedvencem Austentól bár a többit is szeretem. Hajjj meg kell nézned a BBC-set úgy izgulok szóval lécci lécci nééézd meg hamar hamar oké? ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alkalmazkodom az igényekhez :D Meg valahogy ez a könyv és a történet, magáért beszél, nem kell róla sokat mondani :)
      Megnézem, megnézem hamar-hamar, amint tudom! :) De lehet, hogy újranézem a 2005-öst is, az megvan itthon dvd-n. :)

      Törlés
  2. FÚÚÚÚHHH! Én imádom a Keira K-s (nincs kedvem kigooglizni a nevét :D) és a Matthew Macfadyenes filmet. Nekem is megvan dvd-n! :) Számomra Matthew a tökéletes Darcy. Láttam legalább 378x a filmet de nem tudom megunni benne őt. Biztos a BBC-s változat is jó, de nekem ez a Büszkeség balítélet filmen Mr. Darcyval. Persze a regény is jó, de bevallom engem néhol untatott, viszont a karakterek jók, és van benne kedves csipkelődés, évődés. okos vitatkozás és persze lávsztori, de valahogy nálam a film jobban üt. Főleg az esős jelenet. Aki nem látta nézze meg :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pacsiiii! Végre valaki, aki szereti azt a változatot is, anélkül, hogy összehasonlítaná a másikkal :D
      Én is láttam párszor, és szeretem MM-et Darcyként, aranyos pasi. Az esős jelenet mindent visz, kész vagyok tőle. :)

      Törlés
  3. Szerintem ha megnézem a BBC-s verziót, akkor is ez fog tetszeni. Mert hát szerelmes vagyok Matthew-ba bevallom. És ez nem változhat soha Colin Firth javára, még akkor sem ha őt tartják az igazi Darcy-nak (Bridget Jones miatt is ugye...), Amúgy meg most kedvet kaptam hogy újranézzem a filmet. Idén pedig már láttam és még csak február van :D

    VálaszTörlés
  4. Ja, hogy most olvastad először??? Nem is értettem mire ez a felhajtás... :D Azt hittem repetázol.

    Nekem Jane Austen sajnos olyan, mint Agatha Christie. Néha hangulatba jövök, hogy olvassam, de ez csak plátói vonzódás. Tudom, hogy nem illünk össze... De azért néha maga a vágyódás is kellemes időtöltés. Kik tudhatnák ezt jobban, mint JA hősei... :)

    VálaszTörlés
  5. Jane Austen az okosak szerint nem romantikus. Ezt a Jane Austen Könyvklubban is megvitattuk, és entropic nagyon eredetien fogalmazott: "A szerelem, az más, b*szki!":D

    A magam részéről nem vagyok odáig JA-ért. A B&B volt az első olvasmányom tőle, kb. 17 évesen imádtam, de amikor a pasim olvasta és idézett belőle ezt-azt, a hajamat téptem. Ellenben a Meggyőző érveket érettebb fejjel is szerettem.
    A BBC-s B&B állati jó, a klubban fetrengtünk a röhögéstől.:)) Amikor Mr. Collins van színen, feltétlenül nézd meg youtube-on magyar szinkronnal, Mikó zseniálisan illik hozzá.

    VálaszTörlés
  6. Ja, és tegnap illetlen párhuzamot fedeztem fel a mai pornóregények és JA között:DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre kíváncsi vagyok :D Mi a párhuzam? :Muszáj elmondod! :D

      Törlés
  7. Zakkant, lehet, meg azért sokat számít hogy milyen verziót látott először az ember. :) Megértem a lelkesedésed a pasi iránt, nekem is tetszik. :) Bár Szeee azt mondta olyan kivert kutya típus, de akkoris cuki :D

    Miamona, igen, először :D de annyira nem akarok Austent olvasni, nem az én stílusom. Mindenesetre ezzel a híres művével meg akartam már régóta ismerkedni és jól sült el a találkozás. :)
    AC-vel nekem is érdekes a viszonyom, gimiben faltam, azóta ha nekiállok, mindig unom, hogy végig kell rágnom 200 oldalt azért, hogy legyen három izgalmas oldal :D

    Amadea, én nem vagyok egy irodalom szakértő, nekem ez romantikus :D de lehet hogy tényleg nem az, entropicot üdvözlöm, szeretem az ilyen lényegretörő megállapításokat :D
    Szerintem én a BésB-t igazából a film miatt kedveltem meg, lehet hogy ha nem látom az adaptációt kézbe se veszem, vagy pedig sutba dobom az elején, mert untam kicsit. (utána jobb lett)
    Na, mesélj, mi az az illetlen párhuzam? :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, csak annyi, hogy a molyon láttam valakinek a kívánságlistáján az egyik Ulpius hülyeséget, és az szerepel a fülszövegben, hogy amikor a főszereplő csaj meglátja a hotelmilliárdos, türkizkék szemű (tényleg így van írva) fickót, akkor egy csapásra elveszti a belső nyugalmát.
      Lizzie Bennet ki nem állhatja Darcyt, amíg meg nem látja Pemberleyt. A kastély láttán ő is elveszti a belső nyugalmát:D

      Törlés
    2. :D és ez illetlen párhuzam? Melyik illetlenebb, a belső nyugalom elvesztése kék szemektől, vagy a belső nyugalom elvesztése rohadt nagy vagyon láttán? :D : D

      Törlés
    3. Párhuzamba állítani egy klasszikus, rajongott regényt egy mai tucattermékkel:D

      Törlés
  8. Ó, hát nekem inkább Lydia, mint Mrs. Bennett :D

    VálaszTörlés