2016. augusztus 4., csütörtök

25 könyves tény rólam

Forrás.
Colourful Fantasynél láttam a 25 könyves tény rólam elnevezésű taget, és felcsillant a szemem, ugyanis már régóta van egy piszkozatom, ami "bloggerdolgaim" munkacímen futott, és bizony hasonló "könyves tényeket", infókat írogattam össze benne magamról, amik érdekesek lehetnek mások számára is.

Most ez a tag apropót adott arra, hogy ráncba szedjem ezt a piszkozatot. Akik jobban ismernek, azok számára lesznek már köztudott dolgok is benne. ;)

Aki szeretné, bátran vigye a taget, jelölni nem jelölök rá senkit külön. :)

Íme 25 mindenféle könyves tény rólam:

  1. Rettentő nagy Csernus-fan vagyok. Imádom a doki könyveit, és előadásain is többször jártam már. Amikor csak lehet, elkapom egy pár mondatra és egy dedikálásra. 
  2. Nem vagyok jóban azokkal a könyvekkel, amiknek címében "girl" szerepel, főként ha thrillerekről van szó. Ékes példája ennek az átoknak a Gone Girl, The Girl on the Train, The Shining Girls. De emiatt óvakodom már a "bújtatott lányok"-tól is, pl. Az özvegy. :D Persze belenyúltam a tutiba, és tavaly rendeltem egy bookdepós The Hidden Girlt, ami thriller... Azóta nem mertem még felé nyúlni. :D
  3. A "kávéár" kifejezés tőlem származik, és tulajdonképpen a filléresen, pár száz forintért, akár egy espresso áráért beszerzett könyvekre használjuk. Jellemzően 300-500 Ft-osokról van szó ilyenkor, de vettem már könyvet 180 Ft-ért netről és 50 Ft-ért könyvtári kiárusításról is, ezek már totálisan kávéár alatti árak. :) 
  4. Az egyéb könyvesblogger-szókreálmányokat, "szakzsargont" is szeretem használni, pl. az impulzusvásárlást, könyvhörcsögösködést, a kardigános irodalom és kabátkönyvek szakkifejezéseket :D... És az Amadea-féle hippilista és szotyolázótartalék is nagyon tetszett év elején, meg is jegyeztem, pedig annyit nem használtuk. :) A legújabb pedig Nikkincstől származik: detox-hónap, vagy detox-időszak: amikor offline vagy, és se nem blogolsz, se nem olvasol annyit. És nem, ez nem azonos az olvasási válsággal. ;) 
  5. Idegesít, ha azt gondolják az emberek, hogy amit hangoskönyvben hallgattam, azt nem élem úgy át élményként, vagy esetleg nem értem meg. Az évek alatti rengeteg audiózással mindenféle szerénység nélkül mondhatom, hogy nagyon felfejlesztettem az auditivitásomat, és tudok is rá figyelni, illetve pontosan tudom, mikor kell mégis visszatekernem egy picit. 
  6. Szeretem az amerikai délen játszódó regényeket. A titok nyitja lehet, hogy a magnóliaillat. ;)
  7. Hajlamos vagyok a kedvenc szerzőimtől is nagyon sokáig, évekig halogatni könyveket. Néha csak a körülmények alakulása miatt, néha pedig egy olyan érzés mocorog bennem, hogy furcsa lenne, ha nem lenne már tőle olvasatlanom, és inkább másért nyúlok a polcra még előtte. :) 
  8. Rettenetes hosszú várólistám van, 450 könyv körüli, amiben nincs is benne minden, de nagyrészt lefedi az itthoni olvasatlanjaimat, amik polcon ülnek, és az e-könyvek egy részét. Ezen kívül van még egy érdeklős listám, amit néha gyomlálok, de ez is kb. 250 könyvre rúg. Abszolút tudom miről beszélünk, ha előkerül a "túl sok könyv, túl kevés idő' megállapítás. :) Mindazonáltal vallom, hogy arra van időnk, amire szakítunk, és olvasásra mindig szakítok időt. 
  9. Évente általában 80 könyvet olvasok el, az utóbbi években ez volt a tendencia, és napi kb. 65 oldal olvasás jön ki. (Nem, nem tudom hogy jön ez ki, de kijön! :D)
  10. Kindle e-olvasóm van, méghozzá veterán, még a Kindle Keyboard 3-as. :) Egyszer cseréltettem garanciálisan, mert repedezett a külső műanyag burkolat, a másodiknak pedig betörtem a képernyőjét egy szerencsés rákönyököléssel... Ezt javíttattam itthon, azóta is használom, és jelzem, ezen sokkal több külső burkolat repedésecske van, mint ami miatt az elsőt cseréltettem XD. A következő egy PW lesz, ha ez bemondja az unalmast. 
  11. Mint az előző pontból is látszik, eléggé ragaszkodom a kütyüjeimhez. Nehezen cserélek le telefont is, e-olvasót is, és így vagyok a hangoskönyv-hallgató társammal is, az iPodommal, ami kb. 11 éves most. Ilyet már nem is lehet kapni, csak max. rákeresni a régi típusok közt. :) 
  12. Van egy könyves noteszkém, amolyan jegyzetelős füzet, amibe 2011. júliusa óta írogatok, most nemsokára fog betelni, és biztos vagyok benne, hogy elkezdek egy újat. Ebbe mindenféle random szösz kerül, akár az olvasott könyvből oldalszámok, ahol jó idézet, hiba, félrefordítás vagy bármi olyasmi van, aminek utána akarok nézni. Gondolatok, amiket bele akarok írni egy-egy posztba, posztötletek, témázós ötletek. Éppen mit akarnék olvasni, és mit olvasok és hol tartok benne, szóval kis ilyen-olyan könyves fecsegés. De bele van ragasztva néhány kis papírka is, amikor füzeten kívül jegyzeteltem egy könyvből pár szót, vagy pl. a 2014-es Könyvfesztre, amiket összeírtam programlistát és könyveket, stand számokkal. :) Egyébként kicsi notesz, és azért telik csak most be, mert az első két évben nagyon keveset irkáltam bele, csak 10-12 oldalacskát. 
  13. Több könyvet olvasok egyszerre, általában 2-3-4-et. Régen nem így volt, egyszerre mindig egyet olvastam, és amikor a végére értem, aznap már nem is kezdtem újba, hogy hadd "ülepedjen" az élmény. Mostanság jobban szeretem, ha akár napközben is van választásom, mit olvasnék inkább, és milyen formátumban: papír/e/hangos, angol/magyar, kemény/puha kötés... 
  14. A kívánságlistámon csak kb. 20 könyv szerepel. Régebben ez sokkal több volt, már igyekszem jobban leválogatni, mi az, ami csak inkább futó érdeklődés, és mi az, amit ténylegesen szeretnék a polcomon tudni. Tudatosabb vásárlás felé tendálok, és bár így is tetemes mennyiségűnek tűnhet a könyvmennyiség, amit évente betárazok, azt nézve, hogy mennyit olvasok, és hogy ez a legkedvesebb hobbim, valamint hogy sok az ajándék- és recipéldány ezek között, és a nagyon szuper akciók (alig veszek teljes áron könyvet), ez mégsem olyan sok. 
  15. A várólistámon csücsülnek igazi matuzsálemek is, amik már 12-13 éve várnak olvasásra. Sőt, lehet, hogy még egy kicsit több is az már... 
  16. Olvasok sorozatokat is, különálló köteteket is, sci-fit és fantasyt is, szépirodalmat és gyerekirodalmat is. Nincs igazán, amit kizárok a műfaja miatt, és szeretek próbálkozni komfortzónán kívül. Mindazonáltal persze ismerem a saját érdeklődésemet, és hogy mik azok, amik biztosabb jó választások lesznek. Nem kiadó, vagy műfaj szerint válogatok, hanem csakis a könyv, a történet, és néha a szerző alapján - hiszen mindenkinek vannak olyan szerzői, akiktől bármit és mindent elolvas, ami megjelenik. Plusz, mivel gyarló vagyok, sokszor rárepülök egy-egy nagyon csinos, szép borítóra. ;) 
  17. Az előző ponthoz kiegészítésként jön, hogy talán egyedül a versekkel és képregényekkel állok hadilábon... Verseskötetet nem nagyon szeretek olvasni, nem köt le, de szökőévente elolvasok egyet-egyet és olyankor általában kellemesen csalódok. :) Albumok, művészeti könyvek, nézegetős könyvek nem annyira érdekelnek, kivéve, ha esetleg nekem is úticélom egy hely, amiről képek vannak benne, vagy már jártam ott korábban. Mindenesetre albumokat nem veszek, és amik vannak, mert mondjuk ajándékba kaptam, hát be kell valljam, ki se nyitottam őket szerintem soha. 
  18. Mindig van nálam könyv. MINDIG. :D Ha a boltig megyek el, akkor is. Mindenféle várakozást szívesen kitöltök egy pár oldal olvasással. Akár a postai sorbanállás közben is olvasok - bár nem mindig tudok ilyenkor belemerülni... És jól jött már ez a mindig-szabályom, amikor egyszer autószerelőnél kellett dekkolnunk egy órát, ami nem volt betervezve nyilván. Nem unatkoztam. :) 
  19. Csuklás ellen a legjobb: elszavalni A reményhez című verset. Ezen gyógymódot Anyukámmal fejlesztettük ki. Sajnos hatékonysága csökken, amennyiben az illető szavaló betéve tudja a verset... A következő soron való gondolkodás ugyanis a figyelemelterelő manőver. ;) 
  20. Kiskoromban is nagyon szerettem olvasni, olvasónak neveltek, és sok-sok mesekönyvem volt. Anyukám esténként felolvasott nekem, és volt, hogy ő aludt el hamarabb a meseolvasás közben, én meg rázogattam, hogy fejezze be. :D Az első igazi könyvek, amiket egyedül olvastam: A két lotti, Mary Poppinsok, A padlásszoba kis hercegnője, Kästner könyvek, Harisnyás Pippi, Vuk, Pinokkió, Bambi. :) 
  21. Kézzel vezetett füzetkés olvasmánylistám is van, ami kb.  10 éves koromtól pontos. Szerzőt-címet és az olvasás dátumát írtam bele mindig. Az online listákon kívül ma is vezetem ezt is, de nem könyvenként, hanem időszakonként írom bele az olvasmányokat, mindig behozva egy kisebb lemaradást. 
  22. A nekem tetsző könyves idézeteket szintén egy füzetkébe gyűjtöttem régen, ezt abbahagytam, de az megmaradt, hogy a legjobb idézeteket beleírom a könyvekről írt posztjaimba. 
  23. Olvasok reggel-délben-este, és néha éjjel is, vagy hajnalban. Nincs kedvenc napszakom a hobbimhoz. Amikor szabad vagyok, akkor olvasok és kész. Sokszor helyezem más teendők elé. Akkor igazán jó egy nap, ha csináltunk benne valami kedvünkre valót is. ;) 
  24. Az olvasás sokszor elálmosít, de azért jó lefekvés előtt olvasni pár oldalt. Ilyenkor néha a könyvvel a kezemben alszom el. Vagy a hangoskönyvvel a fülemben. Utóbbit sokszor használom "altatóként", rendszerint nagyon hatásos, pár perc alatt elalszom. :) Meseolvasás felnőtteknek. 
  25. A blog már több mint 7 éves, és még mindig imádok blogolni. :) 

ITT és ITT még találtok két sztorizós-anekdotázós posztot, illetve linkeket a többiekéhez is, ezekben is vannak aranyos, vicces, vagy szerencsétlen könyves helyzetek velem. :) 

14 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a booktag, eddig ez tetszik legjobban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is igazi "book" tag, de inkább így jelöltem ezt is. :) Csináld meg, ha van kedved! :)

      Törlés
  2. Köszönöm a sok érdekes apróságot! Örömmel olvastam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! Remélem volt benne újdonság is, igyekeztem nem ismételni önmagam. :D Írjál te is, ha van kedved. ;)

      Törlés
  3. Attól függetlenül, hogy a könyves ízlésünk nem teljesen egyezik meg, a könyvmolylétünkben sok hasonlóságot találok, mert sok pontnál bólogattam én is. Jó volt ezeket olvasni rólad :)
    A Reményhez az egyik kedvenc versem, szerintem ma is tudom fejből, majd legközelebbi csuklásnál kipróbálom :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :* Örülök! Igen, sokban hasonlítunk szerintem is, még ha nem is mindig ugyanazok után nyúlunk a könyvespolcon. :)
      Ha tudod kívülről, nem olyan hatásos, de azért mindenképp próbáld ki és számolj majd be. :D :D :D

      Törlés
  4. Szuper lett az a poszt, nagyon jó volt olvasni! :)
    Én is sok hasonlóságot fedeztem fel, például a könyves notesz nálam is megvan. Eddig 2011 óta mindig vezettem egy-egy ilyet, minden évben betelt egy. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :)))
      Jeee, éljenek a könyves noteszkék! :) Nekem is szerintem gyorsabb ütemben fognak betelni, ez azért sok lapos volt, és az elején tényleg alig-alig használtam, most már sokkal többet.

      Törlés
  5. Annyira cuki-lelkes vagy!:) Jó post lett, majd lehet, hogy viszem.
    Ne feledkezzünk el a kabátkönyvről! A hátul szotyolázó tartalék viszont nem az én leleményem, egy molyos polcnál láttam, talán Gregöria_Hill-é.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nna, végre visszajutok a te kommentedhez is, válaszolni, erre majdnem kitöröltem véletlenül. XD
      Köszi, vigyed, vigyed, kíváncsi lennék a listádra. ;)
      Ó, ezt nem tudtam, teljesen neked tulajdonítottam ezt a kifejezést, mert a te postodban olvastam. :)
      A kabátkönyvek ott vannak! Hogy is maradhatnának ki?! :)))

      Törlés
  6. Jók ezek a tages bejegyzések (is) :) Könyves noteszem nekem is van - természetesen :D - idén kezdtem újat! Imádom a könyvesblogger szakzsargont - össze kéne gyűjteni az utókornak!
    Egy időben én is hangoskönyvre aludtam el, tényleg jó altató! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éljenek a könyves noteszek. :) Vajon az új generációknak ezek a papíron vezetett dolgok már teljesen ki fognak esni?
      Megtettem az első lépést, a könyves-blogos szakzsargon összegyűjtésére! :D Neked is eszedbe jutott még valami kifejezés?

      Törlés
  7. Szuper poszt lett, öröm volt olvasni :-) hihetetlen ez a régi olvasónotesz dolog, az meg pláne, h milyen tudatosnak tűnik a hozzá kapcsolt blogolás.
    (Én valahol elhagytam a füzezem, de az is lehet, h a mérete volt baj... a kisebb, vaskos jobb?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nagyon örülök, köszönöm! :) :)
      Nem éreztem ezt soha olyan tudatosnak, egyszerűen csak kialakult, hogy van egy ilyen is, és mindig az olvasott könyvek mellett, vagy az íróasztal kis oldalsó rekeszkéjében tartom. Ha elutazunk viszem magammal az aktuális könyvekkel is. :) Hátha akad akkor is valami feljegyeznivalóm. ;) Persze volt már, hogy a bloggerbe jegyzeteltem piszkozatba inkább. :)
      Nekem ez pici, szerintem azok jobban ebből a szempontból. Nem vastag, de a következő vastagabb lesz, nem tudom mennyivel lesz jobb.

      Törlés