2019. január 17., csütörtök

A felejtés-bűbáj jótékony hatása

Valahogy az volt az érzésem a Harry Potter és a Tűz serlege újraolvasásának elkezdésekor, hogy én erre bizony nagyon is emlékszem. Sőt, felrémlett az is, hogy a szokásos elejétől-a-végéig újrázáson túl egyszer külön csak ezt a kötetet is sorra vettem, talán épp a film előtt, feleleveníteni. Azonban óriási meglepetés ért, és minden ízében kellemes: mintha ismét először olvashattam volna ezt az epizódot! Szerintem nagy vágyunk nekünk, könyvmolyoknak az ilyesmi, és úgy örülök, hogy a sok év kihagyás, és hogy a filmadaptációt is kevesebbszer láttam a többinél, ilyen remek felejtés-bűbájt bocsátott rám. :) 

Igaz, hogy a történet vázára természetesen emlékeztem; nyilván nem jelentettek újdonságot a főbb történések, mint a Kviddics Világkupa, a Trimágus Tusa, a próbák mibenléte, az összecsapás a végén, a halál, ami ebben történik, vagy akár az új szereplők megjelenése: Krum, Fleur, Barty Kupor, Ludo Bumfolt, Rita Vitrol. De ez mind semmi, mert a történet szövetéből bizony nem sokra emlékeztem ... mondhatjuk, hogy több volt a lyuk, mint az anyagfolytonosság! :D 

A Tűz serlege részletgazdag, istenien hosszú, fordulatos, humoros és érzelmes egyszerre. A fő attrakciókon túl annyi apró-cseprő dologgal csalt mosolyt vagy épp könnyeket az arcomra - sőt, volt hogy egyszerre mindkettőt! -, hogy felsorolni is sok lenne... de azért megpróbálok egy kis ízelítőt adni. :) 

SPOILEREK!
Részletek, amiket imádtam most, és nem emlékeztem, vagy nem így emlékeztem rájuk (ezúttal a teljesség igénye nélkül, mert a végtelenségig tudnám sorolni) (note-to-self: a következő újraolvasás előtt ezt a listát ne olvasd el előre! :)):

- a Sötét jegy felküldésekor nem emlékeztem, hogy egy házimanó, Winky is belekeveredett az ügyletbe. Sőt, igaz, hogy Winkyre emlékeztem, de képzeljétek, még az is kiesett, hogy Kupor házimanója volt, és hogy ebben a kötetben jön be a képbe. :O 
- Mugli taxikkal mennek Ronék a King's Crossra! (Mr. Weasley sürgős hívást kapott a minisztériumból - Rémszem miatt)
- McGalagony megcsúszik, amikor Hóborc összevizez mindent, és Hermione nyakába kapaszkodik! :D :D :D 
- Dennis Creevey beesik a tóba a kastély felé csónakázáskor. A nagyteremben aztán Hagrid kabátjában feszít, ami persze nagyon nagy rá. :) Dennis és Colin tök cukin izgatottak együtt az asztalnál, miután Dennis is a Griffendélbe kerül. :)
- Ron Uranusos poénja Lavendernek :D - meréééész
- Ron ahogy kifigurázza Trelawney-t
- Rita Vitrol undorító sajtófogásai
- Krum elhívta Hermionét Bulgáriába
- Harry és Ron gyerekesen, de közben aranyosan bohóckodnak a Fred és George féle játékpálcákkal egyik órán. A jóslástant meg végigvihogják. :D
- Neville sárga kanárivá változik Fred és George egyik édességétől! :D
- Harry beszól Rita Vitrolnak:

“Yeah you can have a word," said Harry savagely. "Goodbye.”
- Mrs. Weasley ahogy megöleli Harryt a gyengélkedőn... ♥

- egy bizonyos ponton túl ráébredtem, hogy kvázi semmire nem emlékszem! :D Nem rémlett: a Harry és Ron közti konfliktus a serleg döntése után, a Siriusszal való levelezés, Sirius reakciója a sebhely fájására, a találka éjjel a kandallónál, és persze a sárkányokkal is Hagriddel, Harry "súgása" Cedricnek, Dobby segíti ki Harryt a gillyweeddel (mi volt ez magyarul?) a második próbán, és Pitontól lopta azt! :O Ahh, hát kellemesen leesett az állam mindenhol. Egy tűz serlege kvízen azt hiszem simán megbuktam volna. :)) Mindemellett nem szégyellem bevallani az imposztorságon, dementorcsókon kívül nem tudtam volna elmesélni, hogy is volt ez az egész Kupor családos cselszövés a végén. Rengeteg meglepetés ért. :)


Ami változatlanul elvarázsolt, elbájolt, tetszett:

- a Weasley-k Dursley-éknél! :D

"We're coming for you whether the Muggles like it or not, you can't miss the World Cup, only Mum and Dad reckon it's better if we pretend to ask their permission first. If they say yes, send Pig back with your answer pronto, and we'll come and get you at five o'clock on Sunday. If they say no, send Pig back pronto and we'll come and get you at five o'clock on Sunday anyway."

- az óriás belterű sátrak és a sokféle, külföldi varázsló a Kviddics Világkupán

Forrás.
- Fred és George hihetetlen bet-je, ami bejött! 
- a negyedévesek órái, a cosy hangulat, ami mindig átjön, és kalandok nélkül is szívesen olvasnánk tovább Bubotuber pusról, Blast-Ended Skrewtsról  (durrfarkú szurcsók), unikornisokról, orrontó furkászokról (!) vagy épp az unforgivable cursesről (segítség, ez is hogy volt magyarul?) :)
- Malfoy mint görény! :D
- Ron és Harry jóslástan leckeírása, ami egészében véve egy nagy kamu!
- a karácsonyi bál, és a nehézkes csajozás, amit Ron és Harry produkálnak
- + a féltékenység cuki csírái ;) 
- a próbák határtalan izgalma! A második próbán kifejezetten meghatódtam ezúttal.

“Percy wouldn’t recognize a joke if it danced naked in front of him wearing Dobby’s tea cozy.”

Jelenet a filmből. Jó a buli! :D
Nem szégyellem, hogy ennyire tudatlannak bizonyultam, inkább örvendezek, hogy újra felfedezhettem magamnak ezt a kötetet, és őszintén szólva totálisan izgatott vagyok, mert van még előttem ~2000 oldal, telis-tele csupa mágikus és muglis meglepetéssel egyaránt! :))) HP 5-6-7, here I come! :D 

Korábbi újraolvasós poszt (2010-ből): >ITT<
A többi 2018-as újraolvasás: első rész, második rész, harmadik rész.

6 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó volt ezeket felidézni, jó részükre emlékeztem, az egyik kedvencem volt Harry beszólása Vitrolnak. :D

    Varangydudva volt magyarul, ha jól emlékszem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy jólesett az emlékidézés! :) Hát az a beszólás páratlan! És annyi hasonló megnyilvánulása van, amik a filmből, meg a filmbeli karakteréből nagyon hiányoztak...

      Köszi, tényleg varangydudva! :D

      Törlés
  2. Tényleg olyan szívmelengető érzés így rácsodálkozni ezekre a homályba veszett részletekre. :) Nekem ugyan többségében mind megmaradt, mivel nemrég olvastam újra a teljes sorozatot, de akadtak hasonló meglepetések. :) Szerintem bármennyiszer is olvassa az ember, mindig lesznek ilyen elrejtett morzsák!

    És igen, jöttem megerősíteni, tényleg varangydudva! :) A másik pedig a főbenjáró átkok (és most előbújik belőlem Hermione: Imperio, Cruciatus, és Avada Kedavra - csak kicsit lennék stréber :D).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én olyan sok időt hagytam most ki az utolsó újraolvasás óta, hogy ihajj, és van mentségem arra is, hogy miért nem jutnak eszembe magyarul a szavak belőle... Ha minden igaz, ezt a kötetet csak egyszer olvastam magyarul, kb 18 éve (mon dieu!) és utána csak angolul olvastam újra. :) Köszi a magyar megfelelőket, szupi vagy! :D :* 10 pont a ööö hollóhátnak (?) Hollóhátas vagy Sister?! Nem is tudom! :O

      Törlés
    2. Cseppet se aggódj, abszolút meg van bocsájtva. :) Wow, csak angolul olvastad újra? Nem vagy semmi! :) Bevallom, nekem nagyon hiányoznának TTB magyarosításai, meg hát én így ismertem meg a varázslóvilágot. Nehezen tudok elszakadni ettől a verziótól. :)

      Óh, köszönöm! :* És nagyon szívesen, bármikor. :))) Hugrabugos vagyok, legalábbis én úgy hiszem, oda tenne a Teszlek Süveg. :)

      Törlés
    3. ;) Képzeld az utolsó részt meg egyszer sem olvastam magyarul még! :D Egyébként nekem is nagyon megragadtak TTB fordításai, és leginkább a magyar nevükön emlegetem a tárgyakat, szereplőket. :) kivéve Horace Slughornt, akinél nem tudtam megbocsátani sosem a magyarítást... :O

      Ó, nahát, valamiért azt hittem Hollóhátas vagy te is. :) Akkor 10 pont a Hugrabugnak! :D

      Törlés