2018. szeptember 30., vasárnap

Szeptemberi könyvek

Forrás.
Kivételesen hosszabbnak éreztem ezt a hónapot, és nincs sok ingerenciám sopánkodásba fogni, hogy jaj, de elszaladt, meg hogy kettőt pislogtunk és... Nem, mert nekem most igazán hosszú - és tartalmas - volt a szeptemberem. :) Sok irl programra készülődtem, amik közt volt egy bloggertali is, egybekötve a szuper Frida Kahlo kiállítással. Ezelőtt nem sokat tudtam a festőnőről, de szívesen olvasnék róla többet is. Az ehavi beszerzéseim közt azonban még nem szerepelnek Kahlós regények. :) Szeptemberben 5 könyvvel gyarapodott a könyvtáram, íme:

- Sylvain Neuvel: Védtelen halandók
- Philip K. Dick: Kamera által homályosan
- Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
- Robert Galbraith: Lethal White

Az első három Agavés reci, amiből Az evertoni órásmestert már olvastam, a másikak még csak most érkeztek meg, gyönyörűek, és nagyon kíváncsi vagyok rájuk, főleg Neuvel könyvére, ami ugyebár a Themis-akták befejező kötete. :) Az előző rész, az Ébredő istenek tavaly bekerült a top 5-be is.

A kupacom.

A Karinthy-kötetet az új Poket kiadásban vettem meg, elcsábultam rá, mert megörültem, hogy újra egy engem is érdeklő kötet van a sorozatban (az Orlando szerintem nem az én világom). Azóta A kis herceg is megjelent, és állítólag illusztrált is, meg új fordítás (?). Kicsit vacilláltam múltkor az automata előtt, hogy megvegyem-e ezt is, de végül nem hoztam el... Nem tudom egyébként, most ez melyik fordítás, de ha nem a "Jól csak a szívével lát az ember"-féle, akkor nem annyira szeretném (az egyik kedvenc idézetemről lévén szó). 

Kiterítve.
Az utolsó darab pedig a böhöm Lethal White, amit előrendeltem Bookdepóról, amit most már nagyon bánok.... Várnom kellett volna, ahogy a többi résszel is vártam, mert sovány vigasz, hogy már olvashatom is, ha nem passzol a sorozatomba: sokkal nagyobb a többinél. :((( Minek ilyen féltéglákat csinálni egyáltalán?! Érthetetlen. Annyira megörültem, hogy nem csak hardcoverben, hanem paperbackben is lehet rögtön rendelni, hogy naivan azt hittem, ez az az egyféle, ami eddig is megvolt, a kiadó is ugyanaz, minden stimmel... Hát ezentúl a mm-eket is sasolnom kell. Még nem tudom mit tegyek, beszerezzem-e a jó méretet, és ezt eladjam, vagy lógjon ki a sorból? :(
Eddig a prológust olvastam még csak el belőle, de az nagggggyon szuper! top 5 gyanús kötet ez is! 

És ha már a top 5-öt annyira emlegetem, az ehavi 7 elolvasott könyvemből van egy ami szerintem szintén esélyes lesz a listán végezni, méghozzá Liane Moriartytól a Big Little Lies. :) Poszt még nem született róla, de már készülőben van. Remek, intrikával teli, jó stílusú, izgalmas chick-lit. Nagyon megkedveltem Liane Moriarty-t, ez már a második könyvem volt tőle. 

A befejezett könyveken kívül jópárba bele is fogtam, például az igencsak várólista-veterán Runemarksba Joanne Harristől, és Matt Haig életművét is folytatom a Reasons to Stay Alive-val. 
A blogon ebben a hónapban ezzel együtt 12 bejegyzés született, közte a témázás az ízlésváltozásokról, és az őszi olvasási terveim. A 12, őszre tervezett könyv közül eddig csak kettőt pipálhattam ki, de legalább haladok, és két másikba is már belekezdtem. :) 

Szeptember legjobb olvasmánya a Big Little Lies volt, ahogy korábban említettem, de csak épphogy elmarad tőle a Bádogember és a Bátran élni. (B-betűs hónapot tartottam? :D ) Műfajukban persze nagyon különböznek, másként voltak jók, de mind szuper.
A hónap csalódása Tom Hanks novellagyűjteménye lett, pedig azt hittem nagyon szórakoztató lesz, de inkább felejthetőnek bizonyult. 

A legjobb programom kétségkívül a már fent említett Frida Kahlo kiállítás volt, és a találka a bloggercsajokkal, de szorosan a nyomában van egy tök jó, Harry Potteres szabadulószobás élmény is. :) Októberben is vár néhány izgalmas dolog, de remélem azokon kívül főleg a kanapé sarkában ücsörögve, olvasással tölthetem majd az időm. ;) 


A többiek szeptembere: 




Forrás

14 megjegyzés:

  1. Tök jó szeptembered volt és úgy örülök, hogy IRL is láttalak, és az egyik beszerzésedet is, mert ott vetted a Széll Kálmán téren ugye :) A kis herceg tényleg illusztrált, ráadásul színes, a fordító pedig Dunajcsik Mátyás, de az idézet a leghíresebb benne (ezen nem változtattak?) ahogy látom. Sajnálom, hogy a RG-vel így befürödtél, bosszantó dolog, hogy nem egységesek az angol kiadások :((( Nem tudod elcserélni valakivel esetleg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizoony! :) Én is örülök, és igen, azt vettem ott a Széll Kálmánon. :) Ajj, el fogok csábulni A kis hercegre is... Hát, tényleg jó lenne a leghíresebb idézetét érintetlenül hagyni, máshogy furcsán hangzik. Mint az Antigoné kétféle fordításánál a különbségek...
      Bosszantó az RG, igen, de persze first world problem. :)) ... Nem tudom, nem hiszem, hogy valakinek pont ez a lóméret kéne, de meg lehet próbálni eladni majd.

      Törlés
  2. én a big little lies-t soriban néztem, még nem olvastam, de úgy is nagyon jó volt. ütősek foltak a főszereplők, meg hát a történet is elég izgalmas. elvileg lesz belőle következő évad is, de hogy minek, elképzelésem sincs. lehet, hogy majd olvasni is fogom, csak még túl jól emlékszem a sorira.
    sztem a LW-ot cseréld el, vagy add el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegnap elkezdtem nézni én is a sorit, az első rész alapján azonban nem vagyok elájulva... Elég lagymatag. A könyv ezerszer jobb volt. De fogom nézni, és írok is majd róla, meg azért még várok, hogy mennyit finomodik a véleményem.
      A casting elsőrangú persze. :)
      Ja, azon én is gondolkodtam, hogy lesz itt második évad?!

      RG, LW, csupa rövidítésben beszélünk. :D Az lesz szerintem is. Addig meg 5 mm-re kinyitva olvasom csak. :D

      Törlés
  3. Közös pontunk a Hatalmas kis hazugságok, de én is a sorozat verziót néztem meg :) A könyvet is szeretném valamikor, csak nem tudom van-e értelme, hogy tudom mi a megoldás.
    A kis herceg nekem kell - annnyira szép kis kötet lett, és el is akartam olvasni Dunajcsik Mátyás fordításában is.
    Ez a Lethal White! :( Szerintem olvasd el - de keress közben kisebb kiadást, ami passzol a polcodra, valaki biztos megveszi mert nagyon friss.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom mit is nyilatkozzak erről, mert a sorozatba én csak épphogy belekaptam. Ha több változtatás is van, vagy ha kicsit megfakul az emlék, akkor szerintem érdemes lehet elolvasni, én az első rész alapján egyértelműen jobbnak tartom a könyvet. Liane Moriartynak nagyon jó a stílusa.

      A kisebb kiadás (Lethal White) engem is csábítana, de szerintem még nem beszerezhető...

      Törlés
  4. A Bádogembernek nagyon örülök, meg persze a BLL-nak is, lesz miről beszélnünk úgy érzem :) Frida élete engem is nagyon megfogott a kiállítás hatására, de annyi könyvem gyűlt össze, hogy a róla szóló tuti jövő évi projekt lesz.
    Ú, sajnálom a LW-ot ... basszus, ez olyan szar. Nem is értem, hogy miért csinálnak ilyet a kiadók. Viszont, hogy a prológus alapján ilyen pozitívan nyilatkozol róla, az nagyon ígéretes :)
    Én amúgy kesergek, hogy vége a szept.nek, piszok gyorsan elrepült, pedig úgy szeretném sokkal jobban élvezni a mindennapokat, de nagyon eltolódik a munka felé az egész :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lesz bizony! :) Köszönöm a kölcsönzést, meg a tippet, meg mindent! :) Csupa jó könyvet köszönhetek neked mostanában! ♥
      Olyan jó, hogy mindenki ilyen megértő a LW-os first world problemmel kapcsolatban. :D
      Általában én is kesergek, hogy hogy elrepült a hónap, de most, hogy kivételesen nem így éreztem, hát ennek hangot kellett adnom a posztban is. :) Talán a következő hónapok valamelyike neked is hoz egy kis lelassulást, kívánom, hogy így legyen! ;)

      Törlés
  5. A bloggertalink volt az egyik kedvenc IRL programom szeptemberben. :) Majd írhatnál a HP szabadulószobáról is, milyen volt. :)
    A kis herceg nekem Helikon zsebkönyvben van meg, nem tudom, ez a kiadás más-e, utána kell még néznem.
    Sajnálom a Lethal White-ot. :( Szerintem is olvasd el, aztán próbáld meg eladni és megvenni a másik kiadást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, olyan jó volt! :) Rendben, bár arról spoilerek nélkül ugye olyan nagyon sokat nem lehet mesélni. De nekem nagyon bejött, főleg, hogy még sosem voltam szabadulószobában ezelőtt.
      Nekem valami nagyon régi kiadás van meg a szüleimnél... Talán Mórás.
      Köszi, igen, én is sajnálom, és gondolkodom az eladásán.

      Törlés
  6. A Lethal White-os kritikádra nagyon kíváncsi vagyok! :) Nálam a harmadik rész olyan felemás élmény lett, szerintem a sorozat egyik leggyengébb darabja (eddig), úgyhogy remélem, Rowling kicsit összekaparja magát. :)
    Sajnálom, hogy így kilóg a többiek közül. :(

    A Bádogemberek nálam is listás, illetve ezzel a Poketos Kis herceggel is szemezek, meglátjuk! :) A szabadulószobás élménybeszámolóra én is igényt tartanék! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sister! :) Igyekszem, csak kicsit összefutottak most a könyvek, és nem volt nagyon időm leülni olvasni, különben már beleestem volna a Lethal White-ba.
      Ó, hát ezt igazán sajnálattal hallom, hogy a Gonosz pálya nem jött be neked annyira. :( Nekem a Kakukkszó érződik gyengébbnek, a második-harmadikat kb. egyformán szerettem, a LW-tal kapcsolatban meg szuper megérzéseim vannak most. :)

      A Bádogember nagyon szép könyv, szeretni fogod szerintem, nagyon érzelemdús és igényes szöveg.
      Nahát, milyen sokan pályázunk poketes kis hercegre! :D Meg szabadulószobás élménybeszámolóra. :D

      Törlés
  7. De jó ez az utolsó kép :))
    Ó, nagyon más a kinézete a LW-nek? vagy csak a magassága?
    Amúgy, ha megnézed a magyar kiadásnak is más a gerince, és a HP könyveken is elfordították egy idő után az író-cím párosítást :((
    (itt van:
    https://www.worthpoint.com/worthopedia/harry-potter-adult-hardcover-uk-box-526888331 )

    Engem is meg tudnak őrjíteni az ilyen dolgokkal, de rendszeres hiba, itthon is, külföldön is.
    (idén a Tündérfogó, a Hétvilág trilógia záró része:
    https://twitter.com/tonks_SB/status/966733677706215424 )
    Tisztára horror az ilyesmi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mérete tök más. LW:
      158 x 234 x 46mm
      Gonosz pálya: 130 x 196 x 37mm
      Kb, mint a Védtelen halandók a kupacban, annyival kisebbek a korábbiak. Szerintem lesz majd kisebb is, csak ez most a large print belőle, aminek szvsz semmi értelme, kivéve ha mind ebben a lóméretben volt meg... Majd lövök egy fotót csak a Galbraithekről, hogy látsszon.
      Mondjuk mindenki kicsit másra allergiás ilyen szempontból, nekem elég ha egyméretűek a könyvek a sorozatban, és egy betűtípus marad, ha valami aprót variálnak, az nem annyira zavaró számomra.

      Törlés