2017. április 5., szerda

Robert Galbraith: The Silkworm

Ezeregy posztkezdő gondolatom volt, de ezek mindig hűtlen mondatok, amik megjelennek a fejünkben, és hangzatosságuk ellenére (avagy: "ezt biztos nem felejtem el!" elhussannak, nyomuk sem marad. Így aztán beszéljen helyettem kezdésnek ez az idézet: 

" ‘How did you get her to talk?’ Culpepper asked as they set off together through the cold, past the motorbikes and lorries still arriving at and departing the market. ‘I listened,’ said Strike. "
Strike és elmaradhatatlan társa, Robin ebben a részben a könyvpiac sötét bugyraiba merülnek le, egy közepesen ismert szerzőt, Owen Quine-t ugyanis elkezdi kerestetni velük a felesége. Az ügy egyszerűnek tűnik először, a feleség még tudni is véli, hol lehet a férj, csak fel kéne hívni, jöjjön már haza. Nemsokára azonban csak a holtteste kerül elő, nem is akármilyen állapotban. ... Az ürgét szinte rituálisan gyilkolják meg, és elég undorító részletek vannak benne, ahogy abban a könyvben is, amit Quine utoljára írt, és már (még) nem került kiadásra. A könyv a Bombyx Mori nevet viseli, ami nem más, mint a selyemhernyó, latinul. A slusszpoén, hogy a könyv elég jól felismerhető módon szerepelteti az Owen Quine-t körülvevő könyvpiaci fejeseket, szerzőtársakat, 'barátokat' mindenféle morbid, perverz, undorító, metaforikus jelenetben. 

A bűntény és felderítése is remek volt! Sokaknál láttam értékelésekben, hogy kifogásolták az undorító részleteket, hát nem tudom, szerintem pont ez adta a perverziót bele, a borzongást, a kis hideg verejtéket, a gondolatot: ki képes erre? Amúgy egy sima Gyilkos elmék részben is van ennyi, szóval nem tudom miért kell ezen meglepődni, persze mindenkinek más az ingerküszöbe. Rowling anyánknak mindenesetre van vér a pucájában egy jó kis belezős gyilkossághoz is. 

Amit legjobban szerettem a könyvben, az az, hogy mennyivel közelebb hozta hozzám a karaktereket: Strike-ot és Robint. Kezdenek igazán összeszokottá válni, és imádom a dialógusaikat. Sokkal könnyebb volt belemerülni is a történetbe, hiszen most, hogy a bevezető köteten túl vagyunk, rögtön a közepébe lehetett csapni, ismertek a főszereplők, a hátterük, a helyszín, egyszóval az alapszituáció. Emiatt már kezdettől nagyon pörgősnek éreztem. Jók voltak a mellékszereplők is, és élveztem a találgatást, ki lehet a gyilkos. Nem is jöttem rá most sem, de persze a végén azért kicsit a homlokomra csaptam, hogy ez vagy az miért nem volt gyanús.. A kis csavarka pláne tetszett. Szerintem egyébként egy kibelezett hullánál SPOILER még ha körülötte meg is van terítve, sokkal undorítóbb volt a belek holléte és sorsa... szegény kutya. Amit nem értettem, végül is hogy került elő az írógép? Elég far-fetched volt a megtalálása... Tű a szénakazalban kb. SPOILER VÉGE. 

A Bombyx Mori, Owen Quine, és a bűntény még sokáig ott fognak rezonálni bennem. Rowling fura, de nagyon megjegyezhető neveket teremt, tetszenek. Mer véreset és brutálisat írni, tudja összevissza kavarni a szálakat, és mintha ezzel a kötettel lépett volna be igazán a krimi világába. A Kakukkszó ehhez képest - pedig én is 10/10-re értékeltem akkor -, szinte halotthalvány, és elég unalmas. Ez a könyv abszolúte elsöpri az első részt: intenzívebb, hektikusabb, sokkal kalandosabb, és sokkal többet megmutat a nyomozópárosból is. Igazi csemege! :) 

SPOILER! Azt hittem, hogy oda fog kilyukadni a nyomozás, hogy nem véletlenül vannak a terítékek ott, és a gyilkosságot a könyvszakma nagyjai (és kisebbjei) valóban többen együtt követték el. Arra én is gondoltam, hogy esetleg valakivel közösen írta Owen a könyvet - bár nem értettem miért, meg hogyan fontos ez, de a két könyv gondolata fel sem merült bennem. SPOILER VÉGE. 

Kedvenc jelenetek:

- Matthew-Strike-Robin csúcstalálkozó
- Robin haladó vezetési technikája (wow!)
- Orlando elszólása, ami után megfagyott a levegő
- "Lightning" :))) 

Értékelés: 10/10 Remek krimi, mérföldekkel jobb az első résznél. Az a vicces, hogy a harmadik rész közepén vagyok, és az meg ennél tűnik még jobbnak. :D Hány pontot adjak rá, 15-öt?!


Érdekes szavak, kifejezések (van bőven, Rowling még mindig nem alapszókinccsel dolgozik!:D) :

- in cahoots with sby: összejátszik valakivel
- tryst: légyott, randevú
- clout: pofon, intés
- stippling: árnyal, szemcséz
- capricious: önfejű, szeszélyes
- 'like a dose of salts' - gyorsan és hatékonyan
- 'No flies on you, are there?' - téged aztán nem könnyű átverni, neked aztán semmi sem kerüli el a figyelmedet, ugye?
- vexation: aggodalom, bosszúság
- malfeasance: hűtlen kezelés, törvénysértés, hivatali visszaélés
- libellous: rágalmazó, becsületsértő
- ballcock: golyós szelep
- curmudgeonly: kötözködő
- bric-a-brac: kacat, limlom
- contrived: kiagyalt, kieszelt
- panoply: teljes vértezet, teljes kínálat
- lintel: fejgerenda, felső küszöbfa, áthidaló gerenda
- "to a T", to describe to a T: alaposan leírja, ld. még >itt<, a "to dot one's Is and cross one's Ts"-hez van köze. Ezt totál nem ismertem és nem is találkoztam még vele sehol. :)
- adulation: hízelgés, talpnyalás
- insouciantly: hanyagul, nemtörődöm módon
- animus: rosszindulat
- under the eaves: az eresz alatt
- peremptory: ellentmondást nem tűrő, végérvényes, önkényes
- shrew: cickány, hárpia
- unencumbered: tehermentes
- jack-knifing: na erre inkább google képtalálatot mutatok. Amikor elcsuklik a teherautó elülső és hátsó része, mert csúszik az úton.
- mandarine-collared: álló nyakú. Ilyen.
- perspex: átlátszó műanyag
- forbearance: elnézés, türelem, béketűrés
- calumny: rágalom, hamis vád
- denigrate: befeketít, rossz hírbe hoz
- tiller: kormányrúd
- lugubriously: panaszosan, gyászosan
- plaudits: tapsvihar, tapsorkán
- it behoves sby to: illik valamit megcsinálnia, őrá tartozik, hogy megcsináljon valamit
- ribald: obszcén, trágár
- interlocutor: párbeszéd résztvevője, beszélgetőtárs
- trilby: puha kalap
- marquee: sátor
- squint: kancsalság, bandzsaság
- insinuate: célozgat
- piste: pálya
- crass: durva
- to fob sby off: megtéveszt vlkit
- creosote: kreozot (?!), karbolsav (a tea megfelelő színére írja)

8 megjegyzés:

  1. Egyetértek, a Kakukkszót én is csak Cormoran és Robin miatt szerettem, mert maga az ügy nem igazán kötött le. :) Viszont a Selyemhernyót messze jobban élveztem, sokkal izgalmasabb, akciódúsabb és pörgősebb volt! Én a Kakukkra 4 csillagot adtam, a Selyemre 4,5-et, szóval ha így folytatódik a tendencia, akkor megkaphatja az ötöt a Gyilkos pálya. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szerettem a párosukat, de azért a bűntény is érdekelt. Tetszett is minden, de így összehasonlítva, ez valahogy jobban. :) De nagyon sokat számít, hogy már a második kötet, és nem kell annyi mindent bemutatni, alapozni.
      Mikor fogod olvasni a harmadikat?

      Törlés
    2. Jaj, most teljesen úgy jött le, mintha a Kakukkot nem szerettem volna, pedig de, csak hát a nyomozás sokkal lassabban zajlott és túl sok volt a szereplő, úgyhogy kicsit bele is bonyolódtam a sztoriba. Ehhez képest a Selyem már jóval tisztább volt, könnyebben követhető, meg hát na, jobb. És teljesen igaz, akkor már nem kellett azzal húzni a rétestésztát, hogy ki kicsoda, hanem Kormi (Kata, most kölcsönvettem tőled, mert nagyon cuki ez a becenév!) és Robin már ismerős volt. :)

      Húh, ez egy jó kérdés. Még gondolkodom rajta, mikor is lenne jó, de mivel ősszel olvastam az első kettőt is, lehet, hogy ebből is őszi olvasmány lesz. :) Nem tudom, nekem valahogy jól passzol össze az ősz és Kormi!

      Törlés
    3. Neem, nem jött le úgy, értem amit mondasz. :)
      A nyomozás tényleg baromi lassú volt, emlékszem, hogy nehezen lendültem bele az elején, vontatottnak tűnt, persze aztán jobb lett. :) Sok volt a szereplő, de valahogy a Selyemhernyóban érdekesebbeket sikerült kreálni. Kormi jó becenév, Helly hívja így ebben a részben amúgy, csak nem így írva - dehát ezeregy beceneve van a mi Strike-unknak. :D

      Nekem nem feltétlenül őszi a hangulata, de megértem, hogy akkor esik majd jól folytatni. :) Nekem már csak 12 fejezet, és véééége, aaaa!!! (igen, most megszámoltam. :D) :S :D Várom is, meg nem is, állítólag cliffhangerrel zárul.

      Törlés
    4. Akkor jó, örülök, hogy így jött le! :)

      Kormi a legjobb becenév Strike-nak. :)) Nem is emlékeztem már rá, hogy ez konkrétan elhangzik a könyvben is, köszi az emlékeztetőt! :)

      Hűűű, akkor már közeledsz a végéhez. :) Aztán lehet, meggondolom magam, és nyári olvasmány lesz belőle. :) Egyelőre még annyira élvezem a vcs-s könyveket, hogy igyekszem inkább azokat előrébb sorolni, és később az egyebeket. :) A cliffhanger nagyon csábító, akkor ezek szerint lesz mit várni a következő részig. :)

      Törlés
    5. Jaj nagyon közeleg a vége, bizony! Már most várom a negyediket, pedig még nem is tudom mi a cliffhanger, de azt gyanítom, valamelyik főhősünk nagyon nagy pácba, életveszélybe kerül majd.

      Törlés
  2. Én még nem tudom eldönteni, hogy melyik rész tetszik a legjobban. Érdekes, a nyomozós cselekményben mindig találok valami belekötnivalót. Ebben a részben talán a legtöbbet, úgy éreztem, hogy egy rakat infót elhallgatnak előlünk a drámaibb hatás érdekében, most arra gondolok, amikor Robin meg Cormoran kezdenek rájönni, hogy mi van, de ezt Rowling elfelejti megosztani velünk, hogy a végén majd nagyobbat szóljon az igazság, persze azelőtt meg minden apró szirszart leír. Ezt meg nagyon utálom, elég olcsó eszköz szerintem.

    Ettől függetlenül nyilván imádás van, főleg ami Kormit illeti. :)
    Látom, már a harmadikat is olvasod, hogy állsz azzal?

    Ja és igen, a hűtlen mondatok! Hogy mennyire utálom őket! :D Meg amikor nem írod fel, hogy mit kell venni, mert úgyis csak három dolgot, azt meg meg tudod jegyezni. Aha...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Lula Landrys ügyben mibe tudtál belekötni? (bár már halványodik az emléke kicsit...)
      Ebben nekem a SPOILER írógép volt amit írtam is ugye, meg hát kicsit kitekert volt a motiváció, de tegnap újraolvastam pár oldalt és persze végülis érthető. SPOILER VÉGE

      Az ilyen mi már tudjuk, de nem mondjuk meg valóban nem a legjobb eszköz, de néha elkerülhetetlen, hogy használják. Egyébként ennél én jobban utálom azt, amikor csak a nyomozó maga tudja, de senkinek nem mondja. Így jobb volt, hogy azért Robinnal megosztotta, és kitervelték a dolgot. Hát hiába na, csattannia kell a végén, és ha kiteregetik előtte, akkor már nem jó.
      Kormi ♥
      A harmadiknak is már a vége felé járok, nagyon jó! Nekem nem morbidabb ennél, vagy nem tudom, pár levágott végtag meg ilyesmik, nem hatnak meg igazán, talán sok Gyilkos elméket nézek. :D

      Ugyanígy vagyok én is a rövid bevásárlólistákkal is... az tuti, hogy a háromból egy kimarad. :D

      Törlés