2017. április 11., kedd

Robert Galbraith: Career of Evil

" 'Robin's a petrolhead,' said Strike. 'Drives like Fernando Alonso.' "


Fülszöveg: "When a mysterious package is delivered to Robin Ellacott, she is horrified to discover that it contains a woman's severed leg.

Her boss, private detective Cormoran Strike, is less surprised but no less alarmed. There are four people from his past who he thinks could be responsible – and Strike knows that any one of them is capable of sustained and unspeakable brutality.

With the police focusing on the one suspect Strike is increasingly sure is not the perpetrator, he and Robin take matters into their own hands, and delve into the dark and twisted worlds of the other three men. But as more horrendous acts occur, time is running out for the two of them…

A fiendishly clever mystery with unexpected twists around every corner, Career of Evil is also a gripping story of a man and a woman at a crossroads in their personal and professional lives. You will not be able to put this book down."

Az eddigi kedvencem lett azt hiszem a harmadik Cormoran Strike rész, a Career of Evil, amit Gonosz pálya címen adtak ki magyarul (miért, ó miért?). Cormoran és Robin ebben az epizódban kezdenek igazán kiteljesedni, összecsiszolódni, és bár még rengeteg ügy és epizód vár rájuk, valahogy úgy érzem, most lehet először igazán egy itemként kezelni őket - és ez nem spoiler, illetve nem is szerelmi viszonyra célozgatok, és bár a munkában is olajozottabban működnek együtt, de egyértelmű, hogy mindketten kezdenek rájönni arra is, hogy mintha érdekelné őket a másik fél, a munkakapcsolatnál bizony jobban is. Ezeknek a hinteknek nagyon örültem, és remélem hosszan elhúzza majd még Rowling a macska-egér játékot köztük és közben számos bűntényt oldanak majd meg. Unalmas lenne, ha hamar összejönnének. Pont emiatt volt nagyon élvezetes olvasni a sok kis konfliktust, nehézséget, amivel szembe kellett nézniük ebben a részben. A kapcsolatuk dinamikája több kisebb és nagyobb esemény miatt változtat irányt, és ez abszolút szórakoztató volt, még ha néha sajnáltam is őket a történtek miatt. 

Forrás
A krimiszál maga szerintem mesterien összerakott volt, mert hiába a konkrét, kicsiny halmaza a lehetséges elkövetőknek - legfeljebb 4 fő, de Strike egyet rögtön ki is zár -, az ember folyton mást gyanúsít. Minden részlet a helyére illik, de te magad mégsem tudod összerakni, vagy biztosra venni, kinek a személye is rejtőzik a gyilkosságok mögött. Kapunk egy infót, ami alapján rá lehetne húzni egyikre... de aztán hopp, legalább kettő ember gyanús még az új infóval is. Nekem ez nagyon tetszett, és szerencsére ezúttal nem volt igazán infóelhallgatás sem, eszközként. Annál több izgalom és érzelem kapott helyet. A múlt sebeinek feltépése, az aktuális párkapcsolati válságok és a nyomozási folyamat maga, a megfigyelések, Robin ötletei, cselei, a hatósággal való konfliktusok mind-mind csak érdekesebbé tették ezt az epizódot. 
Külön plusz még a gyilkos elméjébe belátást engedő szemszög, a fejezetek, amikor a gonosz narrál. Egész hátborzongató volt néha, alig vártam.
A bűntény pedig rendkívül személyes vonatkozású is, a levágott láb szimbólumtól kezdve a Strike elleni lejárató hadjáraton át a konkrét fizikai támadásokig. Bosszú van az egész mögött - és bizony mindhárom gyanúsítottnak elég oka lenne bosszút állni a mi Strike-unkon.
Forrás.

Egyik kedvenc jelenetem az a "tükörkép" jelenet, ami az előző kötet részeg Strike - megértő Robin mintát fordította át részeg Robin - megértő Strike-ra. :) Nagyon jó volt az a beszélgetés. És egyáltalán egyre jobban tetszik ahogy egymással kommunikálnak, a csipkelődések, az összemosolygások, a közös gondolatmenetek.
Kedves jelenet volt még a támaszkodós is ;))), illetve a Barrowba tett kirándulás a Land Roverrel. :)

Jobban megismerjük Robin anyukáját, családját is, illetve kapunk egy csuda figurát az alvilágból: Shankert. :) Remélem ő még sokat fog szerepelni, tetszett a karaktere, belevaló, vicces, vagány.

!!!SPOILER!!!

Számomra nem volt túl sok, vagy zavaró a Robin múltjából megtudott részlet, a nemi erőszak, pedig általában én is úgy vagyok vele, nem muszáj minden szereplőt megnyomorítani valahogy, nem kell feltétlen a múltjukba családon belüli erőszak, bántalmazás, alkoholizmus, vagy egyéb szörnyűségek. Most ez mégsem "zavart", valahogy beleillett a képbe, és volt funkciója is, hiszen megtudtuk, ez az egész inzultus volt az oka annak, hogy Robin abbahagyta az egyetemet, és feladta álmait egy jó időre... Valamint a régi megcsalás is emiatt volt. Matthew mekkora egy pöcs! Annyira utálom... Szánalmas is, nyálas is, visszataszító, önző, unalmas, fennhéjázó... Ujjongtam szinte, amikor Robin olyan elszántan véget akart vetni a kapcsolatnak, kidobta a rózsákat is, és kis ideig megingathatatlannak tűnt. Aztán, amikor megbocsátott, a fejemet vertem a falba, de reménykedtem, hogy az esküvő maga csak nem fog megtörténni... Igazam is lett meg nem is.. az az utolsó jelenet, páratlan, csak miért mondta ki az igent?! Mire/kire mondana igent valójában? :) Persze hogy Strike-ra! :D

Akkor is kissé fejbe kólintottam magam, amikor a Brockbankes dologból átlendültünk Donald Lainghez. Nem is tudom miért nem figyeltem jobban... A testrészek levagdosása, a fékezhetetlen gyilkolási ösztön, a morbid gyűjtemény teljesen más parafíliára utal, mint Brockbank pedofíliája... Mentségemre legyen mondva - meg mindenki máséra is, akit megvezetett Rowling -, hogy azért mindig volt min elgondolkodni emiatt is... Kelsey nagyon fiatal lány volt még, és egy másik áldozat is igazán fiatalnak tűnt. Amúgy a legesélyesebbnek végig Whittakert tartottam magamban... Aztán átnyergeltem róla hol egyikre, hol másikra... :)

Robinra nem csak Matthew miatt voltam mérges, hanem önfejűsége miatt is. Túltolta az aktívkodását, hiába is akart jót, vannak észszerű határok, amiket Strike nem jókedvében próbált betartatni vele. Mintha direkt kihívta volna maga ellen a sorsot... Amikor megmenekül a támadótól, nem sokon múlik a dolog...Annyira tetszett, ahogy Strike pánikolt ott a telefonban! :) Ahogy aggódott érte. Brockbankkel kapcsolatban pedig, jó szándék és segíteni akarás ide vagy oda, abszolút átgondolatlanul cselekedett Robin, és totál hülyeség volt, hogy nem szólt senkinek.

A kirúgásos jelenet, bármilyen fájdalmas is volt, kellett! Hozzátartozik a hullámvölgyeikhez. És hát teljesen biztos, hogy Strike visszaveszi Robint. :)
Egyébként pedig Robin remek volt, nagyon ügyes, nagyon talpraesett és egyre több a használható ötlete. Csak ne lenne ilyen kishitű, és ne foglalkozna már annyit azzal, hogy mit gondol róla Strike. És hagyja a francba a kolonc Mattet...

!!!SPOILER VÉGE!!! 
Forrás.
Értékelés: 10/10 Csillagos ötös! Lethal White-ot nekem! :) Egyre jobban kedvelem Strike-ot és Robint is. :)

Érdekes szavak, kifejezések:

- fulsome: túlzó, mézes-mázos, émelyítő
Nancy Drew-t ábrázoló illusztráció. Forrás
- quicklime: égetett mész ? (öhm, mi volt ez a magyarban? Strike anyja, a "quicklime girl")
- encomium: dicshimnuz
- scupper: bajban hagy
- grass sby up: feldob, felnyom (a rendőrségnek) valakit
- propitiatory: engesztelő
- bollard: cölöp, jelzőoszlop
- avuncular: atyáskodó, öreguras
- diffident: félénk, bátortalan, szégyenlős
- chicanery: álokoskodás, fondorlatoskodás, csűrés-csavarás
- encumbrance: kellemetlenség, kényelmetlenség, teher, akadály (az unencumbered miatt már tudnom kellett volna)
- abbatoir: (=slaughterhouse) mészárszék, vágóhíd
- watertight: helytálló, kifogástalan
- poncy: affektálós
- bowdlerised: rövidített, megkurtított (?)
- balaclava: símaszk
- accost: megszólít, leszólít
- tumescence: duzzadás
- emollient: lágyító
- insouciance: nemtörődömség

12 megjegyzés:

  1. Tényleg cukik ezek a képek. :)

    Volt valami a magyar fordításban, ami nem igazán tetszett. A gyilkos folyton "megcsináltam" szót használ arra, mikor megölt valakit. Emlékszel rá, hogy mi volt az eredetiben? Do? Úgy éreztem, lehetne ennél jobbat is kitalálni magyarul. főleg azért zavart, mert a megcsináltam jelentést megdugtam értelemben is használják. :D

    A Gonosz pálya meg mint cím még mindig nem győzött meg. Értem, hogy SPOILER a dalszöveg miatt SPOILER VÉGE, és hirtelen nem tudnék jobbat, de valahogy akkor sem az igazi.

    Remélem, hamar olvashatjuk a köv. részt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is tetszenek, valahogy így képzelem őket. Strike kicsit nekem bumfordibb és nehézfiúsabb, mint Tom Burke, aki játszani fogja a filmben. Robin viszont az illusztrációnál vékonyabb - főleg, hogy annyira salátázott csak az esküvői ruha miatt. :)

      Hú, hát megnéztem neked, de nem találok ilyen részt... Ha esetleg tudsz mondani egy konkrét fejezetet, ahogy van a szó, akkor megtalálom. Igen, hát ez szexre utal leginkább, SPOILER mondjuk az igaz, hogy volt, ahol volt is szex, az első gyilkosságnál asszem, de nem erőszak, plusz orális szex valamelyik másikkal. Így konkrétan nem emlékszem, hogy "do" volt-e a szövegben, vagy más. SPOILER vége

      A Gonosz pálya cím nekem fura marad akkor is. Amikor jöttek róla a hírek, a fejembe villant egy egyszavas cím a Bűnlajstrom (a Kakukkszó és a Selyemhernyó mintájára tök jó lett volna ha frappáns egyszavasak maradnak...) Egyébként dal ide vagy oda, jobb lett volna valami "ördögi" a címbe szerintem, vagy a "bűn" szóval ötletelni valamit. (Ördögi pálya, Az ördög karrierje, A bűn útja - még ha némelyik tucatkrimi cím is, még mindig jobb az esetlen "Gonosz pályánál". :)) A Blue Öysteres cuccoknak egyébként nem néztem utána. Utáltam a dalszöveg idézeteket a fejezetek elején... De hát ezek a zenés referenciák nálam inkább negatívak mint pozitívak ugye. :D

      Törlés
    2. Eddig csak a Kakukkszót olvastam, de Strike nekem Tom Hardy-ként, Robin pedig fiatal Rowlingként van a fejemben :) Tudsz valami hírt a következő könyvről?

      Törlés
    3. Nem akarod folytatni? :) Hmm, ez a Tom Hardy nem rossz pasi! :) Robin tényleg kicsit Rowling az én fejemben is, nahát!
      Nem tudok, csak a címet... Illetve amikor bejelentette akkortájt azt olvastam, hogy a 23. fejezetet írja épp, ha jól emlékszem, szóval nem az elején tart már. ;)

      Törlés
    4. Dehogynem akarom. Csak ha elolvasom egyszerre mindet, utána mi marad a következőig. Így maradok az évi egy könyvnél :)
      Nekem nem az ízlésem, de a leírás eléggé őt juttatta eszembe. A csinos, fiatal, szőke lányzó, akit érdekel a nyomozás, az nekem egyértelműen Rowling :)

      Törlés
    5. Juhúú, akkor jó. Csak megijedtem, hátha eltántorított az, hogy kicsit undibb részek vannak a következőkben. :) Én is úgy voltam, hogy beosztom, de valahogy a Selyemhernyó után nem bírtam várni! :)

      Törlés
    6. Húha, nem tudom, hányadik fejezet. Többször is így mondja a gyilkos. Próbáltam megkeresni, de nem találtam. Á, sebaj. :)

      Törlés
    7. Igen, az ő fejezeteiben kerestem én is, de hát a "do" se egy olyan szembeötlő szó. :D Esetleg egy e-könyv példányban kéne rákeresni a "megcsináltam" szóra. :)

      Törlés
    8. Pont ezzel próbálkoztam, de valamiért semmi sem jött ki... Ami elég fura.

      Törlés
  2. De jó PuPi, hogy Te is így imádod! :) Nekem is talán ezt volt eddig a legkedvencebb részem, de igazából nem tudnék választani.
    Ez, hogy egy item-ként mozogtak, nagyon jó szó - mert van benne valami a munkakapcsolaton túl is ebben a szóban, aminek én is drukkolok. Amadeával beszélgettünk a történet folytatásáról és nekünk van egy tippünk Matthew-t illetően (nem lesz neki már sok szülinapja szerintünk ha Rowlingon múlik :)). A kirúgást nekem meg kellett emésztenem, én azt hittem azt csak "eljátsza" Strike, hogy így védje meg Robint, de nem. A vége pedig, húúú, de sokára jön még a következő kötet! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, olyan jó most rajongani! Azt hittem egyébként, hogy már az első kötet után ebbe a fázisba kerülök majd, de kellett egy kis idő, és a karakterek összeérése, árnyalása, hogy otthonossá váljon. :) Az item-et én is szeretem, de nincs igazán jó magyar megfelelője szerintem.

      Hmmm, majd osszátok meg velem elméleteiteket! :D Egyébként én már most azt hittem, hogy valahogy kinyírja ebben a kötetben. ;) A kirúgás szerintem így volt jó, gáz lett volna ha eljátssza. Elég ideges lehetett rá, és szerintem teljesen hiteles volt, hogy így reagál a főnökeként. De ez után bizony az kell hogy jöjjön, hogy megbocsát, visszaveszi, és ezzel agyonra idegesíti Matthew-t. :D

      Törlés