2016. április 24., vasárnap

Könyvfesztivál 2016

Az emeletről. Saját kép.
Annyira vártam már a könyvfesztivált, mint a kisgyerek a karácsonyt, és nem csalódtam most sem. Az idei, sorrendben nekem már a negyedik fesztiválozás, minden kétséget kizáróan az eddigi legjobb volt! Ebben szerepet játszik az is, hogy úgy döntöttem, nem csak a zsúfolt és népszerű szombati napon, hanem már pénteken is kilátogatok, hogy kedvemre szemezgethessek és beszélgethessek mindenkivel. Volt egyedül bolyongós időm is, és bandázós is, plusz ehhez még jött némi kávézás, isteni grillezett kecskesajt és ajándékbolt - avagy a Lövőház utca egy kincsesbánya! ;)
Teljesen feltöltött ez a két nap, akármennyire is lemerült az akksim a végére. Saját tanácsaimat betartva lapos cipő-hátizsák kombóval mentem, és nyerő volt a kényelmet előnyben részesíteni. 

Saját kép.
Pénteken is voltak szép számmal emberkék, de még lehetett kényelmesen lézengeni, levegőt kapni, és beszélgetni a kiadósokkal, ismerősökkel. A szombat már délelőtt is zsúfolt volt, és a sok dedikálás miatt tömött sorok voltak mindenütt - az egyikben én is ott álltam. ;) Rengeteg-rengeteg szerzőt láttam: Szabó T. Annát, Dragomán Györgyöt, Jostein Gaardert, Janne Tellert, Vámos Miklóst, Lackfi Jánost, Tóth Krisztinát, Galgóczi Dórát, de belefutottam Hadas Krisztába és Para-Kovács Imrébe is, dedikáltattam Böszörményi Gyulával (szegény, szerintem egész nap dedikált, akkora sor volt a délelőttin, hogy délutánba nyúlt, de délután is volt még egy másik dedikálása is...). 
Csodás jelenet volt, amikor egyszerre ült az asztalnál az egész Dragomán-família, a fiukkal együtt, aki nemrég lefordította a Tom Gates könyveket. :) Szabó T. Anna egy jelenség! Nagyon csinos volt, és imádtam a ruháján az apró szívecskéket is. :)

Egy dedikálásos sorbanállást elegendőnek éreztem, plusz nem vittem magammal már meglevő, más könyveket, így is elég volt a cipekednivaló, két napra elosztva is. :) A Böszörményi könyveket most vettem meg, és azon frissiben írattam alá a szerzővel. Amikor sorra kerültem, kérdezte, hogy olvastam-e már mindkettőt, és bevallottam, hogy nem, de nagyon érzi a radarom, hogy ezek jók lesznek. :) És a radarra hallgatni kell! Nagyon kedves volt, és tetszett neki az előre belé vetett bizalmam. :) Régebben egyébként olvatam tőle, a Gergő-könyvet közül kettőt, de az már több mint tizenöt éve volt. (!!!)


A dedikált könyvek, és hozzájuk könyvjelző. :)

Az egyik legszebb szerzemény.
Jeffi nyugtát is ad. :D
A Geopen stand az "S" című könyvet idézte meg. Saját kép.
Volt egy kis listám, az engem érdeklő könyvekről, szerencsémre ezek közül néhányba nem futottam bele a sok stand közti áramlás során, egy jó részét megvettem, és hát persze ahogy ez lenni szokott, rákívántam néhány olyanra is, amiről eddig még nem is hallottam! Sokszor beszélgetünk arról, hogy hiányzik a felfedezés élménye, amikor a boltban veszel észre egy új könyvet, új szerzőt, nem is tudtál a kiadványról stb. Most ez az élmény megvolt, és el is hoztam magammal ezeket a kedves ismeretlen "idegeneket". Az egyik az Ez is elmúlik, a másik pedig a Talán bizony mégsem (milyen érdekesen illenek egybe a címek!), utóbbiról egészen konkrétan a Moszkva Széll Kálmán téri metró mozgólépcsőnél remekül elhelyezett reklám tehet... :)

Újságok, szórólapok. :) 
A zsákmányoláshoz hozzá kell tennem magyarázatképp - bár semmi kedvem magyarázkodni, mert a hobbimra öröm áldozni, és különben is nagyon boldog vagyok a kupacommal -, hogy a szüleim és a nagymamám is megbíztak, vásároljak be a szülinapomra, amit szeretnék, szóval a kupac jó része tulajdonképpen ajándékszámba megy. :)

Kiterítve a zsákmány!

Idén nem volt annyi könyvjelző, de sebaj, nem is bánom, nem érdemes annyit levadászni. Azokhoz fogtam csak, amiket most vettem, és éppen volt hozzáillő, illetve egyet vettem az Alinea kiadónál, ami kis fém-fityegős, pillangóval a végén. :) 
Szuper csecsebecsék voltak az Alineán kívül a PIM-nél is megint, noteszok, idézetes teák-csokik, képeslapok, kulcstartók, sőt, még Kosztolányis tetkó is volt! :D Egy Kosztolányis bögrére majdnem elcsábultam. 
A KMK-nál ajtóakasztók voltak ne zavarj, olvasok témában, ezekből hoztam párat, a Bookline kinti doboz-standjánál pedig nem hagytam ki a Könyves magazin friss számát. :) A Librinél szavazásért ceruza és "Mindenki olvas" jegyzettömb járt, ilyenem is van, és persze csomó prospektus meg újság.

Könyvjelzők és egyéb apró csecsebecsék, például tea és notesz. :)
Voltak szép számmal 500 Ft körüli dobozkák, a Jaffánál, Athenaeumnál, Animusnál, Palatinusnál is lehetett többek között ilyenekben turkálni és kincseket találni. Az Animusnál Lobóval társultam, mert két db-ot lehetett 1000-ért vinni, neki egy gyerekkönyv, nekem egy skandi krimi jött. Az akciós dobozok miatt egyébként érdemes volt pénteken menni már, nagyon lefosztják őket szombat délutánra. Csomó kis Mesterkurzusos és Nyitott könyvműhelyes pszichológiai témájú könyvet vettem a gyűjteményembe, a Saxumnál 50%-kal voltak (490-ért, kávéááár!), a Jaffánál pedig az 500-as dobozokban (az is még kávéááár! :D)
Rengeteg ismerős bloggerrel és mollyal futottam össze, és beszélgettem legalább pár szót. Volt akivel bizniszeltem is, legalább ennyivel helyet csinálva az új zsákmánynak, jelentem: egy könyvet eladtam, juhé! (Joe Hill: Heart-Shaped Box-a új gazdára lelt Abstractelf személyében.)

A péntek szellősen mászkálós volt. Saját kép.
A kiadóknál is voltak találkozások, megismerhettem Christost a Twisternél, és nagyon jót beszélgettünk (Könyvhétre jön az Itt nincsenek hercegek, és őszre a Hó, mint hamu második része!), aztán csevegtem Blankával, az Athenaeumnál, Velkei Zolival és Bertával az Agavénél és Holló-Vaskó Péterrel is szemeztem véletlenül egy olyat, hogy odapattant kiszolgálni (de csak nézelődtem). :D Mindenhol szeretettel fogadták az emberkéket, jó volt a hangulat. A Jaffánál megtudtam, hogy Csernus dokim sajnos nem ért rá, szóval csak a Könyvhéten lesz lehetőségem az újabb dedikáltatásra és kipirulós találkozásra. Ezen hagyományosnak mondható pontja elmaradt idén a Könyvfesztiválnak. :/ :)

A szerzemények tehát:

- Naomi Novik: Rengeteg - Gabo, -20%
Jean Sasson: Jazmína választása - Gabo, -20%
A kupac! Dőőől! :D
Leena Lehtolainen: Az első gyilkosságom - Animus, Loboval vettünk közösen könyvet, 1000Ft/2 db, szóval 500. :)
Almási Kitti, A. J. Christian, Csernus Imre · Popper Péter: Miért vagyunk boldogtalanok? - Jaffa, 500-as dobozka
Baktay Mikló, Baktay Zelka, Popper Péter, Tari Annamária, Zsolt Péter: Pénz, karrier, csillogás? -  Jaffa, 500-as dobozka
Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél - Kolibri, -25%
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten - KMK, -20%
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok - KMK, -20%
- On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal? - KMK, -20%
Garay Zsuzsanna: Bosszú - Jeffitől, 500.-
Csepeli György, Kígyós Éva, Popper Péter: Magára hagyott generációk - Saxum -50% (490.-)
Baktay Miklós, Baktay Zelka, Csernus Imre, Kalo Jenő, Popper Péter: Boldogtalan kapcsolatok  - Saxum -50% (490.-)
- Baktay Miklós, Sári László, Popper Péter, Wéber Péter: Kényszerek fogságában - Saxum -50% (490.-)
Galgóczi Dóra: Válaszok háza - Libri, -25%
Milena Busquets: Ez is elmúlik - Libri, -25%
Orhan Pamuk: Furcsaság a fejemben - Libri, -25%, Pamuk újra! Régen nagy Pamuk olvasó voltam, de jó sok könyvével elmaradtam...
Jannah Loontjens: Talán bizony mégsem - Typotex, -25%, erre konkrétan a metrófeljáróban figyeltem fel, jól elhelyezett reklám volt! :) 

A saját eddigi fesztiválos jótanácsaim mellé felvettem azt is, hogy ezentúl is, ha van lehetőségem, inkább két nap menjek ki a fesztiválra, hogy mindenre és mindenkire legyen időm, beleértve a standok közti egyedül bolyongást is. :) Nem mellesleg pedig: legjobb kecskesajtos sali: Pocakmaci Tejbár, legfinomabb tejeskávé: Kaffeine. Ó és kézfertőtlenítő, az is kell (de az volt nálam most is :D)!

Lapos cipő, hátizsák, két nap, jövőre ugyanitt, ugyanígy! :) 
(előtte persze még Könyvhét! :D )




29 megjegyzés:

  1. Ahhhhh! Mennyire jó így egyben látni a kupacot. A péntek, és a vasárnap (nekem) szuperjó nap volt, én örülök (és persze egyben sajnálom a társaság miatt) hogy kihagytam a szombatot. Szép kis kupacod lett, de megérte mindegyik könyv, és tökre akciósan vettél mindent. Böszörményit sajnálom, hogy kihagytam, tök szimpatikusnak tűnt a képeken is, és a könyvei tuti, hogy be fognak jönni. Erre én is mérget veszek :) Jó volt talizni, jövőre is pénteken krúzoljunk, mert az nyugisabb nap, és akkor nincs még lefosztva minden, mindenhol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alig bírtam felépíteni, és amikor kész lett, akkor vettem észre, hogy még a két Böszörményi hiányzott, és újra kellett építenem :D :D A többi áprilisit nem is merem már egyberakni ezekkel, az tényleg ledől! :D
      Szerintem is jó lesz megcélozni a pénteket jövőre is! :) Tök jó volt! És köszi a gasztro-élményeket is! :D

      Törlés
  2. De jól néz ki! Minden évben el akarok menni, de sehogy sem jön össze. Valahol nem zavar, mert nem bírom a tömeget, de valahol meg nagyon sajnálom. Élménynek is klassz lehet. :)
    Miért kell a kézfertőtlenítő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer gyere! :) A tömeg szar, jobb a péntek vagy a vasárnap ebből a szempontból. :)
      Kézfertőtlenítő már a BKV-zás miatt is jó, könyvfogdosás, közben beülsz kajálni, ahol pl. nincs mosdó, szóval jól jön na. ;)

      Törlés
    2. "Egyszer" majd biztos megyek. :)
      Á, értem, tök jogos. :)

      Törlés
    3. A következő ötéves tervben benne van? :D
      Nagyon hasznos kis valami, legalább egy picit tisztább lesz az ember keze azért. :)

      Törlés
  3. Wow, micsoda kupackák :D jövőre megcélzom én is a pénteket. A szombat felejtős, akkora tömeget nem bírok elviselni, vasárnapra viszont már szinte mindenhol lerabolják az ajándékokat :D
    Olyan fityegős könyvjelzőt azért én is vettem, nem lehetett kihagyni ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek kérlek hatttalmas kupackák. ;) Mondok egy Oscar-szerű köszönőbeszédet majd a rokonságnak és aztán átveszem tőlük újra. :D
      Milyen fityegővel vetted a könyvjelzőt? Én vettem ajándékba is, nagyon jópofák. Minden nap másfélék (is) voltak amúgy. Tetszett az esernyő, a maszk, kancsó, cica is. :) Zakkant cicásat vett.
      Célozzuk a pénteket, és talán egy antiszoc (levegőbe adott) puszi is belefér majd! ;D

      Törlés
  4. attól, hogy nem kívánkoztam ki, ezt most nagyon jólesett olvasni. és azért nem semmi a kupacod se. :D
    majd végignézlek benneteket, kiét fogadnám el otthonra is.
    (nem is tudtam, hogy a rettenet keménykötéses. tök szép lehet élőben.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó élmény volt nagyon! :)
      Az egész havi kupacom nagyobb lesz. :D :D de azt nem tornyozom fel (erre a toronyra már nem fér egy kósza lehelet se :D)
      A "rettenet"? :D Szegény Rengeteg, rettenetes lett! Igen, keménykötés, gyönyörű. :)

      Törlés
    2. jaj, nem rettenet. nemtom, honnan jött, elterelték a figyelmem egész biztos. :D

      Törlés
    3. Ez azért lehet, mert rettenet-sok könyvet vettem! :D :D ez járt a fejedben!

      Törlés
  5. Hűű, nagyon jól kifesztiváloztad magad :D Öröm lehetett ezt a szép kupacot hazaszállítani! Jövőre lehet én is megcélzom a pénteket, remélem összejön! :) A Rengeteg meg úgy látom mindenki havi zárásában szerepelni fog :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hazaszállítani nem volt akkora öröm, bár akadt segítségem sherpának, és két részletben cipeltem ;) De persze, nagy öröm, rendezgetem, szagolgatom őket azóta is. :)
      A Rengeteg nagyon ment, mondták is. :)

      Törlés
  6. Gratula a szerzeményekhez, látom, Te is levadásztad az Ólomerdő könyvjelzőt :) az olyan nagyon szépséges!
    Kitűnő a radarod, a Rudnay könyvek nagyon egyediek, nagyon jól megírtak.
    Ó, mindenki szombaton volt kinn :( a piklibe, majd akkor jövőre mi is úgy megyünk a nagylánnyal, bár vasárnap meg nem volt akkora tömeg az időjárás miatt. (viszont elférni a Saul fia dedikálás miatt nem nagyon lehetett akkor sem).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Igen, levadásztam, könyvem már van, de örültem a passzoló könyvjelzőnek. :)
      Dejó, alig várom a Böszörményik olvasását! :) Vágyom már valami ilyesmire.
      Jaj tényleg, Nemes Jeles vasárnap volt kinn... Na őt még megskubiztam volna szívesen. Vasárnap elég rossz idő volt, mindenki beszorult bentre gondolom, nem oszlottak el annyian, de legalább az eső miatt eleve kevesebben is mentek. (na meg mert a szombat a 'fő-nap"...)

      Törlés
  7. A hátizsákot jól elfelejtettem, pedig az lesz Könyvhéten! Amúgy majd találkozhatnánk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ejj! :) Hátizsákban lehet jóóó sok könyvet cipelni! ;) (meg innivalót, esernyőt ésatöbbi, túlélőkészletet, egész napos könyvezéshez ;))
      Oké, megyek a könyvhétre is, ha nem jön közbe semmi! :)

      Törlés
  8. Szép kupac! Nagyon tetszenek az ajtóakasztók. Ezeket csak könyvhéten lehet beszerezni?
    Külön köszönet a Twister Média híreiért!
    Majd írsz a Böszörményi könyvekről? Én elkezdtem a Rengeteget, és eddig nagyon tetszik, remélem, majd neked is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép nagy. :D Van mit olvasnom egy darabig, nem beszélve az előző évek kupacairól... :) Úgy tudom most a fesztiválra hozták az akasztókat, nem tudom a könyvhéten is lesz-e, vagy az online rendelésekhez esetleg jár-e. Tényleg jópofák. :) Volt még álompasis meg sárkányos is, de nem mindből hoztam.
      Persze írok majd a Böszörményikről, szerintem nyáron sorra kerítem. Baráth Katához hasonlónak gondolom picit, és kétszer is tök jó volt nyáron a Balatonnál olvasni Katát. :)
      Juhú, te meg remélem írsz majd a Rengetegről! :)

      Törlés
  9. De jó, hogy találkoztál Christosszal! :D Na az ilyen kiadós találkozások miatt is érdemes lenne elmenni. Most el is határoztam, hogy elnézek a Könyvhétre, de asszem pont akkor lesz a 3napos lánybúcsúnk. Az élet felülírja ezeket a könyves programokat, de a lényeg, hogy veletek találkozhattam nemrég. :)))

    Na most azt nézem, nincs is közös szerzeményünk! :) Viszont remélem, a Leányrablás tetszeni fog, tök jó, hogy még aláírást is szereztél beléjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jófej volt! Sokan rohamoztuk meg! Első alkalommal oda se fértem, vissza kellett mennem hozzá. :)
      Én ilyenkor mindent eköré szervezek, hogy el tudjak menni. De néha közbeszól valami. Sose bocsátom meg annak a két évvel ezelőtti mandulagyulladásnak, hogy akkor lemaradtam a könyvhétről... csak abban a négy napban voltam lázas. :(
      Nincs egy közös se? óóó. Meg kell lesnem majd, te miket rendeltél meg. :)

      Törlés
    2. Úgyis mindjárt jön az áprilisi zárás. :))

      Törlés
  10. Nagyon jó kis beszámoló lett, teljesen átjött a Fesztivál hangulata. :)
    Látom sook szép könyve vándorolt hozzád, teljen bennük sok örömöd. :) A könyves bizbaszokat pedig én se hagyhattam ki, jött velem medál, hűtőmágnes, csoki, könyvjelző... :)
    Egyébként én is örülök, hogy kimentem pénteken is, tényleg nyugis nap volt, és lehetett rendesen nézelődni. Én most szombaton alig tudtam kint lenni, amit sajnálok, na de majd a Könyvhéten pótolok. :) A Könyvhéten bandázhatnánk majd együtt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! :) Tényleg nagyon jól éreztem magam, teljesen feltöltődtem és feldobódtam. :)
      Én most annyi könyves izékét nem vettem, egy fityegős könyvjelző, idézetes tea és egy kulcstartó jött velem. A bögrék maradtak... de tegyük hozzá Jane Austenes bögrét már zsákmányoltam az előző könyvhéten. ;) Idén csak mindenki mást beszéltem rá. :D
      Szerintem ne sajnáld annyira a szombatot, a tömeg miatt...
      Oké, irány a Könyvhét! :)

      Törlés
  11. Még nem hagytam ki sem könyvfesztivált-,sem könyvhetet, ez volt az első alkalom.

    Nem apróztad el :)

    Üdv,
    bill

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyvhetet még nem feltétlenül hagytad ki idén. ;) Eljössz?
      Nem apróztam, de ez az évi "nagybevásárlásom" könyvügyileg most. :)

      Törlés