2016. április 22., péntek

Brynjulf Jung Tjønn: A világ legszebb mosolya

Brynjulf Jung Tjønn: A világ legszebb mosolya 


A szerző, akinek a nevét mindenki copy-paste-eli valahonnan. :) A világ legszebb mosolya című könyv azóta érdekel, hogy a Minden dolgok könyvével megismerkedtem, ugyanis ez a kötetke is a Kolibri Magasfeszültség sorozatába tartozik: keményebb, nehezebb témát dolgoznak fel az ide sorolt könyvek, erkölcsi problémákat, dilemmákat vetnek fel, továbbgondolásra ösztönöznek, és néha bizony tényleg "húsba vágóak". 
Sajnos a másik élményhez képest ez most csalódás volt. 

Egy falásban olvastam el, és a téma nehézsége és szomorúsága úgy éreztem önmagában nem volt elég ahhoz, hogy meg is érintsen. Pedig tényleg egy nehéz időszakot mutat be a fiatal Henrik életéből a szerző: nagybátyja, aki apa-pótlék is némileg számára, a szeme láttára sorvad el mellette, halálos betegségben szenvedve, Henrik számára pedig éppen most nyílna a világ, szerelmes, és elvarázsolja az első csók, Kjersti mosolya... Az  örömteli eseményeket beárnyékolja Simon haláltusája. 

A szerző.
Az volt végig az érzésem, hogy nem sok energiát feccölt a szerző a megírásba. A mondatok eleve nagyon "egyenként" vannak, értsd: tényleg minden mondat új sor - ettől szakadozott az egész, villanásszerű, biztos nem csak véletlen ez, de szét is esik tőle a szöveg. Nem tetszett a stílus, nem éreztem nagy érzelmeket, és nekem a kicsengése sem volt igazán eltalált. 
A témában olvastam sokkal értékesebbet, odavágósabbat, jobban megírtat. (Oszkár és Rózsa mami, A helsinki Roccamatio család a tények tükrében)


Értékelés: 10/5,5

2 megjegyzés: